2023 Yılı 50 D Araştırma Görevlisi Yönetmeliği Düzenlemesi!

Geçtiğimiz yıl, üniversitelerin bünyesinde “Araştırma Görevlisi” unvan adıyla bildiğimiz öğretim elemanlarının kaygıları sonunda sesini duyurmuştu! 50 d Araştırma Görevlisi Yönetmeliği YÖK tarafından güncellendi!

1 Ocak 2018 yılında alınan meclis kararıyla birlikte Araştırma Görevlilerinin kaderi bambaşka bir yola girmişti. Genç araştırmacılar 4 yıllık süre zarfında yaşamış olduğu gelecek kaygısı ve belirsizliğin YÖK tarafından çözüme ulaştırılmasını bekliyordu!

2023 yılında son durum ne oldu? Araştırma görevlilerinin yüzünü güldürecek haber sonunda geldi diyebiliriz! 9 Şubat 2023 tarihine Resmi Gazete’de yayımlanan bildiri ne söylüyor? Beraber inceleyelim!

50 D Araştırma Görevlisi Nedir?

50 d araştırma görevlisi yönetmeliği araştırma görevlisi nedir
50 d araştırma görevlisi yönetmeliği

2547 sayılı kanunun 50 d maddesine göre istihdam edilen üniversite personellerine 50 d araştırma görevlisi denir. Bu madde 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söylediğimiz tarihten önce yine 2547 sayılı kanunun 33 A maddesi kapsamında Araştırma Görevlisi istihdam ediliyordu.

Üniversitelerde öğretim yardımcısı olarak görev alan lisansüstü program bünyesindeki öğrenciler, kadroları süresince bilimsel araştırmalar yaparlar. Aynı zamanda kadrosunun bulunduğu fakülte/ enstitü bünyesindeki idari işlerde görev alır.

Bu bilgiler size yetmedi mi? Öyleyse Araştırma görevlisi kadrosuna dair bütün detayları ve Araştırma Görevlisi Maaşları hakkında bilgi edinmek için yazımıza tıklayın!

50 D’li Araştırma Görevlilerinin 33 A Kapsamına Alınması!

9 Şubat 2023 tarihinde Yükseköğretim Kurulu, Resmi Gazete‘de Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4. maddesi uyarınca, ilgili 50/d’li araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınmasına ilişkin usul ve esasları belirleyerek üniversitelere gönderdi.

Araştırma görevlileri 9 Ağustos 2023 tarihine kadar başvuru yapabiliyor!

33 A ve 50 D Arasındaki Fark Neydi?

50 d araştırma görevlisi yönetmeliği
50 d araştırma görevlisi yönetmeliği

Kısaca ifade edecek olursak 2018 yılından önce 33 A maddesi ile kadroya alınan araştırma görevlilerinin iş garantisi vardı. Yani kadroya yüksek lisans öğrencisi olarak girdiğinizi varsayarsak, yüksek lisans ve hatta doktora öğreniminiz tamamlandığında bile Araştırma Görevlisi olmaya devam edersiniz. Dr. Öğretim Üyesi kadrolarının birine kabul edilene kadar aynı üniversitede öğretim yardımcısı/ araştırma görevlisi olmaya devam edersiniz.

2018 yılından itibaren 50 D maddesi ile kadroya alınan araştırma görevlileri ise öğrencilik süreci boyunca Araştırma Görevlisi kadrosunda bulunurlar. Yani yüksek lisans öğrencisi olarak girdiğiniz kadrodaki sözleşmeniz doktora sürecinde yenilenir ancak doktora tez savunmanızı yaptığınız ve “Doktor” unvanı aldığınız anda sözleşmeniz kendiliğinden feshedilirdi.

Araştırma Görevlisi olmak mı istiyorsunuz? Yola nereden başlayacağınızı “Yüksek Lisans Nedir?” yazımızdan hemen öğrenin!

50 D Kadrolarının 33 A’ya Geçirilmesi

Araştırma Görevlileri sözleşmelerinin kendiliğinden fesholunması kaygısıyla ne bilimsel çalışmalar yapabiliyor ne de tezine odaklanabiliyordu. 50 d Araştırma Görevlisi kadrosundakiler gelecek kaygısından kurtulmanın en garantili çözümünün 33 A kapsamındaki kadroya geçmek olduğunu savundular!

Ve nihayet istekleri gerçekleşti! ”2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamındaki araştırma görevlileri, 9 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar aynı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamında atanmayı talep edebilecekler.

Akademinin basamaklarını teker teker çıkmayı mı planlıyorsunuz? Yoksa biraz yol aldınız mı? O halde Doçent Nasıl Olunur? başlıklı yazımızı okumadan geçmemenizi öneririm!

Sıkça Sorulan Sorular

50/d araştırma görevlisi kimlerdir?

50/d araştırma görevlileri devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitimlerini alırken aynı zamanda görev yapan kadrolu araştırma görevlileridir.

En fazla kaç sene araştırma görevlisi olunabilir?

Araştırma görevlileri ”Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde belirlene süreleri aşmamak kaydı ile yüksek lisans öğrencileri için 3 yıl, yani 6 yarıyıl; doktora öğrencileri için se 6 yıl, yani 12 yarı yıldır.

Araştırma görevlisi yükselebilir mi?

Evet, araştırma görevlileri de akademi içerisinde yükselebilir. Yüksek lisans ya da doktora eğitimi süreciniz boyunca üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilir, arından kariyer basamaklarını tırmanabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • diş hekimii - 18.08.2022

    Bütün herkes istiyor mu peki kardeşim bu görev uzatmasını herkes çok meraklı mı diş hekimlerinin çok önemli bir kısmı uzman ünvanını alıp ayrılmak istiyodur mesela bu durumda zorla mı tutacaklar yani 1 sene daha insanlar ona göre yapmadılar hesaplarını. Sİz de herkes çok istiyormuş gibi bu açıdan bakıp değerlendirmişsiniz yorumlamışsınız bu durumu

    • abc - 23.08.2022

      İsterse istifa edip gidebilir!

  • Es es - 12.09.2022

    Tez savunmadan önce azami süreden ilişiğimiz kesilirse uzatma alamaz mıyız?

  • cba - 13.10.2022

    Diş hekimliğinde uzmanlık sınavı (DUS) ile uzmanlık eğitimine hak kazanan diş hekimleri, araştırma görevlisi kadrosuna atanmaktadır. Burada önemli olan ve atladığınız nokta şudur ki, bu bölümlein eğitim süreleri 3-4 yıl arasında değişmekte olup Tıpta uzmanlık kurulu (TUK) tarafından önceden belirlenmektedir. Diş hekimleri bölüm ve şehir seçerken bunu bilerek kendi kararlarını vermektedirler.
    Bu süre sonucunda uzman olan diş hekimleri, 2547 sayılı kanunda şu anki yazan duruma göre görevde kalırsa uzman kadrosunda çalışamıyor, eğer dediğiniz gibi istifa ederse devlette çalışmak için sınırlı olan istifa hakkından bomboş yere feragat etmektedir.
    Burada asıl sorun şudur, bu çıkan yazıda bu haktan faydalanmak istemeyenler dilekçe yazmalıdır vs gibi net bir açıklama yok.
    Bu durumda, diş hekimliği fakülteleri uzman olmuş diş hekimlerini araştırma görevlisi kadrosunda tutarak iş gücü olarak çalıştırmaya devam etmek için elinden geleni yapmaktadır. Peki bu kişinin başka istifa hakkı kalmadıysa?
    sonuç olarak eksik bir dille yazılan bu kanun için istifa edip gidebilirler demek doğru bir tutum değildir.
    Nasıl ki bu 50-d kadrosuyla ilgili uzatma talep eden araştırma görevlileri varsa, bunun isteğe bağlı olmasını talep eden araştırma görevlileri de bulunmaktadır, farklı fakültelerde farklı mobbinglerin olduğunu göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünmekteyim.