İsviçre, dünyada en gelişmiş ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Kişi başına düşen gelir açısından da en yüksek değere sahip olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki İsviçre iş imkanları nelerdir? İsviçre işçi alımı hakkında tüm detayları burada anlatacağım.
Türkiye de pek çok kişi, İsviçre’de çalışmak için yollar arıyor. Koşullar açısından oldukça iyi olan bu ülkeye işçi olarak gitmek bile oldukça tercih edilmektedir. Siz de “İsviçre’de yaşam nasıl?” sorusuna bir cevap arıyor musunuz?
O halde doğru yerdesiniz. Bu yazıda “İsviçre ‘de nasıl yaşanır?” ya da “İsviçre’de aranan meslekler nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabını bulacaksınız. Hazırsanız İsviçre yolcusu kalmasın!😊
İsviçre’de Aranan Meslekler
İsviçre iş imkanları bakımından oldukça yüksek standartlara sahip. İsviçre‘de yaşamak ve çalışma izni almak, pek çok insanın hayalini süslemeye devam ediyor. Çünkü İsviçre’de maaşlar, kişileri oldukça tatmin edici bir miktardır. Hangi işten çalışırsanız çalışın, dolgun bir ücret sizi beklemektedir.
İsviçre istihdam sağlama konusunda en başarılı ülkeler arasında. Bu nedenle dış ülkelerden de iş için İsviçre’ye yoğun talep vardır. İsviçre iş imkanlarından yararlanmak isteyenler, en çok hangi sektörlerde istihdam sağlandığını merak etmektedir. İsviçre’de aranan meslekler şu şekilde:
- Hizmet Sektörü
- Bankacılık
- Sigortacılık
- Turizm
- Restoran ve kafe
- Sanayi
- Tamirat işleri
- Yaşlı bakım hizmeti
- Sağlık
Yukarıda sayılan sektörler, İsviçre’de iş bulma olasılığının en yüksek olduğu alanlardır. Yurt dışından gelen kişiler için hizmet sektöründe, yaşlı bakım hizmetleri alanında, fabrika işçiliği gibi alanlarda daha kolay iş bulunulabilir.
Diğer yandan ülkeye giden kişiler, kendi işlerini kurabilirler. Ancak İsviçre bu konularda biraz zorlayıcı olabilmektedir. Her şeyin kitabına uygun olarak yapıldığı ülkede, kendi işini kurmak isteyenler prosedürleri ve şartları yerine getirmekte zorlanabilirler. Peki İsviçre’de çalışma izni nasıl alınır?
İsviçre iş imkanları kadar merak edilen bir diğer ülkede Amerika iş imkanları oluyor. En doğru ve güncel bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İsviçre’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Sunduğu çalışma koşullarının, maaşların ve ülkedeki refah seviyesinin çok yüksek olması gibi sebeplerden birçok kişi İsviçre’de çalışmak istiyor. İşsizlik oranının sıfıra yakın olması sebebiyle, İsviçre iş imkanları oldukça cazip geliyor.
Peki İsviçre’de çalışma izni nasıl alınır? Gelin madde madde inceleyelim;
- Eğer başvuru sürecinizde aracı bir firma da yoksa, yani bireysel olarak başvurduysanız ilk olarak oturma izni almış olmanız gerekmekte.
- Bu oturma izinleri de bulunacağınız bölgenin Kanton göçmen bürolarından alınır.
- Ayrıca oturma izni almak için 5 yıl İsviçre’de ikamet etmeniz gerek.
- İsviçre, her konuda olduğu gibi çalışan alımında da oldukça seçici bir ülkedir.
- Başvuruda bulunan kişileri tek tek inceleyip ona göre onay vermektedir.
- Eğer bir firma aracılığı ile ülkede çalışma talep ettiyseniz, pek çok açıdan incelenip değerlendirmeye tabi tutulursunuz.
- Oturma izni alabilmeniz için ise ülkede en az 10 yıldır yaşıyor olmanız gerekir.
- Belirtilen şartları sağlayıp oturma izni alabilirseniz istediğiniz işte çalışma hakkına sahip olabiliyorsunuz.
- Bu açıdan ülkeye bir firma ya da kurum aracılığıyla gitmek daha kolay gözükmekte.
- Gerekli formlar doldurulur ardından belgeler teslim edilir.
İsviçre İş İlanları – İş Arama Siteleri
İsviçre iş imkanlarından yararlanmak istiyorsunuz ancak nasıl iş bulacağınızı bilemiyor musunuz? Sizlere aşağıda sunacağım İsviçre’de iş arama siteleri‘ne tıklayabilirsiniz:
İsviçre’de Çalışma Koşulları
İsviçre’de çalışmak izni hakkında detayları öğrendiysek, gelelim İsviçre’de çalışma koşullarının nasıl olduğuna. Bu konuda merakınızı gidermek için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz;
- İsviçre’de mevcut çalışma koşulları yasalarla belirlenmiş durumdadır.
- Çalışanların haklarını koruyan pek çok nitelikli kanun bulunmaktadır.
- Genel olarak çalışma şartları Avrupa’daki diğer ülkelerle benzeşmektedir.
- Çalışanların haftalık mesai saatleri 42 saat olarak belirlenmiştir.
- Bu saatlerde ufak oynamalar görülebilir, ancak en yüksek sınır 50 saat olarak belirlenmiş durumdadır.
- İş başlangıçlarında hem işveren hem de çalışan için 7 günlük bir deneme süresi verilir.
- Bu 7 günün sonunda eğer şartlar uymuyorsa işi bırakabilirsiniz ya da işveren sizi işten çıkarabilir.
- Bu uygulama her iki taraf için de ilerde problem yaşanmaması için anlamlıdır.
- Diğer yandan mesai saatleri çok uzun olmadığı için kişiler hobilerine, çeşitli aktivitelere zaman ayırabilir, sosyal hayatları için vakit bulabilir.
Yurt dışı eğitim bursları hakkında en güncel bilgiye Akademik Personel web sitemizden ulaşabilirsiniz!
İsviçre’de Türkler Ne İş Yapar?
Türkiye’den çalışmak için İsviçre’ye giden kişiler, pek çok alanda iş bulabilmektedir. İsviçre iş imkanlarının iyi olması Türkleri kendine çekiyor. İsviçre’de şu anda 70 bine yakın Türk’ün çalışmakta olduğunu biliyor muydunuz? Peki İsviçre’de Türkler ne iş yapar? İşte mesleklerin listesi;
- İnşaat sektörü
- Garsonluk
- Gıda sektörü
- Bakım hizmetleri
- Şoför
- Emlak sektörü
- Fabrika
Gördüğünüz gibi İsviçre’de Türklere iş imkanı bir hayli fazla. Diğer yandan akademik olarak kendini geliştirmiş kişiler de İsviçre’de kendilerine yer bulabilir. Özellikle mühendislik ve avukatlık gibi alanlarda ilerlemek isteyenler, İsviçre iş imkanlarından yararlanabilir. Peki İsviçre’de asgari ücret ne kadar?
İsviçre’de Asgari Ücret Ne Kadar?
İsviçre iş imkanları kadar İsviçre maaşları ve İsviçre’de asgari ücret çok sık araştırılıyor. İsviçre para birimi İsviçre Frangı’dır.
İsviçre’de asgari ücret 2024 yılı itibariyle 4.600 İsviçre Frangı civarındadır.
Asgari ücretin oldukça yüksek bir miktarda olması, pek çok kişinin İsviçre iş imkanlarını araştırmasına neden olmaktadır. Peki İsviçre’de ortalama maaşlar ne kadar? Gelin bu sorunun cevabına bir göz atalım.
İsviçre’de Maaşlar Ne Kadar?
İsviçre iş imkanları kadar çalışan maaşları da bir hayli merak ediliyor. İsviçre de maaşlar pek çok ülkeye göre oldukça yüksektir. Çalışanlar aldıkları maaşlar ile ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmekte ve para olarak tatmin olabilmektedir.
İsviçre’de işçi maaşları konusunda dikkat çeken unsurlardan birisi ise gelir dağılımı arasında uçurum yaratmıyor oluşudur. Yani vasıfsız bir işçi ile müdür birisinin almış olduğu maaşlar arasındaki fark, diğer ülkelere göre daha azdır. Ortalama olarak İsviçre’de meslekler ve maaşları şu şekilde;
- İnşaat İşçisi: 5.100 İsviçre Frangı
- İnşaat mühendisi: 8.400 İsviçre Frangı
- Öğretmen: 7.000 İsviçre Frangı
- Avukat: 11.500 İsviçre Frangı
- Garson: 4.300 İsviçre Frangı
- Doktor: 17.000 İsviçre Frangı
- Aşçı Maaşı: 4.800 İsviçre Frangı
İsviçre iş imkanları dışında Diğer ülkeleri de merak ediyor musunuz? O halde İsveç iş imkanlarına da mutlaka göz atmalısınız.
İsviçre’de Yaşam Nasıl?
İsviçre iş imkanları kadar merak edilen bir diğer konu da “İsviçre’de yaşam nasıl?” sorusu. İsviçre’de yaşam genel hatlarıyla şu şekilde;
1. Memnuniyet
İsviçre nüfusu ülkeden oldukça memnun. Bu ülkede yaşayanlar hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda oldukça mutlu. Ülkede yaşayanlar aynı zamanda kendilerini oldukça güvende hissediyor. 2020 yılında yapılan araştırmaya göre ülkedeki suç oranı yılda 1.44%.
2. Sosyal Devlet Anlayışı
Sosyal devlet anlayışı oldukça gelişmiş olan ülkede vatandaşlar oldukça rahat bir hayat sürmektedirler. Devlet, yaşayanların mutluluğu ve huzuru için çalışmalar yapmaktadır. Diğer yandan istihdam sağlama alanında oldukça başarılı olan ülkede, işsizlik oranı %3’lerdedir.
3. Eğitim, Sağlık ve Hukuk
Eğitim ve sağlık açısından da gelişmiş bir ülke olan İsviçre, hukuki olarak da oldukça gelişmiştir. Her anlamda refah seviyesi oldukça yüksek olan ülkede suç oranları da düşüktür. Aşağıda sunduğum videoyu izlemek size bu konuda yardımcı olacak:
4. İsviçre Market Fiyatları
İsviçre alım gücünün en yüksek olduğu ülkeler arasında başı çekmektedir. Aşağıda ortalama olarak, İsviçre market fiyatlarını sıraladık;
- 1.5 litre su: 1 İsviçre Frangı
- Ekmek: 3 İsviçre Frangı
- Yumurta (12 adet): 5 İsviçre Frangı
- 1 litre süt: 1.5 İsviçre Frangı
- 1 kg. peynir: 20 İsviçre Frangı
- 1 kg. et : 45 İsviçre Frangı
- 1 kg. patates: 2.5 İsviçre Frangı
- 1 kg. domates: 4 İsviçre Frangı
- 1 kg. pirinç: 3 İsviçre Frangı
- 1 şişe bira: 2 İsviçre Frangı
- 1 şişe şarap: 14 İsviçre Frangı
- 1 paket sigara: 10 İsviçre Frangı
5. İsviçre Restoran Fiyatları
- Ortalama bir restoranda tek kişilik yemek: 24 İsviçre Frangı
- İyi bir restoranda iki kişilik yemek: 95 İsviçre Frangı
- Ortalama kahve fiyatları: 5 İsviçre Frangı
- Burger menü fiyatı: 15 İsviçre Frangı
6. İsviçre Kira Fiyatları
İsviçre’de ev kiraları şehirlere ve evlerin merkezlere olan uzaklığına göre farklılık göstermektedir. Diğer yandan ev fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur metrekare ölçüleridir. İsviçre’de ev kiraları şu şekilde:
- Merkezi bir noktada tek odalı evler: 1.400 İsviçre Frangı
- Merkeze uzak noktada tek odalı evler: 1.000 İsviçre Frangı
- Merkezde 3 odalı evler: 2.500 İsviçre Frangı
- Merkeze uzak 3 odalı evler: 2.000 İsviçre Frangı
İsviçre’de Ulaşım Nasıl?
Ülkede toplu taşıma oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Toplu taşıma için biletlerin fiyatları ise 3-4 İsviçre Frangı kadardır. Taksilerin açılış ücretleri ise 6 İsviçre Frangı civarındadır.
Eğer bireysel araç kullanıcısıysanız litrelik benzin fiyatları da Türkiye’ye göre oldukça uygun. Ülkede 1 litre benzine ortalama 2 İsviçre Frangı verilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
İsviçre’de iş bulmak kolay mı?
İsviçre’de iş bulmak diğer Avrupa ülkelerine kıyasla bir tık daha zor. Bunun nedeni işverenin sizin adınıza göçmen ofisine başvuru yapmasıdır. Burada işverene ”Neden bu kişiyle çalışmak istiyorsun”, ya da ”Bu kişi bir AB vatandaşının yapamadığı neyi yapabilir?” tarzı zorlayıcı sorular sorulmaktadır.
Bu görüşmenin sonunda göçmen ofisi başvuruyu onaylarsa çalışabilirsiniz. Aksi halde sadece işveren ile anlaşmanız yetersiz olacaktır.
İsviçre kaç senede vatandaşlık veriyor?
Yabancı uyruklu bir kimse, İsviçre’de 10 sene ve üzeri ikamet ettikten sonra vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Vatandaşlık başvurusunda dil yeterliliği aranmaktadır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
İsmail çukurlu - 08.10.2022
Bir sorum olacak engelli ve tehdit altındaysa ne kadar zamanda oturum alır tşklr
Cengizhan çalık - 25.02.2023
5388209553
Ne iş olsa yaparım
Abubekir ağrı - 05.03.2023
Otomotiv sektöründe kaporta baya mekanikerim kaporta boya ustalik ve usta oğreticilik belgelerin var halen devam etmekteyim bu meslek dalında iş bulma imkanım nedir yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekkür ederim
Kerem - 26.03.2023
Oto boya ustasıyım iş arıyorum acil
Veli - 08.05.2023
Yaşlı ve hasta bakıcım
Cebrail - 16.08.2023
kamyon bide forklift operatörüyüm Lazım sa irtibata geçelim
Cebrail - 16.08.2023
Tır kamyon bide forklift operatörüyüm Lazım sa irtibata geçelim
Emrah Şenay - 30.05.2023
Demirçiyim iş arıyorum bana yardımcı olun
Mukaddes - 07.06.2023
Çocuk bakımı hasta bakımı ev temizlik yemek restoranda bulaşık temizlik yaparım varmı öyle işler varsa bildirin lütfen
Abdulselam - 18.06.2023
Pvc mobilya dekorasyon elemanı gibi v.s inşaat elemanı iş arıyorum