Öğrenciler yurt dışına gittikleri zaman akıllarının bir köşesinde her zaman çalışma planı olur. Daha fazla gezmek, yurt dışı imkanlarını daha fazla kullanmak için ekstra bir gelir elde etmek isterler. Bizler sizin için öğrenci vizesiyle çalışma izni veren ülkeler listesini hazırladık…
Amerika Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Öğrenciler yurt dışında eğitim almak istediklerinde ilk hedefleri genellikle Amerika oluyor. Bunun başlıca nedeni Amerika’nın eğitim kalitesidir. Tabi ki de bu nedenin yanı sıra ülkenin refah seviyesi ve eğitmenlerin birikimi gibi etkenler de Amerika’yı seçmek için etkileyici sebepler arasında yer alıyor.
Amerika’ya gitmek için alınacak olan vize F1 olarak isimlendiriliyor. Vizeyi alacak kişilerin şahsen başvuru girişiminde bulunması gerek.
Başvuru işlemleri yapıldıktan sonra görevli olan memurlar tarafından mülakat yapılıyor. Mülakatın olumlu ya da olumsuz cevabı başvuran kişiye bildiriliyor.
Öğrenciler çoğunlukla eğitim için gittikleri Amerika’da çalışmak da isterler. Ancak şunu söyleyebiliriz ki Amerika’da hem okumak hem çalışmak için belirli şartlar vardır. Bu şartların en önemlisi her eğitim programında çalışma izninin verilmemesidir.
Örneğin eğer Amerika’da dil eğitimi alıyorsanız, çalışma izniniz bulunmamaktadır. Yalnızca öğrenci vizesine sahipseniz, çalışma izni verilmemektedir. Amerika’da lisans veya yüksek lisans eğitimi alıyorsanız, haftalık 20 saat kampüs içerisinde çalışabilirsiniz.
Polonya Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Avrupa Birliği ülkeleri değerlendirildiği zaman en iyi ekonomik imkanlara sahip olan Polonya’da, eğitim standartları da oldukça üst seviyededir. Polonya, her yıl yalnızca Türkiye’den binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Polonya, vize işlemlerinde sağladığı kolaylık sayesinde de birçok öğrencinin tercih sebebidir diyebiliriz. Diğer ülkelere nazaran Polonya için vize alırken aylarınızı harcamanıza gerek yok. Peki okurken çalışma şartları nasıldır? Polonya bu konuda ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Yalnızca dil eğitimi için Polonya’ya gidiyorsanız, çalışma izniniz bulunmamaktadır. Lakin lisans ya da lisansüstü eğitimi almak için gidiyorsanız, haftalık olarak 20 saati geçirmemek kaydıyla çalışabilirsiniz. Bu imkanların yanı sıra Polonya’da eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkede bir yıl kalma ve çalışma izni de verilmektedir.
İlginizi çekebilir : Yeşil Pasaport Şartları
İtalya Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Yurt dışı eğitim olanakları araştırıldığı zaman karşımıza çıkan bir diğer avantajlı ülke de İtalya. Doğal güzellikleri ve etkileyici tarihi geçmişi ile birçok öğrenci İtalya’yı tercih ediyor. Öğrenci olarak İtalya’ya gidenlerin ya da gitmek isteyenlerin akıllarında hep acaba İtalya’da çalışabilir miyim sorusu dönüyor.
İtalya’da öğrencilik yaparken çalışma imkanınınız var. Sadece uzun süreli yani lisans ve lisans üstü eğitimlerinde çalışma izni verilmektedir. Eğer kısa süreli bir dil eğitimini gittiyseniz çalışma durumunuz söz konusu olmamaktadır. Çalışma için verilen izin haftalık 20 saattir.
Macaristan Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Orta Avrupa’nın seçkin ülkeleri arasında gelen Macaristan, eğitim sistemi bakımından da sıklıkla tercih edilen ülkeler arasında yerini almaktadır. Yaşam standartları da diğer ülkelere nazaran daha iyi konumdadır. Bu nedenle birçok öğrenci tarafından tercih edilir.
Macaristan’a dil eğitimi almak için gidiyorsanız, çalışma izni verilmez. Ancak dil eğitimin yanı sıra lisans ve lisansüstü programlar için Macaristan’a gidiyorsanız, çalışabilirsiniz. Lakin şunu eklemeliyiz ki; en az bir yıllık eğitim programına kayıt olmanız gerekmektedir. Böylelikle çalışma hakkını elde edebilirsiniz.
İrlanda Öğrenci Vizesi Çalışmayle İzni
İrlanda genellikle dil okullarının kalitesi ile ön plana çıkmaktadır. Ülke, doğal güzellikleri ve kültürel alt yapısı ile öğrencilere kusursuz bir eğitim hayatı sunmayı hedefler. Bu nedenle öğrencilerin dil okulu için sıklıkla tercih ettiği bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.
İrlanda’da okuyan öğrencilerin de belirli şartlar doğrultusunda çalışma imkanları bulunmaktadır. Öğrencilerin çalışabilmesi için ilk şart öğrenim gördükleri programlarda en az 25 haftalık ders kayıtlarının bulunmasıdır.
Çalışmak isteyen bir öğrencinin belirtilen sürenin altında haftalık ders saati bulunuyorsa çalışmasına izin verilmez. Öğrenci eğitim aldığı sürede haftada toplam 20 saat, tatil sürecinde ise haftada 40 saat çalışabilir.
Çekya Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Çekya, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde eğitim sistemi en köklü ülkelerden birisidir. Eğer Çekya’da dil okulu, hazırlık programları, pilotluk okulu, film okulu ya da moda okulu gibi programlar dahlinde bulunuyorsanız resmi olarak çalışma iznine sahip olamazsınız.
Lisans, yüksek lisans ya da doktora için Çekya’ya gittiyseniz, okurken çalışabilirsiniz.
İngiltere Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Uluslararası eğitim sıralamaları kapsamında İngiltere üst sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle sıklıkla eğitimi için tercih edilir. İngiltere’de hem okuyup hem çalışmak istiyorsanız belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Peki bu şartlar nelerdir?
TIER 4 vizesine sahipseniz İngiltere’de haftalık olarak 20 saat part time şekilde çalışabilirsiniz. Belirlenen yasalara göre yalnızca uzun süreli eğitim için ülkeye gelmiş öğrencilere çalışma izini verilir. Yani eğer kısa süreliğine İngiltere’ye gittiyseniz maalesef çalışma imkanınız bulunmamaktadır.
Kanada Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Yükseköğretim programlarının kalitesi ile ön plana çıkan Kanada birçok öğrenci için cazip bir varış yeridir. Öğrencileri ağırlamaktan genellikle memnuniyet duyan Kanada, çalışma izni için başvurulan vizeleri de olumlu şekilde değerlendiriyor.
Kanada’da eğitim gören öğrenciler belirli zamanlarda çalışma imkanlarına sahiptirler. Eğer lisans ya da lisans üstü eğitim için Kanada’da bulunuyorsanız, herhangi bir izne gerek duymadan çalışmaya başlayabilirsiniz.
Tabii ki de belirli bir çalışma saati kuralı bulunmaktadır. Kanada’da eğitim gören öğrenciler, haftada 20 saat kadar çalışma iznine sahip olurlar. Bu imkanın yanı sıra Kanada’da birçok kolej ve okul, eğitimini tamamlamış olan öğrencilere PGWP kapsamında 1 ile 3 yıl çalışma imkanı sunmaktadır.
Amerika’nın yanı sıra Kanada’da herhangi bir yer kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle Kanada’da öğrenciler hem okurken hem de istedikleri bölgede çalışabilmektedir.
Hollanda Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Hollanda eğitimde dinamik ve yenilikçi yapısı ile ön plana çıkar. Ülke, gerek sosyal bilimler gerekse fen bilimlerinde güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bunların yanı sıra yaşam standartları da diğer ülkelere göre yüksektir. Bu nedenle birçok öğrenci tarafından eğitimi için tercih edilir. Peki okurken Hollanda’da okurken çalışabilir misiniz?
Hollanda’da belirli şartlar doğrultusunda çalışma izniniz bulunmaktadır. Söz konusu olan çalışma izinleri hangi ülkeden başvurduğunuza göre değişiklik göstermektedir. Biz Türkiye üzerinden gidelim.
Türkiye’den eğitim almak için Hollanda’ya giden öğrencilerin çalışma iznine başvurmaları gerekmektedir. Gerekli izni alan öğrenciler, aktif ders dönemlerinde haftada 16 saat çalışabilirler.
Almanya Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni
Ekonomik olarak oldukça iyi bir seviyeye sahip Almanya, eğitim konusunda da birçok öğrencinin tercih sebebi. Köklü bir eğitim sistemine sahip olması nedeniyle öğrenciler Almanya’ya eğitim için akın ediyor diyebiliriz. Peki Almanya’da hem okurken hem çalışma imkanınız var mı?
Almanya’da, dil eğitimi için aldığınız vizeyle bulunuyorsanız herhangi bir şekilde çalışmaya izniniz bulunmamaktadır. Lisans ya da lisansüstü eğitim için gidiyorsanız, haftada 20 saat, yıllık ise 120 iş gününü geçirmemek kaydı ile okurken çalışabilirsiniz.
Almanya yurt dışında hem okuyup hem çalışmak konusuna oldukça önem verir. Zaman zaman bu konuda denetlemeler yapıyor. Eğer herhangi bir kural ihlali söz konusu olursa, öğrenci ülkeden sınır dışı edilebilir.
Öneri yazısı : Almanya Dil Okulu
Öğrenci Vizesiyle Çalışma İzni Genel Olarak
Öğrenci vizesiyle dil okullarında değil de lisans ve lisansüstü eğitim seviyesinde okuyorsanız dünyanın birçok ülkesinde çalışmanız mümkün. Genellikle haftalık saat sınırı olsa da bu ülkelerdeki asgari saat ücretlerinin yüksek olması nedeniyle bu rakamlar sizin belirli oranda masraflarınızı karşılamaya yetecektir.
Yurtdışında çalışmak için İndeed veya LinkedIn gibi aracı sitelerden de yardım alarak iş bulmanıza katkı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca sitemizde yer alan Maaş Bilgisi sayfası üzerindeki yazılardan birçok ülkeye ait saatlik çalışma ücretleri ve yaşam koşulları için detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Öğrenci vizesi ile hangi ülkelere gidilebilir?
Yurt dışında eğitim alabilmek için pek çok Türk öğrenci vizeye başvurmaktadır. En sık tercih edilen ülkeler arasında Amerika, Kanada, İngiltere, Almanya, Hollanda, Polonya ve Macaristan vardır.
Öğrenci vizesi kaç yıl geçerli?
Kısa süreli öğrenim için yurt dışına çıkacaksınız 6 ay ile 11 ay arasında vize süresine sahip olabilirsiniz. Amerika’da okuyabilmek için alacağını F1 vizesinin süresi ise 5 yıldır.
Öğrenci vizesi ne kadar sürede çıkıyor?
Vize başvurusu için gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna başvuruyorsunuz. En geç doksan gün içerisinde vize başvurularınız açıklanmaktadır.
D tipi öğrenci vizesi nedir?
Schengen ülkelerinden birinde eğitim almak isteyen öğrenciler D tipi öğrenci vizesine başvurur.
Öğrenci vizesi kaç TL?
2023 yılında Schengen vizesi 80 Euro’dur. Uzun süreli kalışlar için (D tipi öğrenci vizesi) ise 116 Euro ödeme yapmanız gerekir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale