”YDS nasıl yüksek puan alınır?” sorusu akademik kariyer yolunda olanların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Akademik her aşama için YDS/YÖKDİL ya da türevi bir sınav puanı almanız şart!
Peki YDS sınavından nasıl yüksek puan alınır?
YDS’den Yüksek Puan Almak Ne İşe Yarar?
Akademik ilanlardan aşina olduğumuz kadarıyla akademide aşama atlarken YDS’den 55 almak en az puan olarak belirtilmektedir. Fakat bu puan adaylara yetmiyor. Kısa sürede YDS’den 90 almak ya da YDS’den 70 almak ve bu puanların toplamda kaç nete tekabül ettiği merak konusu.
YÖK’ün gerçekleştirdiği İngilizce sınavlarının stratejik ve ezbere dayalı sınavlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sınavlar için düzenli çalışma ile birlikte belirli stratejileri izlememiz gerekmektedir.
Bu yazımızda YDS nasıl yüksek puan alınır? sorusunu irdelediğimiz, YDS/ YÖKDİL çalışırken hangi yolu izlemeliyiz, yol haritamız ne olmalı, nelere dikkat edersek yüksek puan alabileceğimizi sizler için derledik!
YDS Nasıl Yüksek Puan Alınır? YDS Yüksek Puan Almak İçin Ne Yapmalıyım?
YDS/YÖKDİL sınavlarına çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar ve stratejileri uygulamanız sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey, düzenli çalışma sistemine geçmektir.
Çalışma süreci içerisinde izleyeceğiniz yol haritası ve YDS odaklı çalışma stilini merak edenler yazımızı okumaya devam etsin!
1- Seviye Tespit
YÖKDİL ya da YDS sınavına girmeden önce ilk yapmanız gereken kendi seviyenizi tespit etmektir. Çünkü bu sınavlar sizin İngilizceyi ne kadar aktif konuşabildiğinizi tespit eden sınavlar değildir. Daha çok Türkçedeki dil bilgisi gibi anlam, okuduğunuz anlama gibi daha çok teknik konuları ölçen bir sınavdır.
İngilizce seviye tespiti için:
- Öncelikle kalitesinden emin olduğunuz bir yayınevinden deneme alabilirsiniz.
- Sonrasında, kimseden yardım almadan 180 dakikanızı bu sınava ayırın. (Gerçek YDS sınavı ile aynı süre)
- 180 dakika sonunda cevaplarınızı kontrol edin. Yanlış yaptığınız sorulardaki eksiklerinizi bir yere not edin ve çalışmaya devam edin.
- ÖSYM’nin son 5 yıl içinde yaptığı YÖKDİL ya da YDS sınavlarından birini de çözebilirsiniz.
Bu yabancı dil seviye tespit sınavlarını gerçekleştiren Türkiye’de ÖSYM’dir. Bu yüzden belirli dönemlerde daha önce yapılmış soruları resmi sitesinde cevaplarıyla birlikte yayınlamaktadır. Bu soruları değerlendirebilirsiniz.
2- Online/Offline Dersler
YÖKDİL ya da YDS, her ikisi de uzun zamandır devamlılığı sürdürülen ve belli kalıplara ait soru stilleriyle hazırlanan sınavlardır. Bu yüzden her iki sınav da belli stratejiler doğrultusunda hazırlanır.
Bu sınavlara hazırlanırken bu stratejileri tek başınıza yönetmek sağlıklı bir sınav süreci geçirmenizi engelleyebilir. Bu yüzden alanında uzman hocalardan ders alarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz. Uzman hocalardan nasıl ders alabiliriz?
- Kurum/kursların yüz yüze eğitiminden yararlanma
- Kurumların online eğitimlerinden yararlanma
- Alanında uzman kişilerle görüşerek birebir online dersler alma
Öneri yazısı: YDS Kelime Ezberleme
3- Gramer Konuları
Bir dili anlayabilmenin yolu, o dilin dil bilgisi kurallarına hakim olmaktan geçmektedir. YDS sınavı için de genel hatlarıyla gramer bilgisi edindikten sonra bol miktarda soru çözümü yapmanız tavsiye edilir.
- Sadece gramer çalışmak yerine soru çözümü esnasında gramerin farklı şekillerini görebilirsiniz.
- Okuma çalışması pratiği yaparken dil bilgisinin kullanım alanlarına hakim olmanız da mümkündür.
Piyasada birbirinden kaliteli pek çok gramer kitabı vardır. Bunlardan bir tanesi ELS Yayıncılığa aittir. ELS Yayıncılık, oldukça kapsamlı gramer kitabına sahiptir. Bu nedenle tercih edebilirsiniz.
Bununla birlikte birbirinden farklı yayınevlerinden seviyenize en uygun diğer seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
4- Kelime Çalışması
Kelime ezberi YÖKDİL, YDS ve türevi sınavlarda yüksek puan almanın en temel çalışma pratiğidir. Sizin ağırlık olarak kelime çalışıyor olmanız sınavda rakiplerinizin önüne geçmenizde destek olacaktır. Aynı zamanda sınav harici İngilizce pratiğinize de önemli katkı sağlayacaktır.
YÖKDİL için hangi alandan sınava girecekseniz (Fen bilimleri, Sosyal bilimler, Sağlık bilimleri) o alana özel kelime çalışması yapmanız alan dağarcığına hakim olmanızı sağlayacaktır.
Bunlar haricinde, sınavda yer alan öbek fil (Phrasal Verb), fiil, sıfat, zarf ve edat (Proposition) çalışması yapmanızda çok önemli.
Peki nasıl çalışabilirsiniz?
- Kendinize ait bir kelime defteri oluşturabilirsiniz!
- Mobil telefon uygulamalarından yararlanabilirsiniz!
- Kelime kartları edinebilirsiniz!
Kelime çalışması yaparken haftalık ya da günlük tekrarlar yapmaya özen göstermelisiniz. Ezberlediğiniz kelimeleri günlük hayatınıza entegre ederseniz daha akılda kalıcı bir hale getirebilirsiniz.
Öneri yazısı: YDS Nedir? YDS Ne İşe Yarar?
5- Okuma Yapma
YDS/YÖKDİL gibi sınavlar sizin okuma-anlama becerinizin tespiti için yapılırlar. Bu yüzden sınav hazırlık süresince sürekli okuma yapma çok önemlidir.
Okuma yapmanız sizin cümle yapısını kavramanızı ve kelime ezberinizin kalıcı hale gelmesini sağlamaktadır.
Fakat her İngilizce metni okumak sınav odaklı bir çalışmada çok verim sağlamayabilir. Öyleyse okuma yaparken nelere dikkat edebiliriz?
- Düzeye göre okuma parçaları seçmelisiniz. Sınav çalışma aşamasında zaten okuduğunuz parçaların size yetmeyeceğini ve bir üst düzey parçalara geçmeniz gerektiğini hissedeceksinizdir.
- Alanınızla ilgili düzenli makale okumaları yapmanız, sizin hem akademik kariyeriniz için hem de YDS/YÖKDİL sınavı için katkı sağlayacaktır.
Unutmayın sınav esnasında en çok yarar göreceğiniz çalışma okuma yapma olacaktır!
6- Soru Çözümü
Soru çözümü, bu sınavlar haricinde de sınav çalışma süreçlerinde en çok önerilen çalışma stillerinden biridir. Sınavda yer alan soru tiplerine maruz kaldıkça sınav pratiğiniz daha çok gelişecektir.
Ayrıca kelime çalışmalarında gerçekleştirdiğiniz bağlaç, fiil, zarf, edat ezberlerinizi soru çözümleri ile pekiştirirsiniz.
Soru çözümlerinde;
- Çıkmış YDS sınav sorularını çözebilirsiniz. Bu sayede sınavın hangi bölümünde eksiğinizin olduğunu saptarsınız. (Bağlaç, cümle tamamlama, paragraf, gramer vs.)
Okuma Önerisi: Uzmanından İngilizce Kelime Öğrenme Üzerine Tavsiyeler
7- Deneme Sınavları
Deneme sınavları bu süreçte pek sevdiğimiz bir aşama değildir. Çünkü çıkan sonuç sizi demotive de edebilir. Sakın bu hataya düşmeyin!
Deneme sınavları sizin zaman yönetiminize büyük katkı sağlayacaktır. Soru pratiği kazanmanız ve eksiklerinizi tespit etmeniz de oldukça önemlidir.
Ayrıca eksiklerinizi tespit edip belirli konulara çalışmanız sınava hazırlanma sürecinde de daha az efor sarf etmenizi ve sonuç odaklı çalışmanızı sağlar.
8- Kişisel Notlar
Çalışma aşamanızda kaynaklarınızın üzerine kendi stilinizde notlar almak konuları daha rahat kavramınızı sağlayacaktır. Bununla birlikte kelime defteriniz dışında bir not defteri tutabilirsiniz. Not defterlerinizi yanınızda taşıyarak günlük hayatınızda odağınızın başka yere kaymasını engellersiniz.
YDS Sınav Konuları
YDS sınavında toplamda 80 soru sorulmaktadır. 80 soru kendi içerisinde farklı konu dağılımlarına sahiptir.
Bu sınavın tamamen teknik bilgi seviyenizi ölçmeye yönelik olduğunu unutmamalısınız.
YDS sınav konuları:
- Kelime bilgisi
- Dil bilgisi
- Cloze test
- Cümle tamamlama
- Çeviri
- Boşluk tamamlama
- En yakın anlamı bulma
- Metin yorumlama
- Paragraf tamamlama
- Anlamı bozan cümle bulma
YDS sınav konuları bu konu başlıkları altında belirlenmektedir. Bu konulara ait soru dağılımı gireceğiniz sınava göre değişiklik gösterebilir.
YDS nasıl yüksek puan alınır hakkında detaylı içeriğimizi sizin için derledik. YDS gibi önemli sınavlara çalışmak için belirli başlı stratejilere uygun ilerlemek her zaman avantajlı olacaktır.
Yine de herkesin öğrenme şekli farklı olabilir. Genel sınav stratejilerini kendi öğrenme biçiminizi göre uyarlayarak sistematik bir çalışmayla ihtiyacınız olan puanı alabilirsiniz.
Daha Fazla Makale