Süreli yayın çıkarmak isteyen herkesin bilmesi gereken ISSN numarasını tüm detaylarıyla sizler için yazdık! Bilimsel dergiler ve yayınlar akademik dünyanın olmazsa olmazlarındandır. Akademik dergiler yani süreli yayınların ise olması gereken unsurlarından birisi ISSN numarasıdır.
Sizler için yazımızda ISSN nedir? Issn numarası alma nasıl olur ve issn cilt numarası neye göre gibi bir çok detaydan bahsettik. Siz de ISSN numarası ile ilgili detayları merak ediyorsanız doğru yerdesiniz… Yazımızı okumaya devam edin!
ISSN Nedir?
Issn nedir sorusunu cevaplandırarak yazımıza hızlı bir giriş yapalım. ISSN süreli yayın için oluşturulan, yayının adına göre 8 hane ve 2 kümeden oluşan uluslararası numaralama sistemidir. ISSN açılımı tam olarak ”Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası” ya da ”International Standart Serial Number” olarak geçmektedir.
ISSN numarası, derginizin kapak sayfasının künyesinde ve sağ üst köşesinde bulunmalıdır. Haricinde, gazetelerde yine künyede ve gazete adı altında, dijital ortamda yayımlanan dergilerde ise ana sayfada dergi başlığı altında kullanılmaktadır.
Editörün Önerisi: Bilimsel Makale Bölümleri
E-ISSN Nedir?
E- ISSN genellikle akademik dünyanın kullandığı bir ibaredir. Aynı süreli yayın farklı ortamlarda yayımlanabilir. Bu durum yaşandığında, süreli yayının adı, editörü, yayımcısı gibi her bilgi aynı olsa da farklı ISSN numarası almak gerekmektedir.
Bu durumda genellikle akademik dünya ve bazı yayımcılar basılı ve elektronik yayımları ayırt edilmesi amacıyla E-ISSN imgesi kullanmaktadırlar. Fakat normal süreçte E-ISSN gibi bir tanımlama mevcut değildir. Şimdi, issn nedir başlıklı yazımızda issn ne işe yarar cevaplandıralım…
ISSN Ne İşe Yarar?
Süreli yayının dağıtımında ve satışında mutlaka yayında barkod bulunması gereklidir. Barkot üretim işleminde ise hangi süreli yayın için üretiliyorsa, o yayının ISSN numarası kullanılmaktadır. Bu yüzden süreli yayınların satış ve dağıtımında işe yaradığını söyleyebiliriz.
Süreli yayının sipariş, dağıtım ve bilgi girişlerinde yer almaması satışınızın da her zaman gerçekleşmeyeceğini gösterir. Uluslararası sistemde ISSN numarası almak zorunlu bir uygulama değildir. Fakat süreli yayınların ulaşımı için oldukça gereklidir.
İlgili İçerik: Q1 Q2 Q3 Q4 Dergiler
ISSN Neden Kullanmalıyım?
ISSN’in süreli yayınların barkot üretme işlemi esnasında kullanıldığını söylemiştik. Bu yüzden ISSN numarası almadığınız takdir de yayınızın satış ve dağıtımında sorun çıkabilir ve yayın ulaşılabilirliğiniz kısıtlanabilir.
Bunu yaşamamak için ISSN numarası almanız, sizin süreli yayınlarınızın ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Hem satışınızın artması hem de yayın tanınırlığınızın artması için ISSN numarası almanız sizin faydanıza olacaktır.
ISSN Numarası Alma Zorunluluğu
Eğer bir süreli yayınınız varsa, ISSN almanız gerekiyor gibi düşünebilirsiniz. Bunun zorunluluk olup olmadığını ise Uluslararası ISSN sistemi belirlemektedir. Uluslararası ISSN sistemine göre ise böyle bir zorunluluk yoktur. Eğer almak isterseniz başvuru yaparak alabilirsiniz. ISSN numarası alarak yayınınızın ulaşılabilirliğini arttıracağınızı bu nokta da söylememiz gerekmektedir.
Editörün Önerisi: Akademik Makale Siteleri
ISSN Numarası Nasıl Alınır?
Issn nedir yazımızda sırada issn numarasının nasıl alındığını açıklayacağım. Süreli yayınız var ve ISSN numarası almak istiyorsunuz; nasıl alacağınızı şimdi adım adım öğrenelim:
- Öncelikle ISSN numarası almak için yapacağınız her adım online olarak gerçekleşmektedir.
- ISSN numarası almak için ilk olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru da sizden bazı belgeler istenir. ISSN numarası için başvurunuzu E-Arşiv sitesinden gerçekleştirebiliyorsunuz.
- Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir durum var süreli yayınınızı yeni çıkarıyorsanız ve daha önce yayın yapmadıysanız ilk olarak ”Yayın Standartları ve Derleme Bilgi Sistemi” üzerinden yeni yayımcı başvurusu yapmanız ve kaydolmanız gerekmektedir.
- Eğer zaten sisteme kayıtlı bir yayımcıysanız, başvuru formunu doldurup değerlendirmeye göndermeniz yeterli olacaktır.
Dijital ortamda yayın yapan bir dergi kurmak istiyorsanız bir izin veya belge almanıza gerek yoktur. ISSN numarası için süreli yayınınızın ilk sayısının en az 5 makaleden oluşması yeterli olacaktır. Bu durumda bir sayı yayınlamadan ISSN numarası almanız mümkün değildir. Şimdi sizlere başvuru da nasıl ilerleyeceğinizi anlatacağım;
- Çıkaracağınız yayının web sitesinin görünen kısmına yayımcı kişinin ya da başvuru yapan kişinin bilgilerinin eklenmesi gerekmektedir.
- Ardından Kültür Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemine giriş yapabilirsiniz.
- Bilgi sisteminden ISSN Başvurusu kısmına geçebilirsiniz.
- Yayın Standartları Derleme Bilgi Sistemine E-Devlet üzerinden giriş yapabilirsiniz.
- Girişin ardından eksik bilgileriniz varsa doldurabilirsiniz yoksa yayımcı işlemleri kısmına geçiş yapabilirsiniz.
- Bu kısımda yeni bir yayımcı olmak istediğimizi belirtiyoruz.
- Yayımcı Türü gibi seçim işlemleri için gelen sayfaları kişisel bilgilerinize göre doldurabilirsiniz.
- Ardından ISSN başvuru Formu kısmına geçebilirsiniz.
- Bu sayfada sizlere gelen seçimleri kendi derginizin bilgilerine göre doldurabilirsiniz.
- Doldurmanız gereken bilgiler aşağıdakilerdir;
- Yayınlandığı ortam
- Yayının türü
- Süreli yayının adı
- Başlığın değişik biçimleri
- Elektronik yayın tipi
- Elektronik yayının URL’i
- Elektronik yayının e-postası
- Kullanıcı Erişim Türü
- Konu başlıkları/ Süreli yayının konusu
- Sürekli yayının dil bilgileri
- Edisyon bilgisi
- Yayın bilgileri
- Hedef kitle
- Tarihsel süreç
- Dağıtım alanı
- Marka tescili
- Yayımcı bilgileri
- Sözleşme Bilgileri
- Bu adımları geçip bilgileri doldurduktan sonra başvurunuz tamamlanır.
- Başvurunuz değerlendirmeye alındıktan sonra, başvuru sonucu mailinize gelmektedir. Mail haricinde başvuru sürecinizi başvuru sayfasında bulunan bekleyen başvurular kısmından da takip edebilirsiniz.
- Başvuru da bulunan eksik bilgi veya yanlış bir durum olduğunda size ulaşılmaktadır.
Eğer derginizi dijital ortam değil de Basılı Süreli Yayın olarak çıkarmak isterseniz başvuru süreciniz farklı olacaktır.
- Basılı süreli yayın başvurusunda ilk olarak bulunduğunuz konumun, Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosuna beyanname vermeniz gerekmektedir. Verdiğiniz beyanname sonucunda ”Alındı Belgesi” alarak sürecinizi başlatmış olursunuz.
- Akabinde sistemden ISSN başvuru formunu doldurabilirsiniz. ISSN başvurusunda bulunurken aldığınız alındı belgesini de sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
ISSN İçin Ödeme Yapmak
ISSN numarası ile ilgili en merak edilen hususlardan birisi ücret konusudur. Süreli yayın için ISSN alırken herkes ücret ödeyip ödemeyeceğini düşünmektedir. Hayır, ISSN numarası edinmek hiç bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.
ISSN numarası ile ilgili tüm detayları sizler için yazdık! ISSN numarası ile ilgili diğer sorularınızı YORUMLAR kısmından bize iletebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale