Beloc, kalp hastalıkları tedavisinde ve migren koruyucu tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Beta-blokör grubu ilaçlardandır ve temel etkisi kalp hızını yavaşlatmaktır. Bu etkisi sebebiyle yazımızda bulabileceğiniz çeşitli hasta gruplarında kullanılmaktadır.
Tablet formları ağızdan alınır. Çözelti formu damardan verilerek kullanılır. İlaç aç veya tok karnına kullanılabilir. Reçeteli satılan bir ilaçtır ve doktor kontrolü dışında tedaviye başlanması veya devam eden tedavinin kesilmesi önerilmemektedir. İlacın etken maddesi, yan etkileri, fiyat ve muadilleri gibi bilgilere yazımın devamında ulaşabilirsiniz.
Beloc Nedir?
Beloc etken maddesi metoprolol olan çentikli bir tablettir. Bu etken madde, stres hormonlarının kalp üzerindeki etkisini azaltır. Bu hormonların etkisini engellemesi sonucunda kalp hızında yavaşlama meydana gelir. Enjeksiyonluk çözelti, yavaş salınımlı tablet ve kontrollü salınımlı tablet şeklinde 3 formu bulunmaktadır.
Beloc Nasıl Kullanılır?
Gün boyu etkisi süren bir ilaç olması sebebiyle günde 1 tane alınması önerilir. Ağızdan yeterli miktarda su ile çiğnemeden kullanılmalıdır. Tableti aç veya tok karna kullanabilirsiniz. Çocuk hastalarda kullanımının güvenliği açısından yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak yetişkin ve yaşlı hasta gruplarında uygun dozlarda kullanımı güvenli kabul edilmektedir. Üzerinde bulunan çentik sayesinde bölünerek kullanılabilir ancak ezilmemelidir.
İlacın kullanımının önerilmediği hasta grupları;
- Beta-blokör grubu ilaçlara alerjisi olanlar,
- Kalp yetmezliği belirtileri gösterenler,
- Şiddetli bradikardisi (kalp hızında yavaşlama) olanlar,
- Hasta sinüs sendromu (Kalp hızı yavaşlığı ve atımlarda düzensizlik) bulunanlar.
Beloc Ne İçin Kullanılır?
İçeriğindeki metoprolol etken maddesi bir beta-blokör grubu ilaçtır. Beta-blokörler kalpte bulunan ve kalp hızının kontrolünde görev alan beta reseptörlerin çalışmasını engelleyerek etki eder. Beta-reseptörler vücutta stres hormonlarının etkisiyle kalp hızını kontrol eder. Beta-blokörler sayesinde hormonal denge bozulmadan belirtiler kontrol altına alınabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde çeşitli hasta gruplarında kullanılırlar. Beloc ne işe yarar inceleyebilirsiniz;
- Çarpıntısı olanlarda tedavi ve tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılır.
- Kalp yetmezliği hastalarında kalbin yükünü azaltmak ve oluşabilecek belirtileri azaltarak hastalığın ilerlemesini önlemede kullanılır.
- Yüksek kan basıncı olanlarda hem belirti tedavisinde hem de kan basıncı yüksekliğinin sebep olabileceği çeşitli hastalıkları önlemede kullanılır.
- Bazı düzensiz kalp ritmi olan hastalarda ve göğüs ağrısı olanlarda hem tekrarlamasını önlemede hem de belirtileri tedavide kullanılır.
Aynı zamanda daha önce kalp krizi geçirmiş olanlarda bir sonraki kalp krizi riskini azaltır. Yukarıda bahsedilen kalp hastalıklarının yanı sıra migren hastalarında da kullanılır. Migren hastalarında uzun süreli kullanımıyla ataklar ve belirtilerin önlenmesi sağlanır.
İlgili İçerik: Fexadyne
Beloc Yan Etkileri Nelerdir?
Kalp hızını azaltma üzerindeki etkisi sebebiyle kullanımında yan etkilerin takip edilmesi önemlidir. Çeşitli yan etkileri bulunur, bu yan etkilerden seyrek grup haricindekileri doktorunuza danışmanız yeterlidir. Seyrek yan etkileri fark ederseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız ve gözetim altında tedaviyi bırakmanız gerekmektedir. Yan etkileri 3 grupta inceleyebiliriz;
Yaygın:
- Bulantı-Kusma
- Çarpıntı
- Baş Dönmesi
- Sersemlik
- Baş Ağrısı
- Ellerde ve ayaklarda soğukluk
- Kabızlık
Yaygın olmayan:
- Uykusuzluk
- Uyuşukluk Hissi
- Göğüs Ağrısı
- Nefes Daralması
- Depresyon
- Kilo Alma
Seyrek:
- Ani Kanama
- Anksiyete
- Görme Bozukluğu
- Şişlik (Ödem)
- Bayılma
- Cinsel Problemler
- Kulak Çınlaması
Editörün Önerisi: Glifor 1000 mg
Beloc Fiyat ve Muadilleri
Tablet, SGK tarafından karşılanmaktadır. Farklı form ve dozlardaki fiyatları şu şekildedir;
İlaç & Doz | Fiyat |
---|---|
Beloc 50 mg fiyat 20 Tablet | 73.75 TL |
Beloc Zok 100 mg 20 tablet | 110.71 TL |
Beloc 25 mg 20 Kontrollü Salınımlı Tablet | 137.47 TL |
Yukarıda bulunan formlarının yanı sıra Saneloc, Mecorlong, Betablok isimli muadilleri de bulunmaktadır.
Tavsiyeler
Tableti kullanırken özel bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Doktorunuza danışmadan tedaviyi aniden kesmemeniz gerekir. Aniden ilacın bırakılması halinde tedavi önceki belirtileriniz daha da kötüleşebilir.
- Uyku ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları ve alkol ile beraber kullanımı yan etkilerin artmasına sebep olabilir.
- Sodyum (tuz) diyetinde olan hastaların kullanımda ilacın içeriğinde sodyum bulunduğunu göz önünde bulundurması gerekir.
İlginizi çekebilir: Kestine
Kaynak: Kolay Sağlık
NOT: Herhangi bir ilacı kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. İlaca dair merak edinleri sizlerle paylaştık. Konuya dair en sık sorulan soruları aşağıda sizler için cevaplandırdık. Sizler de sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂
Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte kullanılması güvenli midir?
Doktorunuz aksini önermediği takdirde hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.
Günün hangi zamanında kullanıldığı önemli midir?
Günlük alınması gereken doz 1 tablet ise sabahları alınması önerilir.
İlacın etkisi ne zaman başlar?
Çözelti formunda kullanıldığında 10-20 dakika içerisinde, tablet formunda kullanıldığında ortalama 2 saat içerisinde etkisi başlamaktadır.
İlacın muadilleri nelerdir?
Beloc Zok muadilleri Saneloc, Mecorlong ve Bateblok’tur.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale