Google Akademik bir diğer adıyla Google Scholar, dünyanın birçok yerinde kullanılan, Google’a ait farklı bir arama motorudur. Peki tam olarak Google Akademik nedir? Ne işe yarar? Öğrenmek için sizlere hazırladığım rehber yazıyı okuyun!
Akademik olarak çok işinize yarayacak bu arama motorunu nasıl kullanacağınız konusunda tüm gerekli bilgileri ve ipuçlarını sizlere verdim. Google akademik arama motoru özellikleri ve daha fazlasını öğrenmek için yazıyı atlamadan okuyun.
Google Akademik Nedir?
Google Akademik, dünya genelindeki bilimsel literatürü tarayan ve erişime açan ücretsiz bir arama motorudur. 2004’ten bu yana kullanılmaktadır.
Google Scholar, akademik kaynakları, makaleleri, tezleri, bildirileri, kitapları, patentleri, dergileri ve diğer bilimsel yayınları içeren geniş bir veri tabanına sahiptir.
Bu platform, öğrenciler, öğretim görevlileri ve araştırmacılar gibi akademik topluluğun birçok üyesi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Alakalı içerik: En İyi Akademik Makale Siteleri
Google Akademik Ne İşe Yarar?
Google Akademik, konuyla ilgili anahtar kelimeleri kullanarak, araştırmacıların aradıkları makaleleri ve diğer bilimsel kaynakları kolayca bulmalarını sağlar. Google Akademik arama motoru, geniş bir veri tabanına sahiptir ve kaynakların tamamını tek bir yerde sunarak, araştırmacıların farklı platformlar arasında dolaşmasını engeller.
Google Akademik nedir? Google Akademik’te bulunan kaynaklar, bilimsel dergiler, konferanslar, tezler, patentler ve diğer akademik yayınlar gibi çeşitli kaynaklardan derlenir. Bu platform aynı zamanda, araştırmacıların kendi çalışmalarını yayınlamalarına da olanak tanır.
Platform, araştırmacıların makaleleri ve diğer kaynakları kolayca, hızlıca bulmalarını sağlar.
Google Akademik Nasıl Kullanılır?
Google Akademik nedir? Nasıl kullanılır? Google Akademik kullanmak çok kolaydır. Yapmanız gereken tek şey Google Akademik sayfasına girmek ve araştırmanız için gerekli anahtar kelimeleri arama kısmına yazmaktır. Arama yaptığınızda anahtar kelimelere göre en uygun sonuçlar karşınıza çıkacak.
Özellikle tez yazan kişiler için önemli bir arama motoru olduğunu da belirtmek gerek. Google Akademik arama motoru özelliklerini kullanarak daha verimli araştırmalar gerçekleştirebilirsiniz. Hemen bunun bilgilerini de aşağıda verdim.
Bunu da okuyabilirsiniz: Q1 Q2 Q3 Q4 Dergiler
Google Akademik Kullanma İpuçları
Google Akademik çok kolay bir şekilde kullanılıyor demiştik. Arama motorunu açarak kolayca sonuçlarla karşılaşabiliyorsunuz. Daha verimli şekilde Google Scholar kullanmak istiyorsanız size bazı ipuçları vereyim.
Google Akademik’e gmail ile giriş yaparak daha gelişmiş şekilde arama motorundan faydalanabilirsiniz. Örneğin kitaplık, gelişmiş arama, metrikler kısımlarından faydalanabilirsiniz.
1- Google Akademik – Kaydet
Google Akademik’te bir makaleyi daha sonrasında kolayca bulmak için kitaplığınıza kaydedebilirsiniz. Bunun için ana sayfada makalenin hemen altında bulunan yıldıza tıklamanız yeterlidir. Sonrasında sol menü kısmında “Kitaplığım” kısmına tıklayarak kaydettiğiniz makaleye her an ulaşabilirsiniz.
2- “Alıntı Yap” Butonu
Bu özellik mailinizle oturum açmadan da çalışabiliyor. Makale sonuçları sıralandığında yine hemen altında bulunan alıntı yap kısmına tıklayarak, makale hakkında en çok atıfta bulunulan makaleleri görebilirsiniz. Bu da araştırmanıza fayda sağlayacaktır.
Google Scholar – Gelişmiş Arama
Google Scholar’a mailiniz ile giriş yaparak gelişmiş arama kısmından faydalanabilirsiniz. Daha spesifik araştırmalar yapmak istiyorsanız, sol kısımda bulunan “Gelişmiş Aramalar” butonuna tıklayın. Burada kelime, tarih gibi ayarları yapabiliyorsunuz.
Google Akademik nedir? Nasıl kullanılır? sizlere ipuçlarıyla birlikte anlattım. Siz Google Akademik hakkında yorumlarınız neler? Yorumlarda buluşalım…
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale