Türkiye’de açılan dava sayısının fazla olmasından dolayı zabıt katiplerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Her kesimden mesleğe gösterilen ilgi de insanlarda merak uyandırmakta. Bu nedenle, zabıt katibi olmak isteyenlerin akıllarındaki her sorunun cevaplandığı bir yazı hazırladık.
Bu yazımızda, zabıt katibi nasıl olunur, zabıt katibi ne iş yapar gibi merak edilen pek çok konunun cevabını bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra, katip maaşlarını ve katipliğe dair merak edilen soruları yazımızın sonunda sizlerle paylaştık.
Zabıt Katibi Nedir?
Zabıt katibi, mahkemelerde, yargı kurumlarında veya adliyelerde yapılan görüşmelerin ya da verilen kararların yazılı olarak tutulmasından sorumlu yardımcı yargı personelidir. Zabıt katipliği yapan bir kişi, sözlü beyanların doğru ve eksiksiz bir şekilde kaydedilmesinden ve hazırlanan belgeleri arşivlemekten sorumludur.
Bunların yanı sıra, istek ya da şikayette bulunmaya gelen vatandaşlar ile de ilk olarak zabıt katibi ilgilenir. Bu nedenle insanları dinleyebilmesi ve onlarla iyi iletişim kurabilmesi son derece önemlidir.
Zabıt katipleri, Adalet Bakanlığı tarafından atanır. Bu nedenle bu mesleğe başlayabilmek için öncesinde KPSS’ye girmek gerekir.
Zabıt Katibi Nasıl Olunur?
Zabıt katibi alımı ve merak edilen diğer konulara geçmeden önce, zabıt katibi nasıl olunur, hangi aşamalardan geçilir bir göz atalım…
Zabıt katibi olmak için önünüzde iki seçenek bulunur;
- Mesleki teknik liselerinin adalet bölümüne bağlı olan ”Zabıt Katipliği” bölümünü okumak
- Adalet Meslek Yüksek Okulu, Adalet Meslek Lisesi ya da Adalet ön lisans bölümlerinden mezun olmak
Zabıt katipleri, Adalet Bakanlığı tarafından atanır. Bu nedenle eğitim tamamlandıktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na girmek ve sınavdan geçerli puanı almak gerekir. Yeterli puan alındıktan sonra başvuru sürecinde adaylardan daktilo ya da bilgisayar sertifikası ve klavye sınav sonuçları istenir.
E-devlet üzerinden zabıt katibi alımı duyurularını düzenli olarak takip edebilirsiniz. Başvuru öncesinde başvuru koşullarını dikkatli bir şekilde okumak önemlidir. Ek olarak, KPSS sonucunun yanı sıra ilgili kurumlar adayları sözlü ve/ya yazılı sınava tabi tutabilmektedir. Sözlü sınav Genel Kültür, Atatürk İle ve İnkılapları, Mesleki Bilgiler ve Kavrama ve İfade Yeteneği olmak üzere toplam 4 bölümden oluşur.
Başvurunuzu ilgili kurumların internet sitelerinden online olarak takip edebilirsiniz.
Zabıt katibi nasıl olunur sorusunu cevaplandırdığımıza göre katip olma şartlarını, görev ve sorumluluklarını öğrenebiliriz.
Zabıt Katibi Olma Şartları
Zabıt katibi nasıl olunur sorusunu detaylı bir şekilde cevaplandırdık. Peki, bu mesleği yapabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
Eğitim tamamlamak, zabıt katipliği için yeterli bir seçenek değildir. Zabıt katibi olabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Katiplik klavye sınavından geçer not almak
- KPSS’den en az 70 puan almak (lise mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93, lisans mezunları için KPSSP3 puan türleri dikkate alınır)
- Pozisyon için resmi açıklanan bir yaş sınırı yoktur. Yine de, bazı kurumlar belli bir yaştan sonra işe alım yapmayabilir. Bu yaş sınırı genellikle 35’tir.
- Adli sicil kaydının temiz olması
- Görevini yapmaya engel olacak bir akıl sağlığının olmaması
- E-devlet üzerinden başvuru yapmak
- Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin olmaması
- Kimi kurumlarda gerekli olan kilo ve boy şartlarını karşılamak
Bu içerik ilginizi çekebilir: Bilirkişi Nasıl Olunur?
Zabıt Katipliği Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Zabıt katiliği için sizlerden istenecek bazı belgeler şunlardır;
- Kimlik Belgesi
- Sağlık Raporu
- Adli Sicil Kaydı
- Diploma
- Uygulamalı sınavda tercih edilen klavye tipi (F ya da Q)
- Bilgisayar ya da daktilo sertifikası
Zabıt Katibi Ne İş Yapar
Zabıt katibi görev ve sorumlulukları oldukça çeşitlidir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek meslek hakkında daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz. Zabıt katipleri;
- Resmi ya da özel toplantılarda bulunarak sözlü beyanları doğru ve eksiksiz bir şekilde kaydeder.
- Kaydedilen beyanları düzenli yazıya dökerek belge haline getirir.
- Hazırladıkları tutanaklardaki bilgilerin doğru ve tutarlı olduğunu kontrol eder.
- Mahkeme salonlarında duruşmaları kaydeder ve duruşma tutanaklarını hazırlar.
- Hazırlanmış evrakları arşive kaldırır.
- Duruşma günü listelerini hazırlar.
- Tutanakları saklar ve gerektiği durumda kullanılmak üzere arşivden çıkarır.
- Tebligat evraklarını hazırlar.
- Konuşma sırasında kafa karışıklığına neden olabilecek yerlerin düzeltilmesini ister.
Zabıt Katibi Maaşları 2023
Zabıt katibi nasıl olunur yazımızın son konu başlığındayız: 2023 güncel maaşlar.
Zabıt katipleri memur oldukları için alacakları ek ödeme ve eğitim seviyelerine göre aylık maaşları değişiklik gösterir.
2023 yılında yeni göreve başlayan bir zabıt katibi ortalama 22.000 TL ücret alır. Daha kıdemli zabıt katiplerinin ise aylık maaşı 25.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.
Zabıt katibi olabilmek için öncelikle gereken eğitimi almanız, KPSS’ye ve sözlü ve/ya yazılı ve uygulamalı sınavlara girmeniz gerekmektedir. Bu süreçte e-devlet üzerinden yayımlanan başvuru ve kılavuzları takip edebilirsiniz.
Zabıt katibi nasıl olunur yazımızı burada sonlandırıyoruz. Aşağıda, konuya dair en sık sorulan soruları cevaplandırdık. Sizler de sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂
Sıkça Sorulan Sorular
Adalet ön lisans bölümünde hangi dersler var?
Zabıt katibi olmak için okunan Adalet ön lisans bölümünde verilen derslerden birkaçı şu şekildedir;
Halkla İlişkiler ve İletişim
Türk Anayasa Hukuku
Medeni Hukuk
Adalet Meslek Etiği
İdari Yargı
Kalem Mevzuatı
Ceza Hukuku
Memur Hukuku
Zabıt katibi olmak için hangi klavye sınavına girmek gerekli?
Zabıt katibi olmak isteyenler ister F isterlerse de Q tipi klavye sınavına girebilirler.
Zabıt katibi iş imkanları nelerdir?
Zabıt katipleri mahkemelerde, icra dairelerinde, avukatlık bürolarında, belediyelerde, genel anlamıyla hukuk işlemlerinin görüldüğü her alanda çalışabilirler.
Zabıt katipliği için başvuru nereye yapılır?
Zabıt katipliği başvuruları e-devlet üzerinden online olarak yapılmaktadır. Başvuru zamanını, Adalet Bakanlığı’nın duyurularını düzenli takip ederek öğrenebilirsiniz. Konuya dair merak ettiğiniz tüm detaylar kılavuz ile birlikte yayımlanmaktadır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale