Kitap okumanın hayatımızda pek çok etkisi bulunmaktadır. Özellikle etrafımıza farklı bir pencereden bakabilmek ve entelektüel birikim için kitap okumak oldukça önemlidir. Peki, entelektüel birikim için okunması gereken kitaplar nelerdir?
İnsanın kendini geliştirmesinde ve zamanını kaliteli bir şekilde geçirebilmesinde kitap okumanın yeri çok büyüktür. Kitap okumak farklı insanlar ile tanışmak, daha öncesinde gidilmemiş yerlere gitmek gibidir. Biz de bu yazıda kendini geliştirmek için okunması gereken kitaplar lisesi araştıranlara ve kitaplarla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenleri bilgilendirdik. Gelin hep beraber kitap diyarında bir gezintiye çıkalım…
Mutlaka Okunması Gereken 100 Kitap
Kitaplar, yeni dünyaya açılan pencerelerdir. Kitap okumak bakış açımızı değiştirir ve kendimizi geliştirmemize yardımcı olur. Geçmişten günümüze kadar pek çok türde pek çok eser yazılıp basılmıştır. Biz de bu yazımızda ölmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar ile ilgili bir derleme yaptık. Gelin hep beraber bu kitaplara bir göz atalım.
Ölmeden Önce Okunması Gereken Kitaplar
Gerçek sanat ve edebiyatın unutulmaya başlandığı, çok kaliteli eserlerin verilmediği bu dönemde sizlere önereceğimiz kitaplarla beraber ruhunuzun açılacağına eminiz. İşte ölmeden önce mutlaka okunması gereken 10 kitap:
1. Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.” Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry
Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan Küçük Prens, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasının masal gibi anlatıldığı bir eserdir. Fakat bu eser sadece çocuklara değil yetişkinlere de uygundur. Yani her yaştan insanın okuyabileceği bir kitaptır.
Eserin bir çocuğun gözüyle yazılması onu daha samimi bir hale getirmiştir. Pek çok dile çevrilmiş olan bu eser kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında yerini almaktadır.
2. Satranç – Stefan Zweig
Dünyada hiçbir şey insan ruhu üzerinde hiçlik kadar ağır bir baskı uygulayamaz. Satranç, Stefan Zweig
Okunması gereken kitaplar listemize Stefan Zweig’ın en meşhur eserinden devam ediyoruz. Satranç, Stefan Zweig’in ölmeden önce yayımlamış olduğu son eseridir. Eser, New York’tan Buenos Aires’e giden bir yolcu gemisinin hareket etmesi ile başlar ve olaylar geminin içerisinde gerçekleşen bir satranç turnuvası etrafında dönmeye başlar.
Eser, aslında yalnızlığın insan üzerindeki psikolojisine etkileri önemli ölçüde vurgulamaktadır. Kısa sürede kolaylık bitebileceğiniz bu eserin etkisinden çıkmanız uzun bir zamanınızı alabilir.
3. Simyacı – Paulo Coelho
İnsan sevince, nesneler daha çok anlam kazanıyor.
Simyacı – Paulo Coelho
Simyacı, Paulo Coelho tarafından Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin en önemli eseri olan Mesnevi’deki hikâyeden esinlenerek kaleme alınmış bir eserdir. Eserde, rüyasında Mısır Piramitleri civarında bir hazine gören Endülüslü çoban Santiago’nun bu hazineyi ararken yaptığı yolculuk anlatılmaktadır. Mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer almaktadır.
4. Hayvan Çiftliği – George Orwell
İnsan, üretmeden tüketen tek varlıktır. Hayvan Çiftliği, George Orwell
Hayvan Çiftliği, George Orwell tarafından fabl tarzında kaleme alınmış olan siyasi bir hicivdir. Orwell eserinde hayvanlar üzerinden kara mizah yoluyla Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği’ni eleştirmektedir. Dünyayı anlamak için okunması gereken kitaplar arasında en üst sıralarda yer almaktadır.
5. Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov
Toplumun ahlaki oksijene ihtiyacı vardı. Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Grigory Petrov
Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Grigory Petrov’un kaleme almış olduğu 13 bölümden oluşan bir eserdir. Eserde Finlandiya’nın yozlaşmadan kurtuluşu ve kendi kendine yükselişi anlatılmaktadır. Bunlar anlatılırken özellikle eğitimin önemine çok fazla yer verilmiştir. Aynı zamanda Atatürk’ün önerdiği mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alan çok önemli bir eserdir.
6. Dönüşüm – Franz Kafka
İnsanı büyüklüğe götürecek yol, ancak onun küçüklüğünden geçer. Dönüşüm, Franz Kafka
Dönüşüm, Franz Kafka’nın 1915 yılında yayımlanan en önemli eserlerinden birisidir. Eser, başkarakterimiz olan Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında kendini böceğe dönüşmüş şekilde bulmasıyla başlamaktadır. Böcek metaforu üzerinden aile yapısı ve toplu yapısı da incelemektedir.
20. yüzyılın en büyük yazarlarından biri olan Franz Kafka’nın aslında her kitabı okunması gereken kitaplar listesine alınabilir.
7. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
Sonsuza dek yaşayacaklarına öyle eminler ki. Ama sonsuza dek yaşamayacaklar. Fahrenheit 451 , Ray Bradbury
Fahrenheit 451, Ray Bradbury’in 1953 yılında bilimkurgu tarzında kaleme almış olduğu eseridir. Fahrenheit 451 kağıdın yanma sıcaklığıdır. Bu eserde de itfaiyeciler tarafından kitaplar yakılmaktadır. Aslında bunlar üzerinden yazar gelecekteki korkularımızdan birini bizimle buluşturuyor.
8. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu – Stefan Zweig
Ve insanlar arasında yalnız olmaktan daha korkunç bir şey yok. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Stefan Zweig
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Stefan Zweig tarafından kaleme alınan ve okurlar tarafından ilgi ile karşılanan bir eserdir. Eser, bir kadının hayatı boyunca sevdiği tek erkeğe yazmış olduğu bir mektuptan oluşmaktadır. Fakat kadının kim olduğu bilinmemektedir.
9. Yeşil Yol – Stephen King
Ne de olsa dünya dönüyor. Ya tutunup onunla birlikte döneceksiniz ya da ayağa kalkıp itiraz edecek ve dışarı fırlatılacaksınız. Yeşil Yol, Stephen King
Yeşil Yol, Stephen King’in kaleme almış olduğu ve aynı zamanda da sinemaya uyarlanmış olan bir eserdir. Eserdeki olaylar 1930’lu yıllarda ABD’de ciddi suçlar işleyen ve ölüme mahkûm edilen suçluların bulunduğu Could Dağı hapishanesinde geçmektedir. John Coffey isimli bir mahkûmun buraya gelmesi ile beraber herkesin hayatı değişmeye başlamıştır.
10. Martin Eden – Jack London
Senin de fikirlerin, tıpkı giysilerin gibi başkaları tarafından üretilmiş. Martin Eden, Jack London
Martin Eden, Jack London tarafından 1909 yılında kaleme alınmıştır. Eserde bir gemi işçisinin yazar olma serüveni anlatılmaktadır. Yarı otobiyografik bir romandır.
Okunması Gereken Kişisel Gelişim Kitapları
İnsanlar içleri daraldığında bir kaçış noktası ararlar. Bu kaçış noktalarından birisi de kitaplardır. Kişisel gelişim kitapları insanların hayatlarında yaşadıkları problemlerle daha kolay başa çıkabilmelerine yardımcı olur. Kişisel gelişim alanında okunması gereken en iyi kitaplar şu şekildedir:
1. Bir Ömür Nasıl Yaşanır, İlber Ortaylı
Bakışlar çok önemlidir. İnsanın derinliğini gözleri ele verir. Bir Ömür Nasıl Yaşanır?, İlber Ortaylı
Eser, Yenal Bilgici ile İlber Ortaylı’nın söyleşisinden meydana gelmiştir. İlber Ortaylı bu eserinde genel olarak kendi döneminde gördüklerinden ve tecrübelerinden bahsetmiştir. Bunun yanında eğitim ile ilgili oldukça değerli fikirleri de bu eser içerisinde yer almaktadır.
2. İrade Terbiyesi – Jules Payot
Mutsuz, karamsar birinin varlığı tüm ailenin huzursuzluğuna sebebiyet vermez mi? İrade Terbiyesi, Jules Payot
İrade Terbiyesi, Fransız eğitimci Jules Payot tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Eserde genel olarak tembelliğin ve isteksizliğin üstesinden düzenli bir çalışma ile gelerek iradeyi terbiye etmek konusu ele alınmıştır.
3. Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören
Hayatınızla ilgili alamadığınız kararlar, aldığınız kararlardan daha etkin bir rol oynar. Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır , Ahmet Şerif İzgören
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır, Ahmet Şerif İzgören tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Bu eser iletişim, başarı ve hayat üzerine yazılmış olan ve içerisinde minik minik hikayeler barındıran bir kişisel gelişim kitabıdır.
4. Var mısın? – Doğan Cüceloğlu
Çektiğim hiçbir acı nedensiz değil. Ben onlar sayesinde “ben” oldum.
Var mısın? – Doğan Cüceloğlu
Var mısın?, Doğan Cüceloğlu ile soru cevap şeklinde oluşturulmuş olan bir eserdir. Eserin içerisinde güçlü yaşam için öneriler yer almaktadır.
5. Ikigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı, Francesc Miralles
Bazı seçimler yeni bir başlangıç gerektirir, çünkü artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Ikigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı, Francesc Miralles
Bu eser birden fazla yazar tarafından kaleme alınmıştır. Eserde Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrı paylaşılmaktadır.
Okunması Gereken Tarih Kitapları
Tarihi en iyi öğrenmenin yolu aslında tarih kitapları okumaktan geçer. Dönem romanlarında o dönemin tarihi ile ilgili pek çok bilgiye ulaşmamız mümkündür. Bu yüzden eğlenirken öğrenmek için en etkili yollardan birisidir. Sizler için hazırlamış olduğumuz tarih kitapları önerilerine bir göz atabilirsiniz.
1. Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
Oysa, Türk’ün onuru, gururu ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir! Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılından 1927 yılına kadar kendisinin ve silah arkadaşlarının yapmış oldukları şeyleri özetlediği konuşmasının metnidir. Eser, Gençliğe Hitabe ile sona ermektedir.
2. Türklerin Tarihi, İlber Ortaylı
Hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğinin, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olamaz.
Türklerin Tarihi, İlber Ortaylı
Eser, İlber Ortaylı’nın konferanslarında ona sorulan sorulara vermiş olduğu cevapların toparlandığı kitabın ilkidir. Türklerin Tarihi 2 kitabı da bulunmaktadır.
3. Sapiens:Hayvanlardan Tanrılara İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari
Para, toplumsal statü, plastik cerrahi, güzel evler, iktidar konumları, bunların hiçbiri size mutluluk getirmez, uçup gitmeyen gerçek mutluluk sadece serotonin, dopamin ve oksitosin sayesinde olur. Sapiens:Hayvanlardan Tanrılara İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari
Bu eserde insanı varoluşundan günümüze kadar gelişimini aktarmaktadır. Eser insanlık tarihine farklı bir bakış açısı geliştirmemize de katkı sağlamaktadır.
4. Şarkiyatçılık – Edward W. Said
Filoloji, kültürün bir kuruluş, bir ekleme, hatta bir yaratım olduğunu, ama sözde organik bir yapıdan öte bir şey de olmadığını belletiyordu insana. Şarkiyatçılık – Edward W. Said
Eserde, Şarkiyatçılık bir diğer adıyla oryantalizmin ne olduğu tanıtılmaktadır.
5. Şu Çılgın Türkler – Turgut Özakman
Sönmüş görünen Türk ruhu yedi günden beri Sakarya kıyılarında bir alev gibi yanıyor. Türkler dirilmiyorlar, yaşadıklarını ispat ediyorlar. Şu Çılgın Türkler – Turgut Özakman
Turgut Özakman’ın kaleme almış olduğu Şu Çılgın Türkler belgesel tadında bir romandır. Bu eserde Türklerin İstiklal Savaşı için vermiş oldukları mücadele anlatılmaktadır. Türklerin tarihi ile ilgili okunması gereken kitaplar arasında ilk sıraları almaktadır.
Okunması Gereken Psikolojik Kitaplar
Adından en çok söz ettiren bilim dallarından birisi de psikolojidir. Özellikle psikolojiye ilgisi olanların mutlaka kütüphanesine eklemesi gereken kitapları sizler için derledik. Buyrun hep beraber bir bakalım.
1. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan
Hayatım boyunca annemi memnun etmeye çalıştım ben .Küçükken pastanede ona yardım ettim, bütün derslerimden tam not aldım, haftada iki defa dans dersi aldım ama annem bunları fark etmedi bile… Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan
Eser, gerçek hayattaki pskilojik hastaların yaşamlarını konu edinmektedir.
2. Duyguların Psikolojisi – Nevzat Tarhan
İnsanın bir kişiyi hem sevip hem de ondan çekinmesi, o kimseye saygı duyduğunu gösterir. Duyguların Psikolojisi – Nevzat Tarhan
Eserde, insanın sahip olduğu tüm duygular olumlu ve olumsuz yönleriyle tek tek incelenmektedir. Okunması gereken kitaplar arasında üst sıralarda yer almalıdır.
3. Bilinçaltı – Sigmund Freud
İnsan kötü bir şey yapacağı zaman mutlaka vicdanını susturacak bir yol bulur. Bilinçaltı – Sigmund Freud
Freud, bu eserinde hastalar üzerinde nasıl bir çalışma yaptığını ve kendi oluşturmuş olduğu kuramı hakkında birtakım bilgileri okuyucusuna aktarmaktadır.
Genel Kültür İçin Okunması Gereken Kitaplar – Az Bilinen Okunması Gereken Kitaplar
Genel kültürünü geliştirmek isteyenler için okunması gereken kitaplar konusunda bir derleme yaptık. İşte kendini geliştirmek için okunması gereken kitaplar:
1. Mitoloji 101 – Kathleen Sears
Ani ve olağanüstü korkuyu ifade eden panik sözcüğünün kökeni Pan tanrısına uzanır. Savaşta Pan korkunç bir çığlık atarak düşmanına dehşet saçardı. Mitoloji 101 – Kathleen Sears
Bu eserde Eski Yunan ve Roma mitolojisi ile ilgili hikayeler yer almaktadır.
2. Sözcük Hikayeleri – Hatice Şirin
Etimoloji çalışmalarının ana hedefi, diller arasında büyük ölçüde ortak olan ses değişmelerini izlemek değil, bir toplumun önceki ve sonraki bilgi ilişkisini belirleyerek, dil yoluyla, o toplumun dil ve düşünce dünyasının haritasını çizmek; fotoğrafını çekmektir. Sözcük Hikayeleri – Hatice Şirin
Eserde toplam 134 sözcük değerlendirilmiş. Bu sözcüklerin köken bilgisi oldukça samimi bir dille okuyucuya aktarılmıştır.
3. Gençler İçin En Güzel Fransız Devrimi – Michel Vovelle
Bildirinin ilk maddesi ne kadar çarpıcı: ‘İnsanlar, haklar bakımından özgür ve eşit doğar ve yaşarlar.’ Gençler İçin En Güzel Fransız Devrimi – Michel Vovelle
Michel Vovella tarafından kaleme alınan bu eser Fransız Devrimi’ne farklı bir bakış açısı sunuyor. Yazar bu eserinde torunun ona sormuş olduğu soruları yanıtlıyor.
4. Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi – Edward Gibbon
Dünya tarihinin ilk klasik eserlerinden sayılan bu eser, modern tarih bilgisine dair ilk büyük katkı olarak bilinmektedir.
Okunması Gereken Felsefe Kitapları
Felsefeyle tanışmak veya felsefeyle haşır neşir olmak isteyenler öncelikle hangi kitapları okumaları gerektiği konusunda kararsız kalmaktadırlar. Yazımızın bu bölümünde felsefe ile ilgili okunması gereken kitaplar konusuna değineceğiz.
1. Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder
“Her şey akar” demişti Herakleitos. Her şey hareket halindedir ve hiç bir şey sonsuza dek kalmaz. Bu yüzden de “Aynı ırmağa iki kez giremeyiz” Çünkü ikinci kez ırmağa girdiğimde ben de değişmiş bulunuyorum, ırmak da.
Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder
Eser, Sofie’nin bir gün posta kutusunda ‘Kimsin sen?’ yazılı bir kart bulması ve bunun sonucunda felsefe tarihinde yanıtlanmış tüm sorulara cevap bulmaya çalışması ile ilerlemektedir.
2. Felsefe Aracılığıyla Düşünme – Chris Horner & Emrys Westacott
Meydana gelen her şey, önceden belirlenmiş midir? Eğer öyleyse bu durum gerçekten özgür seçimlerde bulunma imkânımızı ortadan kaldırmaz mı? Felsefe Aracılığıyla Düşünme – Chris Horner & Emrys Westacott
Eser, akıcı ve anlaşılır bir dilde kaleme alınmıştır. Eserde pek çok felsefi yaklaşım düşünce deneyleri ve problemlerle açıklanmaktadır.
3. Deliliğe Övgü – Desiderius Erasmus
Kendinden nefret eden biri bir başkasını sevebilir mi? Deliliğe Övgü – Desiderius Erasmus
Erasmus’un kaleme aldığı Deliliğe Övgü isimli eser, bir hiciv örneğidir. Bu eserde papazlar, öğretmenler, tüccarlar, filozoflar, din adamları ve hükümdarlar alaycı bir dille eleştirilmiştir.
Türk Edebiyatı Okunması Gereken Kitaplar
Türk romanını Şemsettin Sami’nin ‘Taaşşuk-ı Tal’at ve Fitnat’ isimli eseri ile başlatmamız mümkündür. Bu durum bize neredeyse 150 yıllık bir roman geleneğine sahip olduğumuzu göstermektedir. Biz de sizler için Türk edebiyatı okunması gereken kitaplar listesi hazırladık. Aynı zamanda bu eserlerin çoğu lisede okunması gereken kitaplar arasında da yer alıyor.
- Şıpsevdi, Hüseyin Rahmi Gürpınar
- Kara Kitap, Orhan Pamuk
- Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk
- Tutunamayanlar, Oğuz Atay
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar
- Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan
- Aylak Adam, Yusuf Atılgan
- Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali
- İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali
- Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin
- Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin
- Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal
- Gökdelen, Tahsin Yücel
- Beş Sevim Apartmanı, Mine Söğüt
- Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar
- Amat, İhsan Oktay Anar
- Bir Düğün Gecesi, Adalet Ağaoğlu
- Bir Ada Hikayesi Serisi, Yaşar Kemal
- İnce Memed Serisi, Yaşar Kemal
- Yaşamın Ucuna Yolculuk, Tezer Özlü
- Matmazel Noraliya’nın Koltuğu, Peyami Safa
- Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin
- Kinyas ve Kayra, Hakan Günday
- Dede Korkut Hikayeleri
- Toprak Ana, Cengiz Aytmatov
Okunması Gereken Bilim Kitapları
Bilimi, insanlık tarihini ve geleceğimizi daha iyi anlayabilmek için mutlaka kitap okumamız gerekmektedir. Bilimi daha iyi anlayabilmek ve bakış açısını genişletmek isteyenler için harika bilim kitap önerileri hazırladık.
- Zamanın Kısa Tarihi, Stephen Hawking
- Türlerin Kökeni, Charles Darwin
- Kozmos, Carl Sagan
- Kara Delikler, Stephen Hawking
- Evrenin Zerafeti, Brian Greene
- Evrim Kuramı ve Mekanizmaları, Çağrı Mert Bakırcı
- İmkansızın Fiziği, Michio Kaku
- Beyin Senin Hikayen, David Eagleman
- Gen Bencildir, Richard Dawkings
- Evren Avucunda, Christophe Galfard
Okunması Gereken Şiir Kitapları
Şiir, kişilerin duygularına en kolay seslenebilen bir türdür. Aşık olduğumuzda, üzüldüğümüzde veya özlediğimizde şiirleri bir kaçış yolu olarak görürüz. Sizler için sizleri duygu seline boğacak okunması gereken kitaplar (şiir) hazırladık. Hep beraber bir göz atalım.
- Hasretinden Prangalar Eskittim, Ahmed Arif
- Memleketimden İnsan Manzaraları, Nazım Hikmet
- Kayayı Delen İncir, Turgut Uyar
- Göğe Bakma Durağı, Turgut Uyar
- Sevda Sözleri, Cemal Süreya
- Böyle Bir Sevmek, Attila İlhan
- Henüz Vakit Varken Gülüm, Nazım Hikmet
- Yalnızlık Paylaşılmaz, Özdemir Asaf
- Yerçekimli Karanfil, Edip Cansever
- Lavinia, Özdemir Asaf
- Ben Sana Mecburum, Attila İlhan
- Üvercinka, Cemal Süreya
- Dörtlükler, Ömer Hayyam
- Çile, Necip Fazım Kısakürek
- Çocuk ve Allah, Fazıl Hüsnü Dağlarca
- Dokuza Kadar On, Özdemir Asaf
- Büyük Saat, Turgut Uyar
- Bütün Şiirleri, Ahmet Haşim
- Ah’lar Ağacı, Didem Madak
- Sevgi Duvarı, Can Yücel
- Otuz Beş Yaş, Cahit Sıtkı Tarancı
İlginizi çekebilir: Nazım Hikmet Meşhur Sözleri
Okunması Gereken Hikâye Kitapları
Her zaman canımız roman okumak istemiyor. Bazen daha kısa ve roman gibi de çarpıcı olayların yer aldığı şeyleri okumak istiyoruz. Hikâye kitapları bizim tam da bu isteğimizi karşılıyor. İşte sizler için hazırlamış olduğumuz birbirinden güzel hikaye kitapları:
- İnsan Neyle Yaşar, Lev Tolstoy
- Alemdağ’da Var Bir Yılan, Sait Faik Abasıyanık
- Uzun Hikaye, Mustafa Kutlu
- Fener Bekçisinin Rüyaları, Ali Ural
- Parasız Yatılı, Füruzan
- Amok Koşucusu, Stefan Zweig
- Aramızdaki En Kısa Mesafe, Barış Bıçakçı
- Yeni Dünya, Sabahattin Ali
- Beni Onlara Verme, Tarık Tufan
- Göçmüş Kediler Bahçesi, Bilge Karasu
- Altıncı Koğuş, Anton Çehov
- Leş, Ferit Edgü
- Dost Yaşamasız, Vüs’at O. Bener
- Dinle Küçük Adam, Wilhelm Reich
- Nun Masalları, Nazan Bekiroğlu
- Ayışığında Çalışkur, Haldun Taner
Okunması gereken kitaplar listesini burada sonlandırıyoruz. Sizler de sevdiğiniz ve mutlaka okunması gereken kitaplar listeniz aldığınız eserleri bizlerle paylaşın! 🙂
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale