Yurt dışı yüksek lisans bursları her başarılı öğrencinin merak ettiği bir konudur. Lisans eğitimini tamamlamış ve yüksek lisans eğitimine devam etmek isteyen birçok öğrenci yurt dışındaki üniversitelerin yüksek lisans programları ile ilgilenmektedir. Başarılı bir eğitim ve kariyer geçmişine sahip öğrenciler yurt dışında yüksek lisans bursu alarak eğitim hayatlarına devam edebilirler.
Birçok yabancı ülkede, yurt dışı burslu yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ülkelerin de sağladığı burslar mevcuttur. Burs veren kurumlar 2023 listesi ve yurt dışında yüksek lisans bursu ile alakalı detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursları
Birçok ülke beyin göçü yapacak gençler için maddi imkân sağlamaktadır. Özellikle ülkesindeki bir üniversiteye yüksek lisans başvurusunda bulunan öğrenciler için çeşitli burslar mevcuttur. Ancak bu bursları her öğrenci elde edememektedir. Bursa başvuran öğrencide belli gereklilikler aranmaktadır.
Yurt dışı yüksek lisans burslarına bakmadan önce öğrenciden beklenen gerekliliklere kısaca göz atalım;
- Not ortalaması: Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen ve bursa başvuran bir öğrenciyi değerlendirirken ilk başta akademik başarısı kontrol edilir. Birçok üniversite 4 üzerinden 3.0 GPA şartı aramaktadır.
- Dil yeterlilik puanı ve %100 İngilizce eğitim geçmişi: Türkiye’den yurt dışı yüksek lisans programına katılmış ve burs için başvuruda bulunmuş bir öğrencinin İngilizce seviyesi sorgulanır. TOEFL’dan en az 87 puan veya IELTS’ten en az 6.5 puan almış olması beklenir. Eğer başvuruda bulunan öğrenci, lisans eğitimi %100 İngilizce tamamlamışsa bazı üniversiteler bu sınavlardan muaf olma hakkı tanıyabilirler. Ancak çoğu yurt dışı yüksek lisans programında, bu iki dil sınavından birisinden yeterli puanı almış olmanız beklenmektedir.
- Motivasyon mektubu: Yurt dışı burslu yüksek lisans okumak isteyen bir öğrencinin not ortalamasından sonra motivasyon mektubu göz önüne alınmaktadır. Öğrenci bu motivasyon mektubunda kendini, eğitim ve öğretim hayatını anlatır. Bunun yanı sıra asıl değinilmesi gereken konu öğrencinin hedefleri, vizyonu ve gelecek planları olmalıdır. Burs komisyonları genellikle değerlendirmelerinin %50’sini motivasyon mektubu üzerinden puanlandırırlar.
- Kariyer ve deneyimleriniz: Okuyacağınız bölüme göre değişiklik gösterse de birçok yüksek lisans programı iş tecrübesi gerektirmektedir. En az 2 yıllık iş tecrübesi, başvurulan yüksek lisans programı ile aynı alanda olmak kaydıyla, burs başvurularında olumlu bir fark yaratmaktadır. Öğrencinin tecrübesi eğer akademik geçmişi ve gelecek planıyla uyuşuyorsa, burs komisyonları iş tecrübesi açısından olumlu bir puanlama yapmaktadır.
- Ekstralar: Burs komisyonları akademik becerilerin ölçüldüğü sınavları da göz önünde bulundurmaktadır. Bir öğrencinin alanına göre matematik yeteneğin ölçüldüğü GMAT veya sözel yeteneğin ölçüldüğü GRE sınavlarına girmiş olması burs açısından fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, öğrencinin kendi alanında kazandığı ödüller, sertifikalar ve yayımlanmış makaleler de olumlu yönde etkileyecektir.
Burs komisyonlarının göz önünde bulundurduğu detayları yukarıda inceledik. Yurtdışı yüksek lisans bursları için ise bundan sonraki başlıklarımızda topladığımız bilgileri detaylandıracağız.
Yurt Dışı Yüksek Lisans Burs Veren Kurumlar 2023
Yurt dışında ücretsiz yüksek lisans hakkı kazanmak isteyen ve burs veren kurumları merak eden birçok başarılı öğrenci bulunmaktadır. Yurt dışı yüksek lisans bursları ise tahmin edilenden daha fazladır. Gerek ülkemizde gerekse dünyada yüksek lisans yurt dışı bursları mevcuttur. Yurt dışında burslu yüksek lisans okumak isteyen öğrenciler için burs veren kurumlar 2023 listesini ve açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu
Avrupa Birliği Jean Monnet bursu, Türkiye’nin AB birliği üyeliği sürecinde verilmeye başlanan bir burstur. İlk amaç Avrupa Birliği konusunda uzmanlaşmış çalışan sayısını arttırmaktır. 1989 yılından bu yana kamu kurumları, özel sektör çalışanları ve özellikle üniversite öğrencilerine verilen burstur. Yurt dışı yüksek lisans bursları arasında en popüler burs programlarından biridir çünkü birçok ülkeyi ve üniversiteyi kapsamaktadır.
Avrupa Birliği Jean Monnet bursu, maksimum 12 aylık programlar için verilir. Avrupa Birliği müfredatında yer alan konu başlıkları üzerine akademik çalışma veya yüksek lisans yapacak öğrenciler için verilmektedir.
Avrupa Birliği Jean Monnet bursu hakkında detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
British Council GREAT Yüksek Öğrenim Burs Programı
Türk vatandaşı olan öğrencilere yönelik başlatılmış bu burs programı kapsamına 13 farklı ülke de sonradan dahil olmuştur. GREAT bursları, British Council ve Birleşik Krallık’tan dokuz farklı üniversitenin iş birliği ile oluşturulmuştur. Her burs bir yıllık lisansüstü eğitim için geçerli olacak şekilde eğitim ve öğrenim ücretini karşılamaktadır ve 10.000 £ değerindedir.
Yurt dışı yüksek lisans bursları arasında GREAT burs programı ve anlaşmalı üniversiteler merak edilen bir konudur. Bu burs programına dahil olan üniversiteler arasında Swansea, Coventry, Warwick, Bristol ve Loughborough gibi kurumlar yer almaktadır.
2023-2024 akademik yılı başvuruları açılan GREAT bursları hakkında detaylı bilgi için British Council Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Okuyabilirsiniz: Yurt Dışı Eğitim Bursları
Chevening Burs Programı
Chevening Burs programı, İngiltere Hükümetinin finanse ettiği ve dünya çapında 147 ülkede devam eden bir burs programıdır. Bir yıllık yüksek lisans eğitimi imkanı tanınan bursiyerler, Birleşik Krallık’taki üniversitelerin herhangi birinde eğitim görebilirler. Bu burs kapsamında üniversite ücreti, yaşam masrafları ve vize ücreti karşılanmaktadır. Detaylı bilgi için Chevening.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Eğitim Vakfı (TEV)
1969 senesinden beri eğitimli insan seviyesini arttırmak için çabalayan TEV, hem yurt içi hem de yurt dışı eğitim bursu vermektedir. Türk Eğitim Vakfı, lisans, yüksek lisans ve doktora için farklı burs seçenekleri sunmaktadır. Yurt dışı yüksek lisans bursları için adaylarda aranan şartlar arasında şunlar yer alır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
- 35 yaşından küçük olması,
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde eğitim veren ve YÖK’e bağlı olan üniversitelerin birisinden başarı ile tamamlanmış lisans programı mezuniyet belgesi,
- İngilizce dil sınavına girmiş ve dil yeterliliği olması (Örneğin IELTS’ten en az 6.5 puan veya TOEFL’dan 79 almış olması)
- Lisans not ortalamasının en az 4 üzerinden 3.0 veya 100 üzerinden 76.5 olması şartları aranır.
Maddi desteğin yanı sıra TEV, bursiyerlerine ücretsiz İngilizce kursu da vermektedir. Daha detaylı bilgi için https://www.tev.org.tr/burs/tr/15/Genel-BilgilerTEV.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Fullbright Bursları
Yurt dışı yüksek lisans bursları denince akla Fullbright da gelmelidir. 1949 senesinde Türkiye ve Amerika arasında oluşturulmuş bu komisyonda 2 ülke arasındaki eğitim ve kültürü ortak bir anlayış ile geliştirmek amaçlanmıştır.
Fullbright Türkiye, maksimum 2 akademik yıl, yani 4 yarı dönem için destek sunar. İlk yılda akademik başarısı belli bir düzeyin altında kalan adaylar ikinci yıl destek alamazlar. Bir akademik yıl için 50.000 dolara kadar burs verilebilmektedir ancak bu burs miktarı değişiklik gösterir. Bursiyerlerin aylık yaşam masrafları, eğitim ücretleri, sağlık sigortası ve hatta gidiş dönüş uçak bileti bu burs kapsamında karşılanmaktadır.
Fullbright yüksek lisans bursu için aranan şartlar ise şu şekildedir;
- Üniversite 3. veya 4. sınıfta eğitim görüyor olmak,
- Mezun öğrencilerden beklenen minimum diploma notu 4.0 üzerinden 3.0’dır,
- IELTS’ten en az 6 almış olmak,
- MBA, pazarlama, lojistik, ticaret veya mühendislik gibi alanlardan burs başvurusu yapan öğrencilerin en az 1 sene iş tecrübesi edinmiş olması beklenir.
Fullbrigjt yurtdışı yüksek lisans bursları hakkında detaylı bilgi için Fullbright.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yurt dışı Hukuk Yüksek Lisans Bursları
Yurt dışı hukuk yüksek lisans bursları arasında Yurtdışı Türkler ve Akbaba Topluluklar Başkanlığı maddi destek sağlamaktadır. Programın amacı yurtdışında yaşayan ve eğitim alan hukuk öğrencilerine maddi destek vermektir. Türk toplumunun haklarına dair araştırmalar ve nitelikli çalışmalar yapılmasını öngören bu program lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini kapsamaktadır.
Aylık burs miktarı 500 € olan YTB burs programı en az 12 aylık hibe sağlamaktadır.
Başvuru şartları arasında şunlar yer alır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 1991 senesi ve sonrasında doğmuş olmak,
- Orta öğretimini yurtdışında tamamlamış olmak,
- Hukuk fakültesinde en az lisans 3. sınıf, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmak,
Detaylı bilgi için hukukbursu.ytb.gov adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İstanbul Burs Veren Kurumlar
MEB Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursu
MEB yurt dışı yüksek lisans bursları da bulunmaktadır. Yurt dışı eğitim bursları arasında değerlendirilmesi gerek burs imkanlarından birisidir. Milli Eğitim Bakanlığı YLSY bursu, her sene çok sayıda vatandaşımızı yurt dışı yüksek lisans veya doktora eğitimleri için imkan sağlamaktadır. Burs başvuru şartları arasında şunlar yer alır;
- 1988 senesi ve sonrasında doğmuş olmak,
- 4.0 üzerinden en az 2.5 lisans diploma notuna sahip olmak,
- ALES sınavından en az 70 puan almış ve mülakattan başarılı geçmiş olmak,
MEB yurtdışı yüksek lisans bursu hakkında detaylı bilgi için YYEGM.MEB.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yurt dışı yüksek lisans bursları veren kurumları incelediğimize göre ülkelerin sağladığı burs imkanlarını inceleyebiliriz.
Yüksek Lisans İçin Almanya Bursları
Yüksek lisans yurt dışı bursları arasında en popüler olanı DAAD Scholarships programıdır. Yurt dışı yüksek lisans bursları arasında en saygın burs veren kurumlar listesinde ilk sıralarda yer alır. Alman Akademik Değişim Servisi olarak da bilinen DAAD Scholarships, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alman isteyen yabancı öğrencilere maddi destek sağlamaktadır.
Bursiyerlerin eğitim masrafları, seyahat ücretleri, sağlık giderleri ve aylık yaşam masrafları bu burs programı sayesinde karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra Almanca dil kursu imkanı verilmekte ve kira yardımı da yapılmaktadır.
Geri ödemesiz DAAD bursu çoğunlukla aylık olarak ödenir ve 934 EUR ile 1.200 EUR arasında destek sağlar.
Yüksek lisans için Almanya bursları DAAD Scholarships hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Hollanda Yüksek Lisans Bursu
Hollanda yüksek lisans bursu, yani Hollanda Scholarship, 1 yıllığına ve sadece 1 kereliğine verilen bir burstur. Bir bursiyere yaklaşık 5.000 euroluk maddi destek sağlanır. 2.000 ve üzeri program seçeneğine sahip olan Hollanda Scholarship, sadece 1 senelik burs vermektedir. Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim bakanlığı ile anlaşalı üniversiteler tarafından verilen Hollanda Scholarship, AB üyesi olmayan ülkelerden başvuru kabul eder.
Hollanda Scholarship yüksek lisans bursu şartları ise şunlardır;
- Avrupa vatandaşı olmamak,
- Hollanda’da alınmış herhangi bir diplomaya sahip olmamak
- Hollanda’daki üniversitelerden birisine yüksek lisans başvurusu yapmış olmak,
- Akademik dil gerekliliğini sağlamak şartları aranır.
Yurt dışı yüksek lisans bursları Hollanda Scholarship hakkında detaylı bilgi için bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Avustralya Yüksek Lisans Bursu
Avustralya yüksek lisans bursunu tek bir başlık altında toplamak zordur. Avustralya’da devlet bursları üçe ayrılır. Bunun yanı sıra bazı üniversitelerin de kısmi ve tam bursları da mevcuttur. Avustralya devlet burslarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Avustralya Ödül Bursları: Dışişleri ve Ticaret departmanı tarafından yönetilen Avustralya Geliştirme Bursları (ADS) gelişmekte olan ülkelerden gelen insanlara bu programa katılan üniversitelerde ve Teknik ve İleri Eğitim (TAFE) kurumlarında lisans veya lisansüstü eğitim imkanı sağlar. Eğitim ücretleri, dönüş bileti, yaşam giderleri için katkı ve sağlık sigortası bu burs kapsamındadır.
- Endeavor Lisansüstü Burs Programı: Endeavor Lisansüstü Burs Programı, Avustralya’da herhangi bir alanda kurs veya araştırmalarda görev alacak uluslararası öğrencilere yüksek lisans veya doktora derecesi için tam maddi destek sağlayan bir programdır. Bu burs kapsamında bursiyerin eğitim ücretleri, seyahat masrafları, sağlık ve seyahat sigortası ve aylık harçlığı ödenir.
- Uluslararası Lisansüstü Araştırma Bursları (IPRS): IPRS programında lisansüstü araştırma öğrencileri, Avustralya’nın önde gelen araştırmacıları ile beraber çalışma ve deneyim kazanma fırsatı yakalarlar. Bu burslar yüksek lisans için 2 yıl, doktora için 3 yıl olmak üzere planlanır. Bursiyerlerin eğitim ücretleri ve sağlık masrafları burs kapsamında yer alır.
Avustralya’da burs veren üniversiteleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sydney Üniversitesi Uluslararası Araştırma bursları
- Macquarie Üniversitesi Uluslararası burslar
- Melbourne Araştırma bursları
- Adelaide Üniversite bursları
- La Trobe Uluslararası Öğrenciler burs programı
- Monash Üniversitesi Uluslararası başarı bursları
- Flinders Ulusararası Lisansüstü bursu
- Essex Üniversitesi bursları
- New South Wales Üniversitesi Uluslararası Araştırma bursları
- Edith Cowan Üniversitesi Uluslararası Konaklama bursu
Okuyabilirsiniz: Yüksek Lisans Bursu
İtalya Yüksek Lisans Bursu
Yurt dışı yüksek lisans bursları arasında İtalya hükümeti yüksek lisans bursu da bulunmaktadır. İtalyan hükümeti İtalya’da yüksek lisans veya doktora yapacak akademik araştırmacı ve öğrencilere burs sağlamaktadır.
İtalya yüksek lisans bursu için İtalyan Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanlığı (MAECI) hibe oluşturmuştur. Amaç kültürel, bilimsel ve teknolojik alanlarda uluslararası iş birliği geliştirmek ve İtalyan dilini ve kültürünü tanıtmaktır.
İtalya Hükümeti’nin sağladığı bu burs programı ile 3 ile 9 ay arasında İtalya’da eğitim hakkı tanınır. Bursiyerlerin öğrenim masrafları, kayıt ücretleri, sağlık sigortaları ve yaşam masrafları bu burs programı altında karşılanmaktadır. Daha detaylı bilgi için Study in Italy web sayfasını inceleyebilirsiniz.
İsviçre Yüksek Lisans Bursu
Yurt dışı yüksek lisans bursları denince ilk akla gelen ülkelerden birisi de İsviçre’dir. Dünya’daki en zengin ülkeler listesinin başında yer alan İsviçre’de refah seviyesi çok yüksektir ve eğitime çok önem verilir. İsviçre Hükümeti de yurt dışında okumak isteyen yabancı öğrenciler için burs imkanı sunmaktadır.
İsviçre yüksek lisans bursunun tam adı İsviçre Hükümeti Mükemmellik Bursları (Swiss Government Excellence Scholarship) olarak geçmektedir. En prestijli öğrenci bursları arasında yer alır. Ülkeler arası araştırma ve iş birliğini teşvik etmek amaçlanmıştır.
Bu burs kapsamında öğrencinin eğitim ücreti, sağlık sigortası, aylık geçim giderleri karşılanır. Detaylı bilgi için Swiss Government Excellence Scholarship sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Yurt dışı yüksek lisans bursları hakkında sıkça sorulan soruları cevapladık.
Yurt dışında yüksek lisans ücretsiz mi?
Yurt dışında yüksek lisans eğitimleri ücretsiz değildir. Ancak ülkelerin sağladığı veya burs veren kurumlara başvurduğunuz taktirde eğitim masraflarınız, sağlık sigortanız, aylık masraflarınız ve yol ücretleriniz bu burs programları tarafından karşılanmaktadır.
YLSY için ALES kaç olmalı?
YLSY başvurularında adayların ALES puanının %40 ve lisans diploma notunun %20’si alır ve YLSY başvuru puanı oluşturulur. ALES’ten ne kadar yüksek alınırsa bu puan da o kadar yüksek olur.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale