Günümüz çağında, teknolojinin önemi ve bize sağladığı faydaları göz ardı etmemiz mümkün değildir. Özellikle öğrenciler; hayatlarını kolaylaştırmak, ödevlerini yapmak, günlük çalışma planlarını düzenlemek ve iş bulmak gibi amaçlarla öğrenciler için online kaynaklar konusunda araştırmalar yapmaktadır. Peki, öğrenciler için güvenilir online kaynaklar nelerdir?
Öğrencilerin ödevleri için yardım alabilecekleri platformlardan akademik araştırmalar yapabileceği sitelere kadar pek çok online kaynak bulunmaktadır. Bu yazımızda öğrencilerin kolaylıkla kullanabileceği ve oldukça yararlı olan online kaynaklardan bahsedeceğiz.
2023 Yılı Eğitim Trendleri Nelerdir?
Öğrenciler için online kaynaklar ile ilgili önerilere geçmeden önce 2023 yılındaki eğitim trendlerine değinmek gerekmektedir. Özellikle pandemi döneminde online eğitim süreci ve sonrasında eğitimde yeni trendler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu trendlerden bazıları şunlardır:
- Oyunlaştırma: Son yıllarda oldukça popüler olan oyunlaştırma yönteminde video oyun tasarımını ve oyun unsurlarını öğrenme sürecine dahil ederek öğrencilere motivasyon sağlamak ilk amaçtır.
- Nano Öğrenme: Bu teknik, karmaşık konuların daha küçük sindirilebilir parçalara bölündüğü bir öğrenme olarak bilinmektedir. Öğrenciler bu teknikle ders konularını kısa ve sabit zaman dilimlerinde kolaylıkla öğrenebilmektedir.
- Aboneliğe Dayalı Öğrenme Modeli: Bu eğitim modelindeki amaç bilgiye erişebilmek için çevrim içi platformları kullanmaktır. Öğrenci, derslere erişim sağlayabilmek için aylık veya yıllık olarak belirli bir miktarda ücret ödemektedir.
Öğrenciler İçin Online Kaynaklar – Soru Sorma Platformları!
Öğrenciler için online kaynaklar oldukça önemlidir. Özellikle sınav grubu olan öğrenciler (YKS, KPSS vb.) için daha da önemlidir. Sınava hazırlanan öğrencilerin en çok araştırdığı konuların başında online soru sorma siteleri gelmektedir. Sizler için birkaç güvenilir soru sorma uygulaması ile ilgili bilgi verdik. İşte online soru sorma uygulamaları…
Kunduz
YKS, KPSS, ALES, LGS ve YDS’ye hazırlanan öğrenciler arasında oldukça popüler bir uygulama olan Kunduz, bir soru sorma platformudur. Özellikle lise öğrencileri tarafından çok fazla kullanılmaktadır. Lise müfredatında yer alan tüm dersler ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Sorduğunuz sorular genellikle en geç 25 -30 dakika içerisinde cevaplanmaktadır.
Kunduz, ücretli bir platform olmasının yanı sıra video izleyerek günde ücretsiz bir soru sorma hakkı kazanabiliyorsunuz. Farklı abonelik paketlerinin yer aldığı bu uygulamada size uygun olanı tercih ederek soru sormaya başlayabilirsiniz.
Brainly (Eodev.com)
Brainly (Eodev.com) oldukça popüler olan bir soru paylaşım sitesidir. Bu site üzerinden 1. sınıftan 12. sınıfa kadar müfredat içerisinde yer alan tüm dersler ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Paylaştığınız sorular, bu siteyi kullanan diğer kullanıcılar tarafından belirli bir süre sonra cevaplanacaktır. Tamamen ücretsiz bir uygulamadır.
Sorun Kalmasın
YKS, DGS, KPSS, LGS ve ALES sınavlarına hazırlanan öğrencilerin tercih ettiği soru sorma uygulamalarından birisi de Sorun Kalmasın uygulamasıdır. Çözmekte zorlandığınız soruların fotoğrafını çekerek sisteme yükleyebilirsiniz.
Sorunuzu sisteme yükledikten bir süre sonra diğer kullanıcılar tarafından sorunuz cevaplanacaktır. Sorduğunuz soru, özel görüntü tanıma algoritması ile tarandıktan sonra eğer bu soruya benzer bir soru çözülmüşse cevabı karşınıza çıkacaktır. Tamamen ücretsiz bir uygulamadır.
PhotoMath
PhotoMath, özellikle öğrencilerin en çok zorlandıkları matematik dersi ile ilgili soruları çözmeye yarayan bir platformdur. Sorunuzu sormak için uygulama üzerinden kamerayla matematik sorunuzun fotoğrafını çekmeniz ve sisteme göndermeniz gerekmektedir.
Sorduğunuz soru detaylı olarak en kısa süre içerisinde çözülecektir. Oldukça başarılı bir arayüze sahip olan bu uygulamada aynı zamanda bilimsel hesap makinesi de bulunmaktadır ve tamamen ücretsiz bir uygulamadır.
Tahta
Tahta, üniversite öğrencilerine yönelik bir soru sorma platformudur. Uygulama ücretli olmasının yanı sıra ilk indirdiğinizde size ücretsiz soru hakları vererek platformu test etme şansı vermektedir. Bu test sürecinden sonra eğer Tahta’yı kullanmayı düşünürseniz uygulamada yer alan cüzdan kısmına para yükleyip kendine en uygun paketi seçebiliyorsunuz.
İnekle
İnekle, Birebir Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren mobil bir uygulamadır. Bu uygulama içerisinde İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için hazırlanmış donanımlı öğretmenler bulunmaktadır. Ücretli bir platformdur. Soru sorabilmenizin yanında özel ders de alabilme imkanınız bulunmaktadır.
Öğrenciler İçin YouTube Konu Anlatım Kanalları
Öğrenciler için online kaynaklar arasında YouTube eğitim kanalları gelmektedir. Sınava hazırlanan veya derslerde eksiği olan kişilerin faydalanabileceği pek çok eğitim kanalı bulunmaktadır. Yazımızın bu kısmında sizlere KPSS ve YKS için izleyebileceğiniz bazı kanal önerilerinde bulunacağız. İşte YouTube ders anlatım kanalları…
Benim Hocam
Benim Hocam YouTube kanalı özellikle YKS’ye ve KPSS’ye hazırlanan kişiler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Türkçeden matematiğe pek çok dersin konu anlatımını bu YouTube kanalı üzerinden ücretsiz bir şekilde dinleyebilirsiniz.
Rehber Matematik
Rehber Matematik, matematik ve geometri dersleri üzerine kurulu bir YouTube kanalıdır. Bu kanalda konular öğrencilere “hücreleme yöntemi” aracılığı ile anlatılmaktadır. Kaynak olarak MEB’in matematik kazanımlarını kullanmaktadır.
Kimya Adası
Kimya Adası, kimya dersi üzerine kurulu olan bir YouTube kanalıdır. Özel ders tadında olan videolar sayesinde pek çok kişi tarafından oldukça sevilen bir kanaldır. Konu anlatım videolarının sonunda soru çözümleri de bulunan bu YouTube kanalı sizlere oldukça fayda sağlayacaktır.
Öğrenciler İçin Online Akademik Kaynaklar
Üniversite öğrencileri makale ve tez yazarken akademik kaynaklardan oldukça yararlanmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber akademik kaynaklara çevrim içi ortamda ulaşmak da mümkün olmuştur. Yazımızın bu bölümünde sizlere öğrenciler için online kaynaklar akademik olanlarla ilgili bir derleme yaptık. İşte online akademik kaynaklar…
Google Akademik
Google Akademik, içerisinde makaleler, tezler, konferans bildirileri ve kitaplar bulunduran bir platformdur. Akademik çalışma yapacak kişilerin ilk duraklarından bir tanesidir. Konuyla ilgili anahtar kelimeyi arama kısmına yazarak pek çok makale ve teze kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Öneri içerik: Google Akademik Nedir?
DergiPark
DergiPark, TÜBİTAK’a bağlı bir kuruluş olan ULAKBİLİM tarafından günümüzde hizmet veren bir internet sitesidir. 2013 yılında kurulan bu internet sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde akademik makalelere ve hakemli dergilere ulaşabilirsiniz.
Ulusal Tez Merkezi
Ulusal Tez Merkezi, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren bir internet sitesidir. Bu internet sitesinde Türkiye’de hazırlanmış olan lisanüstü tezlerin toplanması, düzenlenmesi ve elektronik ortamda paylaşılması gibi hizmetler yürütülmektedir. Akademik araştırmalar yapan bir öğrencinin mutlaka incelemesi gereken bir platformdur.
Academia
Academia, merkezi Amerika Birleşik Devleti olan akademik bir internet sitesidir. Bu site içerisinde makale, kitap bölümü ve pek çok yayın bulundurmasının yanında bu platformu kullanan kişilerin birbiriyle de iletişim halinde olmasına olanak sağlamaktadır. Hem ücretli hem de ücretsiz kullanım şekli bulunmaktadır.
Acarindex
Acarindex, dünya üzerinde yayımlanan akademik çalışmaların yer aldığı bir internet sitesidir. Bu internet sitesine erişim ücretsizdir. Üniversiteler, kurumlar ve diğer kuruluşların yayınladığı hakemli dergilere bu internet sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşabilir ve kendi makalelerinizi de bu siteye ekleyebilirsiniz.
Önerilen İçerik: Kendi Kendine Öğrenme Yolları
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale