Geçmişten bugüne kadar en gözde mesleklerden biri olan devlet memurluğu bugün de pek çok kişinin gündeminde yer almaktadır. Devlet memuru nasıl olabilirim diye pek çok kişi araştırmalar yapmaktadır. Peki, devlet memuru nasıl olunur?
Devlet kurumlarında çalışan kişilere memur denilmektedir. Bu kişiler kamu işlerini yürütmekle görevlidirler. Biz de bu yazımızda merak edenler için nasıl memur olunur konusu ile ilgili tüm detaylardan bahsedeceğiz.
İşte detaylar…
Memur Kime Denir?
Devlet memuru nasıl olunur konusuna geçmeden önce memur kime denir, memur ne demektir bunu öğrenmek gerekmektedir. Memur, devletin farklı kademelerinde görev yapan kişilere verilen isimdir. Kamu görevlisi ünvanına sahiptirler. Memur olan kişiler çeşitli görevlerde çalışabilmektedirler. Görev alanları çalıştıkları kurum ve kuruluşlara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Memur olarak çalışan kişiler devlet kurumlarında görev yaptıkları için çalışma koşulları ve maaşları devlet tarafından belirlenmektedir. Memurlar; belediyeler, vergi daireleri, hastaneler ve üniversiteler gibi pek çok kurumda görev alabilmektedirler.
Memur Nasıl Olunur? Devlet Memuru Nasıl Olunur?
Memur ne demek öğrendikten sonra sıra geldi nasıl memur olunur konusuna. Devlet memuru nasıl olunur konusu günümüzde pek çok kişinin gündemini meşgul etmektedir. Biz de yazımızın bu kısmında memur olmakla ilgili merak edilen tüm sorulara yanıt vereceğiz.
Memur olmanın pek çok yöntemi bulunmaktadır. Bu yüzden hangi tür memur olmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Memur olabilmenin ilk şartı KPSS’ye girip yeterli puanı almaktır. Ortaokul mezunuysanız çok yüksek puan almanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında ortalama bir puan yapıp gardiyan ve bekçi gibi memurluklar da tercih edilebilirsiniz. Ön lisans mezunu olan kişiler ve lisans mezunu olan kişiler de KPSS’ye girerek memur olabilmektedirler.
Önerilen İçerik: Memur Olma Yaş Sınırı Kaç?
Düz Memur Nasıl Olunur?
Düz memur, kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS ile atanan ve herhangi bir mesleki görevi olmayanların atandığı kadrolarda görev yapan kişilere denilmektedir. Bu kadroya atanan kişiler masa başı iş yaparlar. Yani atanmış oldukları kurumun yazı ve evrak işlerinden sorumludurlar.
Düz memur olan kişiler genellikle lise mezunudurlar. Lise mezunu olan adaylar Ortaöğretim KPSS’ye girerek yeterli puanı aldıktan ve gerekli şartları sağladıktan sonra düz memur olarak görev yapabilmektedirler.
Masa Başı Memur Nasıl Olunur?
En kısa yoldan memur olmak istiyorum diyen kişilerin en çok araştırdığı konulardan birisi de masa başı memur nasıl olunur konusudur. Masa başı memur, aslında düz memur demektir. Bu memurlar genellikle atanmış oldukları kurumun yazı ve evrak işlerine bakmaktadırlar.
Masa başı memur olmak için lise mezunu olmak ve Ortaöğretim KPSS’ye girerek yeterli puanı almak yeterlidir. Kişiler yeterli puanı aldıktan sonra diğer şartları da sağlıyorsa masa başı memur olarak görev yapabilmektedirler.
Devlet Memuru Olma Şartları
Devlet memuru olmak isteyen kişilerin belirli şartları karşılaması gerekmektedir. Devlet memuru nasıl olunur, memur olma şartları nelerdir diye merak edenler aşağıdaki listeyi inceleyebilirler. Genel olarak devlet memuru olma şartları şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Lise veya üniversite mezunu olmak,
- 18 yaşına girmek ve 35 yaşını doldurmamış olmak,
- Kamusal haklardan mahrum olmamak,
- Erkek adayların askerlik mecburiyetinin bulunmaması,
- Yüz kızartıcı ya da kasten işlenmiş suçlardan ötürü ceza almamış olmak,
- KPSS’de gerekli puanı alıp devlete atanmak,
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen esaslara uygun olmak
Belediye Memuru Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Devlet memuru nasıl olunur diye araştıran kişilerin araştırdığı bir diğer konuda belediye kadrolu memur olma şartları nelerdir konusudur. Belediyede memur olmayı isteyen kişiler için iki farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki kadrolu olarak çalışmak, diğeri ise sözleşmeli olarak çalışmaktır.
Belediyelerde kadrolu memur olmak isteyen kişilerin ilk yapması gereken şey KPSS’ye girmek ve bu sınavdan yeterli puanı almaktır. Yeterli puanı aldıktan sonra kişilerin düzenli aralıklarla belediyeler tarafından yayımlanan ilanları takip etmeleri ve bu ilanlar içerisinde uygun bir ilan bulduğunda başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Sözleşmeli olarak memur olmak isteyen kişilerin için KPSS’ye girmesine gerek yoktur. Sadece belediyelerin yayımlamış olduğu ilanları takip etmeleri ve bu ilanlar içerisinde kendilerine uygun olan bir iş ilanına başvurularını yapmaları yeterli olacaktır.
Önerilen İçerik: Belediyede Memur Olmak
KPSS İle Memur Olmak
Devlet memuru nasıl olunur konusuna yukarıda değindikten sonra sıra geldi KPSS ile hangi memur olabileceğiniz konusuna. KPSS, A grubu ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu gruplar şu meslek alanlarını kapsamaktadır:
- KPSS A Grubu: KPSS A grubu kadrolar İİBF, SBF ve hukuk fakültesi mezunlarına yönelik olmaktadır. Bu fakültelerde yer alan mühendislik, matematik ve istatistik bölümlerinden mezun olan bireyler KPSS A sınavına girerek müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı gibi kadrolara atanabilmektedirler.
- KPSS B Grubu: KPSS B grubu; düz memurluk, avukatlık, tekniker, teknisyen, psikolog, mimar ve veteriner gibi bütün kadroları kapsamaktadır.
Memur Ne İş Yapar?
Devlet memurları, kanun ve mevzuatta belirtilen görevleri zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapmakla yükümlüdür. Memurun yapması gereken işler genel olarak şu şekildedir:
- Yetkili amir tarafından verilen görevleri kanuna uygun bir şekilde yapmak,
- Yetkili amirinden aldığı emri, anayasaya aykırı olması durumunda yerine getirmemek,
- Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına sadık kalmak,
- Görevini yaparken dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmemek,
- Yurt dışında yer aldığı görevlerde devlet itibarını zedeleyecek herhangi bir davranışta bulunmamak,
- İş birliği içerisinde çalışmak,
- Kanunda belirtilen kılık kıyafet kurallarına uymak,
- Kendilerine teslim edilen devlet malını korumak.
Bonus: KPSS’siz Memur Nasıl Olunur?
KPSS’siz devlet memuru nasıl olunur diye merak edenler yazımızın bu kısmını dikkatli bir şekilde okuyun! KPSS’ye girmeden devlet memuru olmak mümkündür. Evet, yanlış duymadınız sınavsız bir şekilde de memur olabilirsiniz. Fakat kadrolu memur değil sözleşmeli memur olarak çalışabilirsiniz.
Sınava girmeden devlet memuru olmak isteyen kişiler sözleşmeli memur alım ilanlarını takip edip bu ilanlara başvuru yapabilirler. Sınava girmeden devlet memuru alan kurumlar genel olarak şu şekildedir:
- TBMM memurlukları,
- Diyanet,
- Belediyeler,
- TOKİ,
- Başbakanlık ve bakanlık müşavirliği kadroları,
- Basın ve halkla ilişkiler müşavirliği,
- Savunma sanayi müsteşarlığı,
- Gelir idaresi başkanlığı basın ve halkla ilişkiler müşavirliği,
- Özelleştirme idaresi başkanlığı,
- Milli Savunma Bakanlığı,
- AB Bakanlığı memurları,
- Anayasa mahkemesi,
- Bakanlar Kurulu sekreterliği,
- Özel kalem müdürlükleri.
En İyi Memur Meslekleri Nelerdir?
Devlet memuru nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi devlet memuru meslekleri nelerdir konusuna. Tercih edebileceğiniz en iyi memur meslekleri genel olarak şu şekildedir:
- Gardiyan,
- Kâtip,
- Orman Koruyucusu,
- Vergi müfettişi,
- Zabıta,
- Polis memuru,
- Mübaşir,
- Kaymakam,
- Başkomiser,
- Öğretmen,
- Teknisyen,
- Mühendis.
Memurların Çalışma Koşulları Nasıldır?
Devlet memuru nasıl olunur konusu ile ilgili tüm bilgileri öğrenen kişilerin memurların çalışma koşullarını da incelemesi gerekmektedir. Memurların çalışma koşulları, çalıştıkları kuruma ve pozisyonlarına göre değişiklik göstermektedir. Memurların genel olarak çalışma saatleri sabit ve düzenlidir.
Memurlar haftada ortalama olarak 40 saat çalışmaktadırlar. Fakat bazı durumlarda fazla mesai yapmaları gerekebilmektedir. Memurların Emekli Sandığı’ndan emekli olma hakları bulunmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Devlet memuru nasıl olunur sorusuyla alakalı olarak merak edebileceğiniz diğer soruları yanıtladık:
Lise Mezunu Memur Alımı Yapılıyor Mu?
Devlet memuru nasıl olunur diye araştırma yapan lise mezunu kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler lise mezunu olanların da memur olup olmayacaklarını merak etmektedir.
Lise mezunu olan kişiler de memur olabilmektedir. Ortaöğretim KPSS’ye girerek yeterli puanı almaları durumunda düz memur olarak görev yapabilmektedirler.
Devlet Memuru Nasıl İşten Atılır?
Kişinin devlet memurluğundan atılabilmesi için ağır suçlar işlemesi gerekmektedir. Bu suçlar genel olarak şu şekildedir:
– Rüşvet almak,
– Yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,
– Devletin gizli bilgilerini açıklamak,
– Siyasi partiye üye olmak,
– Siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak,
– Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
– 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.
Memur Nasıl Giyinir?
Memur kıyafet tüzüğü yapılan mesleğe göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak kadınların gömlek, bluz, etek, pantolon; erkeklerin ise gömlek, kravat, pantolon giymesi istenmektedir. Bunun yanında memurların dekolteli kıyafet ve tayt gibi çok dar kıyafetler giymesi uygun olmamaktadır.
Daha Fazla Makale