Üniversite öğrencileri proje yarışmaları hem ülke hem de dünya çapında düzenlenir. Bu yarışmalarda konu ve alan belirlenir. Buna bağlı olarak öğrenciler bireysel veya gruplar halinde çalışmalar yaparak bir proje geliştirir. Yarışmada kazanan bazı projeler desteklenerek projenin gelişim aşamasına katkı sağlanır.
Ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri olmak üzere her kademeden öğrenciler için bu yarışmalar düzenlenir. Özellikle üniversite öğrencileri için bu yarışmalar mesleğe geçiş yapmadan önce iyi bir altyapı hazırlar.
Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları Amaçları
- Üniversite öğrencilerine bilgilerini pratikte kullanacakları alan yaratmak.
- Yarışmalarda kazanan projeleri destekleyerek ülkedeki ARGE ve üretim alanlarını arttırmak.
- Yarışmalar aracılığı ile hangi öğrenci ne konuda iyi, potansiyeli ne bunu görmek.
- Öğrencinin kendi potansiyelini keşfetmesini sağlamak.
- Yürütülen önemli araştırmalar ve çalışmalar için kalifiye bireyler bulmak.
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları amaçlarını yukarıda gördüğünüz gibi sıralayabiliriz. Bunların yanı sıra da bu projelerin hem öğrenci hem de yarışma yürütücüsü açısından birçok avantajı vardır. Gelin şimdi birlikte bu yarışmalar nelerdır, nasıl katılabilirsiniz daha detaylı inceleyelim.
Okuma Önerisi: ASELSAN Mühendis Maaşları
Teknofest Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları
Teknofest üniversite öğrencileri araştırma proje yarışmaları ülkemizde kendi teknolojilerimizi geliştirmek amaçlı düzenlenen bir festivaldir. Bu festivalde havacılık, uzay, medikal olmak üzere birçok farklı alanda yarışmalar düzenlenir. İlk olarak 2018 yılında düzenlenen bu festival 2023 yılı itibariyle yüksek katılımcı sayısına ulaşmıştır.
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları kapsamında birçok öğrenci bu festivallere katılır. Bu festivallerde hava gösterileri, teknoloji yarışmaları, konserler ve birçok etkinlik düzenlenir. Öğrenciler stantlarında projelerini sergiler. Halkın katılımıyla birlikte teknolojiye olan ilgi de artar. Zaten bu da festivalin temel amaçları arasındadır.
Yarışmalara 4.000 üzerinde takım ve yaklaşık 20.000 öğrenci katılmıştır. Her yıl yarışmalara olan ilgi ve katılım artar. Peki bir öğrenci olarak Teknofest üniversite öğrencileri proje yarışmalarına katılmak size neler katar?
- Aldığınız üniversite teorik eğitiminizi pratiğe dökerek bilgilerinizi sağlamlaştırırsınız.
- Projelerde takım çalışması, liderlik, zaman yönetimi gibi pek çok yeteneğinizi geliştirirsiniz.
- Projeler içerisinde farklı alanlarda çalışarak gelecekte hangi alanda çalışmak istediğinizi keşfedebilirsiniz.
- Teknofest’te projenizi sergilerken birçok yatırımcı, mühendis ve işveren ile bir araya gelerek networkünüzü geliştirebilirsiniz.
- Yeni bir proje geliştirme aşamasında yazılım, mekanik çizimler, hesaplamalar gibi farklı alanlarda çalışabilirsiniz.
- Yarışmada kazanırsanız maddi destekler sayesinde projenizi hayata geçirebilirsiniz.
- Yarışmadan kazanmadan dahi dönseniz yaptığınız projeyle kariyerinizde bir adım atlayabilirsiniz.
- Yarışmacılara sağlanan olanaklar ile teknik gezilere katılabilirsiniz.
- Verilen çeşitli eğitimler ve atölye çalışmaları ile kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Uluslararası yarışmalar için destek alabilirsiniz.
Projeler maddelediğimiz şeyler dışında da süreç içerisinde ve sonucunda size birçok katkı sağlar. Bu nedenle üniversitenin ilk yıllarından itibaren bu projelere katılımınız oldukça önemlidir. Peki üniversite öğrencileri proje yarışmalarına nasıl katılabilirsiniz?
İlk olarak hem duyurulardan haberdar olmak hem de sisteme belgelerinizi girmek için KYS’ye üye olmalısınız. Sonrasında takımınızı kurarak sistemde takım üyelerini dahil etmelisiniz. Buradan yarışma kategorileri arasından kendinize uygun olan yarışmayı seçerek KYS üzerinden başvuru yapmalısınız. Buradan sonra ise süreci takip ederek ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Yarışma için son başvurular genellikle kasım ayının sonu veya aralık ayının başındadır. Bu süreçten sonra ise proje ön değerlendirme raporu ve tanıtım videosu teslimi gerçekleştirilir. Takım eğer bu ön elemeden geçerse bu kez detay raporu teslim edilir. Bu rapordan sonra ise maddi destek alan takımlar ilan edilir.
Son olarak ise Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılan finallerde takımlar yarışır. Dereceye giren takımlar hem malzeme hem de para desteği almaya hak kazanır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin en iyi teknoloji firmalarında öğrencilere staj imkanları sağlanır.
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları için Teknofest farklı alt dallar belirlemiştir. Bunlar kapsamında geliştirilen projeler ile öğrenciler takımlar halinde dereceye girmek için mücadele ederler.
Teknofest Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları Alt Dalları
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları öğrencilere pek çok farklı kategoride proje geliştirme imkanı sunar. Bölümünüz ve ilgi alanlarınız fark etmeksizin siz de kendinize bir kategori bulabilirsiniz. Sizler için bu kategorileri listeledik. Yazımızda bunları inceleyerek kendiniz için uygun olan yarışmayı bulabilirsiniz.
1-İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması
Su altı araştırmaları askeri ve sivil olarak ikiye ayrılır. Bu alanda öğrencilerden askeri güvenlik, sualtı canlıların incelenmesi ve korunması hakkında bir proje yapılması beklenir.
2-Jet Motor Tasarım Yarışması
Bu yarışmada amaç bir turbojet motor için kavramsal tasarımının gerçekleştirilmesidir. Turbojet motorunun istenen teknik özellikleri Teknofest resmi sitesinde yer almaktadır.
3-Karma Sürü Robotlar Yarışması
İnsansız Hava Araçları ve Kara Araçlarının birlikte görev yapabilmesi askeri alanda oldukça önemlidir. Bu yarışma kategorisinde ise bu karma zekaya yönelik yazılımların oluşturulması yarışmacılardan beklenir.
4-Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması
Biyolojik sistemlerin farklı bilimleri içine alarak geliştirilen teknolojik uygulamaları bu yarışma kategorisinde değerlendirilir.
5-Akıllı Ulaşım Yarışması
Bu alt kategoride odak noktası ulaşım daha hızlı, ucuz ve konforlu nasıl yapılabilirdir. Yarışmada yarışmacılardan sürdürülebilir ve akıllı ulaşım uygulamaları üzerine projeler beklenir.
6-Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması
Enerji kaynaklarının kullanımı, sürdürülebilirliğinin ve verimliliğinin arttırılması amaçlı yapılan projeler ve araştırmalar bu kapsamda değerlendirilir.
7-Çip Tasarım Yarışması
Bu alt kategoride mikro elektronik teknolojiler alanında yapılan projeler değerlendirilir. Bu teknolojilere ilginin artırılması hedeflenir.
8-Dikey İnişli Roket Yarışması
Bu yarışma kategorisinde yarışmacılar tarafından tasarlanan roketler havada askıda tutma sistemi ile adapte edilir. Roket serbest bırakıldığında ise Soğuk Gaz İtki Sistemi sayesinde roketin yere kontrollü iniş sağlaması amaçlanır.
9-Eğitim Teknolojileri Yarışması
Eğitim, öğretimde teknoloji nasıl ve hangi amaçla kullanılabilir bu alt kategorinin konusudur. Öğrencilerden bu alanda bilgiyi almayı kolaylaştıracak ve kalıcı hale getirecek bir ürün geliştirmesi beklenir.
10-Engelsiz Yaşam Teknolojileri
Özel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam amacıyla kullanabileceği her türlü ürün, cihaz ve teknoloji bu kategorinin konusudur.
Teknofest yarışmaları üniversite, lise ve ilkokuldan birçok öğrencinin katılabileceği şekildedir. Her yarışmanın kendi içerisinde farklı kuralları ve şartları vardır. Teknofest resmi sitesinden kendi kategoriniz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Teknofest Dereceye Girenler
Yazımızın bu bölümünde sizler için fikir olması açısından Teknofest yarışmasında derece yapan bazı projeleri derledik. Gelin birlikte inceleyelim. Üniversite öğrencileri proje yarışmaları kapsamında alt kategorilerde derece alan takımlar:
1-Anatek Tunga, Karma Sürü Robotlar Yarışması
Bu takım 2023 yılı Karma Sürü Robotlar Yarışması finalistlerindendir. 2018 yılında 7 ODTÜ’lü genç tarafından kurulmuştur. Milli teknoloji hamlesi doğrultusunda insansız kara ve hava araçlarının kontrolü üzerine çalışmalar yapmışlardır.
2-NanoBilsem, Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması
Bu takım engelli bireylerin havalimanlarında yaşadığı biniş kapısına gitme problemine odaklanmıştır. Bu doğrultuda tasarladıkları aracın engelli bireyleri havalimanından alarak sesli komut sistemiyle istediği yere götürmesi amaçlanmıştır.
3-Pandora 1.0, Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması
Pandora 1.0 projesinde takım üyeleri görme engelli bireylerin toplu taşıma kullanımları sırasında yaşadığı zorluklara odaklanmıştır. OtoBÜS projesi sayesinde telefon kamerası otobüs üzerindeki yazan sefer numarasını algılar ve bunu kullanıcı için seslendirir.
4-Aruna, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması
Aruna projesinde temel problem sağlık çalışanlarının sağlık kurumlarında delici alet yaralanmalarına bağlı olarak enfeksiyon riskinin yüksek olmasıdır. Buna çözüm olarak takım “Enjektör İğnesi İmha Etme Cihazı” geliştirmiştir.
5-Deltamed, Tarım Teknolojileri Yarışması
Deltamed tarımsal ürünlerde kullanılan tarım ilaçlarının çevreye, insanlara ve ürünlere verdiği zararı en aza indirmeyi hedefleyen bir projedir. Geliştirdikleri drone ile alanın ne kadar ilaç ihtiyacı olduğunun algılanması ve belirtilen miktarda ilacın pompalaması şeklinde çalışmaktadır.
Tübitak Öğrenci Projeleri
Tübitak öğrenci projeleri öğrencilerin akademik olarak gelişimini sağlar. Bu kapsamda farklı proje yarışmaları ve proje destek programları vardır. Bunlar sayesinde öğrenciler proje yürütme, rapor hazırlama, ekip çalışması gibi becerilerini geliştirebilir.
Tübitak üniversite öğrencileri proje yarışmaları yanında lise öğrencileri içinde farklı alanlarda yarışmalar sağlar.
Tübitak yarışmaları 2023 yılında lise öğrencileri için 4 farklı alandadır. Bunları sıralayacak olursak:
1-2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Geliştirme Yarışması
Bu yarışmada öğrencilerden; Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Psikoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Teknolojik Tasarım ve Yazılım olmak üzere 12 ana başlıkta projeler hazırlaması beklenir.
2-2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Proje Yarışması
Bu yarışmada ise odaklanılan alanlar; Yer Bilimleri, Fiziki Bilimler, Canlı Bilimleri ve Sosyal ve Beşeri Bilimler olarak sıralanabilir. Bu dört alanında kendi içerisinde alt alanları vardır. Başvuruda bunlara dikkat edilmesi önerilir.
3-2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması
Bu yarışmada adından da anlaşılacağı üzere öğrencilerden çevre ve iklim üzerine araştırmalar yapmaları ve projeler hazırlamaları beklenir.
4-Lise Öğrencileri Ulusal Öğrenci Kongresi ve Poster Sunumu Yarışması
Bu kategoride öğrencilerden “Matematik ve Çevre ve İklim Değişikliği” konulu projeler hazırlamaları beklenir. Bu iki alanın kendi içerisinde alt başlıkları da bulunur. Belirlenen alanlarda yarışmaya katılım sağlanır.
Okuma Önerisi: Mühendislik Çizim Programları
Tübitak Araştırma Projeleri
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları Tübitak tarafından da düzenlenir. Tübitak araştırma projeleri genellikle üniversite öğrencilerine yöneliktir. Bu kapsamda 2209-A, 2209-B ve 2242 olmak üzere üç farklı araştırma destekleme programı bulunur. Bu araştırma destekleme programlarına hem lisans hem de önlisans öğrencileri başvuruda bulunabilir.
- 2209-A kapsamında öğrenciler on yedi adet kalkınma amacı çerçevesinde proje hazırlarlar. Her iki eğitim döneminde de başvuruya açılır. Değerlendirmede başarılı olan projeler 1 yıl boyunca desteklenir.
- 2209-B kapsamında ise öğrenciler sanayiye yönelik araştırma projelerini yürütürler. Bu projelerde amaç sanayinin sorunlarından birini çözmektir.
- 2242 ise 9 ana ve 60 alt alanı olmak üzere çok geniş kapsamlı bir proje yarışmasıdır. Bu yarışma yılda yalnızca bir kez başvuruya açılır. Derece alan öğrencilere hem para ödülü verilir hem de staj imkanı sağlanır.
Tübitak bilim olimpiyatları ise 2 aşamalı sınavlardır. Astronomi, matematik, fizik ve kimya gibi temel disiplinlerde sınavlar yapılır. Genellikle ortaokul öğrencilerinin katıldığı bu olimpiyatlarda kazananlara başarı belgesi, madalya ve para ödülü verilir.
Dünya Çapında Proje Yarışmaları
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları yalnızca Türkiye ile sınırlı değildir. Ancak aklınızda bir proje varsa ilk olarak Türkiye’deki yarışmalara katılmanız tavsiye edilir. Bu sayede alacağınız maddi yardımlar ile projenizi daha da geliştirebilirsiniz.
Projenizi ülke çapındaki yarışmalarla geliştirdikten sonra dünya çapında proje yarışmaları araştırmasına başlayabilirsiniz. Eğitim, teknoloji ve birçok farklı alanda proje yarışmaları vardır. Kendi projenize uygun yarışmayı bulduktan sonra başvuru şartlarına ve takvimine bakarak başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Sizler için Dünya çapında bazı proje yarışmalarını listeledik:
- ISEF (Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması)
- James Dyson Yarışması
- Avrupa Sosyal Yenilik Yarışması
- Mate ROV
- Robocup
TRT Geleceğin İletişimcileri
TRT geleceğin iletişimcileri iletişim alanındaki en popüler ve önemli yarışmadır. Bu yarışmada gençler radyo yayıncılığı, görsel ve dijital yayıncılık, iletişim konularında eserler ortaya koyarlar. Bu eserler uzman kişilerce değerlendirilir.
Yarışmacılar arasından nitelikli eserler ortaya çıkaran gençler yayıncılık konusunda uzman kişilerce bilgilendirilir. Burada sahip olunan birikimlerin gençlere aktarılması amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda TRT Geleceğin İletişimcileri yarışması 2015’ten beri her yıl düzenlenir.
Üniversite öğrencileri proje yarışmaları yazımızda da bahsettiğimiz üzere birçok farklı alanda gençlere katkı sağlar. Bölümünüz ve ilgi alanınız fark etmeksizin bu yarışmalara katılabilirsiniz. Bu sayede potansiyellerinizi keşfedebilir, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale