Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır, ne için kullanılır gibi kafanızı kurcalayan sorular varsa gelin yazımızda hepsini inceleyelim. İlk olarak geçici diploma belgesi öğrencilere mezuniyet sonrasında diplomalarını alana kadar verilen bir belgedir. Bu belge öğrencilere talepleri doğrultusunda verilir.
Bu belge diploma ile aynı işlevi görür ancak belli bir süresi vardır. Peki geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır, nasıl kullanılır gelin inceleyim. Keyifli okumalar!
Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır sorusundan önce bu belge nedir ve ne işe yarar ona değinelim. Mezun olduktan sonra öğrencilerin diplomalarının aslını almaları biraz zaman alabilir. Bu zaman aralığında öğrenciler ihtiyaç olması dahilinde diploma yerine geçici mezuniyet belgesi alabilir.
Yapılan çeşitli başvurularda bu belge kullanılabilir. Bazı kurumlar diplomanın aslının getirilmesini şart koşsa da çoğu yerde bu belgeyi kullanabilirsiniz. Ancak bu belge çok uzun sürelerde kullanılamaz. Size geçici diplomayı veren kurum ne kadar süre geçerli olacağına da karar verir. Belge üzerinde geçerlilik için verilen süre de yer alır.
Okuldan Geçici Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır merak ediyorsanız bu başlığımızda detaylı olarak anlatalım.
- Öncelikle bu işlem için e-devlet uygulamasına veya web sitesine giriniz.
- Burada Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı hizmetlerine tıklayınız.
- Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama butonuna tıklayınız. Burada belgenizi oluşturabilirsiniz.
- Belgenizin çıktısını alarak kullanabilirsiniz.
E-devlet üzerinden geçici diploma almak oldukça kolay bir işlemdir. Siz başka bir şekilde çıkarttırmak istiyorsanız da öğrenci işleri ile iletişime geçebilirsiniz. Buradan da belgenizi almanız mümkündür.
Bilgi Edinin: Öğrenci Maili Nasıl Alınır?
Geçici Mezuniyet Belgesi Ne Zaman Çıkar?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır sorusunu cevaplandırdıktan sonra bir diğer sorumuza geçelim. Geçici mezuniyet belgesi ne zaman çıkar?
Yazımızda da bahsettiğimiz üzere bu belgeyi almak için iki farklı yol bulunur. Bunlardan biri e-devlet üzerinden direkt olarak almak diğeri ise öğrenci işlerine başvurmaktır. E-devlet üzerinden almayı denediğiniz takdirde belgeniz kısa bir sürede elinizde olur. Ancak öğrenci işlerine olan taleplerde yoğunluktan ötürü bu süreç birkaç güne sarkabilir.
Geçici Diploma Nedir?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır konusundan bahsettik. Geçici diploma nedir diye merak ediyorsanız bu belge geçici mezuniyet belgesidir. Geçici diploma veya geçici mezuniyet belgesi olarak bahsedilebilir. İkisi de aynı şeyi ifade eder.
Bazı kurumlarda bu belge geçici bitirme belgesi olarak da geçer. Genel olarak tüm bu belgeler mezun olan kişilere asıl diplomaları verilene kadar kullanmaları için verilen belgelerdir.
Üniversite Geçici Mezuniyet Belgesi Örneği
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır konusuna değindik. Şimdi de üniversite geçici mezuniyet belgesi örneğine göz atalım.
İşte örnek bir geçici mezuniyet belgesi:
T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
ANKARA
MEZUN BELGESİ
T.C. Kimlik No:
Adı-Soyadı:
Baba Adı:
Anne Adı:
Doğum Tarihi:
Üniversite/Fakülte/Bölüm/Program:
Diploma No:
Diploma Notu:
Mezuniyet Tarihi:
Durum: MEZUNİYET
Yukarıda bilgileri verilen Sayın ….. …… Mühendislik Fakültesi, …. Bölümünden 23/06/2010 yılında mezun olmuştur.
Yukarıda verildiği üzere bu belge kişinin kimlik bilgilerini, mezuniyet tarihini, bölümünü içerir. Bu belge e-devlet üzerinden kolay bir şekilde alınabilir. Bu belgeyi aldıktan sonra başvurmak istediğiniz yere başvurunuzu yapabilirsiniz.
Mezun Olabilir Belgesi Alma Şartları
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır birlikte inceledik. Mezun olabilir belgesi alma şartları neler şimdi de bunu inceleyelim. Öncelikle öğrencinin bu belgeyi alabilmesi için okuldan mezun olmuş olması gerekir. Üniversiteden üniversite mezun olma şartları değişse de genel hatlarıyla bu şartlar sabittir.
İşte mezun belgesi alabilme ve mezun olabilme şartları:
- Öğrenci müfredattaki tüm dersleri almış olmalıdır.
- Öğrenci 2 yıllık bölümde 120, 4 yıllık bölümde ise 240 AKTS’yi tamamlamış olmalıdır.
- Staj yapması zorunlu olan bölümlerden birinde okuyan öğrenci stajlarını başarıyla tamamlamış olmalıdır.
- Öğrencinin akademik not ortalaması en az 2.00 olmalıdır.
- Öğrenci bitirme projesini başarıyla teslim etmiş olmalıdır.
Bu şartları sağladığınız takdirde okuldan mezun olabilir ve geçici mezuniyet belgesini de alabilirsiniz. Bazı okullarda veya bölümlerde mezuniyet için ekstra şartlar belirlenebilir. Bunlar için ise okulunuzun resmi sitesini takip etmeniz tavsiye edilir.
Okuyun: Öğrenci İndirimi Olan Uygulamalar
Mezun Belgesi Diploma Yerine Geçer mi?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır diye merak edenler için bu soruyu cevaplandırdık. Şimdi bir diğer önemli soruya odaklanalım. Mezun belgesi diploma yerine geçer mi?
Evet mezun belgesi diploma yerine geçer. Zaten bu belgenin amacı öğrenciler asıl diplomalarını alana kadar işlerini halledebilmelerini sağlamak ve öğrencileri mağdur etmemektir. Mezuniyette verilen belge de asıl diploma değil geçici belgelerdir. Sayısı çok az olsa da belirtmekte fayda var bazı üniversiteler geçici mezuniyet belgesi değil diploma aslını talep edebilirler.
Geçici Mezuniyet Belgesini Kaybettim Ne Yapmalıyım?
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır ve nerede kullanılır soruları hakkında açıklamalarımızı yaptık. Ayrıca geçici mezuniyet belgesini kaybettim ne yapmalıyım diyenler için araştırmalarımızı yaptık. Gelin bu durumda olan kişiler ne yapmalı inceleyelim.
Öncelikle diplomanız ve mezuniyet belgeniz çok değerli belgelerdir. Üzerlerindeki diploma numaranız, kimlik bilgileriniz sayesinde kötü niyetli kişilerin eline geçmesi kötü sonuçlar doğurabilir.
Peki kayıp veya çalıntı belge bildirimi yapmak için hangi belgelere ihtiyacınız var listeleyelim:
- Kayıp, çalıntı tutanağı,
- Durumu anlatan dilekçe,
- İl Emniyet Müdürlüğü onay yazısı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Bu belgelerinizi tamamladıktan sonra ilgili birime başvurabilirsiniz.
Geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır diye merak edenler için hem belge alma aşamalarını hem de diğer soruları cevaplandırdık. Bazı durumlar üniversiteden üniversiteye değişebileceği için detaylı bilgi almak için okullarınızın web sitelerini ziyaret edebilir ve öğrenci işleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale