Birçok meslek günümüzde kariyer basamaklarını inşa etmek isteyen kişiler için merak edilen konular arasında. Büyükelçi olma şartları bu kapsamda oldukça merak ediliyor.
Hangi bölüm mezunları büyükelçi olabilir? Kariyer basamaklarında büyükelçi olmak için nasıl ilerlemek lazım inceleyelim…
Büyükelçi Nedir
Büyükelçi olmak pek çok kişinin hayali arasındadır. Bu yazımızda büyükelçi nedir, nasıl büyükelçi olunur ve büyükelçi olma şartları nelerdir gibi sorularına yanıt vereceğiz.
Büyükelçi kelimesi halk arasında sefir olarak bilinen elçi kelimesinden türemiştir. Bir devlet ile başka bir devlet arasındaki üst düzey temsilci anlamına gelir.
Büyükelçi, kendi ülkesinin çıkarlarını bir başka ülkede temsil eden kişidir. Büyükelçiler atandıkları ülkenin, kültürünü, dilini ve dinini bilmek zorundadır. Bunun yanı sıra kendi ülkesinin görüş ve yasalarını atandığı ülkede temsil etmelidir.
Büyükelçi Nasıl Olunur
Büyükelçi olma şartlarından ilki öncelikle hukuk, ekonomi, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ya da tarih gibi alanlardan lisans mezunu olmak gerekir.
Büyükelçi olabilmek için iyi seviyede İngilizce bilmek gerekir. İngilizce’nin yanı sıra bir dili daha iyi seviyede bilmek gerekir.
Büyükelçi olabilmek için en az 5-10 yıl diplomatik ilişkiler, uluslararası ilişkiler ya da hukuk alanında deneyim sahibi olunması gerekir.
Dışişleri bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olmak da büyükelçi olma adımlarından biridir. Bu sınavlarda genel kültür, yabancı dil, siyasi, ekonomik ve hukuki konuları kapsar.
Bu sınavlarda başarılı olan adaylar büyükelçi olarak atanır ve çalışmaya başlar. Atandıkları yerde ise dışişleri tarafından verilen bir eğitime tabi tutulurlar.
Dikkatinizi Çekebilir: Savcı Maaşları
Büyükelçi Olma Şartları
Büyükelçi olmaşartları nelerdir son zamanlarda oldukça merak edilen konulardan biridir. Büyükelçi olabilmek için kişinin öncelikle türk vatandaşı olması gerekmektedir. Daha sonrasında ise gerekli şartları yerine getirmesi gerekir.
Büyükelçi olmanın şartları şu şekildedir:
- 4 yıllık üniversite eğitimi almak
- Üniversiteden mezun olduktan sonra diplomatik ilişkiler, uluslararası ilişkiler, hukuk ya da ekonomi alanında en az 5-10 yıl deneyim sahibi olmak.
- İyi derecede yabancı dil bilmek.
- Uluslararası ilişkiler ve diplomasi konularında bilgi sahibi olmak.
- Diplomatik yazışmalar yapma ve protokol kuralları hakim olmak gibi yetkinliklere sahip olmak.
- Dış işlerinin düzenlemiş olduğu sınavlara katılmak ve başarılı olmak.
Büyükelçi Olabilmek İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Büyükelçi olmak isteyen gençlerin merak ettiği konulardan biri de büyükelçi olabilmek için hangi bölüm okunmalı sorusudur.
Büyükelçi olma şartları siyasi ve idari bilimler fakültesinden uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, hukuk, ekonomi, halkla ilişkiler, kamu yönetimi ve benzeri bölümlerden mezun olmak gerekir.
Büyükelçiler Ne Kadar Maaş Alır
Büyükelçi olma şartları ve nasıl büyükelçi olunur sorularından sonra merak edilen diğer bir konu büyükelçi maaşlarıdır.
Büyükelçilerin maaşlarını etkileyen çeşitli durumlar vardır. Bunlar; aile, eş çocuk durumu, eğitim durumu, kıdem, fazla mesai gibi çeşitli durumlardır. Bunların yanı sıra büyükelçinin göre yaptığı ülke ve o ülkenin ekonomik koşulları da maaşlarını etkilemektedir.
- Büyükelçi maaşları 5.000 $ – 10.000 $ arasında değişmektedir. Türk lirası ile büyükelçi maaşları ortalama 130.000 TL-260.000 TL arasında değişmektedir.
Büyükelçi Çalışma Saatleri
Büyükelçi olma şartlarından bahsettik. Şimdi de büyükelçilerin çalışma saatleri nasıl olur ondan bahsedeceğiz.
Büyükelçiler atandıkları ülkelerde Türkiye’yi temsil etmektedir. Bu nedenle sahip olduğu imkanlar fazladır. Kendine ait konutları, araçları, ofisleri ve altlarında personelleri bulunur.
Bir ülkede büyükelçilik toprağı o ülkeye aittir. Örnek verecek olursak İstanbul’daki İngiltere Büyükelçiliği, İngiltere toprağıdır.
Büyükelçilerin çalışma saatleri ise bulundukları ülkelerin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Ancak bulundukları konum itibariyle 7/24 çalışabilirler.
Okuma Tavsiyesi: Kaymakam Maaşları
Büyükelçi Görevleri Nedir
Büyükelçi olma şartlarını yerine getiren kişiler büyükelçi olarak atanırlarsa yapmaları gereken görevler nelerdir bu sorunun yanıtını verelim…
Büyükelçilerin birçok görev ve sorumlulukları vardır. Büyükelçiler kendi ülkelerini görev yaptığı ülkelerinde temsil ederler.
Büyükelçinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Büyükelçiler, kendi ülkelerini ve devlet başkanlarını temsil ederler.
- Ülkelerinin çıkarlarını korumaya çalışırlar.
- En zor zamanlarda bile iletişimi sağlarlar.
- Görev yaptıkları ülkelerdeki sosyal, ekonomik, askeri, politik gelişmeleri takip ederek rapor haline getirirler.
- Bulundukları ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile büyükelçiler ilgilenirler.
Büyükelçi görevinde çalışan kişiler uzun süre evden uzakta yaşaması gerekir. Ev sahibi ülke içinde seyahat etmeli ve ev sahibi ile yerli ülkeler arasında gidip gelmelidir. Büyükelçilerin sabırlı kişiler olması gerekmektedir. Çünkü büyükelçi olmak oldukça stresli olabilir.
Bu yazımızda büyükelçi olma şartları nedir onlardan bahsettik. Büyükelçi, sorunlar üzerine anlaşmaya varamayan iki hükümet arasında aracılık yapar. Bu nedenle büyükelçinin çok iyi bir iletişim yeteneği olması gerekir. Aynı zamanda iki ülke arasında barışı ve birliği sağlayabilmek için güvenilir, etik ve dürüst olmalıdır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale