Nobel Alan Üçüncü Türk: 2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Daron Acemoğlu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 yılının Nobel Ekonomi Ödülü’nü açıkladı. Bu yıl ödüle, kurumların oluşumu ve refahı etkilemesi üzerine yaptıkları çalışmalarla Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson layık görüldü.

Ödülü Refah Alanında Yaptığı Çalışmalar Getirdi

Nobel Komitesi, ödül sahiplerinin çalışmalarının ülkeler arasındaki refah farklılıklarını anlamada önemli katkılar sağladığını vurguladı. Komite, toplumsal kurumların bir ülkenin refahındaki rolüne dikkat çekti ve hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlarda gelişmenin zorluğuna işaret etti.

Daron Acemoğlu Kimdir?

1967 doğumlu Acemoğlu, İstanbul Kadıköy’de dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi mezunu olan akademisyen, yükseköğrenimini İngiltere’de tamamladı. MIT’de kariyerini sürdüren Acemoğlu, 2019’da “enstitü profesörü” unvanını elde etti.

İki Kez Aday Gösterilmişti

Acemoğlu, daha önce iki kez Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterilmişti. ABD’nin önde gelen ekonomistleri arasında sayılan akademisyen, uzun yıllardır James A. Robinson ile ortak çalışmalar yürütüyor.

Bu ödülle birlikte Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’ın ardından Nobel alan üçüncü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma unvanını kazandı.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir