Akademide yapay zeka kullanımına dair tartışmalar akademik çevrelerde konuşulmaya başlandı! Yapay zeka üniversite kürsülerinde yerlerini almaya başladı.
Ödevler, tezler ve daha birçok alanda yapay zeka aktif olarak kullanılmaya başlanıyor ancak öğrencilerin bu tercihleri akademik kürsülerde tartışma konusu durumunda. Kimi görüşler teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde yapay zekadan faydalanmayı gerekli ve yararlı bulurken kimi görüşler ise bilimsel çalışmalarda bu denli kullanımı etik bulmuyor.
Akademide Yapay Zeka Riski
Akademik çalışmalarda ödev, tez, proje gibi çalışmaların üçüncül şirketler tarafından yazılması Türkiye akademisinde hukuki yollarla mücadele edilen bir konudur. Aktif olarak şahıslar ve kurumlar üzerinden tez yazma hizmetleri satılabiliyor.
Anayasa gereğince bilimsel çalışmalarda bu şekilde yer almak hukuken suçtur. Bu suçla mücadele kapsamında devlet politikaları mevcuttur. Tez, ödev vb. gibi bilimsel çalışmaların üçüncü şahıslar tarafından yazılmasıyla mücadele ederken bu yazma işi günümüzde yapay zekaya devrediliyor.
Her gün yeni bir özellik ve eklentiyle geliştirilen yapay zeka modellerine yazdırılan ödevler ve hatta tezler söz konusu. Bilimsel araştırma etiği kapsamında akademik çevreler bu konuda ikiye bölünmüş olsa da, bu bölünme yapay zekanın kullanım biçimi üzerine daha çok. Bu noktada önemli olan yapay zeka kullanımı değil, nasıl kullanıldığı önem kazanıyor.
Yapay zeka araçları, literatür taraması, veri analizi, çalışma planlama gibi formlarda destekleyici birçok içeriğe sahiptir ve kullanımı bu şekilde desteklenmektedir. Ancak içeriğin oluşturulması ve yazıldığı şekliyle birebir alınıp çalışma içinde geçirilmesi bilimsel etik kurallarına aykırı olarak değerlendiriliyor.
Jüriler ve Akademisyenler Titizlikle Çalışıyor
Yapay zeka modellerinin yazım dillerinin ve anlatım biçimlerinin bir insanın anlatım biçiminden farklı olduğu birçok otorite tarafından kabul ediliyor. Bu noktada akademisyenler ve dergi, tez jüri ekiplerinin çalışmalara karşı dikkatlerinin ekstra arttığı söyleniyor.
Bir yapay zeka metnini algılamak için eklentiler geliştirilmiştir. Akademisyenlerde içeriklerde yapay zeka kullanımının önüne geçmek için bu gibi uygulamalar kullanmayı tercih ediyorlar.
Bir akademik metnin doğrudan yapay zeka metin alıntısı olması bilimsel etik çerçevesinde ‘intihal’ olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka metnin oluşturucusu ancak metin içerisinde kaynakça gösterecek bir referansta değildir. Bu yüzden yapay zeka tarafından oluşturulan metinler birçok akademisyen tarafından rahatlıkla tespit edilmekte ve geçersiz sayılmaktadır.
Yapay zeka geliştikçe kullanımına dair olanaklarda artmaktadır. Bu yüzden yazıların tespitinin zorlaşması, bu alanda hukuki bir düzenleme olmaması gibi sorunların bir an önce alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilip düzenleneceği ön görülüyor.
Akademide yapay zeka kullanımının doğrudan kullanımı etik kurallara ihlal sayılmaktadır. Akademisyenlerin buna taviz göstermeyeceği aşikardır. Bunun dışında öğrencilerin kendini geliştirmesi ve yeni bilgiler edinmesi için kullanımı desteklenmekte ve beraberinde yapay zekayla ilgili çalışmaların bilimsel çalışmalarda da yer almaya başladığı görülüyor.
Akademide yapay zeka kullanımıyla ilgili görüşlerinizi yorumlara bırakabilirsiniz.
Okuma Önerisi: Öğrenciler için 13 Ücretsiz Uygulama
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale