İş başvurusu yaparken klasik özgeçmiş formatı her zaman doğru tercih midir? Kariyerini akademide inşa etmek isteyenler için cevap HAYIR!
Eğer akademik birikiminizi referans alarak bir iş başvurusunda bulunacaksınız mutlaka özgeçmişinizi buna göre düzenlemeniz gerekir. Akademik cv kendi içerisinde klasik özgeçmiş örneklerinden farklılık gösterir. Akademik cv de mutlaka yer alması gereken başlıklar vardır.
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır hangi başlıklar olmalıdır detaylarını inceleyelim…
Akademik Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır
Akademik cv hazırlamak dikkat gerektiren bir iştir. Akademik cv formatında içeriğin hatasız ve özenli hazırlanmış olması oldukça önemlidir.
Akademik bilgilerinizi kullanacağınız bir pozisyon için başvuruda bulunacağınızda inceleme yapacak kişilerinde sizin gibi akademi alanında uzman olacağını unutmamalısınız. Bu yüzden bariz yapılmış hatalar başvurunuzun olumsuz değerlendirilmesine yol açabilir.
Bu yüzden klasik cv formatlarına ek olarak yer alması gereken başlıkları mutlaka eklemeniz gerekir. Aynı zamanda eklediğiniz başlıkların altını doğru bilgilerle doldurmanız oldukça önemlidir.
Akademik çalışmaların kayıt altında olması, yayınlanma durumlar gibi ispat ihtimalleri olduğu için yanlış ya da yalan beyan başvurunuzu olumsuz değerlendirmekle kalmayıp alanınızda kötü bir itibar bırakmanıza da neden olabilir.
Akademik CV Formatı Başlıkları
Bir iş başvurusunda bulunmak için hazırlanan özgeçmişler biçim ve içerik bakımından çeşitlenebilir ancak içerisinde sabit başlıklar vardır. Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun en ayrıştırıcı özelliği buradadır.
Akademik özgeçmişlerinize mutlaka eklemeniz gereken harici başlıklar mevcuttur. Kişisel özgeçmişte bulunan iletişim bilgileri, iş deneyimi, yetenekler gibi başlıkların yanı sıra akademik cv formatında olması gereken başlıklar mevcuttur.
Akademik CV formatında olması gereken başlıklar şöyledir;
- Kişisel Bilgiler
- İş Deneyimi
- Eğitim
- Sertifika
- Diller
- Makaleler
- Tez Çalışmaları
- Verilen Dersler
- Alınan Ödüller
- Konferans ve seminerler
Bu başlıklar akademi içindeki unvanınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin araştırma görevliliği kadrosu için başvuruda bulunacaksınız, verilen dersler sizin için olmaması gereken bir başlık olabilir. Başlıklar sahip olduğunuz verilere göre düzenlenebilir.
İlginizi Çekebilir: Bildiri Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Akademik Özgeçmiş Püf Noktaları
Akademik cv hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusu için bu noktalar içeriğinizi birkaç adım ileri taşıyacak niteliktedir.
- Eğitim ve sertifikalar başlığı: klasik özgeçmişlerden farklı olarak daha uzun olabilir. Klasik bir özgeçmişte yalnızca eğitim bilgileri ve bölümü gibi genel kısımlara yer verilir. Ancak akademik cv formatında daha uzun soluklu bir bölüm olabilir. Burada mutlaka, mezuniyet okulunuza, mezuniyet bölümünüze, yılınıza, tez çalışmalarınıza ve diploma notunuza yer vermelisiniz. Aynı zamanda önlisans, lisans, açıköğretim, yüksek lisans ve master gibi tüm akademik eğitimlerinizi bu şekilde detaylıca aktarmalısınız.
- İşe yarar bilgi ekleme: Kullanacağınız sertifika, konferans bilgileri gibi noktalarda mutlaka başvuracağınız alana yönelik olan bilgileri tercih ediniz. Örneğin Hukuk Sosyoloji alanında başvuru yapacağınız bir pozisyon için mutfak sanatlarıyla ilgili almış olduğunuz bir eğitimin sertifikasını eklemek bağlamdan kopuk olacaktır.
- Sadece ve şık bir görüntü: Akademik cv için önemli içerik kalitesidir. Bu yüzden dikkat çekici renk ve desenlerden oluşan bir tasarım yerine sade şık bir biçim tercih edilmesi tavsiye edilir.
- Dil uyumu: İçeriğinizde mutlaka resmi bir dil kullanarak özne yüklem uyumuna dikkat ediniz. Aynı zamanda başında ve akışta aynı dil ile devam ediniz.
- Teyitli bilgi: Aktif olarak kullandığınız telefon numarası ve mail adresi eklemeniz size ulaşılması açısından oldukça önemlidir. Mail adresinizin adınız ve soyadınızdan oluşması profesyonel bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır. Kişisel kullanımlarda olduğu gibi takma adlar içeren mail adreslerinden uzak durmanız daha faydalı olacaktır. Örneğin: matematikçiöğretmen@… gibi bir mail adresi yerine ali.tufekci@….. gibi bir kullanım tercih edebilirsiniz.
- Kişisel özgeçmişlerin tek sayfa olması genel kabul edilen bir fikirdir. Ancak akademik cvlerde bu kabuller değişiyor. Akademik cv içinde tez çalışmanızı ve eğitim bilgileriniz gibi kısımları detaylıca anlatmanız gerektiği için 2-3 sayfalık bir özgeçmiş hazırlamanız gerekebilir.
Öğretim Görevlisi CV Örneği
Akademik bir kadroya başvurulacağı zaman hazırlanan cv örneğine oldukça dikkat edilmesi gerekir. Başvuruların özgeçmişte yer alan çalışmalara ve bilgilere göre yapıldığını unutmamak gerekir. Aynı zamanda özgeçmiş içerisinde yer alan makale, konferans gibi bilgilerin teyit edildiğini ve içeriklerinin incelendiğini unutmamak gerekir.
Öğretim görevlisi cv hazırlanırken mutlaka başvuracağınız okulun şartlarına göre düzenleme yapmalısınız. Bazı kurumlar başvuru esnasında YÖK cv formatını tercih eder. Bu hazır bir formattır ve buna göre özgeçmişinizi biçimsel olarak düzenlemeniz gerekebilir.
Okuma Önerisi: Yüksek Lisans Nedir?
YÖK Formatlı CV
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunda en çok karşılaşacağınız ibare ‘YÖK özgeçmiş formatıdır.’ Üniversiteler başvuru evrakları arasında özgeçmiş ister ve bazı durumlarda özellikle YÖK formatı olması gerektiğini belirtirler.
YÖK formatında akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusu için hali hazırda yayınlanan örnek üzerinden bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz.
YÖK formatında özgeçmiş başlıkları şöyledir:
- Kişisel Bilgiler
- Öğrenim Bilgileri
- Akademik unvanlar
- Yürütülen yüksek lisans ve doktora tezleri
- Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
- Projeler
- İdari Görevler
- Bilimsel kuruluşlara üyelik
- Ödüller
- Son iki yılda lisans ve lisansüstü seviyede verilen dersler
YÖK özgeçmiş formatında yer alması gereken başlıklar bu şekildedir. Bu başlıklardan altını dolduracağınız bilginiz olmayanları mutlaka çıkarmanız gerekmektedir.
Tüm başlıkların altını özenli, detaylı ve doğru bilgilerle doldurmanız oldukça önemlidir.
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır cevabı için YÖK örnek özgeçmiş formatının tamamını inceleyebilirsiniz.
Akademik CV ye Onur Belgesi Yazılır Mı?
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun birçok detayı bulunuyor. Hangi belgeler yazılmalı, hangi notlar alınmalı gibi birçok soru işaretini beraberinde getiren bir konudur.
Özellikle ilk kez akademik özgeçmiş hazırlayacak kişiler bazı bilgilerin yer alıp almaması konusunda kararsız kalabilirler.
Onur belgesi, başarı belgesi gibi başarılar özellikle ilk kez akademik cv hazırlayacak adaylar için özgeçmişlerine eklenebilecek bir bilgidir. Eğitimlerinizi yüksek başarı ortalamalarıyla yada yapmış olduğunuz bir çalışmayla belgelemek etkileyici bir bilgi olabilir. Bu yüzden onur belgesi gibi bilgilerinizi akademik cvnizin ilgili bölümüne hangi eğitim derecesinde aldıysanız eklemenizde sakınca yoktur.
Akademik CV Örnekleri
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır diye merak ediyorsunuz ancak şablon konusunda problem mi yaşıyorsunuz?
Günümüz bilgisayar teknolojilerinde bilgiye erişmek çok kolay. Bu yüzden internet ortamında işinize yarayacak ve sizi en iyi ifade eden akademik cv şablonlarını bulabilirsiniz. Akademik cv formatlarına ulaşabileceğiniz birçok yol vardır.
Akademik CV örneklerine şuralardan erişebilirsiniz;
- YÖK resmi format
- Üniversitelerin kariyer ofisleri kullanılabilecek örnek cv örneklerini web sitelerinde yayınlar
- CANVA örnek tasarım şablonları
- Office Word hazır tasarım şablonları
- Microsoft hazır tasarım şablonları
- CV hazırlama siteleri
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun cevabını en çok merak eden kitlede üniversite öğrencileri. Üniversite öğrencileri eğitim hayatları esnasında aldıkları eğitime bağlı olarak çalışmayı tercih edebilirler. Bunun için kişisel deneyimden ziyade akademik bilgilerini ön plana çıkararak bir cv hazırlamaları uygun olacaktır.
Üniversite Öğrencisi CV Örneği
Üniversite öğrencileri akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır sorusunun yanıtını merak ederler. Çünkü yukarı bahsedilen gibi ödüller, verilen dersler, tez bilgileri gibi içerik verileri henüz lisans eğitimi sürecinde mevcut değildir. Bu yüzden hangi bilgiler eklenebilir diye soru işaretlerinin oluşması oldukça doğaldır.
Üniversite öğrencisiyken akademik özgeçmiş hazırlamak için öncellikle başvuruda bulunduğunuz pozisyon çok önemlidir. Bu pozisyon için eğitim hayatınız esnasında aldığınız derslerin önemi var mı bu akademik özgeçmişinizin temelini oluşturacaktır.
Üniversite öğrencisi olarak özgeçmiş hazırlamak için iki ayrı başlık vardır denilebilir. Birincisi; mevcut bölümünüzle ilişkili bir meslek koluna başvurmak, diğeri ise resmi bir okul başvurusu, proje başvurusu gibi durum olabilir
Örneğin bir Türk Dili ve Edebiyatı lisans 2. sınıf öğrencisi metin yazarlığı konusunda kendini geliştirmek istiyor. Bu durumda mesleki becerilerinizi geliştirebileceğiniz bir pozisyona başvurmak istediğinizi varsaymış olalım. Bu gibi durumlarda özgeçmişinizde kişisel bilgileriniz, iletişim bilgileriniz, takip ettiğiniz konular, dergiler gibi metin yazarlığıyla ilişkilendirilebilecek bilgilere yer verebilirsiniz.
Bir başka örnekte Reklamcılık 3. sınıf öğrencisi bir öğrencinin aynı metin yazarlığı kadrosuna başvuruda bulunacağını varsayalım. Bu durumda cv hazırlarken eğitiminiz içerisinde metin yazarlığıyla ilişkilendirilebilecek içeriğe sahip aldığınız dersler varsa bunları eklemeniz sizin için faydalı olacaktır.
Üniversite eğitiminde aldığınız derslerinizi eklerken dersi aldığınız dönem, dersin müfredattaki tam adı, eğitmeninizin ismi, kısaca ders içeriği ve geçme harf notunuzu eklemeniz yararlı olacaktır.
Akademik özgeçmiş nasıl hazırlanır bu alanda kariyer inşa etmek isteyen herkes için önemlidir. Üzerine özenle çalışılması gereken bir konudur. Akademik özgeçmişiniz başvuruda vitrininiz olacaktır. Başarılar dileriz 🙂
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale