Ameliyathane teknikeri maaşı sağlık sektöründe ilerlemek isteyen birçok kişi tarafından araştırılıyor. Ameliyathane teknikerleri, adından da tahmin edebileceğiniz üzere yapılacak olan cerrahi operasyonların düzgün bir şekilde yürütülmesi için görevlendirilen sağlık personelleridir.
Üniversiteye hazırlanan ve sağlık sektöründe çalışmak isteyen milyonlarca genç ameliyathane hizmetleri maaşlarını merak ediyor. Sizler için ameliyathane hizmetleri nedir, ne iş yapar, maaşı ne kadar sorularının yanıtını arıyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.
Ameliyathane Teknikeri Maaşı 2024: Ne Kadar Zam Geldi?
Her geçen giderek büyüyen sağlık sektöründe pek çok işi kolu bulunmaktadır. Ameliyathane hizmetleri bölümü de bu iş kollarından biridir.
Sağlık sektörü denildiğinde akla ilk olarak gelen meslekler doktor ve hemşirelerdir. Ancak kapsamı oldukça geniş olan sağlık sektörü içinde ameliyathane hizmetleri önemli alanlardan biridir.
Ameliyathanelerde çalışan görevlilere ameliyathane teknikeri denmektedir. Ameliyathane teknikeri maaşı ise bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin odağında yer almaktadır.
Ameliyathane teknikeri maaşı 2024 yılı itibariyle zamlı haliyle aşağıdaki gibidir:
- Ameliyathane teknikeri maaşları ortalama 18.500 TL ile 36.000 TL arasında değişmektedir.
2 yıllık ön lisans mezunu olmayı gerektiren ameliyathane hizmetleri maaşlarını sizler için araştırdık. Son zamanların dikkat çeken bölümleri arasında yer alan ameliyathane teknikeri devlet maaşları merak ediliyor.
Ameliyathane teknikerleri devlette ve özel hastanelerde ne kadar maaş alıyor sorunun cevabı için aşağıdaki bölümleri inceleyebilirsiniz.
Önerilen içerik: Yaşlı Bakım Teknikerliği Maaşlığı
Devlette Ameliyathane Teknikeri Maaşı 2024: Ameliyathane Hizmetleri…
Ameliyathane teknikeri maaşı devlet hastanelerinde deneyime, hizmet süresine hastaneye göre farklılık göstermektedir.
Türkiye’de devlet hastanesinde çalışan ameliyathane teknikeri maaşı, memur maaşlarına tabi olduğundan kademe, derece ve hizmet süresine bağlık olarak değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla net bir maaştan söz edilememektedir.
Devlette ameliyathane hizmetleri maaşlarını belirleyen unsurlar arasında ilgili kurumun kadro ve pozisyon durumu ile çalışanın kıdem, derece gibi kişisel faktörleri yer almaktadır.
Ameliyathane hizmetleri devlet maaşları aşağıdaki gibidir:
- Devlete yeni atanan ameliyathane hizmetleri maaşları 33.500 TL’dir.
- Devlette deneyimli ameliyathane teknikeri maaşı ise 34.000 TL ile 36.000 TL civarında seyretmektedir.
Özelde Ameliyathane Hizmetleri Maaşı
Özel hastane ameliyathane teknikeri maaşları da kişinin çalıştığı hastane, deneyimi, bulunduğu pozisyon ve şehre göre değişkenlik göstermektedir.
Özel hastanede çalışan ameliyathane teknikeri maaşları hastanenin maaş politikasına, özel sektörün şartlarına bağlı olarak farklılaşmaktadır.
Özelde ameliyathane teknikeri maaşları aşağıdaki gibidir:
- Özel hastane deneyimsiz ameliyathane teknikeri maaşları 18.500 TL’dir.
- Özel hastane deneyimli ameliyathane teknikeri maaşı ise 22.500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.
NOT: Yukarıda yer alan maaşları kişilerin pozisyonuna, iş deneyimine, ek görevlere, hastanenin büyüklüğüne ve lokasyonuna göre değişmektedir. Kesin maaş bilgisi için ilgili özel hastane veya sağlık kuruluşlarının insan kaynakları departmanlarıyla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Ameliyathane Teknikeri Maaşlarını Etkileyen Faktörler
Sağlık alanının kapsamına giren 2 yıllık ameliyathane teknikeri maaşı hangi faktörlere göre değiştiği merak konusu haline geldi.
Ameliyathane teknikeri maaşları devlet hastanesi ve özel hastanede farklı faktörlere bağlı değişmektedir. Ameliyathane teknikeri devlet maaşı aşağıda yer alan faktörlere göre değişmektedir:
- Hangi pozisyonda çalışılacağı ve iş tanımı ameliyathane tekniker maaşını direkt olarak etkileyen unsurlardan biridir.
- Kişilerin aldıkları eğitim ve sertifikalar da maaş artışı söz konusu olduğunda oldukça etkilidir.
- Kıdem tazminatı, çocuk sayısı, eş durumu da maaşları etkilemektedir.
- Fazla mesai ve nöbete kalma durumu da maaşlara yansımaktadır.
Peki, özel sektörde ameliyathane teknikeri maaşını etkileyen faktörler nelerdir? İnceleyelim…
İlginizi çekebilir: Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar?
1- Özelde Ameliyathane Hizmetleri Maaşını Etkileyen Faktörler
Özel hastane ameliyathane hizmetleri teknikeri maaşlarını etkileyen unsurlar şöyledir:
- Eğitim seviyesinin yüksek olması, yabancı dil ve çeşitli sertifikalarla dolu bir CV’ye sahip olan bireyler daha yüksek maaş alabilmektedirler.
- Özelde mesleğe yeni başlayan ameliyathane hizmetleri teknikerlerinin maaşları genellikle çok yüksek seviyeden başlamaz. Ancak mesleki deneyim kazandıkça maaşlarda önemli derecede artışlar olabilmektedir.
- Kişinin çalışacağı hastanenin büyüklüğü, hangi şehirde yer aldığı da ameliyathane tekniker maaşını etkilemektedir.
- Özel hastanelerde primler, ek ödemeler ve sosyal destekler de göz önünde bulundurulduğunda özel hastane maaşlarında da artışlar gözlenmektedir.
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir?
Ameliyathane tekniker maaşları ve söz konusu maaşların hangi faktörlere bağlı değiştiğini öğrendiniz.
Ameliyathane hizmetleri bölümü üniversitelerin 2 yıl eğitim veren ön lisans bölümlerinden biridir. Bu bölümü okumak isteyenler için örgün, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim seçenekleri bulunmaktadır.
Ameliyathane hizmetleri bölümünde, sağlık sektöründe cerrahi operasyonların planlanması, yönetilmesi ve uygulanması üzerine eğitim verilmektedir. Aynı zamanda ameliyathane teknikeri maaşı da diğer sağlık bölümlerinin oldukça üzerindedir.
Bu bölümde, cerrahi müdahalelerin yapılacağı ameliyathanelerin en fonksiyonel ve sorunsuz şekilde kullanılması için ihtiyaç duyulan tüm süreçler ve hizmetlerin nasıl organize edileceği üzerine eğitimler verilmektedir.
Ameliyathane Teknikeri Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü’nde görevli olan bireyler cerrahi operasyonların her bir aşamasında etkin görev almaktadırlar.
Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahla koordineli bir şekilde çalışan bu kişiler, gerekli ekipmanları sağlar ve cerrahi prosedürler esnasında destek sağlamaktadır. Ameliyathane teknikerleri, ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında cerrahi işlemi gerçekleştiren ekibe teknik açıdan destek sağlamaktadır.
Ameliyathane teknikeri maaşı 2024 yılında zamlarla birlikte çok iyi noktalara gelmiştir. İlgili personellerin kritik görevlerde bulunması ise bunun asıl nedenidir. Ameliyathane teknikeri görev ve sorumlulukları sırasıyla şu şekildedir:
- Cerrahi hazırlık: Ameliyat başlamadan önce gerekli ekipmanları ve malzemeleri hazırlama, sterilize etmek ve gereken her şeyin ameliyat öncesinde hazır olmasını sağlamak.
- Cerrahi takım çalışması: Ameliyat esnasında cerrahi ekibe yardımcı olmak, cerrahların ihtiyacı olan alet ve malzemeleri hazırlamak ve doktorların kullanacağı araç ve malzemelerin takibini yapmak.
- Hasta bakım: Ameliyat başlamadan önce ve sonra hastalarla ilgilenmek, onların rahat ve güvende olmaları için çalışmak, cerrahi işlem sonrası hasta bakımında yardımcı olmak.
- Kayıt tutma ve dokümantasyon: Ameliyat sürecinin detaylı kaydını tutmak, doku örneklerini işlemek ve laboratuvara yönlendirme, hasta kayırlarını sistemde güncellemek.
Kısacası ameliyathane hizmetleri teknikerleri cerrahi operasyonların güvenli ve etkin bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak için çalışırlar. Cerrahi prosedürlerin yönetimi ve operasyonel süreçlerin aksamadan ilerleyebilmesi noktasında ameliyat hizmetleri bölümü önemli bir rol üstenmektedir.
İlginizi çekebilir: Anestezi Teknikeri Maaşları
Ameliyathane Hizmetleri Çalışma Koşulları Nedir?
Ameliyathane teknikeri maaşı haricinde ilgili görevde bulunan personellerin çalışma ortamından ve şartlarından bahsedelim. Ameliyathane teknikerliği sağlık alanındaki en zor mesleklerden biridir. Ameliyathane ortamında çalışmanın stresli pek çok yönü bulunmaktadır.
Diğer yandan ameliyatın sorunsuz geçmesi için sağlanacak tüm ekipmanların sorumluluğu düşünüldüğünde ise bu mesleği yapan kişilerin sorumluluğu daha fazla artacaktır.
Zorlayıcı çalışma çalışma saatleri de bu mesleğin bir parçasıdır. Hastanın ihtiyaçlarına göre vardiyalı çalışmalar söz konusu olabilir. Acil ameliyata alınması gereken hastalarda ise operasyonun saatlerine göre esnek çalışmalar söz konusu olabilir.
Bazı durumlarda ağır ekipmanların kaldırılması ve hastaları taşımanız gerekebilmektedir. Bundan dolayı fiziksel açıdan dayanaklı olmak bu mesleği yaparken dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.
NOT: Ameliyathane teknikerleri kamuda çalışan memurlar gibi haftalık 40 saat çalışmaktadırlar. Ancak nöbet ve ek mesai durumları göz önünde bulundurulduğunda 40 saati minimum olarak görmek gerekmektedir.
Öte yandan çalışanlar fazla mesai durumlarında ek ücret almaktadırlar. Ameliyathane teknikeri maaşını da asıl belirleyen faktörlerden birisi çalışma ve nöbet saatidir.
Ameliyathane Teknikeri Nasıl Olunur?
Ameliyathane teknikeri olabilmek için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Öncelikle üniversitelerin 2 yıllık ameliyathane hizmetleri bölümünü kazanmış olmalısınız.
Üniversite eğitimi süresince de temel anatomi fizyoloji, sterilizasyon esasları ve yöntemleri, anesteziye giriş, ameliyathane teknolojisi, temel mikrobiyoloji, meslek etiği, tıbbi terminoloji, hasta güvenliği, biyomedikal teknolojisine giriş gibi dersleri başarılı bir şekilde vermiş olmanız gerekmektedir.
Eğitim sürecinde yapılması gereken zorunlu staj ile de meslek pratiğini kazanmış olursunuz. Okuldan mezun olduktan sonra KPSS’den gerekli puanları alıp devlete atanabilir ya da özel hastanelerde çalışabilirsiniz. Ameliyathane teknikeri maaşı devlet hastanelerinde çalışan personeller için daha istikrarlı ve yüksektir.
Öneri içerik: Otopsi Yardımcılığı Maaşı
Ameliyathane Hizmetleri Atama Puanları Kaç?
Ameliyathane hizmetleri atama puanları ise bu bölümünden mezun olanların en çok merak ettiği konulardan biridir.
En son yapılan atamalara göre ameliyathane hizmetleri atama puanları şu şekildedir:
- En düşük ameliyathane hizmetleri atama puanı 82,65604 iken,
- En yüksek ameliyathane hizmetleri atama puanı ise 90.02088’dir.
Atamalar genel olarak Sağlık Bakanlığı tarafından o yıl açılan kontenjanlara ve başvuru yapan kişi sayısına göre belirlenmektedir. Ek olarak ameliyathane teknikeri maaşının da özel sektöre göre kamuda daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Sağlık Bakanlığı Duyurular bölümü ile ameliyathane teknikeri alımından haberdar olun.
Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri Nerelerde Çalışır?
Ameliyathane teknikerleri genel olarak kamu ve özel hastanelerde, özel kliniklerde sağlık personeli olarak çalışma imkânı yakalayabilirler. Kamu hastanelerinde okul mezuniyeti sonrasında KPSS kazanarak çalışabilirken, özel hastanelerde ise mesleki becerileri bağlı olarak hemen iş başı yapabilirler.
Ameliyathane Hizmetleri Bölümünün Önü Açık Mı?
Sağlık sektöründe kariyer yapmak isteyen birçok kişi ameliyathane hizmetleri bölümünü tercih ediyor.
Önü açık olan sağlık bölümlerinden biri olan ameliyathane hizmetleri bölümü, başarılı olan öğrencilere yan dal yapma imkânı sunmaktadır.Bunun yansıra ameliyathane hizmetleri DGS geçiş bölümleri de bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar DGS sınavına girerek 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilir.
Ameliyathane hizmetleri bölümünden mezun olduktan sonra geçiş yapabileceğiniz bölümler şunlardır:
- Hemşirelik
- Sosyal hizmetler
- Sağlık yönetimi
- Acil yardım ve afet yönetimi
Ameliyathane teknikeri maaşı hakkında tüm bilgileri sağladık. Ek olarak bölüm hakkında çalışma koşulları, görevleri ve nasıl bu mesleğe adım atılabileceğini aktardık. Konuyla ilgili deneyimlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilir, diğer okuyucuların faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale