Araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir, aralarında ne gibi farklar vardır akademisyen olmak isteyenler tarafından merak edilen sorulardır. Gelin yazımızda detaylı olarak bu kadroları inceleyelim ve farklarıyla birlikte açıklayalım. Keyifli okumalar!
Araştırma görevlisi 50d kadrosu kısaca devlet üniversitelerinde görev yapan aynı zamanda lisansüstü eğitimine devam eden araştırma görevlilerdir. Burada daimi bir süreç yoktur ve 1 yıllığına atamalar yapılır. Araştırma görevlisi 33a kadrosu ataması yapıldığında ise bu görevliler uzun süreli olarak atanırlar. Günümüzde yapılan atamaların tamamı 50d kadrosu ataması olarak yapılır. Gelin yazımızda bu iki farklı süreci detaylı bir şekilde inceleyelim.
Araştırma Görevlisi 33a Kadrosu Nedir?
33a araştırma görevlisi kadrosu nedir bu başlığımızda daha detaylı inceleyelim. Öncelikle araştırma görevlileri için atama yapılacağı zaman 2018 yılına kadar kanunun 33/a maddesine göre yapılırdı. Bu tarihten sonrasında ise aynı kanunun 50/d maddesine göre atama yapılmaya başlandı. Bunun sonucunda da atamalarda birtakım değişiklikler yapıldı.
Araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir diye merak ediyorsanız burada görevliler araştırma, inceleme ve deney yapma gibi konularda yardımcı olur. Bu görevliler belirli zaman aralıklarında sözleşme yenileyerek görevlerine devam edebilirler. 50d kadrosunda atama yapıldığında ise görev tanımı aynıdır. Yalnızca 33a 50d kadrosuna göre daha garanti olduğu için genellikle 50d kadrosu görevlileri 33a araştırma görevlisi geçişi yapmak için başvuruda bulunurlar. Peki bu geçişi yapma süreci nasıl işler gelin yazımızın devamında inceleyelim.
Faydalı İçerik: 50d Araştırma Görevlisi Yönetmeliği Düzenlemesi
Araştırma Görevlisi 33a Kadrosu
Araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir konusuna girişi yaptıktan sonra şimdi de konunun detaylarına incelim. 2018 yılından önce araştırma görevlisi atandığında araştırma görevlisi 33a kadrosu şartlarına göre atama yapılıyordu. Ancak şuan süreç değiştirildi ve atamalar araştırma görevlisi 50d kadrosu şeklinde yapılıyor. Bu iki atama şekli arasında da bazı farklar mevcut.
33a kadrosu sözleşmeleri olan devlet memurlarıdır. Sözleşmeleri yenilenebilir ve bu şekilde görevlerine devam ederler. Bu araştırma görevlileri yükseköğretim kurumlarında yapılan her türlü eğitim sürecinde aktif olarak yol alırlar. 50d kadrosunda ise bir yıllık süreçler için sözleşmeler yapılır. Bazı durumlarda bu sözleşmeler yenilenebilir.
50d Araştırma Görevlisi Kadrosu Nedir?
Araştırma görevlileri için atamalar 2018 yılında kadar kanunun 33a maddesi dikkate alınarak yapılıyordu. Bundan sonrasında ise aynı kanunun 50d maddesi hükmünce atamalar yapılmaya başlandı. Araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir detaylarıyla inceledik. Şimdi de 50d araştırma görevlisi kadrosunu detaylarıyla inceleyelim.
33a maddesinden 50d maddesine yapılan değişim sonucunda şuan 33/a ile daimi olarak atanan araştırma görevlileri yerine 50/d ile belirli bir süre kapsamında görev yapacak kişiler atanır. Bu kadroda araştırma görevlisi olarak görev yapan kişi lisansüstü eğitimine de devam eder. Bu kişilerin her yıl yeniden sözleşme yapması gerekir, daimi bir görev değildir. Sözleşme yapılması ise bölüm başkanlarına bağlı olarak değişir.
50d kadrosunda araştırma görevlisi yatay geçiş imkanı bulunur. 50d kadrosu görevlisi olan kişi lisansüstü eğitim gördüğü üniversiteden yatay geçiş sayesinde başka bir üniversiteye geçebilir. Ancak bu imkan için geçiş yapmak istediği üniversitenin lisansüstü eğitimi için koşulları sağlaması gerekir.
Sonuç olarak araştırma görevlisi 33a kadrosu daha avantajlı olduğu için de insanlar 50d kadrosuna geçme yollarını arar. Gelin birlikte araştırma görevlisi 50d kadrosu için nasıl 33a kadrosuna geçiş yapılabilir inceleyelim.
50d Araştırma Görevlisi Yönetmeliği
50d araştırma görevlisi yönetmeliği incelendiğinde bu kadro daimi bir kadro değildir. Yalnızca doktora, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimliği alanlarında uzmanlık tamamlamış olan kişilerin kadroları 1 yıl ile uzatılabilir. Bunun sonucunda performansı göz önünde bulundurularak görev süresi bir yıl daha uzatılabilir. 2018 yılı itibariyle tüm araştırma görevlisi atamaları bu kapsamda yapılır.
Okuma Tavsiyesi: Literatür Taraması Nedir?
33a Kadrosu Geçiş
Araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir detaylarıyla inceledik. Şimdi de 50d kadrosundan 33a kadrosuna geçiş nasıl yapılır ona bakalım. 33a kadrosu 50d kadrosuna göre daha avantajlıdır. Bu nedenle 33a kadrosu geçişi yapmak birçok araştırma görevlisinin istediği bir şeydir.
Resmi Gazete’deki yazıya göre bazı bölümler haricinde tezli yüksek lisans ve doktora eğitimini sürdüren veya bitirmiş görevliler 33a kadrosuna geçiş yapabilir. Geçiş yapamayacak kişiler ise; tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi yapanlar veya burada uzmanlık eğitimlerini bitirenlerdir.
Araştırma görevlisi 50d kadrosu sonrasında 33a kadrosu geçiş yapılabilmesi için de bu madde yürürlüğü girdiği gün itibariyle altı ay süresince talep edilmesi gerekir. Eğer görevli istenen şartları taşıyorsa atamaları yapılabilir.
50d 33a Farkları
Araştırma görevlisi 50d 33a nedir detaylı olarak ayrı ayrı inceledik. Gelin şimdi de 50d ve 33a farkları neler tablo yardımıyla inceleyelim.
50d 33a farkları tablosu:
Araştırma Görevlisi 33a Kadrosu Nedir? Araştırma Görevlisi 50d Kadrosu Nedir? Kadrolarına 3 yıl süreyle atanırlar. Kadrolarına 1 yıl süreyle atanırlar. Süre bittikten sonra sözleşme tekrar yenilenebilir. En fazla 1 yıl süre için sözleşme yenilenebilir. Daimi olarak atanırlar. Lisansüstü eğitim süreçleri boyunca görev yapabilirler.
Yazımızda araştırma görevlisi 33a kadrosu nedir ve farkları nelerdir detaylı bir şekilde inceledik. Bu bilgiler dahilinde hangisinde görev yapmak sizin için daha avantajlı, geçiş yapmalı mısınız bu konular kafanızda netleşebilir. Buna göre araştırma görevlisi olarak kariyer hayatınızı şekillendirebilirsiniz.
Daha Fazla Makale