Araştırma Görevlisi Maaşları 2024: Zam Geldi! İşte Detaylar…

Üniversitelerde eski adıyla asistan olarak bilinen araştırma görevlisi hakkında merak edilenleri sizler için hazırladık. Bu yazımızda araştırma görevlisi maaşları 2024 yılında ne kadar oldu şeklinde araştırma yapan kullanıcılarımıza güncel bilgileri sunacağız. Ek olarak araştırma görevlisi nedir, nasıl olunur gibi sorulara da yanıt bulabileceksiniz.

Araştırma görevlisi maaşı, akademik kariyerin başlangıcı olan ilgili unvan ile çalışan personellerin kıdem ve derecesine göre belirlenir. Ayrıca başka faktörler de maaşların belirlenmesi noktasında etkilidir. İşte özel ve devlet üniversitelerinde araştırma görevlisi maaşları…

Araştırma Görevlisi Kimdir?

araştırma görevlisi maaşı
araştırma görevlisi maaşı

Araştırma görevlisi maaşları için bilgileri vermeden önce ilgili unvan hakkında kısa detayları paylaşalım. Araştırma görevlisi nedir? İşte yanıtı:

Araştırma görevlisi en genel tanımıyla bir yüksek öğretim kurumundaki öğretim yardımcılarına denilmektedir. Araştırma görevlileri, üniversitelerde ilgili bölümlerindeki idari birçok işi de yürütmeye yardımcı olmaktadırlar.

Sınav takvimlerinin düzenlenmesinden, ders slaytlarının hazırlanmasına kadar birçok konuda öğretim üyelerine yardımcı olan bu akademik personelin bir de kendisinden istenen asli görevleri vardır.

Bir araştırma görevlisinin görev tanımında bilimsel çalışmalar yapması, alanında inceleme ve araştırmalar yapması başlıca yer alır.

Tüm akademik kadro maaşları için ilgili yazı: Akademisyen Maaşı Ne Kadar?

Araştırma Görevlisi Maaşları 2024 – Zamlı Maaş Bilgileri…

araştırma görevlisi maaşları
araştırma görevlisi maaşları

Araştırma görevlileri hem özel üniversitelerde hem de devlet üniversitelerinde çalışabilmektedir. Aylık kazançları, çalıştıkları kuruma ve kıdemlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Araştırma görevlisi maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Araştırma görevlileri, Ocak ayında gelen zamlarla birlikte ortalama olarak 47.500 TL ile 49.000 TL arasında maaş almaktadır.
  • Araştırma görevlisi maaşları özel üniversitelerde ortalama olarak 40.000 TL’dir.

Araştırma görevlisinin kıdemi arttıkça kazandığı ücret de artmaktadır. Kimi özel okullarda 50.000 TL’ye kadar kazanan araştırma görevlileri vardır.

Araştırma Görevlisi Nasıl Atanır?

araştırma görevlisi nasıl olunur
araştırma görevlisi nasıl olunur

Lisans mezunu birçok öğrenci akademide kalarak araştırma görevlisi olmayı hayal etmektedir. Ancak araştırma görevlilerinin nasıl atanacağı da belirli şartlara ve alım usullerine tabidir. Bu alımlar iki kategoride gerçekleşir. Araştırma görevlisi alım usulleri şöyledir:

  • Üniversitelerin kadrosuna en fazla 3 yıl olmak suretiyle atanan öğretim elemanları
  • Enstitü kadrosu bünyesinde lisansüstü eğitimi boyunca atanan araştırma görevlileri

Bu özelliklere göre araştırma görevlisi maaşları da değişiklik gösterecektir. Ek olarak eğitim dereceleri de önemlidir. YÖK tarafından duyurulan alımlarda araştırma görevlisi alımlarında istenen eğitim seviyeleri şu şekildedir:

  • Yüksek lisans yapıyor olmak
  • Yüksek lisans yapmış olmak
  • Doktora yapmak gibi şartlarda yer almaktadır.

Bu talepler değişim gösterebilir veya aynı ilan içinde uygunluk durumuna göre farklı başvurular yapılabilir.

Sitemizde yer alan en güncel Akademik İlanlara ulaşarak kadro duyurularına en erken siz ulaşın!

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma görevlisi maaşları içeriğimizde sırada şartlar var. Araştırma görevlisi olabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. O şartları listeleyecek olursak;

  • 1. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
  • 2. ALES’ten en az 70 puan almış olmak, 
  • 3. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.

Sizler için hazırladığımız ALES Nedir? yazısına mutlaka göz atmalısınız. Ayrıca sınava girdiyseniz veya yeni girecekseniz ALES Puan Hesaplama Motoru sayesinde alacağın puan aralığını öğrenebilirsin.

Araştırma Görevlisi Alımlarındaki Değerlendirme Esasları

araştırma görevlisi maaşları
Araştırma görevlisi maaşları ve alım şartları

Başvuru yapıldıktan sonra üniversiteler tarafından belgeleriniz ilanda aranan şartları taşıyıp taşımadığınıza yönelik kontrol edilir. Eğer ki başvurunuz uygun görülürse, üniversitedeki alanın jürisi tarafından ön değerlendirme listesine dahil edilirsiniz.

Yönetmelik gereği, ön değerlendirme ALES puanının %60, yabancı dil puanının %40’ı alınarak belirlenir.  ALES ve Yabancı Dil puanınıza göre belirlenen ön değerlendirme sonucuna göre ilk ona girerseniz (eğer ki ilan edilen kadro sayısı 1’se 10 kişi çağırılır) yazılı sınava davet edilirsiniz.

Ek Olarak: Ön değerlendirme sonuçları YÖK’ün sayfasında değil her üniversitenin kurumsal web sayfasında yapılır. Sınava girecek adaylarda ayrıca bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir. 

Bununla beraber araştırma görevlisi alımlarında sözlü mülakat yapılmamaktadır. Jüri sizi giriş sınavında yazılı olarak sorulan sorulara verdiğiniz cevaba göre değerlendirecektir.  

Yazılı sınav sonucu değerlendirme şu şekilde şekilde yapılmaktadır; ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%10)

Tüm bu süreçler sonucunda araştırma görevlisi maaşları alan ve görevine başlayan bir personel olabilirsiniz!

Burada belirtilen oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer ki en yüksek puana sahip aday sizseniz araştırma görevlisi olarak ilgili kadroya atanmaya hak kazanır ve ardından güvenlik soruşturması ve mesleğe alım süreciniz gerçekleşir.

Yabancı Dil Sınavları ile ilgili bilgi edinmek için YDS Nedir? ve YÖKDİL Nedir? yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Başvuru Sürecinde Gerekli Belgeler

Araştırma görevlisi olabilmek için başvuru yapacağınız zaman aşağıdaki belgelere sahip olduğunuzdan emin olunur;

1. Lisans Diploması (İlandaki özel şartlara göre Yüksek Lisans veya Doktora belgeleri)
2. Lisans Transkript
3. Nüfus Cüzdan Fotokopisi
4. Fotoğraf
5. Özgeçmiş

DİKKAT: Bu evraklar içerisinde “Lisans Diploması ve Transkript” belgelerinin mutlaka aslı veya onaylı suretinin gönderilmesi gerekmektedir. Birçok aday onaysız fotokopi diploma ve transkript evrak gönderdiği için üniversiteler tarafından değerlendirmeye alınmamaktadır.

ÖYP Nedir?

araştırma görevlisi maaşları
Araştırma görevlisi maaşları ÖYP Nedir

ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimine kadar üniversitede istihdam edilme sürecine denilmektedir.

ÖYP ile Araştırma Görevlisi Alımı İmkanları

Bu süreç içerisinde yabancı dil puanına bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı dil eğitimlerini kapsamaktadır. Doktora/Bütünleştirilmiş doktora da yeterlilik sınavından sonra 12 ay yurtdışında eğitim olanağı vardır. Seyahat ve proje giderleri olmak üzere iki alanda araştırma görevlileri için kaynak aktarımı bulunmaktadır. 

 
Proje Gid. (TL)
Seyahat Gid. (TL)
Yüksek Lisans3.0002.000
Doktora  6.0004.000
Bütünleşik doktora8.0005.000

ÖNEMLİ NOT: ÖYP programı 2015 yılı itibariyle kaldırılmıştır. Bu nedenle yukarıdaki tabloda yer alan rakamların herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bilgiler, önceki sisteme dair detayları merak eden kullanıcılarımız için verilmiştir.

Araştırma görevlisi alımlarıyla ilişkili olarak sizler için hazırladığımız Doktora Nedir? PhD Nedir? yazımızı incelemenizi öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Araştırma görevlisi maaşları 2024 bilgileri hakkında sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması var mı?

Araştırma görevlileri için de güvenlik soruşturması yapılmaktadır. 17 Nisan 2021 tarihli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile tamamen yasal olarak bu işlem yürütülmektedir.

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması ne kadar sürer?

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması 5-6 ay kadar sürebilmektedir. Arşiv araştırması yaklaşık 3 ay kadar, güvenlik soruşturması da 6 ay kadar sürmesi mümkündür.

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturmasında nelere dikkat edilir?

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturmasında kişinin adli ve idari kayıtlarına, herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi ve bağının olmasına, kesinleşmiş veya devam eden adli soruşturmalarla beraber istihbari paylaşımlara bakılır.

Araştırma Görevlisi ÖYP’den istifa edilebilir mi?

Senet imzalanmış ise senetteki tutar ödenerek istifa edilebilir. Aksi taktirde haklarında taahhütname ve kefaletname senedi uyarınca işlem yapılır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Türk - 15.11.2013

    Benim ayrı bir sorum olacak. Ben bir üniversitede arş.gör. olarak çalışıyorum 33/a lı olarak atandım. bölüm artık öğrenci alımına kapandı. ve artık gelmeyecek gibi gibi. Türkiye genelinde böyle bir durum söz konusu. böyle bir durumda ileride işsiz kalmakla yüzyüze kalır mıyım?

    • akademikportal - 15.11.2013

      Kadronuz, bölümünüz öğrenci almadı diye düşürülmez başka bir bölümde devam edersiniz ancak bu durumda sizin de öğreim üyesi olacak farklı bir programda doktora yapmanız gerekebilir.

  • gamze - 15.11.2013

    merhaba, atadığım üniversitede lisansüstü eğitimi var. ancak ben zaten YÖK kapsamında bir üniversitede aynı bölümde yüksek lisans yapıyorum ve bu dönem ders dönemim bitiyor. dil eğitiminden sonra lisansüstü eğitimime devam mı edeceğim, yoksa yeni atandığım üniversite de baştan mı başlayacağım? devam edeceksem görevlendirme almadan tezimi atandığım üniversitede çalışırken tamamlayıp diğer üniversiteye teslim edebilmek gibi bir durumum olur mu?

    • akademikportal - 15.11.2013

      Sizi yatay geçişle almak isteyeceklerdir. Ya da ders dönemini bitirmişseniz uzaktan tezinizi bitirip doktoraya da atandığınız yerde devam etmenizi isteyeceklerdir.

  • C.Pinar - 01.01.2014

    Merhaba, lisans mezunuyum ve oyp ile bir üniye kayıt hakkı kazandım ancak gireceğim ünide benim bölümüm henüz açılmamış. bu durumda başka ünilere yl için başvurmak gerekiyor ve 2 dönem hakkınız var girmek içini yoksa ilişiğiniz kesilir denmiş ama bu sürede kesin olarak bir yl a girebilmek için yapabileceğimiz birşey var mı? Kontenjan açan ünilerin yl programlarına başvurup bu 2 dönem içinde giremezsem diye endişeleniyorum.

  • özge - 02.01.2014

    Merhabalar ben biyoloji bölümü son sınıf öğrencisiyim.formasyon hakkım var . oyp yada farklı şekilde araştırma görevlisi olarak okulda kalmayı daha çok istiyorum,bunun için adım adım yapmam gerekenler nelerdir.yada benim için doğru olan nedir.torpilim olursa araştırma görelisi olarak yüksek lisansımı yapıp daha ilerisine gidebiliyormuyum.kafam çok karışık açıklayıcı yardımınızı bekliyorum

    • asistn - 23.05.2014

      merhaba özge , sen daha yukarıda yazanları okumaya bile tenezzül etmemişsin araştırma görevlisi olmak istiyorsun . torpille bir yerlere geleceğini de açıkça söylemeye de utanmamışsın. Bence sen hiç zorlama birilerinin desteğiyle bir yere kadar ilerlersin. Torpilin olsa bile ilerleyebileceğini diğer nedenlerden dolayı düşünmüyorum 😉

  • arda - 08.01.2014

    Merhabalar ben doktora öğrencisiyim, ben gazi üniversitesinin cari usülle açmış olduğu araştırma görevlisi kadrosuna başvurmuştum. İlk 4 e girdim ve bilim sınavınada girdim. Kazandığım taktirde doktarımı bu üniversitede yapmam gerekiyormuş. Öncelikle böyle bir zorunluluk olur mu? ikincisi cari usülle kazandığım taktirde gitmeme durumum olur mu? Yani hakkımdan feragat edebilir miyim?

  • seda000 - 10.02.2014

    devlet memuruyum (657), özel bir üniversiteye araştırma görevlisi olarak geçeceğim. bana muvaffakat konusunda bilgi verirmisiniz??..alırsam bana katkısı nedir yıllık izin, kademe vb. bir avantajı varmıdır? istifa edip geçsem nolur? eski çalışmalarımı saydırabiliyormuyum..bu hususlarda beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.teşekkur ederim

    • akademikportal - 10.02.2014

      Vakıf üniversitesine geçerken muvafakat alamazsınız. Devlet kurumundan çıkmış oluyorsunuz.

  • sesver - 21.02.2014

    merhaba ben özel bir ünv araştırma görevlisiyim kadro ilana çıktığında enstitü olarak çıkıldı fakat açıktan cari atama ile yapıldı bize son söylenen kadronun araştırma görevlisi kadrosu deniyor ama 33a mı 50d m bilmiyorum yüksek lisans bitirme dönemindeyim eğer 50d ise hemen doktora başlamazsam kadrom rektörlük kadronuz normal araştırma görevlisi kadrosu diyor bu 33a mı demektir sizce?

  • Merve - 23.05.2014

    Merhaba sınıf öğretmenliği okuyorum özel eğitim istiyorum ama direkt tercih edemiyorum öyp de o bölümün şartını sağlam gerekiyor o alanda y lsans yapmak gibi aynı durum cari yolda da var mı kadroya başvuran için yine y lsans yapmak vb şartlar mi gerekir

    • akademikportal - 23.05.2014

      Evet yine aynı şekilde maalesef.

  • semir nural - 24.05.2014

    Hocam sosyoloji lisans, sosyal psikoloji yuksek lisans mezunuyum, alesten sozel 70, esitagirlik 60, sayisal 59 puan aldim, bu puanla ne yapabilirim, yabanci dil sinavina girmedim, doktora icin veya oyp icin basvurabilirmiyim, bu hususta beni bilgilendirmenizi rica ediyorum

    • akademikportal - 24.05.2014

      Ne yazık ki yabancı diliniz olmadığı için doktoraya ALES EA puanınız da 70’in altında olduğu için ÖYP’ye başvuramazsınız.

  • Feride - 24.05.2014

    Merhaba, 2010’da ÖYP ile atandım, yüksek lisansı bitirdim ve doktorayı da yine 33.madde ile görevli olduğum üniversitede yapıyorum. Benim sorum şu: yeniden ÖYP ye başvuru yapıp kazanırsam zorunlu hizmetimin yeni kazandığım üniversiteye aktarılması oluyor mu? Yani şimdi ÖYP kadromun bulunduğu üniversite muvaffakname verir mi, bununla ilgili bir madde bulamadım ama olabileceğine dair duyumlar aldım. Teşekkürler

    • akademikportal - 24.05.2014

      Atandığınız yerde eğitim alıyorsanız size senet yapmamışlardır? Ayrıca ilk başvurunuzda ÖYP puanınızdan %20 kesilecek bunuda biliyorsunuz sanırım.