Araştırma Görevlisi Maaşları 2024: Zam Geldi! İşte Detaylar…

Üniversitelerde eski adıyla asistan olarak bilinen araştırma görevlisi hakkında merak edilenleri sizler için hazırladık. Bu yazımızda araştırma görevlisi maaşları 2024 yılında ne kadar oldu şeklinde araştırma yapan kullanıcılarımıza güncel bilgileri sunacağız. Ek olarak araştırma görevlisi nedir, nasıl olunur gibi sorulara da yanıt bulabileceksiniz.

Araştırma görevlisi maaşı, akademik kariyerin başlangıcı olan ilgili unvan ile çalışan personellerin kıdem ve derecesine göre belirlenir. Ayrıca başka faktörler de maaşların belirlenmesi noktasında etkilidir. İşte özel ve devlet üniversitelerinde araştırma görevlisi maaşları…

Araştırma Görevlisi Kimdir?

araştırma görevlisi maaşı
araştırma görevlisi maaşı

Araştırma görevlisi maaşları için bilgileri vermeden önce ilgili unvan hakkında kısa detayları paylaşalım. Araştırma görevlisi nedir? İşte yanıtı:

Araştırma görevlisi en genel tanımıyla bir yüksek öğretim kurumundaki öğretim yardımcılarına denilmektedir. Araştırma görevlileri, üniversitelerde ilgili bölümlerindeki idari birçok işi de yürütmeye yardımcı olmaktadırlar.

Sınav takvimlerinin düzenlenmesinden, ders slaytlarının hazırlanmasına kadar birçok konuda öğretim üyelerine yardımcı olan bu akademik personelin bir de kendisinden istenen asli görevleri vardır.

Bir araştırma görevlisinin görev tanımında bilimsel çalışmalar yapması, alanında inceleme ve araştırmalar yapması başlıca yer alır.

Tüm akademik kadro maaşları için ilgili yazı: Akademisyen Maaşı Ne Kadar?

Araştırma Görevlisi Maaşları 2024 – Zamlı Maaş Bilgileri…

araştırma görevlisi maaşları
araştırma görevlisi maaşları

Araştırma görevlileri hem özel üniversitelerde hem de devlet üniversitelerinde çalışabilmektedir. Aylık kazançları, çalıştıkları kuruma ve kıdemlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Araştırma görevlisi maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Araştırma görevlileri, Ocak ayında gelen zamlarla birlikte ortalama olarak 47.500 TL ile 49.000 TL arasında maaş almaktadır.
  • Araştırma görevlisi maaşları özel üniversitelerde ortalama olarak 40.000 TL’dir.

Araştırma görevlisinin kıdemi arttıkça kazandığı ücret de artmaktadır. Kimi özel okullarda 50.000 TL’ye kadar kazanan araştırma görevlileri vardır.

Araştırma Görevlisi Nasıl Atanır?

araştırma görevlisi nasıl olunur
araştırma görevlisi nasıl olunur

Lisans mezunu birçok öğrenci akademide kalarak araştırma görevlisi olmayı hayal etmektedir. Ancak araştırma görevlilerinin nasıl atanacağı da belirli şartlara ve alım usullerine tabidir. Bu alımlar iki kategoride gerçekleşir. Araştırma görevlisi alım usulleri şöyledir:

  • Üniversitelerin kadrosuna en fazla 3 yıl olmak suretiyle atanan öğretim elemanları
  • Enstitü kadrosu bünyesinde lisansüstü eğitimi boyunca atanan araştırma görevlileri

Bu özelliklere göre araştırma görevlisi maaşları da değişiklik gösterecektir. Ek olarak eğitim dereceleri de önemlidir. YÖK tarafından duyurulan alımlarda araştırma görevlisi alımlarında istenen eğitim seviyeleri şu şekildedir:

  • Yüksek lisans yapıyor olmak
  • Yüksek lisans yapmış olmak
  • Doktora yapmak gibi şartlarda yer almaktadır.

Bu talepler değişim gösterebilir veya aynı ilan içinde uygunluk durumuna göre farklı başvurular yapılabilir.

Sitemizde yer alan en güncel Akademik İlanlara ulaşarak kadro duyurularına en erken siz ulaşın!

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma görevlisi maaşları içeriğimizde sırada şartlar var. Araştırma görevlisi olabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. O şartları listeleyecek olursak;

  • 1. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
  • 2. ALES’ten en az 70 puan almış olmak, 
  • 3. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.

Sizler için hazırladığımız ALES Nedir? yazısına mutlaka göz atmalısınız. Ayrıca sınava girdiyseniz veya yeni girecekseniz ALES Puan Hesaplama Motoru sayesinde alacağın puan aralığını öğrenebilirsin.

Araştırma Görevlisi Alımlarındaki Değerlendirme Esasları

araştırma görevlisi maaşları
Araştırma görevlisi maaşları ve alım şartları

Başvuru yapıldıktan sonra üniversiteler tarafından belgeleriniz ilanda aranan şartları taşıyıp taşımadığınıza yönelik kontrol edilir. Eğer ki başvurunuz uygun görülürse, üniversitedeki alanın jürisi tarafından ön değerlendirme listesine dahil edilirsiniz.

Yönetmelik gereği, ön değerlendirme ALES puanının %60, yabancı dil puanının %40’ı alınarak belirlenir.  ALES ve Yabancı Dil puanınıza göre belirlenen ön değerlendirme sonucuna göre ilk ona girerseniz (eğer ki ilan edilen kadro sayısı 1’se 10 kişi çağırılır) yazılı sınava davet edilirsiniz.

Ek Olarak: Ön değerlendirme sonuçları YÖK’ün sayfasında değil her üniversitenin kurumsal web sayfasında yapılır. Sınava girecek adaylarda ayrıca bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir. 

Bununla beraber araştırma görevlisi alımlarında sözlü mülakat yapılmamaktadır. Jüri sizi giriş sınavında yazılı olarak sorulan sorulara verdiğiniz cevaba göre değerlendirecektir.  

Yazılı sınav sonucu değerlendirme şu şekilde şekilde yapılmaktadır; ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%10)

Tüm bu süreçler sonucunda araştırma görevlisi maaşları alan ve görevine başlayan bir personel olabilirsiniz!

Burada belirtilen oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer ki en yüksek puana sahip aday sizseniz araştırma görevlisi olarak ilgili kadroya atanmaya hak kazanır ve ardından güvenlik soruşturması ve mesleğe alım süreciniz gerçekleşir.

Yabancı Dil Sınavları ile ilgili bilgi edinmek için YDS Nedir? ve YÖKDİL Nedir? yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Başvuru Sürecinde Gerekli Belgeler

Araştırma görevlisi olabilmek için başvuru yapacağınız zaman aşağıdaki belgelere sahip olduğunuzdan emin olunur;

1. Lisans Diploması (İlandaki özel şartlara göre Yüksek Lisans veya Doktora belgeleri)
2. Lisans Transkript
3. Nüfus Cüzdan Fotokopisi
4. Fotoğraf
5. Özgeçmiş

DİKKAT: Bu evraklar içerisinde “Lisans Diploması ve Transkript” belgelerinin mutlaka aslı veya onaylı suretinin gönderilmesi gerekmektedir. Birçok aday onaysız fotokopi diploma ve transkript evrak gönderdiği için üniversiteler tarafından değerlendirmeye alınmamaktadır.

ÖYP Nedir?

araştırma görevlisi maaşları
Araştırma görevlisi maaşları ÖYP Nedir

ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimine kadar üniversitede istihdam edilme sürecine denilmektedir.

ÖYP ile Araştırma Görevlisi Alımı İmkanları

Bu süreç içerisinde yabancı dil puanına bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı dil eğitimlerini kapsamaktadır. Doktora/Bütünleştirilmiş doktora da yeterlilik sınavından sonra 12 ay yurtdışında eğitim olanağı vardır. Seyahat ve proje giderleri olmak üzere iki alanda araştırma görevlileri için kaynak aktarımı bulunmaktadır. 

 
Proje Gid. (TL)
Seyahat Gid. (TL)
Yüksek Lisans3.0002.000
Doktora  6.0004.000
Bütünleşik doktora8.0005.000

ÖNEMLİ NOT: ÖYP programı 2015 yılı itibariyle kaldırılmıştır. Bu nedenle yukarıdaki tabloda yer alan rakamların herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bilgiler, önceki sisteme dair detayları merak eden kullanıcılarımız için verilmiştir.

Araştırma görevlisi alımlarıyla ilişkili olarak sizler için hazırladığımız Doktora Nedir? PhD Nedir? yazımızı incelemenizi öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Araştırma görevlisi maaşları 2024 bilgileri hakkında sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması var mı?

Araştırma görevlileri için de güvenlik soruşturması yapılmaktadır. 17 Nisan 2021 tarihli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile tamamen yasal olarak bu işlem yürütülmektedir.

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması ne kadar sürer?

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturması 5-6 ay kadar sürebilmektedir. Arşiv araştırması yaklaşık 3 ay kadar, güvenlik soruşturması da 6 ay kadar sürmesi mümkündür.

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturmasında nelere dikkat edilir?

Araştırma görevlisi güvenlik soruşturmasında kişinin adli ve idari kayıtlarına, herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi ve bağının olmasına, kesinleşmiş veya devam eden adli soruşturmalarla beraber istihbari paylaşımlara bakılır.

Araştırma Görevlisi ÖYP’den istifa edilebilir mi?

Senet imzalanmış ise senetteki tutar ödenerek istifa edilebilir. Aksi taktirde haklarında taahhütname ve kefaletname senedi uyarınca işlem yapılır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Özge - 02.06.2015

    Merhabalar, 657ye tabi devlet memurluğu için Haziranda atama istemeyi düşünüyorum ama yds den gerekli puanı alırsam asaletim tasdik olmadan istifa etmeyi düşünüyorum. Bu durumun bana zararları ne olur, devlet memurluğuna geri dönmek istersem dönebilir miyim? İstifa için asaletimin tasdik olmasını beklemeli miyim?

  • cerenyy - 20.06.2015

    merhaba ben fizyoterapi mezunuyum bu temmuz atamalarında öyp ye basvurmak istiyorum öyp genel puanım 77.67 atanma şansım nedir sizce

  • Gül - 21.06.2015

    Selamunaleykum oypden tercih yapıp atanmazsam sonraki ilk tercihe basvurabilirmiyim bu programa kac kere basvurabiliriz?

    • akademikportal - 21.06.2015

      İstediğinzi kadar başvuru yapabilirsiniz.

  • leyla - 23.06.2015

    bavurular ne zaman acaba ?

  • Ahmet - 01.07.2015

    Öyp de YAŞ Sınırı var mı

    • akademikportal - 01.07.2015

      35 yaşını doldurmamış olmanız gerekiyor.

  • Özge - 08.07.2015

    Cari atamada en fazla 3 yıl çalışabiliyorsunuz maddesi yer alıyor öyp de ise öğrenim gördüğün yıl kadar zorunlu çalışma var. Öyp de zorunlu çalışma bittikten sonra çalışmaya devam edilebiliyor, geçiş istenirse bu üniversitelerin kontejanına bağlı diye biliyorum. Cari atamada 3 yıl sonrası süreç işliyor?

  • Yunus - 09.07.2015

    Merhaba arkadaşlar. Benim söyle bir sorum var. ben YDS Rusçadan girsem sınava ve tercih yaptığımda YDS nin Rusça olması nedeniyle eleme yaşar mıyım?
    Üniversiteler alım yaparken YDSnin illa İngilizce Almanca ya da Rusça olacak diye bir şart var mı?

  • neziha - 21.07.2015

    öyp fizik bölümünden hiç atama yapmamış bize öyp şansı bile tanımıyorlar

  • Osman - 27.07.2015

    Sicil kaydına dair herhangi bir yaptırım var mı

  • sara - 01.08.2015

    akademisyen olabilmek için lisans not ortalaması şartı var mı.. yüksek lisans ortalaması etkili mi