Bu yazımızda pek çok üniversitede yürütülen Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) konusunu inceleyeceğiz. Açılımı zaten Bilimsel Araştırma Projesi olduğundan “BAP projesi” doğru bir kullanım değildir fakat bu ifade Türk bilim dünyasında yerleştiği için biz de yazımızda “BAP projesi” ifadesini kullanacağız. BAP Projesi nedir, kimler BAP projesinde hangi görevleri üstlenebilir, BAP projesinin süresi nedir, BAP projesi bütçesi ne kadardır ve bu bütçe ile neler yapılabilir gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
BAP projeleri tamamlandığında toplumsal ya da evrensel düzeyde bilime/ekonomiye/sanata katkı sağlayabilecek teorik ya da uygulamalı projelerdir. Her üniversitede BAP projelerine yönelik başvuruların alınması değerlendirilmesi ve kabul durumunda projenin izlenmesini sağlayacak tüm süreci koordine edecek bir birim bulunur. Bu birime yapılan başvurular üniversite bünyesinde kurulmuş komisyonlar ve alanında uzman jüriler tarafından değerlendirilir. Kabul edilen projeler için izleme jürileri oluşturulur ve bu jüriler belli periyotlarla (genellikle 6 ay) ilerleme raporlarını inceleyip değerlendirir. BAP projesinde proje yürütücüsü en yetkili kişidir. Projeye başkanlık yapar. Pek çok üniversitede proje yürütücüsü olmak için doktora mezunu olmak şartı vardır. Projede proje yürütücüsünün dışında ayrıca araştırmacılar yer alır. Araştırmacılar genellikle öğretim üyeleri arasından ya da araştırma görevlileri arasından seçilir. Proje üyelerinin hepsinin aynı okulda çalışıyor olması gibi bir zorunluluk yoktur. Farklı okullardan akademisyenler de bir proje grubu oluşturabilir. Proje gruplarının sayısı projeden projeye değişse de genellikle 6-8 kişidir. Benzer şekilde projenin süresi de projeden projeye değişir fakat genellikle 1-2 yıl olarak belirlenir.
Yazının devamını okumak için Tıklayınız…
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
symo++ - 28.04.2016
güzel bi yazı olmuş, keşke daha kapsamlı olsaydı.. mesela yurtdışında bazı okullarda buradan gitmek için ne ler gerekir ,ve gidenler neler yapmışlar neler yaşamışlar… gibi. evet giden kişi kendi cümleleri ile anlatsa tabii ki daha harika olurdu.başarı güzeldir..
başarılı olmak dileğiyle.
aklın ve bilimin görkemine hayranım..