Doğum kontrol hapı fiyatları, marka ve satış noktaları arasında farklılık göstermektedir. Sizler için en güncel doğum kontrol hapları ve fiyatları araştırması yaptık. Fiyat bilgilerinin yanı sıra doğum kontrol hapı nasıl kullanılır ve çeşitleri nelerdir gibi sıklıkla merak edilen soruları cevaplandırdık.
Doğum kontrol haplarının yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmak da hapı kullanacak kişiler için son derece önemlidir. Bu nedenle yazının sonuna doğum kontrol hapı kullananlarda en yaygın gözlemlenen yan etkilere yer verdik.
Doğum Kontrol Hapı Fiyatları 2023
Doğum kontrol hapı kadınların gerek regl dönemlerindeki hormon durumlarını düzenlemek gerekse plansız gebeliklerin önüne geçmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Bu ilacın kullanımı mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır. Yan etkileri ve hormonel etkileri bakımından gözetimsiz kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Doğum kontrol hapı fiyat listeleri döviz kuru ve devlet ilaç politikaları bağlı olarak güncellenmektedir. Bununla birlikte farklı markalarda farklı alternatifler bulunmaktadır.
2023 doğum kontrol hapı fiyat listesi şu şekildedir;
Marka Fiyat Yasmin doğum kontrol hapı fiyat (Yasmin 21 tablet) 250.69 TL Yazz doğum kontrol hapı (Yazz 24+4 film tablet) 261.17 TL Microgynon doğum kontrol hapı fiyat (Microgynon 21 draje) 228.08 TL Cerazette doğum kontrol hapı (Cerazette 75 mikrogram 28 film tablet) 207.45 TL Diane (Diane-35 21 draje) 73.75 TL Ella doğum kontrol hapı fiyatı30 mg film kaplı tablet 416.47 TL Qlairista fiyat 254.79 TL Ginera doğum kontrol hapı güncel (Ginera 21 draje) 215.34 TL Dienille fiyat (Dienille 2mg/0,03 mg 21 film kaplı tablet) 189.93 TL Gynelle (Gynelle 21 draje) 73.75 TL Myralon (Myralon 21 tablet) 169.26 TL Leverette 167.81 TL Desolett doğum kontrol hapı fiyat (21 tablet) 154.63 TL Reginon (21kaplı tablet) 135.27 TL Reginon (30 kaplı tablet) 201.06 TL Reginon (63 kaplı tablet) 395.17 TL
Doğum kontrol hapı fiyat bilgilendirmeleri dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Son döviz kuru ardından güncel fiyatlandıralar bu şekildedir.
Faydalı İçerik: Ertesi gün hapı fiyatları
Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?
Doğum kontrol hapları kullanım şekillerine ve içeriklerine göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır.
- Kombine Doğum Kontrol Hapları: Kombine doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Monofazik ve Multifazik olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Monofazik ilaçlar toplamda 21 tabletten oluşur ve ilacın her gün aynı saatte kullanılması gerekir. Multifazik ilaçlar ise toplamda 28 tabletten oluşur. Bu ilaç, kutu üzerinde gösterilen sıra ile alınmalıdır. Çünkü ilk 21 gün kullanılan ilacın içeriği, geriye kalan 7 gün kullanılacak ilacın içeriği ile aynı değildir. Kombine doğum kontrol hapları aile planlaması amacıyla kullanılmaktadır.
- Acil Kontrasepsiyon: Halk arasında ertesi gün hapı olarak bilinen acil kontrasepsiyon ilaçlar, korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra alınır. Gebeliğin oluşmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki sonrası olabilecek en kısa sürede ertesi gün hapı alınmalıdır. Çünkü, cinsel ilişkinin üzerinden ne kadar fazla zaman geçerse ilacın etkisi de o oranda azalacaktır. 72 saat sonrasında alınan ertesi gün hapının etkisi neredeyse sıfırdır. Gebelik başladıktan sonra bu ilaçların herhangi bir etkisi yoktur, düşüğe neden olmazlar. Her gün düzenli olarak kullanıma uygun ilaçlar değildir.
Ertesi gün hapları olarak bilinen acil kontrasepsiyon ilaçlarına ihtiyaç durumunda eczaneden ulaşılabilir. Reçeteye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?
Doğum kontrol hapını satın alıp kullanmaya başlamadan önce mutlak bir hekime muayene olmanız gerekmektedir. Hekim yönlendirmesi olmadan hiçbir ilacı satın alıp kullanmamalısınız. Çünkü, hekiminiz sizin hormon yapınıza en uygun ilaca karar verecek ve ilacın kullanım talimatlarını size açıklayacaktır.
Doğum kontrol hapları çoğunlukla 21 ya da 28‘lik tabletler şeklinde satılır. Her gün aynı saatte ilacın alınmasına özen gösterilmelidir. Kişi, aldığı ilk ilaçtan sonra tüm tableti bitirene kadar ilaç kullanımına ara vermemelidir.
- 21 tabletlik doğum kontrol hapı kullanan kişiler, kutu bittikten sonra hap kullanımına 1 hafta ara vermelidir. Tablet bittiğinde kişi kısa süre içerisinde adet görür. Adetin başlangıç günü dikkate alınmadan, bir önceki kutunun bitiş tarihi dikkate alınarak tam 1 hafta sonra (8. günde) tekrardan doğum kontrol hapı kullanımına başlanır. Yeni bir kutuya adet bitmeden başlamak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
- 28 tabletlik doğum kontrol hapları 1 aylık döngüyü tamamlamaktadır. 28 tablet bittiğinde ara verilmeden diğer kutuya başlanır. 28 tabletin ilk 21 tableti gebelik önleyiciyken, son 7 tanesi içerisinde demir bulunmaktadır. Adet döneminde vücuttan atılan kan, 7 günlük demir ilacı ile tekrardan takviye edilir. Son 7 gün kullanılan hapların gebelik önleyici etkileri yoktur. Tabletin üzerinde bulunan çizelge dikkate alınarak ilaçlar düzenli bir sıra ile kullanılmalıdır.
NOT: İlaca ara verilen sürede kişi adet olmadıysa mutlaka bir gebelik testi yaptırmalıdır.
Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir?
Doğum kontrol hapları pek çok kadın için güvenilir bir gebelik önleyicidir. Ancak, her ilaçta olduğu gibi doğum kontrol hapları da yan etkilere neden olabilmektedir.
Kadın hormonlarını etkileyen ve bu sayede gebeliği önleyen doğum kontrol haplarının yaygın görülen yan etkileri şu şekildedir;
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Kilo artışı
- Ruh halinde ani değişimler
- Cinsel isteksizlik
- Karın ağrısı
- Memede hassasiyet
- Sinirlilik
- Uykusuzluk
- İki regl arası dönemsel kanama
- Reglde gecikme
Doğum kontrol hapının nadir görülen yan etkileri ise şu şekildedir;
- Ellerde ve ayak bileklerinde şişlik
- Göğüs ağrısı
- Vücudun aniden uyuşması
- Şiddetli baş ağrısı
- Depresyon
- Ani görme kaybı
- Nefes darlığı
- Kulakta çınlama
- Burun kanaması
- Konuşma bozukluğu
- Cildin sararması
- Koyu renk idrar
Doğum Kontrol Hapını Kimler Kullanamaz?
Doğum kontrol hapları pek çok farklı yan etkiye sebep olabileceği için kullanımları herkes için uygun değildir. Uzmanlar, aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birini geçirmiş kişilere doğum kontrol hapı kullanımını önermemektedir;
- Diyabet
- Meme kanseri
- Karaciğer hastalığı
- Kalp hastalığı / İnme
- Damar tıkanıklığı
- Yüksek tansiyon
- 35 yaş üzeri sigara içenler
ÖNEMLİ NOT: Kullanacağınız doğum kontrol hapına doktor kontrolünde başlayınız. Öncesinde doktor kontrolüne gitmeden herhangi bir doğum kontrol yöntemi seçmeyiniz.
İnceleyebilirsiniz: Kürtaj Fiyatları
Doğum kontrol hapı fiyat listesinin güncel formunu sizinle paylaştık. İlaç fiyatlarında anlık firma kaynaklı ve döviz odaklı değişimler söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden ilaç temin ederken eczacınıza mutlaka danışmanızda fayda vardır.
Sıkça Sorulan Sorular
Doğum kontrol hapları kilo aldırır mı?
Doğum kontrol haplarının yaygın olmayan yan etkileri arasında kilo aldırması da bulunmaktadır. Ancak bu kilo artışı, fazla yağ oluşumundan dolayı kalıcı değil, sıvı tutulmasından kaynaklı geçicidir. Kilo alımı yan etkisi görülse de bu, ileri seviyede değildir ve kısa süre içerisinde geçmektedir.
Doğum kontrol hapları kısır yapar mı?
Hayır. Doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak kısır olma durumu söz konusu değildir. Doğum kontrol hapı kullanımına son verilmesi durumunda kısa süre içerisinde kadının adet düzeni eski düzenine geri döner ve kişi gebe kalabilir.
Yazz doğum kontrol hapı fiyat ne kadar?
Yazz doğum kontrol hapı fiyatı 261.17 TL’dir.
Cerazette doğum kontrol hapı fiyatı nedir?
Cerazette doğum kontrol hapı 207.45 TL’dir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale