Eğitimde teknolojinin rolü oldukça büyüktür. Teknoloji ve eğitim birbirleriyle sürekli etkileşim halindedir. Teknolojik araçlar sayesinde eğitim, öğrenmeyi daha etkili bir hale getirmektedir. Bu da öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır. Peki, eğitimde teknolojiden yararlanmanın ne gibi faydaları bulunmaktadır?
Teknoloji giderek gelişmesi ve kullanım alanlarının artması ile beraber hayatımızda önemli bir yer edinmiştir. Bu yüzden eğitim alanında teknolojinin kullanılması da gerekli hale gelmiştir. Günümüzde pek çok öğretmen teknolojiden sıklıkla yararlanmakta ve öğrenciler için faydalı hale getirmektedir. Biz de bu yazımızda sizlere eğitimde teknolojiyi kullanmanın yararlarından bahsedeceğiz.
Teknolojinin Günümüzdeki Önemi
Eğitimde teknolojinin rolü konusuna geçmeden günümüzde teknolojinin ne gibi bir önemi olduğundan bahsetmek gerekmektedir. 20. yüzyılda yeni iletişim araçlarının ortaya çıkması ile beraber teknolojinin gelişimi oldukça hız kazanmıştır. Yapılan ilk atılım teknolojinin günümüze kadar gelişerek gelebilmesi için oldukça önemlidir.
Günümüzde hemen hemen herkes teknolojiyi hayatının her alanında ve oldukça sık bir şekilde kullanmaktadır. Evde, okulda, hastanede, iş yerinde, sokakta ve daha pek çok yerde teknolojik ürünler bulunmaktadır. Günümüzde kullandığımız teknolojik ürünler hayatımızı oldukça kolaylaştırmış ve zamanı daha verimli kullanabilmemizi sağlamıştır. Özellikle eğitim ve sağlık sektöründe teknolojinin önemli bir yeri bulunmaktadır.
Önerilen İçerik: Eğitim Teknolojileri
Eğitimde Teknolojinin Rolü
Eğitimde teknolojinin rolü oldukça büyüktür. Hem öğrenciye hem de öğretmene oldukça fayda sağlanmaktadır. Eğitimde teknoloji kullanmak öğrencinin motivasyonun artırmaktır. Çünkü görselliğin ağır bastığı bir eğitim öğrencinin dikkatini daha çok çekmektedir. Bu durum da hem öğrencinin konuyu daha kolay kavramasını hem de akılda kalıcı olmasını sağlamaktadır.
Öğrenciler yönünden faydası olduğu kadar öğretmenler için de oldukça yararlıdır. Eğitimde teknoloji kullanmak özellikle öğretmenlerin etkinliğini de artırmaktadır. Eğitim materyallerinin düzenlenmesi ve değerlendirilmesi için zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Önerilen İçerik: Öğrenciler İçin Online Kaynaklar
Eğitimde Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullanmanın 8 Faydası!
Son yıllarda özellikle eğitim alanında teknolojinin kullanımı epey artmıştır. Akıllı tahtaların okullarda yaygınlaşması ile beraber interaktif eğitim anlayışı gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Yazımızın bu kısmında sizlere eğitimde teknolojinin rolü ve eğitimde teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmanın 8 faydasından bahsedeceğiz. İşte faydaları…
- Öğrenmeyi Kolaylaştırma: Eğitimde teknolojiyi kullanmanın öğrenmeyi kolaylaştırdığı bilinmektedir. Örneğini öğretmenin derste konuyla ilgili bir görseli veya videoyu öğrenciye göstermenin öğrencinin bu konuyu daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır.
- Öğrencilerin Etkileşimini Arttırma: Teknoloji sayesinde öğrenciler, dünya çapında pek çok öğrenciyle kolay bir şekilde etkileşim kurabilmektedirler. Özellikle yabancı dilini geliştirmek veya öğrenmek isteyen öğrenciler için öğrenmek istediği dili bilen kişilerle görüşmesi ve sohbet etmesi onun için oldukça faydalı olacaktır.
- Öğrenmeyi Kişiselleştirme: Eğitimde teknolojiye yer vermek öğrenmeyi kişiselleştirme imkânı sağlamaktadır. Öğrenciler, kendi seviyelerine ve kendi öğrenme hızlarına göre eğitim alarak öğrenmeyi daha etkili hale getirebilmektedirler.
- Eğitimi Daha Ulaşılabilir Hale Getirmek: Teknolojinin yaygınlaşması ile beraber eğitim daha ulaşılabilir hale gelmiştir. Örneğin, çevrim içi ve ücretsiz eğitim programları sayesinde öğrenciler artık istedikleri yerden kolay bir şekilde eğitim alabilmektedirler..
- Zaman ve Mekandan Bağımsız Olması: Öğrenciler çevrim içi programlara istedikleri zaman ve istedikleri yerden kolaylıkla ulaşabilmektedirler. Bu da teknolojinin zaman ve mekandan bağımsız olarak kullanılabileceğini bizlere göstermektedir.
- Kendini Daha Rahat İfade Edebilmeyi Sağlar: Öğrenciler teknoloji kullanarak kendilerini rahat ifade edebilirler. Örneğin, öğrenciler kendilerine ait bir YouTube kanalı açabilir veya bir web sayfası / blog sayfası açarak kendilerini ve fikirlerini oldukça rahat bir şekilde ifade edebilme şansı yakalarlar.
- Kalın ve Ağır Kitaplar Taşımak Zorunda Kalmazlar: Pek çok kitaba artık internet üzerinden PDF olarak ulaşmak mümkündür. Bu kaynakları veri depolama alanlarında depolayarak istedikleri zaman kullanabilirler.
- Daha Az Maliyetlidir: Çevrim içi ortamda öğrencilerin ulaşabileceği pek çok eğitim kaynağı bulunmaktadır. Bu yüzden dershanelere veya kurslara gitmek yerine bu platformlardan eğitim videolarını izleyerek konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirler.
Teknoloji Destekli Eğitim Yöntemleri
Eğitimde teknolojinin rolü konusunda bilgi sahibi olduktan sonra sıra geldi teknolojik destekli eğitim yöntemlerine. Günümüzde teknoloji destekli pek çok eğitim yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İnteraktif Video: İnteraktif video yöntemi, öğrencinin konuyu daha iyi öğrenmesini ve bilgileri daha kolay aklında tutabilmesini sağlayan en eğlenceli yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemde öğrenciler sadece video izlemekle kalmıyor aynı zamanda etkileşime de girebiliyorlar.
- Sanal Gerçeklik: Sanal gerçeklik, öğrenciye üç boyutlu öğrenme deneyimi yaşatan bir yöntemdir. Bilgisayar ortamında hazırlanmış olan 3D video ve animasyonlar konunun öğrencilerin zihninde daha kalıcı bir hale gelmesini sağlamaktadır.
- Telekonferans Sistemi: Telekonferans sistemi sayesinde eğitime katılan kişiler farklı yerlerde bulunan eğitmenlerle kolaylıkla iletişim kurabilmektedirler.
- Web Tabanlı Eğitim,
- Çevrim İçi Forumlar,
- Blog,
- Sosyal Ağ Siteleri.
Eğitimde Teknolojiyi Kullanmanın Zararları Var Mı?
Eğitimde teknolojinin rolü konusunda bahsettiğimiz yararları olduğu gibi yanlış kullanılmasıyla beraber bazı zararları da ortaya çıkmaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların dikkatini telefonda veya bilgisayarda bulunan oyunlar çekmektedir. Bu oyunlarla gerektiğinden fazla vakit geçiren çocukların eğitim alanındaki başarısı düşmektedir.
İnternet sayesinde öğrenciler pek çok bilgiye kolaylıkla ulaşabilmektedir. Fakat internet ortamında faydalı pek çok bilginin yanında yanlış pek çok bilgi de bulunmaktadır. Bu yüzden bilginin doğruluğunun mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.
Teknolojinin yanlış kullanılmasının bir başka zararı öğrencinin fiziksel aktivite düzeyini düşürmesidir. Bu durum öğrencinin bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Öğretmen ve ebeveynlere bu konuda oldukça iş düşmektedir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale