Son dönemlerde tez veya akademik makale yazanların en çok zorlandığı şey alanında iyi akademik makale siteleri bulmak. Önceden şahsen arşiv gezmek ve doğru bilgiyi toplamak hem ekonomik hem de fiziki olarak çok zahmetliydi. Bu anlamda her şeyin dijitalde yer alması araştırmacıların birçok noktada daha rahat çalışma imkanına sahip olmalarını sağladı.
Günümüzde ise doğru ve güvenilir kaynaklara ulaşmak isteyen araştırmacıların akademik veri tabanları ve makale sitelerine hakim olmaları gerekmektedir. Ancak her akademik makale bulma sitesi her alana ait kaynak sunmayabilir. Biz de sizler için hem yerel hem de global farklı alanlarda kaynak içeren akademik makale sitelerini bu yazımızda derledik!
1- Sci-Hub
Akademik yayınlara ücretsiz ulaşmak artık Sci-Hub’la çok kolay! Araştırmacılar çalışmalarını yaparken çok fazla makale ve kaynağa ulaşmak isterler. Fakat ücretli makalelere erişimleri bazen olanaksız olabilir. Çünkü makale ücretleri kur farkından dolayı araştırmacıları zorlayabiliyor. İşte tam burada Sci-Hub devreye giriyor! Sci-Hub nedir? Makalelere Sci-Hub’dan nasıl erişim sağlayabiliriz? gibi konuları aşağıda sizler için sıraladık.
Sci-Hub Nedir?
Sci-Hub, hem yurtdışında hem de Türkiye’de bazı üniversitelerin bağlantılarını bulundurarak proxy hizmeti sunan ve bu sayede araştırmacıların tek tıkla akademik yayınlara (bildiri, makale) ücretsiz erişim sağladıkları bir web sitesidir.
Rusya’dan hizmet veren Sci-Hub, 2011 yılında Alexandra Elbakyan tarafından hizmet vermeye başlamıştır. Dünya çapında bir yayılma alanına sahiptir. Ödeme yapmadan, bilgiyi daha ulaşılabilir kılma amacı ile kurulmuştur. Peki Sci-Hub’da makalelere nasıl erişiriz?
Sci-Hub ile makalelere nasıl erişim sağlarız?
Ücretli makalelere ödeme yapmadan ulaşmanın keyfini şimdi sizlere sıralıyoruz!
- Öncelikle Sci-Hub’a kayıt olmadan makaleleri indiribilirsiniz.
- İlk olarak yukarıda görselini paylaştığımız Sci-Hub sitesine giriş yapıyoruz.
- Aradığınız yayının DOİ numarasını ya da URL adresini ilgili kutucuğa yazıyoruz. (Her makalenin DOİ numarası özel olduğu için eğer Sci-Hub içinde yer alıyorsa direkt olarak sizi belgeye ulaştırcaktır.)
- Ve işte karşınızda aradığınız makale!
Öneri yazısı: Bildiri Nedir? Nasıl Yazılır?
2- Libgen (Library Genesis)
Libgen (Library Genesis) hem akademik hem de diğer dosyalara ücretsiz erişim sağlayabildiğiniz bir web sitesi. 2008’de Rusya’da kurulan sitenin içerisinde bilimsel makaleler ve akademik kitapların yanı sıra genel dergiler, kitaplar, çizgi romanlar ve resimler de yer almaktadır. Geniş kaynak yelpazesi sayesinde tüm dünyada araştırmacılar ve öğrencilere büyük kolaylık sağlamaktadır.
Web sitesi: Ligben
3- JStor
JStor (Journal Strage) 1995 yılında akademik dergileri arşivlemek için kurulan bir veri tabanıdır. Araştırmacının, bulunduğu üniversite ya da kurumla anlaşmalı olması halinde kullanıcıya ücretsiz olarak direkt erişim sağlamaktadır. İçerisinde beşeri bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri alanlarında çok sayıda bilimsel makale yer almaktadır. Multidisipliner bir koleksiyona sahiptir.
Web sitesi: JStor
Akademik makalenizi hangi dergiye göndereceğinizi bilmiyor musunuz? Q1 Q2 Q3 Q4 Dergiler- Q1 Dergi Ne Demek? başlıklı yazımızı inceleyerek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!
4- DergiPark
DergiPark, Türkçe bilimsel makale sitelerinden en popüler olandır. 2013 yılında TÜBİTAK ULAKBİM tarafından kurulmuştur. Akademik ve hakemli dergileri bünyesinde bulunduran bir web sitesidir. Türkçe makalelerin uluslararası uygunluğunu analiz etmektedir.
Ülkemizde Türkçe dilinde ücretsiz makale sitelerinin en başında gelir. Araştırmacıların literatür taraması aşamasında ilk baktıkları siteler arasında yer almaktadır.
Web Sitesi: DergiPark
İlginizi çekebilir: Bilimsel Makale Bölümleri
5- Academia
Academia, merkezi Amerika Birleşik Devleti olan akademik network/sosyal ağ platformudur. Bünyesinde makale, kitap bölümü, yayın bulundurmasının yanı sıra kullanıcıların birbiri ile iletişimde olmasını da sağlıyor.
Hem ücretli hem de ücretsiz kullanım sağlayan bir platform olması da çok fazla kişiye ulaşılmasını sağlıyor. Peki bu site kullanıcıya neler sunuyor?
- Academia’dan yararlanmak için önce kayıt olup, bir profil oluşturuyorsunuz. Bu sayede görünür olmanız sağlanıyor.
- Ücretsiz kullanım sağlayan kullanıcılar diğer kullanıcıların paylaştığı ya da atıf aldığı makaleleri görüp, inceleyip, PDF olarak indirebiliyorlar.
- Aldığınız atıfları görebilmek için ücretli kullanıma geçip Premium özelliğini satın alabiliyorsunuz.
- Kullanıcı olan herkes kendi akademik içeriklerini paylaşabiliyorlar.
- Diğer kullanıcıları da takip ederek, akademik içeriklerden haberdar olabiliyorsunuz.
Web Sitesi: Academia
6- Google Akademik (Scholar)
Dünya çapında en yaygın makale arama motorlarından biri Google Akademik! 2004 yılında Google tarafından kurulan Scholar her üniversitenin, enstitünün, derginin yayınını içinde bulunduruyor.
Araştırmacılar aradıkları yayına ulaşabilmek için ilk olarak Google Scholar başvurup sonrasında ilgili siteleri ziyaret ediyor. Çünkü Google Scholar diğer bütün yabancı akademik yayınları da bünyesinde bulunduruyor. Araştırmacılar için büyük kolaylık sağlamakla birlikte bilgiyi daha ulaşılabilir kılarak sadece akademik dünyada değil herkes için doğru bilgi kullanımını sağlıyor.
- Google Scholar kayıt olmanızı gerektirmeyen bir site. Mevcut Google hesabınızla giriş yapıp, bir kelime aratarak ilgili Türkçe ve yabancı bütün yayınlara ulaşabiliyorsunuz.
- Sadece bir kelime aratmak sizi bilgi deryasının içine sürükleyebilir. Bu yüzden filtreler butonu ile konunuzu daha da daraltarak nokta atışı yapabilirsiniz.
- Bu arama sonucunda makalelerin bulunduğu diğer web siteleri karşınıza çıkacaktır. Konunuzla alakalı gördüğünüz başlığa tıklayarak siteye giriş yapıp sonrasında makalenin PDF dosyasını indirebilirsiniz.
Web Site: Google Scholar
7- Acarindex (Academic Researches İndex)
Acarindex dünya çapında yayınlanan akademik çalışmaların (Bilimsel makale/Bildiri) dizinlendiği bir web sitesidir. Ücretsiz erişim sağlayan Acarindex üniversiteler, kurumlar ve diğer kuruluşların yayınladığı hakemli dergileri bünyesinde toplayarak araştırmacı ve bilim insanlarına yeni çalışma alanları sunmaktadır. Aynı zamanda Acarindex.com da makaleleri sosyal platformlarda paylaşabilir, yorum yapabilir ve kendi makalelerinizi ekleyebilirsiniz.
Web Site: Acarindex
8- ResearchGate
Makale okunacak siteler yazımızda sırada en popülerlerinden bir tanesi ResearchGate bulunuyor.
Avrupa menşeili olan ResearchGate, Türkiye’de ve Dünya’da en popüler akademik yayın sitelerinin arasında yer almaktadır. Aynı zaman da bir sosyal ağ ve network platformudur. Çevrimiçi makalelere erişim sağlayabilir ve ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Kullanıcıların kendileri de akademik yayınlarını buradan paylaşabilir. Bu web sitesi sayesinde farklı disiplinlerdeki araştırmacı ve bilim insanları birbirlerine ulaşıp soru sorabilir ve ortak çalışma alanları belirleyebilir.
Web Sitesi: ResearchGate
9- ScienceOpen
ScienceOpen geniş kaynak kütüphanesine sahip olan ve çok fazla sayıda bilimsel yayını bünyesinde bulunduran bir veri tabanıdır. Araştırmacılara ve bilim insanlarına ücretsiz erişim sağlayarak bilginin ulaşılabilir kılmıştır.
Gelişmiş kaynak erişimi sayesinde aramanızı kütüphanede filtreleme seçeneğini ile daraltarak bilgiye hızlı ulaşmanızı sağlamaktadır. Makaleyi PDF dosyası olarak indirmek için web sitesine kaydolmanız gerekmektedir.
Web Sitesi: ScienceOpen
10- Directory of Open Access Journals (DOAJ)
Genellikle DOAJ olarak yaygın kullanıma sahip Directory Of Open Access Journals, araştırmacılar ve bilim insanları arasında popüler bir veri tabanıdır. Sosyal bilimler, beşeri bilimler, teknoloji, tıp gibi farklı disiplinleri bir arada bulundurur. Açık erişimli dergi ve bilimsel makalelere ücretsiz erişim sağlamaktadır.
Web Sitesi: DOAJ
Araştırmacıların ve bilim insanlarının sıklıkla kullandığı, en popüler akademik makale sitelerini sizin için kısaca derledik. Akademik makale sitelerine ulaşmadan önce yapmanız gereken literatür taraması kafanızı karıştırıyorsa web sitemizde yer alan ”Literatür taraması nedir, nasıl yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale