Epikriz bir tıp terimi olarak bilinmektedir. Her ne kadar bir tıp terimi olsa da günlük hayatımızda da sıklıkla karşılaşabileceğimiz bir terimdir. Bu terimi ilk kez duyanlar olabilir. Peki, epikriz raporu ne demek, epikriz raporu nasıl alınır?
Epikriz raporu kişinin hastaneden bizzat talep etmesiyle verilebileceği gibi doğrudan sağlık kurulu tarafından verilebilmektedir. Epikriz raporu nedir ve epikriz raporu nereden alınır gibi merak ettiğin soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Haydi gelin beraber epikriz ile ilgili yazımıza bir göz atalım!
Epikriz Raporu Nedir?
Epikriz raporu, kişinin herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmasından itibaren tutulmaya başlanan bir rapordur. Bu raporun içerisinde kişiye koyulan teşhisi, kişinin kullandığı ilaçlar, yapılan tahliller, tedavinin sonucu gibi yapılan tüm tetkikler yer almaktadır.
Önerilen yazı: 2 Yıllık Sağlık Bölümleri
Epikriz Raporu Ne İşe Yarar? Epikriz Raporu Neden Verilir?
Epikriz raporu, doktora hastanın geçmişine bakılarak yapılan tedavileri görme imkanı sağlar. Yani aslında bu rapor, daha önceki bir doktorun uyguladığı tedaviyi başka bir doktorun da görebilmesini sağlamakta ve yanlış herhangi bir tedavi yapılmasını engellemektedir.
Epikriz raporu, hastanın kendisine verilebileceği gibi diğer birime de gönderilebilmektedir. Her iki durumda da hastanın bu raporu takip etmesi ve dosyasında bulundurması gerekmektedir. Bu rapor el ile yazılabildiği gibi bilgisayar ortamında da hazırlanabilir. Epikriz raporunun en önemli avantajı acil durumlarda hastaya yapılmamış olan tetkiklerin görülmesini sağlamasıdır.
Epikriz Raporu Nasıl Alınır?
Epikriz raporu nasıl alınır diye merak edenler için yazımızın bu kısmından itibaren epikriz raporunun nasıl alındığı ile ilgili bilgi vereceğiz. Epikriz raporu, hastanın tedavi için başvurduğu sağlık kuruluşları tarafından düzenlenmektedir. Hasta, epikriz raporu talep ettiğinde bu rapor sağlık kuruluşu tarafından hastaya verilmektedir.
e-Nabız Epikriz Raporu Nasıl Alınır?
Kişilerin e-Nabız platformu içerisinde yer alan tüm bu bilgileri aslında epikriz bilgilerini göstermektedir. Bu sağlık platformu içerisinde yer alan bilgiler şu şekildedir:
- Kişinin kullandığı ilaçlar,
- Kişinin hangi hastaneye sevk edildiği,
- Kişinin hastaneye yatış saatleri,
- Kişinin hastaneden çıkış tarihleri,
- Kişiye koyulan hastalık tanıları,
- Kişiye uygulanmış olan tedaviler gibi pek çok bilgi e-Nabız içerisinde yer almaktadır.
Bu yüzden e-Nabız epikriz raporu almak için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Tedavileriniz için gittiğiniz sağlık kurumundan epikriz raporunuzu isteyebilirsiniz.
Epikriz Raporu e-Devlet Üzerinden Görünüyor mu?
Epikriz raporu nasıl alınır diye araştıranların merak ettiği konulardan bir diğeri epikriz raporu e-Devlet üzerinden görünüyor mu konusudur. e-Devlet üzerinden tedavi bilgilerinize ulaşabilmeniz mümkündür. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle e-Devlet sayfasına T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapmalısınız.
- e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra “Tedavi Bilgileri Sorgulama” yazıp ilk çıkan seçeneğe tıklayınız.
- Karşınıza çıkan sayfadan geçmiş tedavi bilgilerinizi inceleyebilirsiniz.
Epikriz Raporunda Hangi Bilgiler Bulunmalıdır?
Epikriz raporunda hastayla ilgili bulunması gereken bilgiler şunlardır:
- Ad ve soy ad,
- Yaş,
- Cinsiyet,
- Telefon numarası,
- Adresi,
- Sigorta sicil tahsis numarası,
- Protokol numarası,
- Yatış tarihi,
- Çıkış tarihi,
- Çıkış tanısı,
- Ameliyat olduysa ameliyat tarihi ve ameliyat ile ilgili diğer bilgiler (ameliyat epikriz raporu),
- Şikayeti,
- Alışkanlıkları,
- Laboratuvar ve tetkik sonuçları,
- Görüntüleme sonuçları,
- Yapılan tedaviler,
- Kullanılan tıbbi malzemeler,
- Kullanacağı ilaçlar,
- Kontrol tarihi ve yeri gibi bilgiler hastanın epikriz raporunda mutlaka yer almalıdır.
Epikriz raporu nasıl alınır yazısını burada sonlandırıyoruz. Sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Epikriz Raporunu Kim Yazar?
Epikriz raporunu yazmak hekimin görevidir. Hekimin yanında bulunan tıbbi sekreter de hekimin yazdığı bu epikriz raporunu bilgisayar ortamına geçirmektir.
Epikriz Raporu Rapor Yerine Geçer mi?
Epikriz raporu, resmi olarak geçerli olan bir sağlık raporu değildir. Sadece hastayla ilgili bilgi vermek için düzenlenmiştir. Hastanın bu raporu talep etmesi durumunda hekim bu raporu düzenleyip hastaya vermekle yükümlüdür.
Epikriz Raporu Hemen Alınır mı?
Epikriz raporu, kişinin herhangi bir sağlık kuruluşuna tedavi için başvurmasıyla beraber tutulmaya başlanan bir rapordur. Tedaviniz bittikten sonra epikriz raporunu hekiminizden isteyebilirsiniz.
Epikriz Raporumu Başka Hastaneden Alabilir miyim?
Kişinin epikriz raporuna aynı sağlık kuruluşu içerisinde yer alan farklı birimlerin ihtiyacı olabildiği gibi farklı sağlık kuruluşları da ihtiyaç duyabilmektedir. Bu rapor sisteme işlendiği için farklı bir sağlık kuruluşunda yer alan başka bir hekim de bu rapora ulaşabilmektedir. Bu yüzden epikriz raporunuzu farklı bir sağlık kuruluşundan da alabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale