2016 Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, süre sıfırlanması VE Askerlik Sevk Tecili Hk

snakerf

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, MSB Askeralma Erteleme Şubeye gönderdiğim dilekçe şu şekildedir. ( Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar, buyrun konuşalım, başarabilen var mı? )

Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tezli yüksek lisans eğitimi almaktayım. Enstitü tarafından, 20 Nisan 2016 Tarih ve 29690 sayılı resmî gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurulu, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği gereğince hesaplanan azami öğrenim sürem 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar dönemi sonuna kadardır. Şu an azami öğrenim süresi içerisinde olup, tez aşamasına geçmekteyim. Fakat enstitü ile görüştüğümde bağlı bulunduğum askerlik şubesinin, üniversitenin bana verdiği azami süreleri dikkate almadan, askerlik tecilimi yapmadıklarını bildirdiler.
Halbuki;
17 Ekim 2009 Tarih ve 27379 sayılı Resmî gazetede yayımlanan, MSB Sevk Tehiri İşlemleri Yönetmeliğinde yer alan,
“MADDE 12 –(c) Yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik ve orta öğretim alan öğretmenliği eğitimi yapanların sevkleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar tehir edilebilir. Lisansüstü eğitime kayıt hakkını kazandığını belgeleyenlerin askerlik hizmetine sevkleri, bir celp dönemi tehir edilebilir.”
Olarak belirtildiği üzere ilgili azami öğrenim süreleri öğrencinin tabi olduğu kanun ve yönetmeliklerle belirlenir. Ve azami süreler kadar tehir edilebilir denilmektedir.
Buna göre;
Tabi olduğum, 20 Nisan 2016 Tarih ve 29690 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumu, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine eklenen,
“MADDE 7 - (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.”
“MADDE 36 – (1) 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.”
“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar”
denilmektedir.
Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Eğitim Öğretim Daire Başkanlığı tarafından üniversite rektörlüklerine gönderilen 13/06/2016 Tarih ve 75850160-104.01.03.01-35253 sayılı,
a. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Geçici Madde 1 ile halen lisansüstü programlarda öğrenci olanlar için daha önce aldıkları süreler dikkate alınmadan yönetmelikte belirlenen azami süre yeniden başlamış olup, yönetmeliğin 20 Nisan 2016 tarihinde yayınlandığı ve 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminin ortasına gelindiği dikkate alınarak, öğrenciler için yönetmelikte yer alan sürelerin başlangıç tarihi olarak 2016-2017 güz yarıyılının esas alınması
b. Azami sürenin yeniden başladığı dikkate alınarak, öğrencilerin ders, yeterlilik, tez vb hususlarda daha önceki başarısız oldukları sayı dikkate alınmadan yönetmelikte yer alan hakların öğrencilere verilmesi gerektiği ve ilişiklerinin kesilemeyeceği
yazısı ile azami sürelerin “2016-2017 eğitim öğretim döneminin güz yarıyılından itibaren hesaplanmasına karar veriliği” yüksek öğretim kurumlarına bildirilmiştir.
Hususlarınca yukarıda bahsedilen kanun ve yönetmeliklerin bana verdiği azami eğitim öğretim süresince askerlik sevk tehir uzatması işlemlerinin yapılmasını, bağlı olduğum askerlik şubesine ve eğitim aldığım üniversiteye bilgi verilmesi, şayet ki talebimin karşılanamaması durumunda hangi kanun ve yönetmelik maddeleri gereğince yasal imkan olmadığının şahsımla paylaşılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

snakerf

Öğrenci
Beyler Askeralma, Erteleme Şube Müdürlüğünü arayın veya Ankara'da iseniz, yüz yüze konuşun. Tüm askerlik şubeleri buradaki memurların dediklerine göre hareket ediyor. Merkez burası.

Oradaki memurların takıldıkları nokta aynen şu :

Lisansüstü eğitim yapan yükümlülerin sevk tehiri işlemlerinde esas alınan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak 20 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten sonra yurt içinde tezsiz yüksek lisans eğitimine başlayanlara azami bir yıl altı ay, tezli yüksek lisans eğitimine başlayanlara üç yıl sevk tehiri hakkı verilmektedir. Bu tarihten önce lisansüstü eğitime başlayanlara daha önce yürürlükte olan Yönetmelikte belirtilen azami süreler kadar sevk tehiri hakkı verilmektedir.

Yani yürürlükte olmayan bir yönetmeliğe göre tecil yapamıyoruz diyor. Hukukçu arkadaşlar daha iyi bilir gerçi. Ama yapılan kanunsuzluk gibi. Kanun ve yönetmelikler açıkca belirtiyor.

Memurlara durumu anlatın, yukarıda yazıdaki kanun ve yönetmelikleri, aralarındaki bağlantıları iyi okuyun anlayın. Tabi olduğumuz kanun ve yönetmeliklere göre 2019 bahar dönemi askerlik tecili vermeleri gerekmektedir.

hakanekenn

Öğrenci
snakerf kanunsuzluk olduğu konusunda haklısın hatta bu konuda 2015 yılında askeri yüksek idare mahkemesinde ASAL aleyhine sonuçlanmış bir dava bile var ve dava sonucunda yönetmelik maddesi geçersiz bulunarak askerlik kanunundaki ilgili madde gereği lisans üstü öğrenciliği devam eden herkesin askerlik tehiri 35 yaşına kadar yapılmak zorunda. kaybettikleri davaya rağmen yönetmelik maddesini hukuksuz olarak uygulamaya devam ediyorlar.

ilgili davaya ekşi sözlükteki "yüksek lisansta askerlik tecilinin 35 yaş olması" başlığından ulaştım . başlığı açan davacı kişi.

Son düzenleme: