21 Kasım'da ilk kez IELTS'e giriyorum

savasdurna

Öğrenci
İstanbul'da kendimi İngiliz Adaletine teslim edeceğim.Türk eğitim sistemine güvenimiz kalmadı malasef. Belki bir Lozan antlaşması daha imzalar geliriz. Tanrı bizi SEVR'İN lanetinden korusun ve gazamız mübarek olsun :) Yazdıklarıma bir daha bakınca kendimi tekrar askere gider gibi hissettim(82/3 kral terti:nevreness:p)
Arkadaşlar IELTS için son 10 günüm kaldı :grey: var ise son tüyolarınız, işte onları rica edebilir miyim:eek:

NOT: yds 36,ielts çalışma süresi 2 ay...

mendieta

Öğrenci
Öncelikle sınavınızda size başarılar diliyorum. Ben de yds'si 50 küsür olan biri olarak geçen hafta girdim sınava. Çok iyi geçmedi sınavım ama bu tabiki sizin moralinizi bozmasın. 5.5 için girmeme rağmen malesef listening'de yaşadığım aksilik ve speaking'deki heyecanım yüzünden 4.5 bekliyorum sonuç olarak. Tabi 3 ay önce bu 4.5 65'e denk geliyordu ama malesef artık hiçbir anlam ifade etmiyor.

Speaking için bahsedilen konulardan farklı birşey çıkmıyor, en önemlisi tekrar. Burada heyecanımın kurbanı oldum ben, aman siz olmayın.

Writing'de ise 4 farklı tip essay için de iskeletler hazırlayıp ezberlemiştim, oldukça işe yaradı bunlar. 1. bölümde ise pie chart compare çıktı, kalıplarla bu da halloldu. Hatta 2 partı 50 dakikada bitirdim geçişleri ve stil kodlarını iyi ezberlediğim için.

Listening normalde en sevdiğim bölümlerden ama tavanları 5.5 metre(!) yüksekliğinde bir sınıfta sınava girince bazı yerler yankılanmadan dolayı boğuldu ve duyamadım. Bunun için Cambridge'in listening testleri ile bire bir uyuşuyor demek mümkün.

Reading'de ise yine en baba konulardan olan matching headings, true-false-not given ve boşluk doldurmalı ağırlıklı çıktı. Konulardan biri de Sherlock Holmes ile ilgiliydi. Burada da cambridge denemelerini bitirin. Oradaki skorlarınızın ortalaması ne ise birebir aynısını sınavda da alırsınız.

Sınava ben de 2 ay hazırlandım evde. En az zorlandığım ve en az sürpriz yaşadığım bölümler reading ve writing oldu çünkü terslik yaşama ihtimaliniz hiçbir şekilde yok bu iki bölümde, denemeler ne ise sınavda da aynısı. Hatta bazı sorularda daha önce çözmüşçesine dejavu yaşıyorsunuz. Fakat listening ile speaking'e biraz daha düşmenizi öneririm. Başarılar diliyorum tekrardan.

Sercan

Profesör
Hocam bence ielts taktik sınavı değil. Bende bir kaç aydır çalışıyorum ama taktik işleyeceğini sanmıyorum. Kimileri writing kısmında kalıplar olduğunu iddia ediyor ama ben sahsen inanmıyorum. Siz soruda istenilen konuyu, doğru bir gramer ile yazında nasıl isterseniz öyle yazın. Biz malesef Türk milleti olarak YDS, KPDS, ÜDS sisteminden yetiştiğimiz için, ve hiç bir yabancı dil deneyimi olmayan insanların dahi çok yüksek puanlar aldığını gördüğümüz için, her sınavda bir taktik, tüyo arar olduk. Hani elimizden gelse Ahiret soruları için taktik geliştireceğiz :S Şimdi size soruyorum; writing'de aynı paragrafı yazdık, ben "for example" kullandım siz "for instance/to illustrate" kullandınız. Şimdi siz sınavı değerlendirenlerin bana 5 puan, size 6 puan vereceğini mi iddia ediyorsunuz? Siz istenilen konuyu, doğru bir gramer ile tartışın ve yazdıklarınız kıyısından köşesinden mantıklı olsun, iyi puanlar alabilirsiniz. Konuşma kısmında ise yalan konuşmak iyi bir taktik olabilir :)

- - - Güncellendi - - -

Hocam bu arada bende 21 kasımda İstanbulda gireceğim sınava. Forumda o tarihte sınava girecek olanlar varsa haberleşelim ve küçük bir akademikpersonel.org toplantısı gerçekleştirelim :)

sidneh

Profesör
Hocam IELTS tabii ki bir teknik/taktik sınavı değil ancak writing kısmında belli kalıplar olduğu da bir gerçek. Çünkü sizden orada "formal" bir yazı hazırlamanız isteniyor, siz "informal" bir şekilde yazınızı hazırlarsanız yine puan alırsınız ama olması gerekenden daha düşük bir puan alırsınız.

For example, for instance meselesine gelince, for instance 6 almamızı sağlar evet, ama şöyle sağlar. İlk paragrafta for example kullandınız diyelim. İkinci paragrafta örnek verirken yine for example kullanmanız sizin puanınızı düşürür. Ancak onun yerine for instance/to illustrate kullanırsanız bu sizin puanınızı arttırır.

Ayrıca belli kalıplar kelime sayınızın artmasını sağlar. Örneğin sebep sunarken because diyip geçmek yerine due to the fact that diye başlamanız hem şık duracak hem de kelime sayınızı arttıracaktır.

Sercan

Profesör
Evet hocam sizin dediğiniz gibi tekrarlarda kesinlikle kelimeyi değiştirmek gerekiyor. Çok sık "for example" yada "x" kelimesini tekrarlarsanız puan kırılacaktır. Hatta ben çalışırken bulduğum writing kaynaklarında, eğer verilmiş ise "Examiner" notlarını okuyorum. Orada dediğiniz gibi çok sık "x" kelimesi tekrarı yapılmıştır diye not düşülmüş oluyor ve puan kırılıyor ama bu olay tamamen farklı bir olay. Kelime sayısından bakacak olursanız "due to the fact that" kullanmak mantıklı ama ben göze hoş gelecek, şık duracak diye kullanılmasının, puanlamada bir fark yaratacağını hala düşünmüyorum. Kelime sayısını doldurduğunuz sürece aynı puanı alırsınız bence. Bu tamamen benim şahsi görüşüm. 21 kasımda sınava gireceğim ve writing konusunda hiç bir çalışma, kalıp, taktik çalışmadım. Sonuçlarını ve deneyimlerimi paylaşacağım.

sidneh

Profesör
Tabii hocam herkesin görüşleri farklıdır. İnşallah sınavınız iyi geçer, dilediğiniz puanı alırsınız. Deneyimlerinizi bekliyoruz. :)

ahmet1632

Öğrenci
arkadaşlar ben ielts için banka hesabına parayı yatırdım daha sonrasında online başvuru formu dediklerini de doldurdum fakat onay mesajı gelmedi kayıt aşamaları hakında bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekürler...

Kutadgu

Moderator
İstanbul'da kendimi İngiliz Adaletine teslim edeceğim.Türk eğitim sistemine güvenimiz kalmadı malasef. Belki bir Lozan antlaşması daha imzalar geliriz. Tanrı bizi SEVR'İN lanetinden korusun ve gazamız mübarek olsun :) Yazdıklarıma bir daha bakınca kendimi tekrar askere gider gibi hissettim(82/3 kral terti:nevreness:p)
Arkadaşlar IELTS için son 10 günüm kaldı :grey: var ise son tüyolarınız, işte onları rica edebilir miyim:eek:

NOT: yds 36,ielts çalışma süresi 2 ay...

Sınavdan sonra sınavla ilgili tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz :) Bende yeni başlayacağım hazırlanmaya :)

ahmet1632

Öğrenci
onay mesajı gelmeyince insan bir şüpheye düşüyor son kayıt tarihi yaklaştı aklımda bir şüphe kalmasın diye sordum hocam çok teşekür ederim

- - - Güncellendi - - -

ielts de paraphrase ve eş anlamlı kelimer için yardımcı olabilcek önerdiğiniz bir döküman varmı?