33-a /50-d / ÖYP Araştırma Görevlisi Uzatmalı Öğrenci -Yüksek lisans süreleri

klavyesiz123

Öğrenci
Arkadaşlar öncelikle bu konu çok dağıldı ve bir forum başlığında toplamak istedim. Anladığım kadarıyla özetlemek isterim

Yök çıkardığı son kararlarla birçok insanı mağdur etti.Böyle bir kararının neden çıktığını bilmemekle birlikte öncelikle bu kararının geçmişe yürütülmemesi gerektiğini belirtmekteyim. Bu konuda ciddi bir birlik olup adım atılması gerektiğini düşünmekteyim.

Olaya gelelim ÖYP li atanmış olanlar ilk başta hepsi 33/a başlamasına rağmen hepsi bir anda 50-d kadrosuna çekildi.Daha sonra bir açıklama yaparak 2010 dan önce ataması yapılanların 33-a kaldığını ve 2010 dan sonra ataması yapılanların ise 50 d geçirildiğini söyledi.(Bunu belki bilmeyenler vardır söylemek istedim)

Ve yök yine şovunu yaptı ve bir gece de uzatmalı öğrencilerin 'tezli yüksek lisans yapıyor ' şartı aranan kadroya başvurusunu engelledi'

bu karar kimleri kapsadı.öncelikle şunu belirtmek isterim 33-a kadrosun da olanları bu kadar etkilemedi. Anladığım kadarıyla bunların panik yapmasına gerek yok.ancak burada şöyle bir çelişki oluştu.bu karar çıkmadan önce 33-a kadrosunu kazanmış ve güvenlik soruşturması bekleyenlerin durumu muamma da kaldı.Forumdan okuduğum kadarıyla ise onların durumu ise üniversitelerin insifiyatine bırakıldı.Çünkü ataması yapılanı da okudum ataması yapılmayanı da okudum.Böyler bir durumda olanlar var ise üniversiteye baskı yapmasını tavsiye ederim tanıdık vs

şimdi asıl danan koptuğu olaya gelelim.50-d ve ÖYP bu ülkede üvey evlat muamelesi görenler.

Yök dedi ki kardeşim senin yüksek lisans 3 yıl yani 6 yarıyıl. Sen bunu aşmışsın maalesef dedi sen artık 'tezli yüksek lisans yapıyor' şartı aranan yere başvuramazsın dedi.Halen 50-d li olup süresini aşanların ise ilişkisini kesti.
Ama yök baba sağolsun dediki siz dedi üzülmeyin. Siz dedi kadroya başvuramıyorsunuz ama sizin öğrenciliğini sıfırlıyorum dedi ve yüksek lisans a devam edebilirsiniz dedi.(resmen yaptığının çocuk avutmaktan farkı yok )
Burada ise şöyle saçmalıklar oluştu.

1.ingilizce hazırlıkta süre kaybedenler durumunun ne olacağı
açıklamak gerekirse; bazı üniversite de yüksek lisans kayıt oluyorsun yalnız belirli bir dil şartı istediği için hazırlık sınıfında ders almaya başlıyorsun ve dil den muaf olmaya çalışıyorsun.Yüksek lisans yönetmeliğinde derki yüksek lisans süresi 'ilgili olduğunu dersleri almaya başladığı andan itibaren' başladığına dair madde var. Bu sebepten dolayı bu sürelere ingilizce hazırlık süresinin dahil olmaması gerekmektedir.
Anladığım kadarıyla buda üniversitelerin tercihine kalmış bir durum olarak gördüm.Bazı üniler dersleri aldığı tarihi saymış bazıları ise kayıt yaptırdığı tarihi saymış.Bu durumdan özellikle bende şikayetçiyim aynı sıkıntıyı bende de yaşamaktayım.

2.durum ise bambaşka bir saçmalık

6. dönemin de veya 5. döneminde olup karar çıkmadan önce kadroyu kazanmış ancak güvenlik soruşturmasında bekleyenlerin durumunun ise ne olacağıdır.Yine forumdan okuduğum kadarıyla bazılarının ataması yapıldı bazılarının ise artık yıl olduğu için ataması yapılmadı. Artık yıl dan kasıt şu : 4 veya 5. döneminde olan bir kişinin 6. dönem sonunda yüksek lisansı bitirme ihtimali olmadığı için başvurusu kabul edilmedi ve o kişi yaklaşık 3 ay soruşturma ile beklediği ile kaldı.
Burada şöyle bir saçmalık oluştu. 4. ve 5. döneminde olup başvurusu kabul edilenlerin ise, 6. dönem sonunda yüksek lisansı bitiremezler ise kadroyla ilişkisi kesilecek.Yani yaklaşık yarım dönem veya 1 sene araştırma görevlisi olmuş olacak (şaçmalığın dibi) .Bunun çözümü ise şimdilik Atandığı kadrodan tekrar yeniden yüksek lisansa başlatmak veya hocalar tarafından yökden ek süre istenmesi gibi gözüküyor.

3.durum ise 2014 den önce yüksek lisansa başlamış bir kişinin karar çıkmadan önce bir kadroyu kazanmış ve güvenlik soruşturması bekleyenlerin durumunun ne olacağı.Yine forumdan okuduğum kadarıyla çoğunluğunun başvurusu kabul edilmemiş ve onlarda 3 ay beklediği ile kalmışlar. (yazık günahtır adamlar emek etmişler o kadar çalışmışlar beklemişler. İnsanları mundar etmenin mantığı nedir.)
Üzülerek söylemeyim bu durumda olanlar artık kadrolara başvuramayacaklar.

Yani arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim. Umarım durumu doğru açıklamışımdır. Yanlışım varsa kusura bakmayın siz düzeltebilirsiniz. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyması lazım. Çünkü yanlış hatırlamıyorsam yök tezlisiz yüksek lisans ile ilgili konuda kararını baskı sonucu değiştirmişti. Hepimiz birşeylerin peşinden koşuyoruz çeşitli kadrolara yerleşmek istiyoruz.Günlerce ales ve yds kasıyoruz bir şeyleri başarmak için. Verdiğimiz emekler boşa gitmesin.Çünkü hocasından dolayı, tez konusunda dolayı, ailevi nedenlerden dolayı hatta sırf yüksek lisans yapıyor şartı aranan yerlere başvuru yapmak için yüksek lisansını uzatanlar var. Yardımcı olalım.

Umarım hakkımızda hayırlısı olur..

Hocam benim de kadrom 33a uzatmalı yüksek lisans öğrencisiyim ocak ayında atanmaya hak kazandım. Üniversitem durumumla alakalı YÖKten görüş istemiş. Aynı durumda birkaç kişi için de çeşitli üniversiteler YÖKten görüş beklemekteymiş. Dediğiniz gibi kiminin de ataması YÖKe danışılmadan yapıldı. YÖK ün vereceği cevabı bekliyoruz stresli bir biçimde...

klavyesiz123

Öğrenci
Dostum ben sadece forumda okuduğum ve ortaya çıkan sıkıntıları yazmaya çalıştım. Ancak bugün memurlar.net gördüğüm bir haber de 33-a lı alım artık yapılmayacak.bu yüzden sana olumsuz bir dönüş olabilir.33-a lı alımlar iptal olabilir tamamen (inşallah olmaz)
Zaten yök ün bu kararları iyice insanları darladı
Her sabah başka karar alıyor.

A

Akademik Forum

Guest
2014 temmuzunda yüksek lisansa kayıt oldum. hali hazırda ki şartlar altında akademik alımlara başvurabilir miyim?

anyelaa

Öğrenci
Arkadaşlar Danıştayın öyp/50-dliler ile ilgili azami süre konusunda verdiği durdurma kararına göre uzatmalı yüksek lisans öğrencileri akademik kadrolara başvuru yapabilir mi?
(Acil cevaplarsaniz çok sevinirim)

Akademik-TR

Öğrenci
2014 temmuzunda yüksek lisansa kayıt oldum. hali hazırda ki şartlar altında akademik alımlara başvurabilir miyim?

Sizin ve sizden sonra "anyela" hocamızın yazmış olduğu soru aslında aynı kapıya çıkıyor.
Başlığı açan hocamızın da yazdığında mevcut olduğu üzere görünüşte yüksek lisansa kayıt tarihi üzerinden 3 yıl geçtiyse üniversiteler başvuruları kabul etmiyorlar. Hatta 5. ve 6. yarıyıl olan başvuruları dahi kabul etmeyen üniversiteler olduğu söylenmişti.

"Anyela" arkadaşımızın yazdığı ve benim başlık açarak paylaşmış olduğum danıştay kararı 2016 Nisan ayında sıfırlanan öğrencilik sürelerinin araştırma görevliliği kadro sürelerinin hesaplanmasında da uygulanması gerektiğine dair. Doğrudan uzatmalı öğrencilik süresinde olanlar için bir ibare içermese de kadro için de sürelerin sıfırlanmasının kabul edilmesi gerektiğini içerdiğinden yola çıkılarak uzatmalı arkadaşların da süreleri sıfırlandığı için artık uzatmalı öğrenci olmadığı kabul edilmeli ve 2019 Nisan'a kadar ilgili ilanlara başvuru yapabilmeleri gerektiği sonucuna ulaşılabilir.
Fakat tek bir gün dahi sektirmeksizin 3 yıl dolduğu gün kadro ile ilişiği kesilen arkadaşları duyunca az önce yazmış olduğumuz sonuca ulaşmak isteyecek bir enstitü olduğunu maalesef düşünmüyorum...
Herkes için hayırlısı olması dileğimle...

anyelaa

Öğrenci
Sizin ve sizden sonra "anyela" hocamızın yazmış olduğu soru aslında aynı kapıya çıkıyor.
Başlığı açan hocamızın da yazdığında mevcut olduğu üzere görünüşte yüksek lisansa kayıt tarihi üzerinden 3 yıl geçtiyse üniversiteler başvuruları kabul etmiyorlar. Hatta 5. ve 6. yarıyıl olan başvuruları dahi kabul etmeyen üniversiteler olduğu söylenmişti.

"Anyela" arkadaşımızın yazdığı ve benim başlık açarak paylaşmış olduğum danıştay kararı 2016 Nisan ayında sıfırlanan öğrencilik sürelerinin araştırma görevliliği kadro sürelerinin hesaplanmasında da uygulanması gerektiğine dair. Doğrudan uzatmalı öğrencilik süresinde olanlar için bir ibare içermese de kadro için de sürelerin sıfırlanmasının kabul edilmesi gerektiğini içerdiğinden yola çıkılarak uzatmalı arkadaşların da süreleri sıfırlandığı için artık uzatmalı öğrenci olmadığı kabul edilmeli ve 2019 Nisan'a kadar ilgili ilanlara başvuru yapabilmeleri gerektiği sonucuna ulaşılabilir.
Fakat tek bir gün dahi sektirmeksizin 3 yıl dolduğu gün kadro ile ilişiği kesilen arkadaşları duyunca az önce yazmış olduğumuz sonuca ulaşmak isteyecek bir enstitü olduğunu maalesef düşünmüyorum...
Herkes için hayırlısı olması dileğimle...

Bu konu ile ilgili bugün yök ile görüştüm, dediğiniz gibi başvuru yapamazsınız dediler. Danıştay kararını sorduğumda ise kendilerine de dilekçe ile başvurular olduğunu ve Yök'ün bu konuda çalıştığını söylediler. Şu an için yapacak bir şey yok

fenerli83

Öğrenci
Danıştay kararı, azami süresi dolanların kadrolara başvuru yapmasını sağlayacak bir karar değil. Bu nedenle YÖK mahkeme kararını yerine getirirken lisansüstü eğitimle, azami kadroda bulunma sürelerini ayırarak karar almaya dikkat edecektir. Ayrıca yükseköğretim kurumlarının, tezli yüksek lisans eğitimlerinin 5. ve 6. yarıyılında olanların araştırma görevlisi kadrolarına başvurularını engelleme hakkı bulunmamaktadır. 5. ve 6. yarıyılında olanlar kadroya atanabilecek ancak 6. yarıyılın sonda araştırma görevlisi kadrosuyla ilişiği kesilecektir.

a new hope

Öğrenci
Eğitim-sen web sitesinde 10 soru - 10 cevap haberinde tam tersi söyleniyor gibi.

Hem bu şekildeyse yürütmeyi durdurmanın hiç bir anlamı olmuyor ki. Kadro ile ilişiği kesilenler öğretimlerine devam ettiler zira.

7- Öyleyse yasada öğrenciler “Ar. Gör.” olanlar ve olmayanlar diye ayrıştırılmamışken, YÖK bir anda karar alarak araştırma görevlilerinin geçmiş öğrenim sürelerini dikkate alırım diyor. Bu eşitsiz bir uygulama değil mi?

Evet, zaten Danıştay da verdiği kararla bunun eşitsizliğine dikkat çekmiş. Karar, Eğitim Sen’in web sayfasında yer almaktadır. Kararı okuduğunuz takdirde birçok sorunuza yanıt verdiğini göreceksiniz.

9- Öyleyse bundan sonra ne olacak?

Danıştay İDDK’nın kararı YÖK’e tebliğ edilecek ve YÖK 30 gün içerisinde konuyla ilgili hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için işlemler yapacak. Örneğin azami süreyi doldurmanız ya da dolduracak olmanız gerekçesiyle hakkınızda ilişik kesme işlemi başlamışsa ya da bu durumda olan arkadaşlarınız varsa, ilgili Enstitüye dilekçe vererek işlemlerin durdurulmasını talep edebilir ve dilekçenin ekine Eğitim Sen’in web sayfasındaki kararını koyabilirsiniz. Ayrıca sendikamız YÖK Başkanıyla görüşme talebinde bulundu. Kazanımımızın hayata geçmesi ve konuyla ilgili hiçbir araştırma görevlisinin mağdur olmaması için her türlü adımı atacağımız bilinmelidir.

fenerli83

Öğrenci
Danıştay ın yürütmesini durdurduğu karar, YÖK'ün 29.07.2015 tarihinde aldığı "“2547 sayılı Kanunun Geçici 67. maddesinin halen ÖYP, 50/d ve 2547 sayılı Kanunun 35. Maddesi kapsamındaki araştırma görevlisi kadrolarında bulunanların lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında uygulanmamasına” yönelik kararıdır. Bu karar Danıştay tarafından araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında süre sıfırlanmasından yararlandırılmayacağı şeklinde yorumlanmıştır. Kararın lafzına bakıldığında Danıştay'ın doğru yorum yaptığı görülmektedir. Danıştay YÖK'ün, araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitimlerinde 2547 sayılı Kanunun Geçici 67 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı ancak kadroda bulunma sürelerinde uygulanmayacağı yönündeki savunmasına itibar etmemiştir. Çünkü Danıştay'ın görevi kararda yazan hükümlerin hukuka uygunluğunu denetlemektir. Kararda açık bir şekilde lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında Geçici 67 nci madde hükümlerinin uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Danıştay kararı dikkatlice okunduğunda yukarıda ifade ettiğim nedenlerden dolayı karar verildiği anlaşılacaktır. Kararda kadroda bulunma hakkından bahsedilmediği de aşikardır.

wnaker

Öğrenci
merak ettiğim bir şey var yardimci olursaniz çok sevinirim. 2015-2016 güz döneminde yuksek lisansa girdim, hazirlik okumadan ders donemini bir senede bitirdim, fakat tezi bir sene de bitirmedim bir sene uzatip bu sene bitircem, ben basvurabilir miyim kadrolara, uzatmalı öğrenci oluyor muyum?

0

09912612

Guest
İlişiği kesilenler.

Arkadaşlar. Ben de 7 mart karari gerekce gösterilerek ilişiği kesilenlerdenimm. Dava açacagim yöke. Bu durumda olanlar irtibata gecelim birlikte acalim. Ayrica su anda süresinde tez teslim etmedigi icin ilişigi kesilmeyen veya ilisik kesme islemini mahkeme karari ile durdurabilen veya geri dönen var mi aranizda. 5534756718 numarali telefona mesaj atabilirler.

tgrltgn

Öğrenci
ACİLLL YARDIM!!!

Merhabalar,

Ben öypliyim,kadrom a üniversitesinde ve b üniversitesinde yüksek lisantayım. Kadromun olduğu a üniversitesi 33/a ya geçirileceğimi söyledi ancak bazı ailevi durumlardan dolayı 50 D'de kalmak haliyle a üniversitesinin olduğu şehre gitmek istemiyorum. 33 a' ya geçmeme hakkım ve şansım var mıdır? İsterlerse ilişiğimi kessin a üniversitesi sorun değil benim için. Lütfen yardımcı olun.