33/a Sözleşme Yenilenmemesi

doktoraa

Öğrenci
Merhaba saygıdeğer hocalarım. Bir Anadolu üniversitesinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Kesin olmamak kaydı ile sanırım yönetimin benimle ilgili problemleri var.(haksızlıklar karşısında çok fazla karşılık vermem) Sözleşmemi imzalamayarak işime son verebilirler mi ? Bu sözleşme imzalamamayı kanunen neye bağlayabilirler. Daha önce çevresinde başına böyle bir iş gelenler var mı ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba saygıdeğer hocalarım. Bir Anadolu üniversitesinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Kesin olmamak kaydı ile sanırım yönetimin benimle ilgili problemleri var.(haksızlıklar karşısında çok fazla karşılık vermem) Sözleşmemi imzalamayarak işime son verebilirler mi ? Bu sözleşme imzalamamayı kanunen neye bağlayabilirler. Daha önce çevresinde başına böyle bir iş gelenler var mı ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Merhaba, öncelikle umarız ki böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Herhangi bir neden göstermeksizin sözlemşeyi yenilememezlik edemezler, hakkınızda soruşturma açıldı mı? Ya da yüz kızartıcı bir suç işlediniz mi?

doktoraa

Öğrenci
Hayır Nazmi hocam hakkımda hiç soruşturma açılmadı. Yüz kızartıcı bir suçumda yok şükürler olsun. Ama millet üniversiteleri kendi çiftliği gibi gördüğü için insan tedirgin oluyor..

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hayır Nazmi hocam hakkımda hiç soruşturma açılmadı. Yüz kızartıcı bir suçumda yok şükürler olsun. Ama millet üniversiteleri kendi çiftliği gibi gördüğü için insan tedirgin oluyor..
Hocam önce hakkınızda soruşturma açılır bunun için koz vermeyin ilk soruşturmada ceza verilirse en fazla maaştan keserler ya da uyarı verirler ama 2. si çok önemli o zaman ilişiğiniz kesilebilir.

doktoraa

Öğrenci
Hocam ne gibi durumlarda soruşturma açma hakkına sahipler ? Tabi çok geniş bir soru ama yüz kızartıcı suçlar dışında diye sınırlasak ?

doktoraa

Öğrenci
Anladım hocam. Çok teşekkür ettim ilginize.. Yani çok dikkatli olmak gerekiyor diyorsunuz. O zaman biz kendimize düşen sorumlulukları yerine getirelim. Bir şey olursa gerisi kanunlara kalır..

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba, bir taşra üniversitesinde 2 yıldır 33a'lı araştırma görevlisiyim. Kadromun bulunduğu anabilim dalı başkanı tarafından 1.5 aydır üzerimde mobbing uygulanıyor. Eylülde bitecek olan 1 yıllık sözleşmemin yenilenmesi için gerekli evraklarda hakkımda olumsuz görüş bildirdi. Bölüm başkanı ise olumlu görüşünü bildirdi. Dekanlık anabilim dalı başkanından gidip özür dilemem ve ne yapıp edip olumlu görüş vermeye ikna etmem konusunda benimle konuştu. Zira bu belgeleri bu şekilde rektörlüğe göndermek istemediklerini ifade ettiler. Uğradığım hakaret ve tehditlere karşılık özür dilemek ve ikna etmek istemiyorum. Sadece anabilim dalı başkanının lafıyla sözleşmemi yenilememe gibi bir durumları olabilir mi?

Ink Bottle

Moderator
Merhaba, bir taşra üniversitesinde 2 yıldır 33a'lı araştırma görevlisiyim. Kadromun bulunduğu anabilim dalı başkanı tarafından 1.5 aydır üzerimde mobbing uygulanıyor. Eylülde bitecek olan 1 yıllık sözleşmemin yenilenmesi için gerekli evraklarda hakkımda olumsuz görüş bildirdi. Bölüm başkanı ise olumlu görüşünü bildirdi. Dekanlık anabilim dalı başkanından gidip özür dilemem ve ne yapıp edip olumlu görüş vermeye ikna etmem konusunda benimle konuştu. Zira bu belgeleri bu şekilde rektörlüğe göndermek istemediklerini ifade ettiler. Uğradığım hakaret ve tehditlere karşılık özür dilemek ve ikna etmek istemiyorum. Sadece anabilim dalı başkanının lafıyla sözleşmemi yenilememe gibi bir durumları olabilir mi?

İhtimal dahilinde mi derseniz evet ama burada son karar mercii rektörlük tabii. Özellikle anabilim dalı başkanı rektörlükte de hatrı sayılır biriyse bu durum ihtimal dahilinde diye biliyorum ben.

Bu arada "lafıyla" demişsiniz ama benim yazınınızın ilk kısmından anladığım kadarıyla hoca resmi evrakla olumsuz görüş bildirmiş.

Son düzenleme:

beyaaz

Öğrenci
Merhabalar, benim işe ilk girişimden 1 yıl sonra sözleşmem yenilendi ve 3 yıllık atamam tekrar yapıldı. Sözleşme yenilenmesinde önemli olan hususlar;
geçmiş dönemde akademik ilerleyiş(makale, seminer, kongre, vs.)
bölüm ve fakülte içerisindeki iş arkadaşları ve ekip ile uyum
Memuriyet vasıflarını yerine getirebilme,
Nazmi hocamında dediği gibi yüz kızartıcı, ahlaksal bir problem yaşanmamış olması.

Oldboy

Akademikpersonel.org
Mevzuat Bilgi Sistemi

İlgili yönetmelik burada, bu tarz durumla karşılaşan arkadaşların baştan sona okumasını tavsiye ederim, illegal uygulamalarla karşı karşıya kalıp boşuna üzülmeyin. Sözleşme yenilenmesinde bölüm başkanı olumsuz görüş belirttiği takdirde, iddiada bulunduğu konularda, öncelikle yönetmeliğe göre disiplin soruşturması açılması gerek. Uyarı, kınama, aylıktan kesme gibi adımlar uygulanmadan direkt olarak kadro ile ilişiğin kesilmesi için:

Aşağıdaki disiplin suçlarını işleyenlere kamu görevinden çıkarma cezası verilir. Kamu görevinden çıkarma cezası alanlar yükseköğretim kurumlarında öğretim mesleğini icra edemezler.

Kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
a- İdeolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak; boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak,
b- Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları iş yerine veya iş yerindeki eşya üzerine yazmak, resmetmek ve asmak, teşhir etmek veya sözlü ideolojik propaganda yapmak,
c- İzinsiz veya kurumlarınca kabul edilebilir özrü olmaksızın bir yıl içinde toplam olarak devamlı statüde olanlar için 20 gün göreve gelmemek, kısmi statüde olanlar için 80 saat devamsızlık göstermek,
ç- Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerinin verdiği görev veya emirleri yerine getirmemek,
d- Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşlarına veya öğrencilere fiili tecavüzde bulunmak,
e- Kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,
f- Yetki almadan gizli belgeleri açıklamak,
g- Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
ğ- Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak,
h- 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna aykırı fiilleri işlemek,
ı- Kanun dışı kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlarda faaliyet yapmak veya yardımda bulunmak,
i- Yükseköğretim kurumlarının çalışmalarını sekteye uğratacak nitelikte bir disiplin suçuna üniversite öğrencilerini veya mensuplarını teşvik veya tahrik etmek,
j- Uyuşturucu madde kullanmak,
k- İş yerinde veya bağlı yerlerde, arama, herhangi bir kimsenin eşyasına el koyma, bilerek postalarını açma ve benzeri eylemleri düzenlemek, başkalarını bu yolda kışkırtmak veya bu gibi eylemlerde görev almak,
l- Tehditle bir kimseyi veya grubu suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya yahut yalan beyanda bulunmaya veya yalan delil göstermeye veya suçu yüklenmeye zorlamak veya zorlamaya kışkırtmak,
m- Haksız edindiği mal varlığını gizlemek ve kurumu yanıltmak amacıyla mal beyanında bulunmamak ya da aynı amaçla gerçeğe aykırı mal beyanında bulunmak, haksız mal edinmek, mal varlığı ile geliri arasında uygunsuzluk olması halinde mal varlığının kaynağını açıklayamamak,
n- Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek.

Ek olarak; savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. Sizin de iddiada bulunulan konularda kendinizi savunma hakkınız var.

senezgi

Öğrenci
Nazmi Hocam Merhaba,

33/a kadrosunda yer alan araştırma görevlilerinin yüksek lisans eğitimlerini tamamlaması fakat doktora eğitimlerine başlayamaması/kabul almaması durumunda okul ilişiği keser mi? Çok teşekkür ederim

goggles

Araştırma Görevlisi
Yakinda normal 33a lari da 50d ye cevirirler kesin oypliler gibi.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

A

Akademik Forum

Guest
Tanıdığım birinin ayni durum başına gelmiş. Keyfi olarak yenilememiş rektör. Olay mahkemelik olmuş. Önce bölge idare mahkemesi aras. Gor ü haksız bulmuş. Ama karar danıştaydan dönmüş. Arş. Gor. ayni rektor zamaninda geri dönmüş. Şuan o arş gor docent. Isim veremem ama durum bu. Mahkeme sureci 2.5 yil surmus.

A

akademik mağdur

Guest
merhaba dosya sonucu ne olmuş, hangi mahkemede ne davası açılmış biraz bilgi verir misiz acaba?