33/A'lının Başka Üniversitede Görevlendirmesiz Doktora Yapmasına YÖK ne diyor?

AcaPers

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,
Benzer konular içinde ve Internette tam bir cevap bulamadığım bir konu var. Birkaç kişiden (enstitü'de görevli) 33/A'lı olan araştırma görevlilerinin başka bir üniversitede doktora yapması ile ilgili YÖK'ün bir görüş beyanı olduğu, burada da ar.gör. doktora yapacaksa 35 ile görevlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir beyan olduğu söyleniyor fakat bu yazı Internette bulunmuyor. Daha detaylı bir araştırma da yaptım. Örneğin 2001, 2004 gibi çok eski tarihlerde sırf bu gerekçe gösterilerek bazı öğretim görevlisi ve okutmanların lisansüstü eğitim yaptığı yerle ilişiği enstitü tarafından kesilmiş (çalıştıkları kurum sorun etmediği halde enstitü kayıt silmiş). Üstelik hukuki sürecin sonunda Danıştay enstitüleri haklı bulmuş. UYAP'ın emsal karar sitesinden Danıştay'ın 2005/33, 2005/480, 2004/1224 sayılı kararlarına bakılabilir. Ekte iki örnek karar da yükledim. Yalnız bunun araştırma görevlileri için geçerli olup olmadığını doğrulatamadım. Bazıları bunun çok eski olduğunu, sonradan değiştini, bazıları araştırma görevlileri için de YÖK'un buna benzer kararı olduğunu ama sonradan "bu sadece ÖYP'liler için geçerlidir" şeklinde düzeltme yaptığını söylüyor forumlarda. Pratikte git-gel ile işlerin yürütülebildiğini biliyoruz. Böyle bir yasak da hiçbir kanunda zaten yok ama Enstitü isterse var olduğu söylenen bu görüşe göre kayıt silmiş geçmişte (ör.gör ve okutmanlar için). 33/A'lı araştırma görevlileri için durumun ne olduğunu, YÖK'ün bu konudaki güncel tutumunu, örneklerini bilen var mı? YÖK'den bilgi çok geç geliyor bu konularda.

Ekli dosyalar

• 8. Daire 2003:4519 E., 2004:1224 K. o?r.go?r..pdf
    43.2 KB · Görüntüleme: 13
  • 8. Daire 2004:999 E., 2005:33 K. okt..pdf
    70.6 KB · Görüntüleme: 12

finduilas

Profesör
Arkadaşlar merhaba,
Benzer konular içinde ve Internette tam bir cevap bulamadığım bir konu var. Birkaç kişiden (enstitü'de görevli) 33/A'lı olan araştırma görevlilerinin başka bir üniversitede doktora yapması ile ilgili YÖK'ün bir görüş beyanı olduğu, burada da ar.gör. doktora yapacaksa 35 ile görevlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir beyan olduğu söyleniyor fakat bu yazı Internette bulunmuyor. Daha detaylı bir araştırma da yaptım. Örneğin 2001, 2004 gibi çok eski tarihlerde sırf bu gerekçe gösterilerek bazı öğretim görevlisi ve okutmanların lisansüstü eğitim yaptığı yerle ilişiği enstitü tarafından kesilmiş (çalıştıkları kurum sorun etmediği halde enstitü kayıt silmiş). Üstelik hukuki sürecin sonunda Danıştay enstitüleri haklı bulmuş. UYAP'ın emsal karar sitesinden Danıştay'ın 2005/33, 2005/480, 2004/1224 sayılı kararlarına bakılabilir. Ekte iki örnek karar da yükledim. Yalnız bunun araştırma görevlileri için geçerli olup olmadığını doğrulatamadım. Bazıları bunun çok eski olduğunu, sonradan değiştini, bazıları araştırma görevlileri için de YÖK'un buna benzer kararı olduğunu ama sonradan "bu sadece ÖYP'liler için geçerlidir" şeklinde düzeltme yaptığını söylüyor forumlarda. Pratikte git-gel ile işlerin yürütülebildiğini biliyoruz. Böyle bir yasak da hiçbir kanunda zaten yok ama Enstitü isterse var olduğu söylenen bu görüşe göre kayıt silmiş geçmişte (ör.gör ve okutmanlar için). 33/A'lı araştırma görevlileri için durumun ne olduğunu, YÖK'ün bu konudaki güncel tutumunu, örneklerini bilen var mı? YÖK'den bilgi çok geç geliyor bu konularda.
Gorevlendirme icin herhangi bir zorunluluk yok. OYPliler icin vardi o, simdi o bile muamma. Gorevlendirme konusu universitenin insiyatifinde.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

Konuya açıklık getireyim o dediğimiz tarihlerde YÖK öğretim görevlisi ve okutmanların kendi üniversitelerinden başka bir üniversitede lisansüstü eğitim yapmasını yasaklamıştı. Ona dayanarak enstitüler kayıt silmişti. Araştırma görevlileri için geçerli değildi. Sonuçta araştırma görevlisi kadrosu öğretim üyesi yetiştirme kadrosudur. Zaten lisansüstü eğitim akması gereklidir. Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise ders vermekle görevlidirler. Bu nedenle lisansüstü eğitim yapmaları beklenmiyordu. Hatta enstitüler araştırma görevlilerinden öğrenim harcı almayıp öğt.gör ve okutmanlardan harç alıyordu.
Bugün okuduğum bir habere göre Konyadaki Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinin enstitüleri üniversitesinden izin yazısı bumunmayan araştırma görevlilerknin lisansüstü başvurularını kabul etmiyormuş.

Son düzenleme:

pepsiadam

Öğrenci
Hocam böyle durumlarda ilk olarak sözkonusu Enstitü'nün, daha sonra da bu Enstitü'nün yer aldığı Üniversite'nin Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ni incelemek lazım.

YÖK'ün çatı yönetmeliğinde 33a statüsündeki araştırma görevlilerinin başka üniversitelerde lisansüstü öğrenime başlayamayacağı gibi bir ibare bulunmamakla birlikte bazı Üniversitelerdeki ana yönetmelik bu durumun kontrol ve karar mekanizmasını şuna benzer bir madde ile ilgili enstitüye bırakıyor:

Diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlileri, ilgili enstitünün başvuru ve kabul koşullarını sağlamaları kaydıyla ilgili mevzuat hükümlerine göre lisansüstü programlara kabul edilir.

Bu maddeye istinaden o Enstitü de kendi yönetmeliğine eklediği bir madde ile başka üniversitelerin 33a araştırma görevlilerini 35 madde ile görevlendirme almadan (bunun mevzuatında da "ilgilinin kadrosunun bulunduğu kurumun resmi onayı olmadan" şeklinde bir ibare var) kaydını yapmamayı meşrulaştırmış oluyor.

Cümle içinde kullanayım ki pekişsin: Bkz. Anadolu Üniversitesi

eskilerden biri hocamın bahsettiği;

Bugün okuduğum bir habere göre Konyadaki Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinin enstitüleri üniversitesinden izin yazısı bumunmayan araştırma görevlilerknin lisansüstü başvurularını kabul etmiyormuş.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, konuyla ilgili uygulamayı eleştirerek haberleştiren memurlar.net sitesine şöyle bir açıklama yapmış:

Araştırma görevlileri 2547 sayılı YÖK Kanunu çerçevesinde yetiştirilmek üzere alınan hem öğrenci statüsünde, hem de memur pozisyonunda olan görevlilerdir. Öğrencilik statüleri ülkemizin ve üniversitelerin insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere planlanır. Bu öğrencilerin kendi kurum onayı ve bilgileri olmadan başka yükseköğretim kurumlarına başvurarak kendi uygun gördükleri eğitimi almaları Türk yükseköğretim planlaması için uygun olmayabilir.
Ayrıca kendi üniversitesi dışında, başka şehirde, başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü eğitimi kendi üniversitesinin onayı haricinde sürdürmesi de mümkün değildir. Zira lisansüstü eğitim tam zamanlı yürütülen, sürekli olarak danışmanı ve anabilim dalı ile iletişim halinde sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Bu sebepten ötürü diğer pek çok üniversitenin lisansüstü öğrenci alım ilanlarında da benzer sınırlamalar ve tanımlamalar bulunmaktadır.
Ayrıca; öğretim elemanı yetiştirme sürecinin yürütülmesi için YÖK Kanunu 35. Maddesinde gerekli kolaylıklar sağlanmıştır. Bir Üniversite Adına Bir Diğer Üniversitede Lisansüstü Eğitim Gören Araştırma Görevlileri Hakkında Yönetmelik'in Öğretim Elemanı Yetiştirilmesi bölümünde yer alan 4. Maddesine göre Araştırma Görevlilerinin başka üniversitelerde lisansüstü eğitim yapmak üzere kadroları başka bir üniversiteye tahsis edilebilmektedir.
Yazınızda ifade edilen hususların zıddına, üniversitemiz başka üniversitelerin öğretim elemanlarını yetiştirme noktasında özel olarak çaba sarf etmektedir. Halihazırda üniversitemiz lisansüstü programlarında çok sayıda Araştırma Görevlisi eğitimlerini devam ettirmektedir. Bütün bu nedenlerle, başka üniversitelerde görev yapmakta olan Araştırma Görevlileri, kendi üniversitelerinin onayı ve bilgisi dahilinde üniversitemizde lisansüstü eğitimlerini sürdürebilirler."
Üniversite tercihlerinin yapıldığı bir dönemde hakkımızda oluşacak yanlış algı ve anlamaları gidermek ümidiyle yukarıdaki açıklamalarımızı yayınlamanızı talep eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Son düzenleme: