35 yaşına kadar yüksek lisans bitirme zorunluluğunu tam olarak açıklayabilecek var mıdır?

cloudly

Öğrenci
Arkadaşlar 30 yaşına giriyorum yüksek lisansa 30 ya da 31 yaşında başlamış olacağım ve haliyle çok stresliyim.Akademisyen olmak istiyorum, yüksek lisansı 35 yaşına kadar bitirme zorunluluğu tam olarak nedir acaba? Sadece bitirmemiz yeterli mi ya da böyle bir şey yok mu ve bitirdikten sonra hemen bir bir okula girip akademsiyenliğe başlamamız mı gerekiyor.Bir de biraz araştırmama rağmen hala öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi arasındaki farkları tam anlayabilmiş değilim.Konu bununla da alakalı biraz sanırım. Biri açıklayabilir mi lütfen.Bu saatten sonra yüksek lisans yapıp akademisyen olma isteğim hayalden mi ibaret acaba diye düşünüyorum.

finduilas

Profesör
35 yasina kadar yuksek lisansi bitirme gibi bir zorunlulugunuz yok. Arastirma gorevlisi olmak icin yas siniri var, 35 yasindan sonra arastirma gorevlisi olamazsiniz. Akademisyenlik sadece arastirma gorevliliginden ibaret olmadigindan ogretim gorevlisi ya da ogretim uyesi ya da okutman/uzman olarak da akademisyen olabilirsiniz. Ogretim gorevlisi olmak icin ya 2 yillik deneyiminiz (4 yillik okulda 5 yil) ya da yuksek lisans mezunu olmaniz gerek. Ogretim uyesi olabilmek icin de doktora mezunu olmaniz gerek.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

cloudly

Öğrenci
Ben yüksek lisans sonrası önce araştırma görevlisi olunur sonra yar. doç. şeklinde devam edilir şeklinde sanıyordum.Bizde Abd benzeri ülkelerde olduğu gibi gerçekten araştırma görevlisi kavramı var mı ki?Tek işi araştırma olan ders vermeyen vs. Şahsen kendi okulumda böyle bir şeye rastlamadım sanki sadece kağıt üzerinde öyle gibi. Şu araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, üyesi arasındaki farkları tam olarak anlayabileceğim bir yazıvar mıdır acaba? Ve dediğinize göre araştırma görevlisi olmak için 35'e kadar yl bitirmek yetmiyor göreve başlamış olmak gerekiyor sanırım?

finduilas

Profesör
Ben yüksek lisans sonrası önce araştırma görevlisi olunur sonra yar. doç. şeklinde devam edilir şeklinde sanıyordum.Bizde Abd benzeri ülkelerde olduğu gibi gerçekten araştırma görevlisi kavramı var mı ki?Tek işi araştırma olan ders vermeyen vs. Şahsen kendi okulumda böyle bir şeye rastlamadım sanki sadece kağıt üzerinde öyle gibi. Şu araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, üyesi arasındaki farkları tam olarak anlayabileceğim bir yazıvar mıdır acaba? Ve dediğinize göre araştırma görevlisi olmak için 35'e kadar yl bitirmek yetmiyor göreve başlamış olmak gerekiyor sanırım?
Yrd. Doc. olmak icin arastirma gorevlisi olmaniz gerekmiyor, doktorayi bitirmeniz ve sartlari saglamaniz yeterli. Arastirma gorevlisi tam da o soylediginiz sey, derslere girmez, arastirma uzerine calisir. Ogretim gorevlisi derslere girer. Ogretim uyesi de ayni sekilde. Ogretim uyesi ile ogretim gorevlisi arasindaki fark, ogretim uyesi olabilmeniz icin doktora bitirmeniz gerekir. (Ogretim uyesi=yrd. doc., doc., prof.)

Arastirma gorevliligi ile yuksek lisansin bir alakasi yok, haliyle 35ten once yl bitirmenizin bir onemi yok evet. 35ten once aras. gor. olarak atanmis olmaniz gerekiyor.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

A

Akademik Forum

Guest
Finduilas cevaplar için teşekkür ederim.
symo++ bahsettiğiniz kişiyle mutlaka iletişime geçeceğim.Dediğiniz gibi aslında internetten de gerekli bilgileri bulabilirim ancak deneyimi olan birinin yazdıkları çok daha önemli.Soruya cevap olarak çeşitli önerileri olabilir ve bu işime yarayabilir.. Mesela 35'ten sonra da başlayabiliriz ancak bu okula girmemizi zorlaştırır mı veya hocalarla iyi ilişkiler içerisinde olmadan bir yerlere girebilmek cidden zor mu gibi şeyleri merak ediyorum.Ya da hangi okulda işleyiş nasıldır gibi deneyimli olanların vereceği cevaplar çok daha önemli. Biraz da o nedenle soruyorum zaten.Sorunun bir başka nedeni de yazdığınız gibi 35 sonrası yeni başlayanlar da çok var tarzı yazıları okuyup biraz kendimi rahatlatmak istemem sanırım:)

Teşekkürler.