Normal
TespitUzun yıllardır KPDS, ÜDS, YDS sınavlarına girmiş ve çoğunda 70 puanın üstü almış bir araştırmacı olarak, YÖKDİL sınavının zorluk derecesinin yeterli olduğunu düşünüyorum.Bu sınavların hiçbiri konuşma, dinleme ve yazma yeteneğini ölçmüyor. Yani adayın yabancı dile gerçek hakimiyetini tam olarak ölçmüyorlar. İleride bu sınavların yapılması gerektiğine inanıyorum. O yüzden çoğu akademisyenin dil puan yeterliliği var ama 3-5 kelimeyi bir araya getirip akıcı olarak konuşabilen akademisyen sayısı maalesef çok az. Bu durumda soruları en az kullanılan fiiller, isimleri, yapılar kullanmak vasıtasıyla zorlaştırmanın anlamı bence yok. Aday kendi dalında yaygın kullanılan fiil, isim, yapı vb. bilmesi yeterli bence.Bu sınav adayların kendi alanlarındaki yabancı dil yeterliliğini ölçtüğü için gayet tabi YDS sınavına göre daha kolay bir sınav. Geçmişteki ÜDS sınavlarına göre kolay gözükmesinin sebebi net cevaplı bazı kolay soruların olmasıydı. Özellikle gramer ve çeviri dışındaki soruların zorluk derecesi standart bir ÜDS sınavından farklı değildi hatta zordu. İstatistikler açıklandığı zaman görülecektir ki 50 puanı sınava girenlerin yine %40 dan fazlası geçemeyecektir. ÜDS sınavına göre orta seviye ingilizcesi olanların puanı yaklaşık 8-12 puan, iyi seviyeli olanların ise 5 puan artacağını düşünüyorum.
Tespit
Uzun yıllardır KPDS, ÜDS, YDS sınavlarına girmiş ve çoğunda 70 puanın üstü almış bir araştırmacı olarak, YÖKDİL sınavının zorluk derecesinin yeterli olduğunu düşünüyorum.Bu sınavların hiçbiri konuşma, dinleme ve yazma yeteneğini ölçmüyor. Yani adayın yabancı dile gerçek hakimiyetini tam olarak ölçmüyorlar. İleride bu sınavların yapılması gerektiğine inanıyorum. O yüzden çoğu akademisyenin dil puan yeterliliği var ama 3-5 kelimeyi bir araya getirip akıcı olarak konuşabilen akademisyen sayısı maalesef çok az. Bu durumda soruları en az kullanılan fiiller, isimleri, yapılar kullanmak vasıtasıyla zorlaştırmanın anlamı bence yok. Aday kendi dalında yaygın kullanılan fiil, isim, yapı vb. bilmesi yeterli bence.
Bu sınav adayların kendi alanlarındaki yabancı dil yeterliliğini ölçtüğü için gayet tabi YDS sınavına göre daha kolay bir sınav. Geçmişteki ÜDS sınavlarına göre kolay gözükmesinin sebebi net cevaplı bazı kolay soruların olmasıydı. Özellikle gramer ve çeviri dışındaki soruların zorluk derecesi standart bir ÜDS sınavından farklı değildi hatta zordu. İstatistikler açıklandığı zaman görülecektir ki 50 puanı sınava girenlerin yine %40 dan fazlası geçemeyecektir. ÜDS sınavına göre orta seviye ingilizcesi olanların puanı yaklaşık 8-12 puan, iyi seviyeli olanların ise 5 puan artacağını düşünüyorum.