Konuya cevap cer

Evet katılıyorum YDS kesinlikle zıvanadan çıkmış bir yöntemle hazırlanan ve dil bilgisi ölçmekten uzak bir sınav. Sırf puan kırmak için çok tartışmalı sorular sorulurdu. YÖK Dil sınavı bu bağlamda daha iyi ama, TOEFL  tarzı bir sınav hazırlanmalı. Bu sınavda başarılı olmayanlar elenmeli. İngilizce ders anlatmayacaklar  speaking ve listening kısımlarından muaf olabilir. Ama mutlaka reading ve writing kısmı olmalı. Özellikle writing kısmı akademik seviyede yetkinliği ölçmeli.

Bu arada ben YDS'den daha önce 85 ve 86,25 olmak üzere iki kez puan aldım. Daha iyisini alabilirdim ama  her sınavda da ilk çıkan oldum. YÖK dile girmemin amacı, daha dikkatli çözerek  95 üstü almaktı. Aldım! Görseli ekledim sonuç 98,750! 100 alamamam tesadüf oldu. Çok dikkatli olmama rağmen sınavı 40 dakika da tamamladım. Sınav bana şaşırtıcı derecede kolay geldi. Biraz daha zor sorabilirlerdi.  Lakin genel manada sınavı adil ve düzgün buldum. Umarım biraz daha zorlaştırıp dengeli bir sınav olarak devam ettirirler.

Sınav istatistiklerine bakınca gördüğüm herkes için kolay olmamış. Bu durum Türkiye'de üniversitelerdeki akademisyen olmak ya da olmuş olanların dünyadan kopukluğunu  yansıtıyor. Maalesef  İngilizce bilmeden akademisyen olunmaz ve olunmasına da engel olunmalı. Engel olunmadığı için akademik kalitemiz İngilizceden bihaber doçentler ve profesörlerin elinde. Bir çoğu İngilizce makale yazamamakta. Onu geçtim alanlarındaki konuları Türkçe kaynaklardan izlemekte. Bu kabul edilecek bir durum değil... Bunlardan daha kötüsü İngilizce makalelerini para ile yazdıran hocalar! Rezalet!

Umarım gelecekte, sınavlar daha adil ve İngilizce bilen ve bilmeyeni ayırt nitelikte olur. Varsa eğer FETÖ sayesinde sınavlardan soruları çalarak bir yerlere ulaşmış olanlar akademik dünyadan temizlenmeli..Türkiye artık bilim ve ilim üreten akademisyenler ile muhattap olmalı...