50/d yüksek lisans sonrası akıbet

mecheng0

Öğrenci
Merhaba, öncelikle kariyer hedefim Ar.Gör. olmak yeni mezun Makine mühendisiyim. Sorum şu; Yüksek lisansa başladıktan sonra ilk dönemimde 50/d ile atandığımı varsayarsak. Yüksek lisansımı azami süre içerisinde bitirdiğim takdirde, doktoraya başlayana kadar ki süre zarfında kadromun veya sözleşmemin iptali gibi bir olasılık var mıdır? Yani misal haziranda yüksek lisanstan mezun olup ilişik kesip, aynı sene eylülde, doktoraya başvurana ve tekrar lisansüstü öğrencisi olana kadar, geçen sürede iş garantim var mı?

Bir de ek madde 38'deki
"Yükseköğretim kurumları araştırma görevlisi kadrolarına atamalar, 33 üncü maddede belirtilen usule uygun olarak 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılır. Bu kapsamda atananlardan doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerini tamamlayanların en fazla %20’si doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların senatolarınca belirlenen ve Yükseköğretim Kurulunca onaylanan performansa dayalı kriterler çerçevesinde yardımcı doçent kadrolarına atanabilir." ifadesi ar.gör.'lerin %20'sinin kesin olarak yardımcı doçent kadrosuna atanacağı anlamını mı taşıyor? Bunun bir kriteri veya garantisi var mı acaba?

Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Tavsiyelerinize açığım, çok teşekkür ederim.

mecheng0

Öğrenci
Ek olarak, forumda yazılanlardan anladığım kadarıyla, 50/d kadrolarını lisansüstü öğrencilere verilen bir burs gibi değerlendirilmiş. Yalnız şu anda bazı akademik kadro ilanlarında sadece "ilgili bölümden lisans mezunu olmak" tek şart olarak gösterilmiş, yüksek lisans yapıyor olma şartı istenmemiş bir sürü güncel kadro ilanı var. Bu kadrolar eğer 50/d ise nasıl olur da lisansüstü öğrencilere tanınan bu kadro hakkında, yüksek lisans veya doktora yapıyor olma şartı aranmaz? Bu konu ve yukarıdaki sorularıma net bilgisi olup aydınlatabilecek olan var ise çok memnun olurum. Yukarıdaki sorularımla beraber birçok kişiye faydası olacağını düşünüyorum.

Mermaid92

Öğrenci
50d diye niye kadro var ki? Sağlık bırakmıyorlar ya, sen enstitü kadrosundasın buna hakkın yok şuna hakkın yok? E o zaman ben hiç akademisyen olmayayım. Pardon rahatsız ettim üniversitenizi.

I

iremm.06

Guest
50d problemmm

Arkadaşlar bu çok büyük bir problem. Bazı okullar doktora eğitimi olmasına rağmen devamına izin vermiyor.ilişik kesilecek diyorlar.

öznrylmz

Öğrenci
Arkadaşlar benim de merak ettiğim yüksek lisans şartlı açılan 50 d kadrolarında yüksek lisans bittiğinde aynı üniversitede doktora yapılmıyosa kadro ilişiği kesilir mi yani 50 d de görevlendirmeyle başka üniversiteye yollama olayı olmuyo mu

Mermaid92

Öğrenci
Arkadaşlar benim de merak ettiğim yüksek lisans şartlı açılan 50 d kadrolarında yüksek lisans bittiğinde aynı üniversitede doktora yapılmıyosa kadro ilişiği kesilir mi yani 50 d de görevlendirmeyle başka üniversiteye yollama olayı olmuyo mu

Hocam işte oluyor ama... YÖK izin veriyor 50dli ile 33alıyı ayırmıyor sadece 50dlilerde zorunlu hizmet oluşmuyor. Ama ne yazık ki enstitüler bu konuda kendi kurallarını dayatıyor. Bu konuda favorim YTÜ Fbe. Arkadaşlarımın bölümünde doktora programı da var ama enstitü Boğaziçi'ne yönlendiriyor, daha iyi akademisyenler çıkması için...