Acil! Tezde kitaptan makaleden alıntı yapmak

mevludo

Öğrenci
Arkadaşlar tezimi yazarken kafama takılan acil bir konu var örneğin bir makaleden veya kitaptan cümle almak istiyorum alacağım cümleörneğin BU olsun:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA (Mert,1998) belirtilmiş. Ben nasıl bir kaynak gösterebilirim Mert isimli yazara ve makalesine ulaşamadım kitaptan bu cümleyi alıp nasıl alıntı yapabilirim bir çok Yerde araştırdım anlamadım pek bişey

Ben mert isimli yazara ait olan cümleyi X kitabında gördüm bunu nasıl kullanabilirim çok acil yazarsanız memnun olurum.
 

BleuCheveluFill

Öğrenci
Hocam, o cümlenin/paragrafın kime ait olduğunu ya da kimden alındığını o elinizdeki kaynağı yazan paylaşması gerekirdi kaynakçasında. Paylaşmamışsa mecburen " (Akt. ....) " şeklinde belirtmelisiniz.

- - - Güncellendi - - -

Misal:

Mert şu konuda bunu belirtmektedir (alıntılayan/aktaran X, 2010: 34). Tezde APA kabul edilir mi bilmem.

mert,1998 şu konuda bunu belirtmektedir dese bile, kendi kaynakçasında Mert'inkini de vermesi gerekmez mi? Ama MErt'in hangi çalışması oldugu belli değil.
 

mevludo

Öğrenci
Hocam mutlaka belli kaynağı ama o kaynağa ulaşamadım ilk kaynağa ulaşamadım kitapta gördüm hem kitabın yazarını hemde kitabın yazarının alıntısını göstermem lazım
 

BleuCheveluFill

Öğrenci
Hocam mutlaka belli kaynağı ama o kaynağa ulaşamadım ilk kaynağa ulaşamadım kitapta gördüm hem kitabın yazarını hemde kitabın yazarının alıntısını göstermem lazım
Evet dediğiniz gibi olması gerek. Ben de öyle durumla çok karşılaşıyorum. Pek çoğu 1.kaynaktan aldığı alıntınin kaynağını kendi kaynakçasında vermediginden bizim kaynagi bulmamız zorlaşıyor. Ben arayıp bulamadığımda mecburen aktaran şeklinde belirtiyorum tez içinde ve kaynakcamda. Bu aktaran kişinin sorumsuzlugu işte. Metin içinde gösterdiği gibi, açık bicimde kaynakçada da göstermesi gerekir.
 

mevludo

Öğrenci
Modern kiraz yetiştiriciliğinde uzun boylu ve geniş hacimli ağaçlar arzulanmamaktadır. Çünkü kiraz
yetiştiriciliğinde birim maliyetler arasında en önemli girdi, hasattır. Bu nedenle yetiştiriciler, daha küçük
boylu ağaçları tercih etmektedirler. Bu amaca ulaşmak için kullanılacak en iyi yöntem, zayıf gelişenbodur
anaçların kullanılmasıdır. Bodur kiraz anaçları konusunda yapılan çalışmalar, özellikle Belçika ve
Almanya’da yoğunlaşmıştır. Belçika’da GM anaçları (Grand- Manil), Almanya’da ise Gisella-(Giessen)
ve Weiroot anaçları kullanıma sunulmuştur (Vercammen et al. 2006).

Arkadaşlar örneğin cümle bu ben bu cümleyi bir makaleden almak istiyorum arkadan kaynakçada

Vercammen J, Van Daele G, Vanrykel T (2006). “Use of gısela 5 for sweet cherrıes”. Sodininkystė Ir
Daržınınkyste. 2006. 25(3). 218-223.

kaynakçada bu şekilde gösteriyor ben ilk kaynağa ulaşamadığım için bunu nasıl belirtmeliyim
 

mevludo

Öğrenci
sadece metin içinde bu şekilde (Vercammen et al. 2006)

kaynakçada Vercammen J, Van Daele G, Vanrykel T (2006). “Use of gısela 5 for sweet cherrıes”. SodininkystÄ— Ir
Daržınınkyste. 2006. 25(3). 218-223. bu şekilde

Tabi ben kaynakçada belirtilen çalışmaya ulaşamadım ben bu cümleyi kullanıp hem makalenin adını hemde bu makaledeki kaynakçayı geçirmem gerekli ama kafam çok karıştı
 

BleuCheveluFill

Öğrenci
Hocam o halde bir sıkıntı yok. Mert demistiniz. Mert dediğiniz o paragrafı alintilayan elinizdeki calismanin sahibi miydi? Eger öyleyse, siz de bu yukarda yazdiginiz kaynağı kaynakcaniza alıp bir de aktaranin adıni ve o çalışmasının adını yazarsaniz.
 

mevludo

Öğrenci
Hocam mert örnek vermistim sadece elimde makale var ve makale bu alintiyi yapmis kaynak gosterip bnde kullanmak istyorum eger sizin dediginiz gibi olacaksa hem makalede belirtilen kaynagi yazacagim hemde makaleden aldgim icin makalenin adını yazacagim
 

orzabey

Öğrenci
Hocam, siz hangi kaynaktan istifade ediyorsanız onu göstereceksiniz kaynak olarak. Yararlandığınız kaynağın göstermiş olduğu kaynağı geçin; ancak ona da ulaşabiliyorsanız şayet bilgiyi ilk elden kayda geçirmek her zaman için daha iyidir.
 

pepsiadam

Öğrenci
"Alıntı zincirinde ulaşabileceğin en son kaynağı göstermen lazım" derdi danışman hocam. En sonuncunun hangisi olduğunu da kaynakça'dan değil, o kaynak elinizde ise ona göre teyit etmen lazım diye baya fırçalanmışlığım var .)

Ali Ahmet'in çalışmasından alıntı yaptı, Ahmet de Ayşe'ninkinden. Ayşe ise Fatma'dan almış.

Ali'den Fatma'ya doğru olan bu zincirde ulaşabildiğiniz en son kaynak hangisi ile onu kaynak olarak göstermelisiniz. Belki kulaktan kulağa oynar gibi üzerine ekleye ekleye geldi ve aslında Ali'nin alıntsının Fatma'nın dediği ile hiç alakası yok?

Bu farklılık Ali'yi sorumlu tutar, Fatma'yı değil..
 
Üst