acil- yüksek lisans ilişik kesilmesi ile ilgili

avdeniz

Öğrenci
merhabalar; 2014 yılı yüksek lisans kayıt tarihim. yönetmelik değişikliği sonrasında internetten yaptığım araştırmalar neticesinde YÖK ün görüşleri doğrultusunda sürelerin başlangıç tarihi 2016/2017 güz yarı yılı olduğu görüyorum. ancak üniversite yönetmeliğinde ders aşamasındakiler ve tez aşamasındakiler olarak ayırım yapıldı. ve tez aşamasındakilere 4 dönem verildi. şimdi YÖK ün görüşleri çerçevesinde 2 dönem daha hakkım var iken yönetmelik ile bu sürenin kısaldığını düşünüyorum. Tez savunmasına girdim ancak sürenin kısa olması sebebiyle düzeltme aldım düzeltmeleri yapamadım. Benimle aynı tarihte yani 2014 yılında kayıt tarihi olan kişilerin ise üniversitenin yönetmeliğine rağmen hala kayıtlarının devam ettiğini düşünüyorum. Sonuç olarak benimle aynı durumda olan arkadaşlar bu durumu yorumlamak için sizden yardım talep ediyorum.
Bana yönetmeliğe göre yanıt verdiklerinden sürem kısaldığı için yeterince hazırlanamadım, ancak benimle aynı konumda olan kişilerin hala devam ettiği ihtimaline binaen dava açmayı düşünüyorum. Şu an savunmaya girdiğim için (tarafıma verilen bilgi bu yönde savunmaya girdiniz artık yapılacak bir şey yok) süre bağlamında hakkım olsa dahi muhtemelen ilişiğim kesildi. Dilekçe ile başvurdum sonucunu bekliyorum.
Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.Kolaylıklar

avdeniz

Öğrenci
merhabalar öyp li değilim. üniversitede çalışmıyorum. yüksek lisans öğrencisi idim. yüksek lisans sürelerinin değişmesinden sonra tez aşamasında olduğum için 4 dönem hakkım olduğu söylendi.( yönetmelikte de bu şekilde belirtilmiş.) ben bu süreye uymak için tezi hazırladım savunmaya girdim düzeltme aldım ancak düzeltme işlemlerini yapamadım.haricen bilgi aldığımda savunmaya girmem sebebiyle ilişiğimin kesildiğini öğrendim.
sorun şurda başlıyor. ben benimle aynı durumda olan öğrencilerin 2 dönem daha hakkı olduğunu düşünüyorum. (şu anda benimle aynı durumda olan öğrencilerden tez savunmasına girmediği için devam edenler olduğunu düşünüyorum.) şu halde eğer bu hususu ispat edersem benim 2 dönem daha hakkım var iken yanlış bilgilendirme yüzünden tezi tam hazırlayamadan savunmaya girmeye bir anlamda zorlanmış oluyorum. eğer 2 dönem daha hakkım olsa idi ona göre daha iyi hazırlanma şansım olabilirdi.

- - - Güncellendi - - -

bir de sorum şu YÖK ün yazısı doğrultusunda tez aşamasın ve ders aşamasında olup olmadığına bakılmadan mı süreler hesaplanmalı? çünkü her üniversite okuduğum yönetmeliklerden anladığım kadarıyla bu durumu farklı yorumluyor? süreler ile ilgili yönetmelik değişikliği sonrasında örneğin x üni tez aşamasındakine 6 dönem verirken y üniversitesi 4 dönem veriyor. bu işin dayanağı ve doğrusu nedir?
teşekkür ediyorum şimdiden konu ile ilgili dava açmayı düşündüğümden katkılarınız benim için çok önemli ve kıymetli

Sekoloji

Öğrenci
merhabalar öyp li değilim. üniversitede çalışmıyorum. yüksek lisans öğrencisi idim. yüksek lisans sürelerinin değişmesinden sonra tez aşamasında olduğum için 4 dönem hakkım olduğu söylendi.( yönetmelikte de bu şekilde belirtilmiş.) ben bu süreye uymak için tezi hazırladım savunmaya girdim düzeltme aldım ancak düzeltme işlemlerini yapamadım.haricen bilgi aldığımda savunmaya girmem sebebiyle ilişiğimin kesildiğini öğrendim.
sorun şurda başlıyor. ben benimle aynı durumda olan öğrencilerin 2 dönem daha hakkı olduğunu düşünüyorum. (şu anda benimle aynı durumda olan öğrencilerden tez savunmasına girmediği için devam edenler olduğunu düşünüyorum.) şu halde eğer bu hususu ispat edersem benim 2 dönem daha hakkım var iken yanlış bilgilendirme yüzünden tezi tam hazırlayamadan savunmaya girmeye bir anlamda zorlanmış oluyorum. eğer 2 dönem daha hakkım olsa idi ona göre daha iyi hazırlanma şansım olabilirdi.

- - - Güncellendi - - -

bir de sorum şu YÖK ün yazısı doğrultusunda tez aşamasın ve ders aşamasında olup olmadığına bakılmadan mı süreler hesaplanmalı? çünkü her üniversite okuduğum yönetmeliklerden anladığım kadarıyla bu durumu farklı yorumluyor? süreler ile ilgili yönetmelik değişikliği sonrasında örneğin x üni tez aşamasındakine 6 dönem verirken y üniversitesi 4 dönem veriyor. bu işin dayanağı ve doğrusu nedir?
teşekkür ediyorum şimdiden konu ile ilgili dava açmayı düşündüğümden katkılarınız benim için çok önemli ve kıymetli

Sizin sürenizin hesaplanması şu şekilde olacak 2016 güz yarıyılından itibaren + 2 yılda ders dönemini bitirmiş olmanız gerekiyordu 2016 güz yarı yılından itibaren + 3 yılda yani bu yılın güz yarı yılında tezi yazıp vermiş olmanız gerekiyordu. Bu sebeple bu dönem veremediyseniz tezinizi, ilişiğiniz kesilmesi normaldir.

İlgili maddeyi atıyorum;

1-Tezli yüksek lisans programını bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırılmadığına bakılmaksızın dört yarıyılda ders dönemini, en çok altı yarıyılda ise tezi tamamlayamayanların,

avdeniz

Öğrenci
cevabınız için teşekkürler ancak;
1) 2016 yılında ders aşamam zaten bitmişti.
2) "2016 güz yarıyıldan itibaren +3 yıl da bitirmem gerektiğine ilişkin" : zaten benim sorum da bununla ilgili. Bana verilen bilgi 2018 bahar da son dönemim olduğu yönündeydi. o nedenle acele davrandım.daha fazla zamanım var iken bana daha az zamanım olduğu bilgisi verildi. ancak şu anki araştırmalarımdan bu bilginin hatalı olduğunu anlıyorum.
3)"Bu sebeple bu dönem veremediyseniz tezinizi, ilişiğiniz kesilmesi normaldir." : İlişiğim kesilme sebebi savunmaya girmem düzeltme almam ancak düzeltme süresinde tekrar savunmaya girememem olarak belirtildi. eğer daha fazla sürem olduğu konusunda bilgim olsa idi bu durum ortaya çıkmayacaktı. yani yarım dönem ya da ne kadar ise süre fazla zamanım olacaktı ve çalışmalarımı daha sağlam yapabilecektim.
4)eğer sizin belirttiğiniz gibi süre hesaplanacak ise ilgili üniversitenin yönetmelik hükümlerine göre tarafıma yanlış bilgi verildi demek oluyor.?çünkü tez aşamasındakilere 4 dönem verilir ibaresinde hesapladığımızda 2018 bahar dönemine denk geldiği (son dönemin bu olduğu) söylendi.

Son düzenleme:

avdeniz

Öğrenci
şu durumda dava açmayı düşünüyorum ancak argümanlarımı sağlamlaştırmak adına ne yapabilirim? hangi dönemin son olduğuna ilişkin yazılı bir başvurum olmadığı için bu konuda ispat aracım yok.

Sekoloji

Öğrenci
Şimdi yazdığımı tekrar okudum da yönetmelik 2016 + 3 yıl diye çıkmış. Yani sizin daha 2019 güz dönemine kadar süreniz olması gerekiyor. Bu durumu hukukçu bir arkadaşla paylaşıp yürütmenin durdurulması için acil karar aldırabilirsiniz. Daha önce forumda yazıldı, enstitüler keyfi uygulama yapıyor süre konularında diye ama siz bir araştırın bakalım belki şansınıza iptal olur. Eğer enstitü kararı bağlayıcı derlerse maalesef bana şunu demişlerdi bunu demişlerdi diyerek yazılı olmayan bir beyanatla bir yaptırım uygulatmanız zor görünüyor.

Burada asıl sorun tezin teslim edilip savunmaya girmesi ve reddedilmesi ve ilişiğin bu nedenle kesilmesi. Tezin son teslim edilme tarihi ile ilgili bir sınırlama olmakla birlikte , süreyi sonuna kadar kullanmama seçilebilir. Bu nedenle enstitünün süreye ilişkin yazılı bir cevabı yoksa, süre dolmadan önce enstitünün tezi teslime zorladığını ispat etmek zor olacaktır.

avdeniz

Öğrenci
görüşleriniz için teşekkür ediyorum. o kadar emeğim var bu işte. açacağım davayı kazanacağım. bu durumda olup dava açan arkadaşlar var ise katkılarını bekliyorum. teşekkürler