Af kapsamı ve tez uzatma süresi ve danışman hoca değişikliği

Arkeologferda

Öğrenci
Merhaba,
2013/2014 yılı yüksek lisans girişliyim. Ders dönemi bittikten sonra okula devam edemedim, 2017/2018 yılında bitirmek istedim, Danışman Hoca'mın her zamanki saygısız tutumları hedefimi engelledi. Aftan yararlanmak istedim, hala kayıtlıymışım, 18 Mayıs öncesi ilişiği kesilenler yararlanıyormuş. Ben bu tezi nasıl bitirebilirim? Ve başka Danışman Hoca yok bölümde, başka bölümden Hoca bulmam tavsiye edildi, Hoca bulsam acaba biterebilir miyim? Haklarımı öğrenmek istiyorum, öğrenci işleri panik halinde doğru düzgün yanıt dahi vermiyor. Danışman Hocam hakkında mobbing yaptığı için suç duyurusunda bulunacağım ayrıca... Lütfen ne yapmam gerektiğini söyler misiniz? Kayıt yenilemediğim halde okulda kayıtlıyım, harç da ödeyeceğim...
Teşekkürler

Son düzenleme:

Boquye

Öğrenci
Enstitünüz web sayfasında mevzuat bölümünde "LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ" bulunur. Bu yönetmelikte önce azami eğitim sürenizi öğrenerek öğrencilik hakkınızın ne zamana kadar sürdüğünü öğrenin. Daha sonra aynı yönetmeliğin "Danışman değişikliği" hakkındaki hükümlerine bakınız. Bu hükümler çerçevesinde işlem yapılacaktır. İlişik kesmeseniz de kayıt yenileme yapmasanız bile öğrencilik hakkınız azami süreler boyunca devam eder. Ancak dediğim üzere sorduğunuz sorunun yanıtlarını ilgili yönetmelik hükümlerinden bulabilirsiniz. YÖK tarafından yayınlanan bir çerçeve yönetmelik de var ancak üniversiteler kendi ihtiyaçlarına göre düzenlediklerinden farklı uygulamalar olabilir. Kolay gelsin.

Bu arada yanlış hatırlamıyorsam 2016 yılında azami süreleri sıfırlamıştı yani 2019 Bahar dönemine kadar öğrencilik hakkınız olsa gerek.

Son düzenleme:

Boquye

Öğrenci

agoodperson

Öğrenci
Hocam merhaba.

Benim bildiğim kadarıyla 2 dönem hakkınız kalmış. Bitiremezseniz ilişiğiniz kesilir.

Danışman değişiklikleri çok uzun ve zorlu süreçler. Birçok tarafın ikna olması ve imza atması gerekiyor. Doğrudur demiyorum ancak bazen koşullar bizleri "köprüyü geçene kadar" bazı şeyleri ne kadar güç olsa da idare etmek zorunda bırakıyor.

Yeni bir değişiklik olmadıkça aftan da yararlanamazsınız, o geçmiş. Hoca bulmam da zor diyorsunuz. Eminim denemişsinizdir ancak şu an tek çare "iletişim" olarak görünüyor. İletişime geçin, bunu da daha etkili bir şekilde yapmaya çalışın. Öncelikle mevcut danışmanınızla son bir kez iletişim kurmaya çalışın. Durumunuzu anlatın, gerekirse yalvarın, "egosunu kabul edin".

İki döneminiz kalmış, işiniz kolay değil. Ya bazı şeyleri sineye çekip, sabredip, tüm gücünüzle bu işi bitireceksiniz ya da tüm emekler boşa gidecek. Enstitülerde yüzlerce öğrenci kayıtlı, kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor.

Benim anlayamadığım nokta danışmanın tez yazmaya nasıl engel olduğu. Arkeolog olduğunuz için aklıma tek neden olarak danışmanın kazı başkanı olabiliceği ve kazı malzdmesini kullanmaya izin vermemesi geliyor. Bunun dışında tezi zaten öğrencinin kendisi yazar danışman değil. Danışman kontrol eder ve savunulabilmesi için onay verir ki tezi beğenmese bile sonuçta savunmaya girmesi için onay verecektir. Yani danışman konusu sosyal bilimlerde diğer alanlar uygulamalı bilimler kadar önemli değildir. Her şey öğrencide başlar ve biter. Siz danışmanınızı kafanıza takmadan oturun tezinizi planlayın ve en mükemmel şekilde yazıp önüne koyun ki onun da söyleyebileceği bir şey kalmasın.

A

Ahmet!!!

Guest
Tez Teslim Tarihi Esnek mi?

Arkadaşlar tez son teslim tarihi 24 haziran olarak kalmış aklımda meğersem 24 Mayıs'mış. Son dönemim bu, yani kayıt silinecek. Bayram tatili olduğu için telefonla okulda muhatap bulamadım, bilgisi olan var mı bu teslim tarihleri esnek mi, yani enstitü inisiyatif kullanıp teslim alabilir mi, yoksa süreci yök mü belirler?

fr86

Öğrenci
bu konu ile ilgili YÖK'ün yaptığı son açıklama memurlar.nette paylaşılmış: https://www.memurlar.net/haber/832990/yok-ten-lisansustu-egitimde-azami-sure-gorusu.html
Konuyla ilgili tezli yüksek lisans öğrenciliği süresinde sorun var başlıklı haber yapılmış: https://www.memurlar.net/haber/831228/tezli-yuksek-lisans-ogrenciligi-suresinde-sorun-var.html
Tez teslim tarihi konusunda mağdur olan birçok kişi olduğunu düşünüyorum, umarım mağduriyetler kısa sürede giderilir. Çözüm olarak atılma durumunda olanlar için tüm üniversite ve enstitüler için ortak bir tarih belirlenebilir ama en kısa zamanda tabi.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar tez son teslim tarihi 24 haziran olarak kalmış aklımda meğersem 24 Mayıs'mış. Son dönemim bu, yani kayıt silinecek. Bayram tatili olduğu için telefonla okulda muhatap bulamadım, bilgisi olan var mı bu teslim tarihleri esnek mi, yani enstitü inisiyatif kullanıp teslim alabilir mi, yoksa süreci yök mü belirler?

Tez teslim tarihi konusunda mağdur olan birçok kişi olduğunu düşünüyorum,çünkü her üniversitenin ve enstitünün tez teslim tarihi farklı. Bazı üniversitelerde tez teslimi için son tarih, sizinki gibi mayıs sonu, bazılarında haziranın ikinci haftası, bazılarında ise ağustos sonu. Umarım mağduriyetler kısa sürede giderilir. Çözüm olarak atılma durumunda olanlar için tüm üniversite ve enstitülerde ortak bir tarih belirlenebilir ama en kısa zamanda tabi.

Her üniversitenin tez teslim tarihinin farklı olması bence mağduriyet yaratmaz çünkü öğrencinin kendi üniversitesinin son teslim tarihini dikkate alması gerekir. Üniversitelerin her biri kendi akademik tarihlerini senatolarında belirler ilan eder.
Paylaşımını yaptığınız memurlar net yazısı ve YÖK genelgesi farklı bir duruma işaret ediyor. Tez tesliminden sonra savunmada verilen üç aylık sürenin azami süreye dahil edilmeyeceğini ilişkin.