Akademik Kariyer Yapmak?

yusufali60

Öğrenci
kastamonu üniversitesi radyo televizyon ve sinema 4. sınıf öğrencisiyim. akademik kariyer yapmayı düşünüyorum. bölümümün ilk mezunları olacağız bu sene. benim merak ettiğim bikaç şey var
1. araştırma görevlisi,okutman,öğretim görevlisi,öğretim üyesi arasındaki fark nedir.
2. örneğin araştırma görevlisi oldum daha da ilerlemek istemiyorum.ömür boyu araştırma görevlisi olarka devam edebilirmsiiyim veya okutman veya öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olarak.
3. üniversiteden mezun olduktan 1 yıl sonra da ales e girip lisans yaptıgım üniversitede akademik kariyere baslayabilirmiyim
4.bölümümün bizim üniversitedeki ilk mezunu olmak akademik kariyerde bir avantaj sağlar mı
5.yabancı dil şartı her üniversitede var mı yoksa üniversiteden üniversiteye değişiyor mu
6.yüksek lisans yaparken göreve baslanır mı veya bittikten sonra nasıl göreve baslanır
7.akademik kariyer basamaklarında maaşlar nasıl oluyor
not: bu konuda asırı bilgisiz oldugumu bu sorulardan da anlayabilirisniz. yardımınıza ihtiyacım var
 
A

Akademik Forum

Guest
ben az çok bilgilerimi paylaşayım kastamonuda okuduğun için hemşehrim sayılırsın , düzeltmeleri yapan olur ileri ki mesajlarda,

1.Araştırma görevlisi - yabancı dil şartı 50 + ales 70 puan üstü ve çoğu yerde de yüksek lisans yapıyor olmak koşulu ile üniversitelerin açtığı kadrolar ışığında başvurunu yaparsın , ön değerlendirme sonucunda bir sıralama yapılır (lisans ortalaması da bu sıralamaya etki eder) sonra mülakata çağrılırsın kazanırsan arş gör. sıfatıyla işe başlarsın.

okutman - bildiğim kadarıyla ingilizce bölümünü okuyanlardan seçiliyor.

öğretim görevlisi = arş gör. ünvanından farklı olarak yabancı dil istemez sadece ales puanı ve lisans ortalaması sıralamada önemi vardır. ayrıca senden deneyim de isterler bu deneyim yüksek lisansı bitirdi isen 2 yıl , doktora bitti ise 5 yıl olarak eklenir. genelde myo'larda çalışırsın.

öğretim üyesi = arş. gör - yrd doç , doç , prof , ord. prof bunların hepsi öğretim üyesidir.

2. ömür boyu arş görevlisi olarak devam edemezsin en geç 3 yıl boyunca yüksek lisansını bitirmek ve 6 veya 7 yıl içinde de doktoranı vermek zorundasın. genelde hocalarınla bir problem yaşamazsan sana yardımcı olurlar ve bitirirsin aksi takdirde arş görevin sona erer ( sözleşmeli isen ) , diğerlerinde bir süre olduğunu sanmıyorum.

3. sana tavsiyem boş zamanın varsa ales ve yds yi lisans hayatın boyunca halletmen daha sonra lisansın bittiğinde direkt yüksek lisansa başlayıp kadroların açılmalarını beklemen daha iyi olacaktır. ales veya yds için lisans bitirmene lüzum yok 1. sınıfta bile girebilirsin 5 yıl geçerliliği olan sınavlardır bunlar.

4. yüksek lisans için bir avantaj sağlayabilir , kendini sevdirirsen seni yüksek lisans öğrencisi olarak alırlar daha sonra kadro açabilirler puanların yeterli ise tabi ki .

5. yüksek lisans yapmak için üniversiteden üniversiteye yabancı dil şartları değişir. fakat arş görevlisi olmak için en az 50 puanın olması şart bazen bu 70-80 leri de bulabiliyor.

6.başlanır , sözleşmeli olarak arş görevlisi olabilirsin yüksek lisans boyunca alınacağın yazılır 50d ile fakat iyi çalışırsan kimse seni bırakmaz o üniversiteden doktoranı vermek için devam edersin. sonra yrd doç .... diye gider prof liğe

7.doğu taraflarında yaşam zor fakat maaş fazladır. batı da ise yaşam rahat fakat maaş biraz azalabilir. örnek araştırma görevlisi için doğu 4500 , batı 4200 gibi rakamlar değişiklik gösterebilir.

keşke yaşımız gençken bize de yol gösteren olsaydı :) inşallah istediğini başarırsın kolay gelsin.

B.G
 

efendi

Araştırma Görevlisi
Kardeşim öncelikle hayırlı bir gelecek diliyorum;
1- Araştırma görevlisi olursan doktora eğitiminden sonra yrd. doç- prof. gibi ünvanlara sahip olabilirsin. Ancak okutman ve öğretim görevlisinin ünvanı sabittir. Öğretmen gibi düşün.
2- Araştırma görevlisinin kendini geliştirme zorunluluğu vardır.
3-ister üniversite 4. sınıftayken girersin alese istersen mezun olduktan 3 sene sonra girersin farketmez. Ancak araştırma görevlisi olabilmek için 33 yaşını geçmemiş olman gerekiyor
4-Evet önemli bir avantajdır.
5-Araştırma görevlisi olabilmek için min 50 yabancı dil şartı vardır. Okutman ya da öğretim görevlisinde yabancı dil şartı aranmaz
6-açılan kadronun şartlarına göre değişir. mesela şartta yükseklisans yapıyor olmak şartı olabilir
7-doğu ile batı arasında değişir bu rakam. Araştırma görevlisi maaşları batıda 4 civarı iken doğuda bu rakam 5 500 e kadar çıkar.
 
A

Akademik Forum

Guest
Düzeltme
1. Mülakat değil yazılı sınav
Okutman yalnız yabancı dil değil tarih ve türk dili mezunları da okutman olur.
MYO öğretim görevlilerinde yabancı dil gerekli değil. Fakültedeki öğretim görevlisi için gerekli.
Öğretim üyesi yrd. doç. ünvanından başlar. Arş. gör. öğretim üyesi yardımcısıdır.
2. Bütün arş. görevlileri sözleşmelidir. 33alılarkadro karşılığı sözleşmeli, 50d lisansüstü bursu niteliğinde sözleşmelidir. 33alılar lisansüstü eğitimi bittiğinde göreve devam eder 50dliler lisansüstü öğretimi bittiğinde görevine son verilir.
 

yusufali60

Öğrenci
cevaplarınız için çok teşekkür ederim fakat aklıma 1 2 soru daha takıldı0
1. peki 33a ve 50 d nedir.hangisine göre atanacagımız neye göre seciliyo
2. ben bu sene ales e girebilirim fakat yabancı dil kısmı hiç iyi değil.acaba bu yüzden önce askerliği falan aradan cıkartıp o arada ingilizceyi halledip yds ye girmem daha mantıklı olur mu yoksa başka bi öneriniz var mı?
3.öğretim üyesi olursak (yabancı dil olmadığı için) daha sonra yds den gerekli puanı yapıp araştırma görevlisi olrak devam edebilirmiyim
 
Son düzenleme:

Oldboy

Akademikpersonel.org
Forumda ilk kurulduğu günden bugüne kadar bu tarz sorulara yüzlerce defa cevap verildi. Keşke "bilgiye ihtiyacım var, acil" başlığını atmadan önce forumda biraz araştırma yapmış olsanız. Akademik kariyer yapmak araştırma yapmak demek, araştırma yapmak yerine alışkanlık olarak insanlara soru sormayı tercih ediyorsanız bu meslek size biraz zor gelebilir.
 

finduilas

Profesör
Kaldi ki verilen cevaplarin nerdeyse tamaminin yanlis oldugu dusunulurse arastirmanin onemi gercekten ortaya cikiyor.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk
 
Üst