Akademisyen Olmak İstiyorum Ne Yapacağım?

bu sene 18 mart üniversitesi fizik bölümünden mezun oldum ama bursada yaşadıgım için uludag üniversitesi için konusucam.merak ettiğim şey fizik haricinde hangi bölümlerden yüksek lisans yapabilceğim??
akademisyen olmak istiorm..bu konu hakkında fazla bi bilgim yok hangi yolları izlemeliyim..?
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Fen bilimleri alanında yüksek lisans yapabileceğiniz bölümler vardır ama bu başvuracağınız üniversiteye göre değişiklilik gösterir. Yüksek lisans ilanlarında yazar hangi bölümlerin nereye başvurabileceği. Ancak idealiniz akademisyenlikse kesinlikle lisans alanınızdan devam edin çünkü özellikle ÖYP ilanların neredeyse hepsi lisasn alanındadır. Ayrıca gireceğinzi sınavlar var ALES, KPDS veya ÜDS. Bu aralar sıanların başvuruları var onarı kaçırmayın şu anda yapabilecekleriniz bunlar sonrasında ilan takip edeceksiniz :) Ama önce puanları alın.
 

Öktem

Öğrenci
peki bu durumda öyp şeklinde mi akademisyen olmak daha mantıklı normal başvuru şeklinde mi akademisyen olmak mantıklı?
Çünkü ÖYP de belli bir süre sonra sözleşme biter ve sonrasında açıkta kalıp kalmayacağımız muammadır. Onun için ÖYP de gelecek ne kadar garantidir?
Bilgi verirseniz sevinirim...
 

dilarabulut

Öğrenci
akademisyenlik için araştırma yapıorum bende ....uludag ekonometri mezunuyum ...zonguldakta oldugum için y lisansı burda dusunuorum ...ing.eksiğim cok oldugu için kursa devam edıyorum suanda hatta yeni basladım sayılır kurları tmamlayıp toefla hazırlanmayı dusunuorum...sanırım y lisans için (karaelmas) ales ve sözlü mülakat gerekiyormus ...üds yi ise y lisansı yaparken verebiliyormussun...tabii y lisans alımında kendı yaptıgı bır ing sınavına tabii tutuyor sanırım...ama bunun oldukca kolay oldugunu duydum...bilemiyorum ne yapmam gerekıyor burası hakkında cok bılgım yok yardımcı olur musunuzzz :) !!!
 

iberya

Öğrenci
Benimde bir kaç sorum olacak

Sakarya eMBA işletme bitirdim şimdi akademisyen olma hayali kuruyorum ama kimse sorsam tezsiz yüksek lisans mezunları ikinci planda kalıyor diyorlar.Bu bir önyargı mıdır yoksa gerçekliği varmı ?

Bir diğer sorum ALES den 70 üzeri aldım diyeyim yine Sosyal bilimler alanında akademisyen, araştırma görevlivis için dil gereklimi? yoksa dil sadece doktora eğitimi için mi gerekli?
 

aDNA

Profesör
Arkadaşlar, akademisyenliğin gerçek yüzleri ile tanışmadıysanız sıralayım ona göre tekrar düşünün ama mutlaka SEVDİĞİNİZ MESLEĞİ yapın. Eş ve iş seçimi yüzünden ülkemizde insanlar mutsuz. Bu yaşlardaki ilk seçiminiz iş ve umarım hepiniz hakkınızda hayırlı olanı seçersiniz. Yapacaklarınız;

1) Öncelikle gerekli skorlara sahip olacaksınız. ÖYP veya Cari; olmazsa olmazınız kendi alanınızda ALES ( En az 70 puan) 'ten başarılı olmak.
2) Alt yapınız varsa Dilden geçer ( en az 50 Cari alımlar için) puanı almak. Yoksa kesinlikle ÖYP'yi düşünün fakat ALES'iniz 90 üzeri olmalı.
3) Skorlar varsa hemen alanınızda bir YL veya Bütünleşik Doktoraya kayıt yaptırın.
4) Eğer Cari alım düşünüyorsanız mutlaka TORPİL bulun. Yoksa benim gibi 11 yerde ilk 4 hatta ilk 8 de ( ÖYP 2010 alımlarında Cari alım uygulamasında 2 kadroya 26 kişi başvurdu. İlan şartı .... alanında mezun olmaktı. İlk 8 belli oldu en yakın rakibime 11 puan fark atmıştım. Alınan 2 kişi 6. ve 8. sıradaki önceden SEÇİLMİŞ arkadaşlardı. Sınavı yapan arkadaşlar üstün zekalı çıktılar, soruları önceden aldılar ve ben sınavdan 20 aldırılarak onlar da 90-80 alarak 1,5 ve 2,3 puanla kadroya yerleştiler 2 yıldır maaş almakta ve Yrd. Doc. olmaya yakınlar) olursunuz havanızı alırsınız. Ülkemizin hemen her ili havadar. Mardin, Sivas, İstanbul, Kırşehir benim havadar bulduğum iller. Sınav zamanı havamı da aldım geldim. Ettiğiniz masraf ve moral bozukluğu cabası.
5) Torpiliniz yoksa ÖYP alımları size uygundur fakat orada da Personel Daire Başkanlığınızla görüşün, eğer YL- Doktora yapıyor olma ile çıkarsa kadro ve siz 1 dönem dahi uzatsanız Anayasaya aykırı olarak genel şartları taşısanızda kadroyu alamayabilirsiniz. Ben 2012 alımlarında Ankara Üniv. kazandım ama buradan da HAVA mı aldım.

Özetle Havadar bir ülkedeyiz. LİYAKAT var denilen ÖYP de bile BİAT edenlere sorun yokken, skorları elinde bulunan biri olarak HAVA mı aldıysam bunları göze alın. Ya da her şeye susmayı ve BİAT etmeyi öğrenirim diyerek hemen hemen günümüzde her Hocanın yaptığı gibi bir Doçent olayım sizi yaktım diyerek alttan işinizi yürütün. İnanın Hocasına kin besleyip doçentliği aldığı ay sırt çeviren hatta dava açan Hocalarım oldu. Akademisyenlik gönül işi. İlk 10 yıl taban eti, son 20 yıl ( Allah ömür verirse) Yaban eti. Varsa özel sektörde veya başka devlet kurumunda öncelikle oraları düşünün. Ama benim gibi hırs yaparak ben de olacağım diyorsanız; Helal olsun derim ve başarılar dilerim...
 
Son düzenleme:
Merhabalar. Sorularıma en uygun başlık burasıydı, bir hatam olursa da affola.Akademisyen olmak istiyorum. Ales puanım 83. Önümüzdeki güz dönemi yüksek lisans için başvuru yapacağım ancak bu konuda çok bilgim yok. İstediğim üniversiteleri ve bölümlerin kontenjanlarını ve şartlarını takip ediyorum. Peki bu başvurular nasıl oluyor? Bir form mu dolduruluyor ya da herhangi başka bir şey? Cevap için şimdiden çok teşekkürler :)
 
A

Akademik Forum

Guest
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyorum. Eskiden beri akademisyen olmak istiyorum, bana şimdiden nasıl bir öneriniz olabilir acaba daha birinci sınıfım ve yabancı dilim biraz zayıf ama kursa başladım ne önerebilirsiniz ?
 
Üst