Akademisyen ve öğretmenliği hakkında genel bilgi

enes2072

Öğrenci
Merhabalar
Ben üniversite adayıyım. Üniversite mezunu olduktan sonra orada kalıp öğretim görevlisi veya akademisyen gibi olmak istiyorum. Ne kadar çok araştırsam da aradığım soruların cevabını bulamadım. Bu sitede bazı konuları görünce burada bulabileceğime inandım.
Sınıf öğretmenliği bölümünü okuduktan sonra o bölümle ilgili Üniversitede kalma şartları Ales yds şartları ortalamamın 4 oldugu takdirde direk Üniversitede kalıp öğretmenliğe başlama gibi bir durum var mıdır? Bu konularda birçok araştırma yaptım cevap bulamadım. Detaylı ve sade bir dille anlatabilir misiniz? Sınıf öğretmenliği okumak istiyorum ve daha sonra Üniversitede çalışmak istiyorum Bu bölümde kontenjan açıklığı var mı? Ve 4 ortalama yaparsam Okudugum Üniversitede görevli olmam için şartlar nedir
 

parafiskalite

Yardımcı Editör
Sımdı sıze en sade sekılde anlatmaya calısacagım. Unıversıtede ogretmen olunmaz, akademısyen olunur. Bunun da ıkı kosulu vardır, ya Ogretım Gorevlısı olunur ya da Arastırma Gorevlısı.
Ogretım Gorevlısı olmak ıcın, lısans+yuksek lısans ya da lısans+deneyım ıstenılır. Ales puanı ve dıploma notunuz ıle on degerlendırme yapılır, degerlendırmeyı gecersenız bılım sınavı yapılır, puanların yuzdelerı alınır ve basvuran kısıler arasında sıralama yapılır. Asıl ve yedek aday/adaylar belırlenır. Ogretım gorevlısı yuksekokullarda (2 yıllık) olunur (1 Ocak’tan ıtıbaren fakultelerde ogretım gorevlısı olmak ıcın doktora mezunu olmak gerekıyor) ve ders vermekle sorumludur.

Arastırma Gorevlısı olmak ıcınse, ales ve yabancı dıl sartı vardır. Derse gırmek gıbı bır zorunlulugu resmı olarak yoktur. 35 yas sınırı vardır.

Not ortalaması ıcın 4 gıbı bır sart yoktur fakat ne kadar yuksek olursa sızın ıcın avantajdır. Sıralamada 0.01 puan bıle sızı one gecırebılır.

Unıversıtede dırekt baslamaktan bahsetmıssınız, boyle bır sey yok, uygun sartları yerıne getırıp ılanları yok’un sayfasından takıp etmenız gerekır. Bu carı alım turudur. Sıze uygun ılan 1 ayda da cıkabılır 1 yıl sonra da.

Oyp ıle ılgılı bılgısı olan hocalarım da oyp hakkında bılgı verırse sevınırım. O konuya pek hakım degılım, yanlıs yonlendırmek ıstemem.

*Daha unıversıte adayıymıssınız, sız mezun olana kadar sıstem ne getırır bılemeyız. Suankı mevcut durum budur.
Son olarak not ortalamanızı yuksek tutmanızı tavsıye ederım, ales/yds gıbı sınavların puanlarını yukseltebılırsınız ama not ortalamanızın bır daha gerı donusu yok.
 
Son düzenleme:
Ben öyp ile ilgili ekleme yapayım. Öyp kaldırıldı. Öypye benzeyen öncelikli alan araştırma görevlisi geldi ki ihtisaslaştırılmış öyp de denilmekte. Ales yabanci dil ve not ortalamasına ek olarak mülakatla lisansüstü öğrencileri araştırma görevlisi oluyor ve belirlenen üniversitelerde yüksek lisans doktora yapılıyor.
Bu arada araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak gereklidir.
 


Bu alana bir cevap yazın...
Üst