Alan Dışı Orta Çağ Tarihi'nden Yüksek Lisans Yapmak

NoyanBey

Öğrenci
Arkadaşlar merhabalar;

Forumdaki tarihçi dostlarım bana bilgileri dahilinde fikir verebilirlerse çok memnun olurum.
Ben İngilizce Bankacılık ve Finans mezunuyum. Lakin alanımda ilerleme konusunda pek istekli değilim. Son 2-3 senede tarihe olan yoğun ilgimden dolayı Orta Çağ Tarihi'nden akademik kariyer yapmak istiyorum. Bu süre zarfında pek çok lisans öğrencisinin okuduğu eserleri okuduğumu düşünüyorum. Köprülü'den, Osman Turan'a, Kafesoğlu'ndan, Claude Cahen'e kadar. Lakin alan dışı olduğum için tercih edilmeme riskim beni çok endişelendiriyor. 3.20 ortalama ile mezun olup ALES'ten 83 aldım. Ama Osmanlı Türkçesi konusunda sıkıntı çıkabilir çünkü bunun bir eğitimini almadım, evde kendi imkanlarımla bir noktaya getirebildim ancak, hala da çalışıyorum. Bir dönem de Farsça'ya ihtiyacım olur diye kursuna gitmiştim lakin okul derslerimle çakıştığı için bırakmak zorunda kaldım. Görüldüğü üzere tarihin en zor alanı olan bu döneme ilgim büyük ama fırsatlarım çok olmadığından bu kadar yapabildim. Buradaki tarihçi akademisyen dostlarımız bana nasıl bir tavsiye verebilir?

Tarihçi değilim ancak birçok bölümün alan dışı kontenjan açtığını biliyorum. Zaten alan dışı öğrencileri bilimsel hazırlığa alınır. Orada eksikliklerinizi kapatabilirsiniz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

47

Moderator
Tarihin en zor alanı hakkında genel kanı Eskiçağ'dır :D Hatta iğrenççağ'da denir.

İlan şartlarının çoğunda Tarih ve Tarih öğretmenliği gibi bir alandan mezun olmak diyor. Bazılarında ise sade Ortaçağ'da yl yapmış olmak gibi ifadeler var.

Bazı insanlar gerçekten idelist ve ciddi biçimde elini taşına altına koyabilen başarabilir.

Size yol haritası önerim şu:

1: Tarih alanında sizin bölümden YL için alım yapabilen bir üniversite bulun.
2: Aynı zamanda Tarih alanında ikinci üniversiteye başlayın.
3: Bu süreç içerisinde dilinizi geliştirin.

3-4 yıl gibi bir süreniz var. Bu süre içinde hepsi başarılabilir. Malum sadece dil için bile çok ciddi zaman gerekiyor. Hem Farsça hem İngilizce öğrenirseniz lisans biter bitmez akademisyenliğe başlama şansınız olur.

A

Akademik Forum

Guest
Tarihin en zor alanı hakkında genel kanı Eskiçağ'dır :D Hatta iğrenççağ'da denir.

İlan şartlarının çoğunda Tarih ve Tarih öğretmenliği gibi bir alandan mezun olmak diyor. Bazılarında ise sade Ortaçağ'da yl yapmış olmak gibi ifadeler var.

Bazı insanlar gerçekten idelist ve ciddi biçimde elini taşına altına koyabilen başarabilir.

Size yol haritası önerim şu:

1: Tarih alanında sizin bölümden YL için alım yapabilen bir üniversite bulun.
2: Aynı zamanda Tarih alanında ikinci üniversiteye başlayın.
3: Bu süreç içerisinde dilinizi geliştirin.

3-4 yıl gibi bir süreniz var. Bu süre içinde hepsi başarılabilir. Malum sadece dil için bile çok ciddi zaman gerekiyor. Hem Farsça hem İngilizce öğrenirseniz lisans biter bitmez akademisyenliğe başlama şansınız olur.

Tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. İngilizcem'in iyi olduğunu düşünüyorum, bir süre teknik çalışmayla TOEFL veya IELTS verebilirim. Farsça'da ise çalışmam gerek ama zevk aldığım bir lisan.
Bunlarla birlikte lisans şartı aramayan programlara baktığımda şu anlık Marmara Türkiyat, özellerde ise Bahçeşehir ve Yeditepe mevcut. Şu anlık bunlar bende olmayan YDS'yi de aramıyorlar. Marmara'yı çok istiyorum. Orta Çağ alanındaki kadrosu çok sağlam ama yorumlara bakınca inanılmaz bir torpil ve adam kayırma olduğundan umudumu çok kaybettim. Onun dışında Bahçeşehir'e de sıcak bakıyorum, çünkü onun da bölüm başkanı Heath Lowry, bu adamdan ders almak çok isterim her ne kadar Osmanlı Kuruluş Dönemi'ni incelese de.
Bunlar dışında lisans okumam gerektiğini biliyorum, yl de istemese de ileride illa ki karşıma bu şart çıkacak. Bu sebeple birlikte götürebilirim. 2'sine de seneye başlarsam tam 4 sene de 2 program da bitmiş olur. Tabii bunlar işler yolunda gittiği taktirde. Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum.

47

Moderator
Tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. İngilizcem'in iyi olduğunu düşünüyorum, bir süre teknik çalışmayla TOEFL veya IELTS verebilirim. Farsça'da ise çalışmam gerek ama zevk aldığım bir lisan.
Bunlarla birlikte lisans şartı aramayan programlara baktığımda şu anlık Marmara Türkiyat, özellerde ise Bahçeşehir ve Yeditepe mevcut. Şu anlık bunlar bende olmayan YDS'yi de aramıyorlar. Marmara'yı çok istiyorum. Orta Çağ alanındaki kadrosu çok sağlam ama yorumlara bakınca inanılmaz bir torpil ve adam kayırma olduğundan umudumu çok kaybettim. Onun dışında Bahçeşehir'e de sıcak bakıyorum, çünkü onun da bölüm başkanı Heath Lowry, bu adamdan ders almak çok isterim her ne kadar Osmanlı Kuruluş Dönemi'ni incelese de.
Bunlar dışında lisans okumam gerektiğini biliyorum, yl de istemese de ileride illa ki karşıma bu şart çıkacak. Bu sebeple birlikte götürebilirim. 2'sine de seneye başlarsam tam 4 sene de 2 program da bitmiş olur. Tabii bunlar işler yolunda gittiği taktirde. Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum.

Tarih bölümü için Marmara'nın yaklaşımı biraz farklı, bilmeyen kayırma olarak algılıyor. Öğrenciler 2 sınıfta itibaren alan seçmeye başlıyor ve seçtikleri alanda ilerliyor. Zaten kadro güçlü, dolayısıyla lisans mezunu çoğu üniiversitenin yl hatta doktora seviyesinde oluyor. Bu bakımdan 2. sınıftan itabaren emek verdiği ve yetiştirmek için uğraştığı öğrencisine öncelik vermesi bence bir anlamada anlayışa karşılanabilir. Kendi öğrencilerinden mülakatta pek tolerans göstermediklerinide biliyorum.

Marmara Tarih'te Ortaçağ'da Gülay Öğün hoca var, onun gibi ikinci bir akademisyen şu gezegeni arasanız bulamazsınız. Eğer şansınız olursa çok şanslısınız demektir :D

NoyanBey

Öğrenci
Tarih bölümü için Marmara'nın yaklaşımı biraz farklı, bilmeyen kayırma olarak algılıyor. Öğrenciler 2 sınıfta itibaren alan seçmeye başlıyor ve seçtikleri alanda ilerliyor. Zaten kadro güçlü, dolayısıyla lisans mezunu çoğu üniiversitenin yl hatta doktora seviyesinde oluyor. Bu bakımdan 2. sınıftan itabaren emek verdiği ve yetiştirmek için uğraştığı öğrencisine öncelik vermesi bence bir anlamada anlayışa karşılanabilir. Kendi öğrencilerinden mülakatta pek tolerans göstermediklerinide biliyorum.

Marmara Tarih'te Ortaçağ'da Gülay Öğün hoca var, onun gibi ikinci bir akademisyen şu gezegeni arasanız bulamazsınız. Eğer şansınız olursa çok şanslısınız demektir :D

Hocam teşekkür ediyorum. Gülay hocayı biliyorum. Size bir sorum daha olacak. İnternette araştırmama rağmen yüksek lisans bilim sınavlarında ne tür sorular soracaklarıyla ilgili bir fikir edinemedim, bunun yanında mülakatta da bilgi ağırlıklı mı yoksa genel sorular mı sorar bir fikrim yok. Tecrübelerinize dayanarak beni aydınlatırsanız sevinirim.

47

Moderator
Hocam teşekkür ediyorum. Gülay hocayı biliyorum. Size bir sorum daha olacak. İnternette araştırmama rağmen yüksek lisans bilim sınavlarında ne tür sorular soracaklarıyla ilgili bir fikir edinemedim, bunun yanında mülakatta da bilgi ağırlıklı mı yoksa genel sorular mı sorar bir fikrim yok. Tecrübelerinize dayanarak beni aydınlatırsanız sevinirim.
Mülakatta alanına ve orada olanların alanına göre değişir. Bazı üniversitelerde (bir Akdeniz'dir) alakasız alandan sorular yöneltildiğini biliyorum. Marmara'nın mülakatında genel kültür sorulmuştu. Fakat önce öğrenci tanınır, dili var mı? ikinci dili var mı? niye bu alan tarzı gibi sorularla (Hacettepe) sorulur. Genel kültür işin içine dahil edenler az ama Marmara Tarih bunlardan biridir. Fakat her zaman aynı hocalar mı gelir, aynı tür sorular mı sorulur maalesef onunla ilgili bir istatistiğim yok.

cris holden

Öğrenci
marmara tarihe girmek için referans gerekir. kaldı ki alan dışından almaları pek mumkun değil. ancak ve ancak kıramayacakları bir referans olmalı veya anadal hocasının çok sevdiği biri olmalısınız.

sizin bankacılıktan iş bulmanın çok zor olduğu bir alana geçmek isteminize de çok şaşırdım. özellikle en az alımın olduğu ana dal... illaki tanışık olduğunuz tarih hocaları vardır, olmasa bu kadar elinizi taşın altına koymazdınız.

ne diyeyim, başarılar...

A

Akademik Forum

Guest
paseo mill road

marmara tarihe girmek için referans gerekir. kaldı ki alan dışından almaları pek mumkun değil. ancak ve ancak kıramayacakları bir referans olmalı veya anadal hocasının çok sevdiği biri olmalısınız.

sizin bankacılıktan iş bulmanın çok zor olduğu bir alana geçmek isteminize de çok şaşırdım. özellikle en az alımın olduğu ana dal... illaki tanışık olduğunuz tarih hocaları vardır, olmasa bu kadar elinizi taşın altına koymazdınız.

ne diyeyim, başarılar...
Bu alanda hiçbir tanıdığım yok, tamamen ilgi ve merakla alakalı. Marmara Üniversitesi alan dışından bu dönem öğrenci alımı yapıyormuş ama benim de ümidim yok açıkçası ancak Bahçeşehir Üniversitesi gibi özel üniversitelerde şansım olabilir. Yine de teşekkür ediyorum.

merhaba noyanbey;
İngilizce bir bölüm bitirmeniz dil konusunda sizi bir adım öne çıkarıyor en azından dil sorununu geçmediyseniz bile kısa sürede geçersiniz.
Tarih bölümünde yüksek lisansta olmazsa olmaz ders Osmanlıca'dır ve 1 yıl bilimsel hazırlık göreceğiniz için bunu da geçersiniz.
Gelelim giriş kısmına eğer ki ben ortaçağ çalışacağım diyorsanız Farsça ve Arapça (özellkle Arapça) bilmeniz gerekir ama Avrupa tarihine kayacaksanız İngilizce yetebilir ancak İtalyanca ve Fransızca da tavsiye ederim.
Bölünüz İktisat tarihi açısından oldukça da ideal olduğundan Yüksek Lisans yaparsınız. Girişte sorun olmaz ama bitirince kadro konusunda bişey diyemem. İyi bir hoca ile dikkate değer çalışma yaparsan kadro da bulursun. Hem iktisat hem orta çağ alanını yapmak isteyen pek yoktur.
Siz hangi şehirdesiniz ve hangi üniversitede yapmayı düşünüyorsunuz.

Ozmensafak37

Öğrenci
Merhabalar. Ben tarih ikinci sınıf öğrencisiyim. Bugüne kadar kafamda yüksek lisansta yeni çağ üzerine yoğunlaşmak varken bu sene okumuş olduğum bir iki kitap ve aldığım dersler neticesinde biraz da orta çağ konularına ilgi duymaya başladım. Sizce kalan iki sene boyunca hangisini seçmeliyim? Ve seçtiğim alan hakkında neler yapıp , üzerine bir şeyler koyabilirim?

gykeda

Öğrenci
Merhaba, ben de bu sene Tarihten yüksek lisans yapıyorum, alan dışı olarak giriş yaptığım için elbet bilimsel hazırlık almaktayım.
her üniversitenin her enstitünün hatta her hocanın öğrenciden beklentisi farklı olduğu gibi bulunduğum üniversite alan dışı giriş yapan tarih ve yakınçağ tarihi alanındaki hiçbir mülakatta Osmanlıca şartı aramadı.
yine de Osmanlıca biliyor musunuz? diye sormuşlardı mülakatımda. ben az çok bildiğim için matbu yazı okudum bir satır kadar sadece.
yine başka bir bölüm öğrencisi okumasına rağmen mülakattan geçememişti. özel öğrenci olarak katılıyor şuan.
demek istediğim başvuru şartları arasında zaten Osmanlıca bilmek diye bir durum olmadığı ve bu pek tabi ki bünyelerce değişir.

bilimsel hazırlık aldığınız dönemde Osmanlıca dersi zaten göreceksiniz. burada halledebilirsiniz. bence ikinci bir üniv olarak tarih okumanıza gerek yok diye düşünüyorum.
ayrıca bilimsel hazırlığınızı tamamladığınız taktirde bir sonraki sene Arapça, Farça, Rusça gibi derslerden birini alanınıza göre seçerek ilerleyeceksiniz.
elbette alan içi olanlara göre daha çok çalışmak daha iyi işler yapmak gerekecek.

Son olarak benim mülakatımda Genel Türk Tarihi bilgisi sorgulanmıştı. çok ayrıntılı sorular olmadığı gibi genel kültür içerir yapıdaydı ancak siz onu ayrıntılar ekleyerek zenginletşirebilirsiniz.