Alan Dışı Yüksek Lisans Hakkında!

By_57

Öğrenci
Merhabalar

Arkadaşlar daha önce mutlaka buna benzer sorular sorulmuştur. Ancak birçoğunu okuduğumda şahsi durumumla bazı farklılıklar olduğunu gördüğüm için ben de bir konu açma gereksinimi duydum. Öncelikle baştan başlamak istiyorum. Ben Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu biriyim. Önümüzdeki Eylül ayında alan dışı bir yüksek lisans programına kayıt olmak istiyorum. Aklımda bilişim alanındaki farklı bölümler var. Size sorularım ise, tezsiz yüksek lisansa başvuru yaparken bitirdiğimiz bölümün bir önemi var mı? Yoksa istediğimiz bir bölüme mi başvuru yapıyoruz? Ya da sizin tavsiye edebileceğiniz bir yöntem var mı? Benim için tezli ya da tezsiz olması çok bir önem arz etmiyor. Amacım alan dışı, dediğim gibi bilişim alanında herhangi bir üniversitede yüksek lisans yapmak, tabii ki ülkemizdeki iyi üniversitelerde de yapmak isterim. Ona artık kendim karar vereceğim. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden cevap verme nezaketi gösteren herkese çok teşekkür ederim.

Sağolun

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Hocam kesin olarak mezun olduğunuz bölümün bir önemi yok demek zor. Üniversiteler lisansüstü eğitiö için öğrenci talep ederken kriterler belirtiyorlar. Her üniversitenin kriteri de farklı oluyor tabi ki. Bildiğim kadarıyla mezun olduğunuz okulda alan dışı yüksek lisans yapabiliyorsunuz ancak bahsettiğiniz büyük üniversiteler İTÜ, ODTÜ gibi üniversiteler ise eğer o üniversiteler genelde mezuniyet dalı şartı koyuyorlar diye biliyorum. Yine de en iyi bilgiyi başvurmak istediğiniz okulların enstitü sayfalarını inceleyerek bulabileceğinize inanıyorum.
Başarılar.

By_57

Öğrenci
Selamlar

Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ama sonuçta tezsiz yüksek lisans değil mi? Konuyu üniversitelerin web sitelerinden araştırdım. Ama bir sonuç bulamadım.

Elifarpa

Öğrenci
Merhaba bende mimarlik bitirdim. Alan dışı olarak sosyoloji istiyorum. Akademisyen olarak devam etmek için. Alan dışı olarak yüksek lisans yaptığımda kadroya alınma ihtimalim nedir? Sizce bu imkanlı mi

parafiskalite

Yardımcı Editör
Merhaba bende mimarlik bitirdim. Alan dışı olarak sosyoloji istiyorum. Akademisyen olarak devam etmek için. Alan dışı olarak yüksek lisans yaptığımda kadroya alınma ihtimalim nedir? Sizce bu imkanlı mi

Kadro sartlarında ımkansız dıye bır sey yok aslında. Tek sart olarak “sosyolojı alanında yuksek lısans yapmıs/yapıyor olmak” yazarsa; basvurabılırsınız.
“Mımarlık bolumu lısans mezunu olmak ve alanında yuksek lısans yapmıs/yapıyor olmak” yazarsa basvuramazsınız.

Yuksek lısansa gelırsek, basvuracagınız unıversıtelerın sartlarına bakmak gerek. Alan dısı kabul edebılırler de, etmeyebılırler de.

Son düzenleme:
Kadroyu mimarlıktan mı istiyorsunuz sosyolojiden mi? Aslında parafiskalite'nin de dediği gibi imkansız diye bir şey yoktur. Lisans ve yüksek lisans aynı alandan olduğunda başvuru yapamazsınız. Araştırma görevlileri artık 50d kadrosunda olacaklarından lisanüstü öğrencisi olmanız gereklidir. Bu durumda yalnız sosyoloji alanında yüksek lisans yapıyor olmak şeklindeki ilanlara başvurabilirsiniz.
Öte yandan sizi araştırma görevlisi olarak kadroya almak isteyenler olursa mimarlık lisans ve sosyoloji yüksek lisans koşullu kişiye özel ilan verebilirler tabii imkansız diye birşey yoktur.

Z

Zynpzhracn

Guest
İyi günler ben de ilahiyat bitirdim ama türk dili ve edebiyatı alanında yüksek lisans yapmak istiyorum siz hangi üniversitedesiniz ve yüksek lisans başvurunuzu nasıl yaptıNız yardımcı olursanız sevinirim😇

akilah

Öğrenci
Merhabalar. Kamu yönetimi mezunuyum ve akademik kariyer planlamaktayım. Örgütsel psikoloji/ yönetim psikolojisi/ örgütsel davranış psikolojisi gibi alanlarda yoğunlaşmayı istiyorum. Ancak bu alanlarda yüksek lisans programları çok az üniversitede var. Marmara üniversitesini geçen sene denedim olmadı. Kültür üniversitesi iki senedir bölümü açmıyor. Bilgi üniversitesinde var ancak aşırı pahalı. Ben de psikoloji yüksek lisansına girip tezimi bu alanda yapabileceğimi düşündüm. Ancak böyle yapınca akademik kadroya doktora yapmadan girmemin imkansız olduğu söylendi. Konu hakkında bilgi ya da tecrübesi olan varsa ve paylaşabilirse inanılmaz mutlu olurum.
Şimdiden teşekkürler :)

E

Elif 21

Guest
Felsefe bölümü yükseklisans yapmak için kendi bölümü dışında diğer alanlardan da yükseklisans yapabilir mi örnek verebilir mısınız alan dışına

aktassa

Öğrenci
Merhabalar

Arkadaşlar daha önce mutlaka buna benzer sorular sorulmuştur. Ancak birçoğunu okuduğumda şahsi durumumla bazı farklılıklar olduğunu gördüğüm için ben de bir konu açma gereksinimi duydum. Öncelikle baştan başlamak istiyorum. Ben Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu biriyim. Önümüzdeki Eylül ayında alan dışı bir yüksek lisans programına kayıt olmak istiyorum. Aklımda bilişim alanındaki farklı bölümler var. Size sorularım ise, tezsiz yüksek lisansa başvuru yaparken bitirdiğimiz bölümün bir önemi var mı? Yoksa istediğimiz bir bölüme mi başvuru yapıyoruz? Ya da sizin tavsiye edebileceğiniz bir yöntem var mı? Benim için tezli ya da tezsiz olması çok bir önem arz etmiyor. Amacım alan dışı, dediğim gibi bilişim alanında herhangi bir üniversitede yüksek lisans yapmak, tabii ki ülkemizdeki iyi üniversitelerde de yapmak isterim. Ona artık kendim karar vereceğim. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden cevap verme nezaketi gösteren herkese çok teşekkür ederim.

Sağolun

Üzerinden epey zaman geçmiş ama ben de fikirlerimi beyan etmek isterim.
Öncelikle Yüksek Lisans yapma amacınızı belirlemeniz önemli. Tezli veya Tezsiz YL farketmez benim için demişsiniz ama bu sizin amaçlarınızı etkileyecektir.
Eğer amacınız bir şekilde akademisyenlik ise tezli yüksek lisans yapmanız istenecektir çoğunlukla. Kendi alanınızda, kariyerinizi güçlendirmek için tezsiz yüksek lisans yapabilirsiniz. Ama farklı dallardan yapacağınız yüksek lisansın daha etkili olmasını isterseniz , benim önerim tezli yüksek lisans yapmanız yönünde olacaktır.