ALES neyi ölçüyor?

2 üniversite mezunu,master yapmış,farklı alanlarda iş tecrübesi olan ve yöneticilik yapmış biriyim.Emekli olup evde oturmak istemediğimden gençlere bilgi birikimimi aktaracağım bir alanda öğretim görevlisi olarak hizmet vermek istiyorum.Ancak bu iki yıldır bu yaşta bunun için karşılaştığım güçlükler inanılır gibi değil.2014 Mayıs ayından önce 70 üstü puan alıp öğretim görevlisi olmak için başvurduğum üniversitede 1 kişilik öğretim görevlisi kadrosu için alanımla ilgili master yapmış biri olmam dikkate alınmayıp başvuran lisans mezunu kişilerin lisans ortalamalarının %30 ve Ales puanlarının %70i alındığını yani tecrübelerimin ve bu alanda yaptığım masterın çöpe atılarak yeni mezun olmuş ama Ales puanı yüksek birinin alınması neticesinde bu puanımı yükseltmek için tekrar tekrar alese girip 2 senedir akademisyen olmaya çalışıyorum.25-30 yıl önce üniversiteyi bitirmiş biriyim.En son geçen mayıs ayında 70 puanım bitmeden bir üniversite ile görüşüp anlaştığım halde Eylülde eğitim dönemine başlayacağım için bu puanım bitti ve girdiğim son sınavdan 69.924 puan aldığımdan başvurum geçersiz sayıldı.Daha da acısı bu özel üniversite defalarca ilan verip şartlara uygun kişi bulamayınca bu sınava hiç girmemiş birini başka bir kadrodan(bölüm başkanının arkadaşı olduğu için)alıp çalıştırmaktadır.Ales neyi ölçmektedir? 70 alan biri ile donanımlı 69.924 alan biri arasında nasıl bir bilgi farkı vardır?Ya da Alesten %70 oranında alımlarda öncelikli olan 90 puan alan tecrübesiz bir lisans mezunu mu yoksa bu alanda yıllarca çalışmış,master yapmış ama 25-30 yıl önce okullarını bitirip 68-70 bandında puan alıp ales sınavından 70 alamadığından evinde oturmak zorunda bıraktığınız donanımlı bir insanı israf etmiyor musunuz?

Turbocu

Öğrenci
Ales bence sadece hızı ölçüyor, pratikliği, dediğiniz gibi aslında akademik çalışma ile uzaktan yakındna, kıyısından köşesinden bir alakası bulunmamakta.

E

eleştirel

Guest
ales dünya tarihinin görebileceği en rezalet sınavdır. akademik personel değil ömrü boyunca birbirini ezmek ve memur koltuğuna rahat sırtını dayayıp, makale yazmayı at yarışı sanan insanlar yetişmesine sebep olur.

kurtuluşun bilim sınavında olduğunu yök de biliyor. ancak onların da bilimden anladıkları yanıldıklarına yetmediği için bu bilim sınavını getiremiyorlar.

T

türk dili

Guest
arkadaşlar ben de sizin gibi düşünüyorum ama sadece düşünüp burada paylaşmak yetmiyor ben geçen hafta bu ales durumuyla ilgili bimere istekte bulundum sizde lütfen kendi bigilerinizle bimer yök gibi kurum ve kuruluşlarla iletişime girin ve mağduriyetinizi açıklayın

A

Akademik Forum

Guest
öncelikle bu sınavın Akademik Personel seçimi ile uzaktan yakından bir iligi olmadığı kanaatindeyim ancak girmek zorunlu.Ayrıca hocam bu işsizlikte ve kısıtlı kontenjanlarda gençlerin önünü birer birer kesmek pek doğru olmayacak. Zaten Emekli olacaksınız, emekli bile olamaya imkan bulamayacak olan milyonlarca mezun var.Birde öğretim görevlilerinin öyp ile alındığını sanıyordum. Orda da yaş sınırının kaldırılması gerekir. Zira yeni mezunlar harzaman için avantajlıdır.Buna rağmen bu işi yapmak istiyorsanız ve madem arz var talip yok ozaman tekrar girin, zaten senede iki defa yapılıyor bu sınav ve başaracağınızdan eminim.

ressam

Öğrenci
Yök'ün en büyük hatalarından biri dil için eğitime yollamak gibi saçma sapan bir program geliştirmesi,lisans mezunu birbirey zaten dilden belli bir puan alabilmeli ekstra eğitime ihtiyaç duymadan,doktoradan 2 ders alıyorum her sunum için ingilizceden çevirmem gerekiyor mesela başka türlü dünyada olup bitenleri nasıl izleyecez ki,bunun dışında alesin yanlış olduğunu düşündüğüm kadar ekstra çözüm yolunu geliştirebileceklerini sanmıyorum. öyp baştan sona bir hata çünkü transkript olayı yüzünden iyi bir üniversiteden 3.14-3.20 puanla mezun olmanız artık değersiz resmen,herhangi bir üniversiteden full transkriptle alesten asgari not alıp pekala donanımlı adamların önüne geçiyorlar. Diğerleride alesten 80 üstü alıcam diye kasıyorlar yıllarca piyango gibi değişen ,soruları yayınlanmayan bir sınava.Cari alımlarda torpil olduğu bir gerçek ama bizim gibi alanlar için ayrı bir sistem geliştirmesi lazım yökün,alımlarda müffettişmi atar ,bilim sınavımı yapar onu çözmeliler.güzelsanatlar,konservatuar falan ne alaka.Ama burda mattan yüksek alanlar fen bölümleri falan tuzu kuru olduğu için diğer bölümlerde ne olup bittiğine asla kafa patlatmazlar,kimin işi halloluyorsa susuyor pusuyor,şu dili alesi ama en çıkta dil sınavını esasen akademideki üyelerede bi zorunlu yapsalar yılların koltuğunu bırakmayıp mezunun önünü kesenlerin hepsi koltuktan olur,olan bize oldu..Şimdi dil sınavlarının ölçmediğini söyleyeceksiniz bana reading bazlı sınava bende karşıyım ama bi insanında alesten puan aldı diye 2 yıl dili veremeyip kadro işgal etmesini de mantıksız buluyorum.

Bazinga

Öğrenci
ales öyle yds öyle,üniversiteler arası eşitsizlikler,yeni açılmış sözde üniversiteler(!) sisteminn neresinden tutsan elinde kalıyor. dertlendim yine bak.