ALES'de Başarılı Olamıyorum

şafakelem

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar; yüksek lisans öğrencisiyim. Evet yüksek lisansımı başlatmış olabilirim alesten aldığım bu puanla,ama bu puan bana yetmiyor.alese 3 kere girdim,fakat yüksek alamıyorum,rüyalarıma giriyor,dudağım uçukluyor bu sınavı düşünmekten,benim 75 puanın üzerine çıkmam gerekiyor.fakat başaramıyorum.sınavda çok heyecanlanıyorum.biliyorumki ben daha çok şey biliyorum.ama bu bilgimi sınavda gösteremiyorum.bana bir yol gösterin arkadaşlar.ne yapmalıyım daha yüksek alabilmek için. :

M

Merve

Guest
Merhaba arkadaşlar; yüksek lisans öğrencisiyim. Evet yüksek lisansımı başlatmış olabilirim alesten aldığım bu puanla,ama bu puan bana yetmiyor.alese 3 kere girdim,fakat yüksek alamıyorum,rüyalarıma giriyor,dudağım uçukluyor bu sınavı düşünmekten,benim 75 puanın üzerine çıkmam gerekiyor.fakat başaramıyorum.sınavda çok heyecanlanıyorum.biliyorumki ben daha çok şey biliyorum.ama bu bilgimi sınavda gösteremiyorum.bana bir yol gösterin arkadaşlar.ne yapmalıyım daha yüksek alabilmek için. :
Merhaba, ilk 2 girişimde ben de sizin gibiydim..Kitapçıklar dağıtıldığında kalp atışlarım o kadar hızlanırdı ki okuduğum paragrafları anlamazdım..Sayısala geçmeden süre biterdi. Bu sınavlardan 72 ve 73 aldım. En son girdiğimde nihayet 85'e ulaşabildim..Öncesinde süre tutarak deneme çözdüm ve yine bu şekilde çıkmış soruları çözdüm. Kesinlikle süre tutmak çok önemliymiş onu anladım:)

şafakelem

Öğrenci
sayısal alandan giriyorum.sorularda çok takılmıyorum,eskiden mantığı yapamazdım,şuaralar mantık çalışıyorum.ama soruları hızlı çözemiyorum.yalnız deneme çözerken zaman tutmuyorum.strese giriyorum yoksa.:)ben ne yapmalıyım.daha yüksek almalıyım.

kaze

Doçent
sayısal alandan giriyorum.sorularda çok takılmıyorum,eskiden mantığı yapamazdım,şuaralar mantık çalışıyorum.ama soruları hızlı çözemiyorum.yalnız deneme çözerken zaman tutmuyorum.strese giriyorum yoksa.:)ben ne yapmalıyım.daha yüksek almalıyım.

hocam sadece mat1 söz 1 çözün 43 üstü yapmayı hedefleyin artan zamandan da mat 2 ye bakın rahat 78 alırsın... ama mat 2 nin getiris cok fln die düşünmeyin 40 üstü mat2 yapmayınca mat2 nin kaymagını yiyemiorusunuz zaten.... sınawdaki amac 3 türden 2 sinin 43 üstünde olması ben mat1 söz1 den yanayım sizin yetileriniz sayısaldan yanada olabilir seçim sizin ama mutlaka 43 üstü net yapmanız lazım herhangi ikisinden

M

Merve

Guest

İyi de hocam siz deneme çözerken bile strese girerseniz, sınavda halinizi düşünemiyorum..Zaman tutmadan çözecekseniz hiç çözmeyin daha iyi. Sorularda sıkıntım yok demişsinz; süre tutmadan çözmeye devam edersiniz sınavda yine heyecanlanacaksınız..
Bi defa ben deneme çözerken strese giriyorum, süre tutamam olayından vazgeçin. 3-5 denemede stresi girseniz düşük alsanız bile bu sorun zamanla, bol soru çözdükçe pekala aşılabilir.
Zaten alesin hız sınavı olduğunu biliyoruz. Bu durumda tek çözüm,süre tutarak bol soru çözmek...

gulhilal

Öğrenci
Kendime her defasında kızdığım ama bir türlü yapmadığım şeyi yapmanızı tavsiye ederim.Sınav psikolojisiyle süre tutarak çözün ama dediğim gibi benim yapmadığımı yapın.En az 15-20 deneme çözün ki 2000 falan soru etsin.Buna rağmen heyecan durumu yine de geçmiyorsa ve bu durumu kafanıza taktıysanız bence iyi bir psikolog işinizi çözer veya sizi rahatlatır en azından.Ama ben bu defa inşallah yapacağım,en az 15 deneme çözeceğim.Yoksa olmuyor kardeşim.Benim sıkıntım da zamanın yetmemesi.Baharda girdim,say1-söz1 yaptım,sonbaharda dedim sözel yapayım,onda da sayısala 1 dk bile kalmadı.Sorunun temelinde daha çok soru çözerek hem pratikleşme,hem de kendine güvenin artması yatıyor.Allah kolaylık versin hepimize.

gulhilal

Öğrenci
Arkadaşım ÜDS için çare belli,bol bol çeviri yap.Tabii gramerin tam ise.Değilse de ya kursa git,ya da ELS serisine çalış.Ben 6 ay kursa gittim,grameri genel hatlarıyla bitirdim,kendim de 2-3 ay çeviri yaptım Reader at Work I-II çok faydasını gördüm.Sonuç elementary seviyesinden 6-7 ayda 65 aldım.Daha da çalışsam artardı puanım ama gerek yok dedim ales e bakayım az da dedim öyle kaldı.Ne ales,ne KPDS,ÜDS bıktım.Ama yine de elim boş döndüm yine de yılmak yok.

cimbom

Öğrenci
Sanırım sorununuza sınav stresi olarak bakıyorsunuz. Ancak sınav stresi herkeste olan normal bir duygu. Zamanı planlama probleminiz varsa telaşınız artar. Telaşınız arttıkça odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz. Benim nacizane önerim soru çözme sıranızı sistematiğe oturtun. Otomatik olsun yani. Bir de bol bol deneme çözün. Deneme çözmek sizin eksikliğinizi ve kazanamayacağınızı göstermez. Deneme çözmek sizin nereleri tamamlamanız gerektiğini gösterir. Vakit tutun. Vakit tutmaktan korkmayın. Kaygınız alıştıkça azalacaktır. Ben kendim de normalde çok heyecanlı biriyim ama sınavlardan önce bol bol deneme çözerim. Çözeceğim bölümden bilmediğim konunun kalmamasına çalışırım ve sınava girdiğimde soru çözme sıramı otomatiğe bağlamış olmayı sağlamaya çalışırım. Soru çözme düzenini kazanmanız çok önemli. Çünkü sınavda kaygılandığınız(telaşlandığınız) zaman otomatik olarak devam edebilmenizi sağlar. Bir de hocam bu sınava olduğundan fazla anlam yüklüyorsanız eğer. Yani mesela kötü almanız sizin için sadece sınavdan kötü almak değil de başka anlamlara geliyorsa onu değerlendirmenizi öneririm. Buradan şu anlaşılmasın. Tabi ki önemli bir sınav ama sadece bir sınav. Evet önemli olmasaydı bu sınavda herkes heyecanlanmazdı. Sınava çalışabilmek için de biraz heyecanlanmak şart zaten. Ama sınava başka anlamlar yükleyip eyvah yine heyecanlandım diyerek felaketleştirme ve telaşa gerek yok. Sınav kaygısı gelmesin diye kontrol edemeyiz malesef. Yani bu sınava gerekli önemi veren herkeste olmak zorunda. Ama onu felaketleştirip telaşlanmak veya telaşlanmamak bizim elimizde olan birşey. Çok yazdım. Kolay gelsin.

illy

Öğrenci
Merhabalar,
Ahh şu Ales, vahh şu Ales!
Dilciyim ve matematiğim okul hayatım boyunca hiç bir zaman iyi olmadı. Rasyonel ve ondalıklı sayılar haricinde matematiği gerçekten yapamıyorum. Ve işin daha da trajik hali, yüksek lisans yapmak istediğim bölüm farklı bir alandan, ve bu alan Ales eşit ağırlık istiyor. Alesten 55 alarak sadece başvuru hakkı kazanıyorsunuz. Alesten en az 70 puan alacaksınız ki yüksek lisansa rahat bir şekilde girebilesiniz, ve 70 ile yüksek lisansa girebileceğiniz garanti bile değil. Sistemin bize dayatmış olduğu bölümler, kurallar, şartlar hepimizi öldürüyor yavaş yavaş.
Ben 18 yaşımda ki düşünce yapımla ingiliz dili ve edebiyatı bölümünü seçerken, hayatımın geri kalanında farklı bir alana geçiş yapamayacak mıyım yani? Çok saçma gerçekten ve bir o kadar da anlamsız.
Her ne ise, konumuz ALES!
Yüksek lisansını yapmak istediğim bölüm eşit ağırlıkla alım yapıyor ve benim de Ales'ten mat1, mat2, sözel1 yapmam gerekli.
Eşit ağrılıktan 70 ten aşağı almamak için sözelden1 den neredeyse tam yapıp, mat1 den en az kaç soru yapmalıyım ki eşit ağırlık puanım 70-75 arası olsun?

muhibbi

Öğrenci
Merhabalar,
Ahh şu Ales, vahh şu Ales!
Dilciyim ve matematiğim okul hayatım boyunca hiç bir zaman iyi olmadı. Rasyonel ve ondalıklı sayılar haricinde matematiği gerçekten yapamıyorum. Ve işin daha da trajik hali, yüksek lisans yapmak istediğim bölüm farklı bir alandan, ve bu alan Ales eşit ağırlık istiyor. Alesten 55 alarak sadece başvuru hakkı kazanıyorsunuz. Alesten en az 70 puan alacaksınız ki yüksek lisansa rahat bir şekilde girebilesiniz, ve 70 ile yüksek lisansa girebileceğiniz garanti bile değil. Sistemin bize dayatmış olduğu bölümler, kurallar, şartlar hepimizi öldürüyor yavaş yavaş.
Ben 18 yaşımda ki düşünce yapımla ingiliz dili ve edebiyatı bölümünü seçerken, hayatımın geri kalanında farklı bir alana geçiş yapamayacak mıyım yani? Çok saçma gerçekten ve bir o kadar da anlamsız.
Her ne ise, konumuz ALES!
Yüksek lisansını yapmak istediğim bölüm eşit ağırlıkla alım yapıyor ve benim de Ales'ten mat1, mat2, sözel1 yapmam gerekli.
Eşit ağrılıktan 70 ten aşağı almamak için sözelden1 den neredeyse tam yapıp, mat1 den en az kaç soru yapmalıyım ki eşit ağırlık puanım 70-75 arası olsun?

http://www.akademikpersonel.org/ale...avi/15128-ales-puan-hesaplama.html#post140321
Hocam yukarıda verdiğim bağlantıya tıklayarak kaç net yapabileceğinizi aşağı yukarı belirlerseniz ona göre hedef koyup 70-75 arası alabilirsiniz. Ayrıca benim İngilizceci birçok arkadaşım alesten 70+ almayı başarabildiler, onlar da siz gibi matematikten nefret edenler. Siz neden yapamayasınız? Bence öncelikle kendinize güvenin ve sıkı bir şekilde çalışın. Biliyorum çok zor ben de ingilizce çalışırken ıstırap çekiyorum :) Ama çok bariz sorular var matematikte bir matematikçiden yardım alma şansınız varsa direkt o soruları yapmaya odaklı çalışın derim ben.. Kolay gelsin başarılar diliyorum..

Mr December

Baş Editör
Başlığı kendime çok yakın hissettim. Ben de her zaman başarılı bir öğrenci oldum DGS'de ÖSS'de derece yaptım ama bu ALES olmuyor, ne yaptıysam olmadı, ben de girmeyi bıraktım. Artık gözetmen olacağım.

P

PhD

Guest

Hocam aynı sıkıntı bende de var, ben de sayısalcıyım, asla yetiştiremiyorum zamanı, o kadar heyecan yok bende ama farkına varamadığım sinsi bir sınav kaygısı içten içe yiyor sanki beynimi ve toplama çıkarmada bile hatalar yapıyorum.İnanılmaz bir konsantrasyon bozukluğu var, bir soruyu 3-4 kere okuduğum oluyor... Bu ikinci girişim olacak ama bu haftayı da bu şekilde geçirirsem, istediğim puana ulaşamama ihtimalim yüksek.. Size naçizane tavsiyem ne olursa olsun zaman tutarak çözün yine de, moral bozuluyor tabi ki ama korkuların üstüne üstüne gitmek lazım ki aşabilelim... Ben bunu yapmaya çalışıyorum, son hafta da olsa hiç bir emek boşa gitmez.. Umarım hepimiz istediğimiz puanlara ulaşırız... Kolay gelsin...

Musti26

Öğrenci
merhaba arkadaslar artık 7 gün kaldı sınava bu 7 günde bol bol deneme çözmek mi iyi olur yoksa konu tekrarları yapmaktada fayda var mı ?

ucaroguzhan

Öğrenci
merhaba arkadaslar artık 7 gün kaldı sınava bu 7 günde bol bol deneme çözmek mi iyi olur yoksa konu tekrarları yapmaktada fayda var mı ?

Çok eksiğin varsa elbetde konu tekrarı yapmalısın, ama 7 günde 7 deneme çözen herşeyden önce sınavı nasıl yetiştireceğini bilerek, anlayarak sınava girecektir. Nerden başlayacağını, soruda takıldığı zaman atlaması gerektiğini vs, vs..