Hocalarım merhaba. Bazılarınız kızacak belki benzer başlıklar var diye ama benim net bir iki sorum var. Kpss olmadı artık olsun da istemiyorum zaten yolUmu bu noktaya çevirmek istiyorum. PDR mezunuyum ortalamam iyi. Gözüm çalışmayı da yorgun olmayı da alıyor. Bu sene evdeyim ve araştırma görevlisi olabilmem için bana tavsiyeleriniz nelerdir? İlk ağızdan duymak isterim. Teşekkürler şimdiden.
Hocam araştırma görevlisi olarak değil de bu yolda çok emek veren biri olarak cevap verebilirim. Ales, Yds gibi genel konulardan ziyade kafanızda bir fikir oluşturması açısından şunları söyleyebilirim;
a) Çalışmak istediğiniz anabilim dalını seçip ona göre kendinizi geliştirebilirsiniz, bu alanda yüksek lisans yaparsanız faydalı olacaktır.
b) İlla ki çalışmak istediğiniz okullar veya şehirler vardır, gönül ister ki herkes memnun olsun. Ancak okul veya şehir seçmemeniz, meslek olarak değil de ideal olarak görmeniz size mental açıdan fayda sağlar. Kaldı ki çalışılan yerden ziyade çalıştığınız kişiler önemlidir.
c) 'Bir atanayım da olmadı çıkar başka iş yaparım' düşüncesiyle yaklaşmadığınızı varsayıyorum, bu şekilde düşünenler zorluk çekiyor gözlemlerden yola çıkarak baktığımızda.
ç) Bölümünüz için açılan eski ilanların ön değerlendirme puanlarına mutlaka bakın. Kafanızda oldukça önemli fikir oluşur. Bir okul çok yüksek puanlarla kapatırken komşu şehirdeki başka bir okul düşük puanlarla kapatabiliyor.
d) Referans (eski adıyla torpil) var, gözünüz korkmasın. Şahsen 23 saat yol gidip kadro torpilli diye boş döndüğümü bilirim ki bölüm hocası da benim hakkım olduğunu söylemişti. Yılmayın.
e) İmkanınız varsa atanamasanız dahi eğitiminize devam edin, nereden ne çıkacağı belli olmaz. Araştırma görevlisi olamadınız; öğretim görevlisi olabilirsiniz. Yine yılmayın.
f) Yüksek lisansta sizi kullanıp "seni alacağız, sana kadro açacağız" diyen hocalar olabilir (olur demiyorum), sakın ola güvenip Ales, Yds gibi sınavlara çalışmayı bırakmayın. Forumda örnekleri mevcut, inceleyin.
g) Forumu her konusuna, her sayfasına kadar okuyun. Hala isteyip istemediğinize ona göre karar verin. Karar aşamasının yanı sıra, işin içeriğini de öğrenmiş olursunuz.
ğ) Bölümünüzle ilgili çalışmaları okuyun, alanınızda yetkin kişilerin makalelerini orijinal halinden okuyun. Hem öğrenmiş, kendinizi geliştirmiş hem de yabancı dil anlamında yetkinlik sağlamış olursunuz.
h) Ales ve Yds için bir şey söylemeye gerek yok, ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur.
Tekrar söylüyorum, forumdaki konuları mutlaka okuyun. 50/d, 33/a veya 39. madde, 35. madde nedir bunları bilmek çok önemli. Bilmeden gidenler forumda memnuniyetsizliklerini dile getiriyor. Başarılar dilerim.