İnşaat mühendisliği bölümü mezunuyum ales puanım 88.5963 yds puanım 75 ama lisans notum 2.95... Araştırma görevlisi alırken ille de lisans notunun yüksek olması mı gerekir? Yoksa girebilmek için başka şeyler mi yapmak lazım? Yol gösterecek olan varmı?
İnşaat mühendisliği bölümü mezunuyum ales puanım 88.5963 yds puanım 75 ama lisans notum 2.95... Araştırma görevlisi alırken ille de lisans notunun yüksek olması mı gerekir? Yoksa girebilmek için başka şeyler mi yapmak lazım? Yol gösterecek olan varmı?
Ön değerlendirmede ALES ve dil puanı büyük önem taşıyor. Kadroya yerleşmek için yapılacak yazılı sınava girmeden önce ön değerlendirmeyle bir sıralama oluşturuluyor. Ön değerlendirmede, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca ALES puanının %60'ı ve yabancı dil puanının %40'ı ile bir puan oluşturuluyor. Sonra yazılı sınava girip girmeyeceğiniz belli oluyor. İlanda verilen kadro sayısının 4 katı kadar aday sınava çağrılır.
Yazılı sınava girdikten sonra lisans notunuzun önemi olacak. Sonraki aşamada yine yukarıda belirttiğim yönetmelik uyarınca; ALES notunun %30'u, lisans mezuniyet notunun %30'u, yabancı dil puanının %10'u ve giriş sınavı notunun %30'u ile bir sıralama oluşturularak son puanınız belli olur (meslek yüksekokullarında puanlamalar farklı oluyor, yönetmelikte oranları görebilirsiniz). Bu puanlamadan sonra ilan edilen kadro sıralaması içindeyseniz kadroyu kazanmış olursunuz.
Verdiğim bilgiler Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Madde 10 ve Madde 12'de belirtiliyor.
4 kati aday mi cagrilir?
ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK'in 10 uncu maddesi uyarınca kadro sayısının 10 katı kadar aday giriş sınavına girme hakkına sahip oluyor. (4 katı kadar aday hükmü eskide kaldı). Ön değerlendirmede sadece ALES ve yabancı dil puanları dikkate alınıyor. Lisans mezuniyet notu ancak değerlendirme aşamasında %30 olarak dikkate alınıyor. 01.01.2018 tarihi itibarıyla 2547 sayılı Kanunun ek 38 inci maddesi uyarınca araştırma görevlisi kadrolarına atamalar bu kanunun yalnızca 50/d maddesi kapsamında yapılacaktır. Bu nedenle araştırma görevlisi kadro ilanlarına tezli yüksek lisans ve/veya doktora/sanatta yeterlik eğitimi yapıyor olmak şartıyla çıkılacaktır. Lisansüstü eğitim öğrencisi olmayanlar 2018 yılı itibarıyla araştırma görevlisi kadro ilanlarına başvuru yapamayacaklardır.
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
Ön değerlendirme
MADDE 10 - (1) Sınav jürisi; müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının dört katına kadar adayı, ALES puanının %60'ını (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puna sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun dört katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır.
Yönetmeliğin bulunduğu link; High Education - Yükseköğretim Kurulu
10 katı bilgisini biliyorum ancak cevabı yazmadan önceki kontrolümde 10 katı aday ile ilgili hükmü göremediğim için yeniden güncelleme yapıldığını düşünerek, yönetmelikteki bilgi olan 4 katı bilgisini kullandım. Ancak bulduğunuzda belirtirseniz ben de kaynağa ulaşmış olurum. Şimdiden teşekkürler.
Sanırım en iyisi memur olarak atanıp bi yandan yüksek lisans yapmak, yl yaparkende araştırma görevlisi kadrolarına başvurmak mantıklı olur.
Hocam bir yerde çalışıp tecrübe edinirken YL/doktoraya başlayıp kadro kovalamak iyi olabilir tabii. Sadece akademik kadro bekleyip, atanmaya çalışmak bir nevi risk.
Bakalım kader ne diyecek, ben giresunluyum amacım giresun inşaat mühendisliğinde başlamak, daha asistan alımı yapmadılar, üç tane yrd doç var, dördüncü yrd doç için geçtiğimiz pazartesi ilan vermişlerdi.
Hocam gidin gelin özel ders alın. daha iyisi yl doktoraya başlayın. dışardan mümkünse derslere girin. bölüme iyice yaklaşın. özellikle perifer üniversitelerde biraz daha rahat kadro bulma olasılığınız olabilir yani ünviersitenizden kopmayın. illaki alırsınız kadroyu
Özel ders derken? Bide perifer üniversite?? İlk defa duydum bunları kusura bakmayın. Cahilmişim resmen.
ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK'in 10 uncu maddesi uyarınca kadro sayısının 10 katı kadar aday giriş sınavına girme hakkına sahip oluyor. (4 katı kadar aday hükmü eskide kaldı). Ön değerlendirmede sadece ALES ve yabancı dil puanları dikkate alınıyor. Lisans mezuniyet notu ancak değerlendirme aşamasında %30 olarak dikkate alınıyor. 01.01.2018 tarihi itibarıyla 2547 sayılı Kanunun ek 38 inci maddesi uyarınca araştırma görevlisi kadrolarına atamalar bu kanunun yalnızca 50/d maddesi kapsamında yapılacaktır. Bu nedenle araştırma görevlisi kadro ilanlarına tezli yüksek lisans ve/veya doktora/sanatta yeterlik eğitimi yapıyor olmak şartıyla çıkılacaktır. Lisansüstü eğitim öğrencisi olmayanlar 2018 yılı itibarıyla araştırma görevlisi kadro ilanlarına başvuru yapamayacaklardır.
Yani yl/ doktoraya henüz başlamadıysanız, lisansüstünden ders alın özel ders deniyor buna. hocaları bölümü tanımış ilişkileri geliştirmiş olursunuz. Perifer üniversite genel anlamıyla merkezden uzak demektir.
Artık yüksek lisans / doktora yapmadan akademisyen olunamayacak öyle mi? Lisans mezunu olmanın yeterliği olduğu tek kadroydu araştırma görevliliği. Çok güzel.
- - - Güncellendi - - -
Lisansüstüne başlamadan nasıl lisansüstü dersi alacak anlamadım?
Artık yüksek lisans / doktora yapmadan akademisyen olunamayacak öyle mi? Lisans mezunu olmanın yeterliği olduğu tek kadroydu araştırma görevliliği. Çok güzel.
- - - Güncellendi - - -
Lisansüstüne başlamadan nasıl lisansüstü dersi alacak anlamadım?