Araştırma Görevlisinin Derse Girmesi

kuramci

Araştırma Görevlisi
Merhaba arkadaşlar,
Benim muzdarip olduğum bir konu var. Okulda alanımda profesör bir hoca var, her dönem fazla fazla ders alıp en az iki dersi bana verir. Dersleri dönem sonuna kadar ben yürütürüm. Soruları bile ben hazırlarım. Parasını da kendisi alır. 3 dönemdir çalışıyorum, 3 dönemdir bu böyledir. Diğer asistanların böyle bir derdi yoktur. Ben artık çok yoruldum, ruhen de fiziken de. Haftada en az 12 saat derse giriyorum, diğer günler de işi varsa telefon eder, sen gir der. Benim buna itiraz etme şansım var mı? Dersleri girmek istediğimi belirtsem okul yönetimi tarafından ne tepki görürüm? Zira bölüm başkanına bu sorunumu anlattığımda kişisel iş yapıyorsun, beni ilgilendirmez dedi.

A

Akademik Forum

Guest
Girmek istemiyorsanız girmezsiniz. Kanuni bir yaptırımı yok çünkü araştırma gorevlisisiniz. Mobbinge maruz kalırsınız. Eğer bolumunuzde derse girecek yeteri kadar hoca varsa ve fazla ders alıp size kaydiriyorsa acı bir durum. Öğretim uyesi verdigi derse tam saatiyle girmek zorundadır. Okul yonetimi hocanizi kayiriyorsa elimizden pek bisi gelmez bence.

A

akademik idari

Guest
göreve bu dönem başladım ve bulunduğum fakültede uzun süredir araştırma görevlilerinin derse girmesi kabul edilemez mantığı olduğunu öğrendim. ne yazık ki durum ben torpilsiz yeni başlayan araştırma görevlisi için geçerli olmadı.. burada etik bir sorun var en başta, ayrıca kişisel sebepler ile derse giremeyen hocaların ders ücretini en azından teklif etmesi gerektiğini düşünüyorum.(ek kazanç beklentimden değil ama en azından bunu teklif eden kişinin para dışında bir problemi olduğunu kanıtlayabilir) dönem boyunca derse girecekseniz yanındaki idari işlerle çok yorucu olduğu kesin. bir çok öğretim üyesi ders yoğunluğundan çalışamadığı konusunda yakınırken daha fazla kazanmak için bizlerin çalışma yapmasını engelleyecek görevler veriyor. yani onların zamanı sizinkinden daha kıymetli gözlerinde..tabi bu zamanı çalışma yapmak için kullanan kaç kişi var bilemiyorum..
dönem boyunca derse girmek demek ders vermek demek ancak ders verme yetkiniz yok ve bu konuda ar.gör. yeterli donanıma sahip değildir. halihazırda öğrenciyken öğrencilere ders vermek aynı zamanda öğrencileri daha yetkin derslerden mahrum etmek demektir. tabi ki kendi verdiği dersleri daha yetkin görenler için.. bende 4 ay içinde 8-9 derse gittim genel olarak hocalarımızdan birinin sürpriz bir şekilde artan iş yükü sebebiyle oldu o yüzden bunu ayrı tutuyorum ancak böyle bir zorlama ile dönem boyu derse girmek insanı en başta değersiz hissettiriyor..
açıkça söylüyorum güçlü referansınız var ise zaten böyle durumlar ile karşılaşmıyorsunuz ve herkes kimin referansları olup kimin olmadığını biliyor. referansım olmadan girdiğim kadroda bunun bazılarının gözünde bir akademisyenden çok ingilizcesi olan verdikleri görevleri sessizce yapacak idari personelden daha yetkin bir idari personel olarak görülmesine sebep olduğunu gördüm. en garip kısmı ise size sen daha araştırma görevlisisin doktoranı bitirmeden daha önce çalışılmamış konularda çalışamazsın, çalışırsan da kimse dikkate almaz mantığı olması.. bu görevler ile enerjisi tüketilen kişiler tabi ki kadro aldıktan sonra ne kadar mecali kalır bilemiyorum..

unutulmaması gereken bir dip not bırakayım.. insanın yaşı ilerledikçe bilgisi artarken yeni konulara eğilme hevesi azalıyor.. ve yaşınız artmadan(doktoranız bitmeden) yeni konulara çalışma yetkinliğiniz (hakkınız) olmadığı kanısı hakim.. iyi bildiğim 5 farklı üniversiteden yola çıkarak söylüyorum..

kusura bakmayın konuyu biraz dağıttım sanırım :) son olarak bu konuda bölüm başkanınız size yardımcı olmuyor ise dekan ile görüşebilirsiniz.

A

Akademik Forum

Guest
yeni kanunla artik 50d li oldunuz gerci siz bitirdiginiz icin sizin is daha karisik 1 ocak itibariyle sozlesme bitebilir.