Arş. Gör. Dr. kurum dışı ders

joseph roth

Öğrenci
Merhabalar,

Daha önce de belirtildiği gibi, YÖK’ün 29.05.2017 tarih ve 36696 sayılı yazısının ardından 7100 Kanunun 8. maddesinde doktorasını tamamlamış araştırma görevlilerinin ders verebileceği hükme bağlandı.

Ancak, bildiğim kadarıyla, bu statüdeki öğretim elemanlarının bağlı bulundukları kurumun dışında ders verip veremeyecekleri hususu başka bir yönetmelik ya da yazıyla düzenlenmiş değil. Dolayısıyla bu noktada takdirin fakülte ve üniversite yönetimlerine bırakıldığı söylenebilir.

Ben, 2547 sayılı kanunun 33/A maddesine göre istihdam edilen ve "Arş. Gör. Dr." unvanını taşıyan bir öğretim elemanı olarak bağlı bulunduğum üniversite dışında başka bir kurumda önlisans/lisans düzeyinde ders verebilmek için görevlendirilmem açısından yasal bir engel bulunup bulunmadığını merak ediyorum.

Bildiğiniz gibi, yine 2547 sayılı kanunun 38. Maddesi "öğretim elemanlarının [...] kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında geçici olarak görevlendir[ilmesine]" izin veriyor.

Bu koşullarda dekanlık/rektörlük makamları nasıl bir tutum içine girebilir? Bilgili ve deneyimli arkadaşlar bizi bu konuda aydınlatırsa sevinirim.

Hilmi

A

Akademik Forun

Guest
Görevlendirileceğin yer yani ders vereceğin yer, kadronun bulunduğu yerden talep ediyor seni onlar da izin veriyorlar. Kadronun bulunduğu yerdeki yönetim kapasitesiz değilse sektörde sadece iş tecrübesi olanlar dahi ücretli ders verebilirken bir dr.ye sorun çıkarmaz.

joseph roth

Öğrenci
Yanıtınız için çok teşekkürler.
Sizce bu 7100 no’lu kanun dışında gerekçe olarak gösterilebilecek bir kanun/yönetmelik var mıdır? Dr. Arş. Gör.’ler hangi maddeye göre kurum dışı görevlendirilebilirler? 2547/38 mi? Tekrar teşekkür ederim.

Yanlışınız var. Madde 38 diğer kamu kurumlarında görevlendirme. Öğretim elemanları bir başka yüksek öğretim kurumunda ders vermek için 40a ile görevlendirilirler. Diğer yüksek öğretim kurumundan talep gelecek ve kurumunuz da size derse girebileceğiniz konusunda izin verecek. O şekilde 40a ile görevlendirileceksiniz.

joseph roth

Öğrenci
Uyarınız için teşekkürler. Şimdi tekrar baktım. 40. madde şöyle diyor:
"Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri ile öğretim görevlileri bağlı bulundukları fakülte veya yüksekokulda haftalık ders yükünü dolduramadıkları takdirde, kendi üniversitelerinin diğer birimlerinde veya o şehirdeki yükseköğretim kurumlarında ders yükünü doldurmak üzere rektör tarafından görevlendirilebilirler."
Burada sadece öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri ibaresinin geçmesi sorun oluşturur mu peki? "Doktor araştırma görevlisi" olarak benim bu statülerden birini haiz olmadığım rektörlük tarafından öne sürülebilir mi?
Teşekkürler.

joseph roth

Öğrenci
Merhabalar, aynı konuda son bir soru soracaktım; dışarıda ders ile ilgili olarak görevlendirme için yetkili merci Fakülte mi Rektörlük mü?
Bilgili arkadaşlar cevap yazabilirse sevinirim.
Saygılar